Høstfarger i Rondane
Noen har kanskje fått det inntrykk at jeg har en spesiell ''stil'' og alltid lager ''forvrengte'' bilder av virkeligheten (om den finnes, men da havner vi i en eksistensialistisk-filosofisk diskusjon med fokus på persepsjon, høyst interessant, men nok et sidespor i forhold til det som rører seg på fotodotno). Husk at et bare er en forsvinnende liten brøkdel av de titusener av opptak jeg gjør hvert år, som til slutt havner på fotodotno, og sjansen for at min ''stil'' kan bestemmes ut ifra et slikt statistisk urepresentativt utvalg er minimal, ikke minst fordi jeg tar bilder slik det passer meg og det formål opptaket har til enhver tid og det vil medføre en myriade av ''stiler'' (om slike unyttig betegnelser anvendes).

Nok om det. Dette bildet demonstrerer iallefall at jeg kan ta konvensjonelle bilder (om noen betvilte det), og attpåtil i en setting (Dørålen i Rondane) so mhar blitt synonym med det ekte klisjéne i norsk naturfotografering. Teknofreakene vil elske at det er tatt med et 4x5'' kamera på bladfilm og skannet på en Polaroid 45 Sprintscan Ultra skanner med filstørrelse ca 190 MB.

Dessverre var ikke snorutløseren min lenger og det kan ha påvirket bildet i en viss grad.
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriSelvportrett
  • Lastet opp
  • Visninger1230
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_59994} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (28)
Bjarne S.
Heisann!
Likte dette! Tittelen står jo godt til bildet, med fine høstfarger. Synes nok likevel det ble litt mye av deg her, mye genser altså. Litt mer vendt mot bjørka og mer av denne ville gjort seg bedre mener jeg.

Mvh
Bjarne
Birna R.
ligger jo i ''selvportrett''-kategorien Bjarne - klart det skal være mest av meg!
Thomas B.
Men etter min smak så hadde det vært fint om du kunne fått med de siste bladene inntil kroppen din.
Caroline M. S.
Ha, ha – veldig konvensjonelt du.

Jeg fikk beskjed om å tenke her for noen bilder siden. Nå har jeg tenkt. Litt. Dette bildet ligner også på Fishing in Valdres-bildene (og en del av de andre bildene) dine. Det ser like tilbakelent, uanstrengt og lekent ut (uanstrengt på samme måten som olympiske mannlige kunstløpere i aksjon – det ser så enkelt ut å gjøre en kvadruppel – det er først når Sør Afrikas håp deiser i bakken på en dobbel axel man skjønner hvor lite enkelt det er).

Til Fishing in Valdres ville jeg hatt tonefølge av elektronika. Her vet jeg ikke helt, men tror muligens noe klassisk av den seine sorten.
Bjarne S.
ups, la ikke merke til det Bjørn:) Er så vant til naturbilder fra deg. Selvsagt skal det da være mye av deg, men kanskje ikke alltid mest(?). Trekker gjerne tilbake mitt forslag:)

Mvh
Bjarne
Birna R.
Caroline: Helst Bach, om jeg får velge selv.

Det er viktig å ha det gøy når man fotograferer. Særlig om det tas tusener på tusener av bilder hvert år, det kan så lett snike seg inn en rutinefølelse og da er løpet kjørt. Tenk deg at det morsomste du vet plutselig er blitt kedelig? Huff.
Steinulf L.
Dette synes jeg var morsomt, akkurat som det forrige bildet ditt. Synes også kommentaren under bildet var meget god. Men Bjørn, som skilærerne i alpene sier:' Bend ze knees!' Synd med den korte snorutløseren.
Reidar N.
Den filstørrelsen du beskriv har du nok ikkje bruk for på fotodotno, men heilt sikkert andre stader. Er ein av dei som føler meg truffet av å ha satt deg i ein viss stilbås, og på desse sider har du vel også sjølv gitt ditt bidrag til det. No er eg ein gammal travar i fotosammenheng. Har fulgt med sidan slutten av syttitalet. Det har ført til at eg har sett ein del av bilda dine i andre sammenhenger enn her, så eg veit at du tar litt anna enn dei høgst utradisjonelle naturbilda mange kjenner deg for.

Skal ein skape god foto, så er det viktig at ein trives med det ein held på med, og det ville vere unaturleg at alle fotografar trives med alle typar bilder. Du, og mange andre skal vere stolte av å ha sitt særpreg.

Så til bildet: Ei god skildring av årstida. Den lune ullgensaren virkar ennå varmare av softinga på grunn av mangel på dybdeskarphet. Står i fin kontrast til bjørka som fortel litt om tempratur og årstid. Bra haustbilde.

god helg!
Reidar

Birna R.
takk for det, Reidar. her er nok mer enigheter enn uenigheter ute og går, naturfotomiljøet må ha plass til alle retninger oss inklusive.

Bare en liten pirkesak: genseren er nok ikke softet annet enn ved at jeg har brukt en 360 mm til opptaket. Er ikke helt sikker på om det var dette du mente, eller du tiltrodde meg å ha kjørt no' spesial-softegreier på dehn delen av bildet.
Reidar N.
Det står vel i kommentaren ''mangel på dybdeskarphet''
så du er utafor mistanke når det gjeld spesialgreier. Denne gongen.

Når det gjeld enighet og uenighet, så vil eg berre seie at eg ser ingen problemer med å vere uenig når det gjeld å løyse fotografiske oppgaver. Det ville vere frykteleg kjedeleg dersom alle hadde same syn på ting.

Reidar
(igjen)
Avsluttet .
Tror jeg styrer unna debatten...
Farge komponeringen med samme gul-nyanse i genser armen som på høstbladene binder bildet sammen på en behagelig måte.
Bakgrunnsfargen i genseren gir en god følelse av høst himmelen.
Komposisjonen synes jeg er bra, de lett kappede bladene holder bilde ''intimt'' sammen.
Det eneste jeg kunne foreslå var om noen av de greinene, som kan skimtes mellom arm og mage var skarpe, samt litt mer åpning der.

hilsen Vegard
Kurt S.
Morsomt, kreativt og definitivt ''anderledes'' naturbilde.
Likte dette.
Ang. diskusjonene som har ''rast'' her i det siste.
Tror de måtte komme før eller siden. Meningsutvekslingene har også vært nyttige på mange vis. Iallefall har jeg begynnt å tenke litt over hva jeg skriver under mine kommentarer, og også blitt mer kritisk til hva jeg legger ut. Har bl.a kassert et par bilder jeg tenkte å legge ut, men som jeg nå ser har vesentlige tekniske mangler (som ikke lar seg utbedre)
Dine kommentarer kan nok være tøffe iblant, men faktisk lærerike. Det kan nok kreves et visst mot å gå ut å påpeke mangler på et bilde når 15 -20 andre sier at bildet er flott. Prøvde det selv igår og var temmelig spent på rekasjonen. Det gikk heldigvis bra. Vedkommende taklet det på en flott måte og takket meg for kommentaren.
Mvh en amatør med stor A som er glad i naturfoto og naturen generelt, og som synes at dotten er et ypperlig nettsted for ''fotografisk utvikling'' OG vi har alle et ansvar for at dette kan fortsette og faktisk også bli bedre.
Kurt Sedeniussen.
Vegard E.
Interessant det du skriver. Men at du legger inn et bilde og sier fra at du gjør det for å motbevise kritikken...Det blir litt paradoksalt for meg. Jeg er veldig imot at folk skal kunne si til meg ''slik er du, slik gjør du'', nå snakker jeg generelt. Så jeg har samtidig stor forståelse for hvorfor du prøver å forklare. Men man må vel være såpass selvstendig at man ikke lar seg forme av det andre sier, men det man selv vet at man er og gjør. Kan selvfølgelig være frustrerende i lengden på en slik bildekritikk.

Til bildet.
Fargene fungerer svært godt. Originalt er det også. Tror kanskje jeg ville lagt det inn noe mindre. Du kan selvfølgelig si at jeg kan sette meg lenger unna skjermen, men jeg liker å sitte her jeg gjør. Komposisjonen kommer langt bedre frem for meg med bildet noe mindre. I denne størrelsen glir øyet mitt frem og tilbake mellom genseren og treet uten helt å få helheten i bildet. Dette ble langt.
- Bra jobbet og interessant innlegg!
Erlend K.
Det treet er fortsatt like fint. Ser ut som om det var litt mindre klarvær denne gangen...

Siden vi er inne på stil, så er det en stil du har klart å holde bra - i alle fall i vår/høstperioden. Du har valgt genser, og den stilen er vel litt mer signifikant enn fotostilen din skulle jeg tro. :-)

Alle har en stil når man ser ser tilbake på det man har gjort. Kunsten er å være bevist sin stil, og å kunne/ville bryte denne når det trengst. Historisk sett vil det også bli en stil...

Erlend
Eskil O.
Var ikke klar over at du var så beskjeden, kunne kanskje ha synliggjort deg selv litt bedre. Men jeg ser jo at du ''kan'' ta gode bilder du også hvis du vil. :-)

Eskil.
Tom E. F.
Husker fra en av dine tidligere kommentarer noe slikt som: ''Det hender jeg tar bilder også.''
Vet ikke om bildet over hører inn under denne kategorien, men det er (forstå meg rett) befriende at du presenterer slike også!
Bildet faller meget godt i smak herfra, altså!

(Venter forøvrig på resultat fra din omgang med fotomikroskopet. Håper du vil vise fram litt her).
mvh Tom
Birna R.
takker, TEF.

Fotomikroskopet er kommet i hus og jeg holder på med å rigge opp utstyret, men det tar nok tid før evt. bilder kommer her. skal jobbe med krysspolarisasjon i vinter, neppe noe for det brede publikum her. ellers går det veldig mye tid nå til utenomfotoaktiviteter (arveoppgjør, oppbygging av gigabit-nettverk, oppgradering og sikring av scratchdisker på alle maskinene, heretter min. 200 GB i speiling pr. maskin), så bilder får jeg knapt tatt. sånn er det bare i vår digitaliserte verden, skal du være med så må du henge på etter fattig evne.
Elisabeth W.
At du kan ta akkurat hvilken type bilder du vil, har jeg vel knapt tvilt på. Når det gjelder stil, er det ikke noe jeg ville ønske å ha, annet enn i en periode, i en serie av forsøk på å finne ut av og få til et eller annet. Drømmen må jo være å beherske teknikken/teknikker sånn at så mange idéer som mulig lar seg realisere.
Selvportrett iført høstfarger mot høstfarger i Rondane - ikke et portrett å kjenne deg igjen ut fra, men kanskje å se deg for seg ut fra, på motivjakt i høstfjellet, tilsynelatende bare til stede i høstfjellet, siden du er portrettert uten kamera, men selv da fotograferer du ...
Fint å se på her, fint i en artikkel eller på en utstilling, men ikke et bilde å henge på veggen (min).

-- Elisabeth
Øyvind A.
Severdig bilde. Og fin undertekst.
Ved første øyekast syntes jeg det ble litt vel mye genser, men etter å ha forsøkt å maskere ser jeg at det ikke stemmer, så ok.
mvh Øyvind
Jarle W.
Dørålen er vel et av landets mest (ihjel)fotograferte steder, bl.a. derfor blir denne varianten forfriskende. Likte det!

mvh Jarle
Svein B.
Hm...hadde jeg tatt et slik bilde, hadde det neppe vært bevisst, mer et feilskudd under montering av fjernutløseren. Men jeg ser likevel hensikten i ditt bilde, og brytningen med ''det tradisjonelle'', uten at motiv/tema går tapt. Om du tilfører bildet så veldig mye med din tilstedeværelse i bildet er jeg ikke helt overbevisst om. Men, siden et likt bilde, men uten deg/genseren, trolig hadde blitt en standard høstklisje uten det helt store innholdet, så er dette i allefall anderledes, og ergo tilfører du vel noe der.

mvh
Svein B
Avsluttet .
Hadde alle lagt ut slike bilder, hadde neppe Bjørn lagt ut dette...
Thorfinn B.
Nærhet til naturen formidlet med et stramt og stilsikkert utsnitt. Genser og natur står bra til hverandre med gjentagende farger (og mønsteret i genseren vs bladene).

Bildet ''må'' betraktes på litt avstand for å få frem dybden mellom de to nivåene.

Elisabeth H. N.
For meg blir det viktig å ta de bilder man selv ønsker å ta, og gjøre med de som man selv synes.
Så får man få det man får når de offentliggjøres, slik at evt forbedringer kan gjøres.
Liker veldig godt det du presenterer.
Originalt.
Elisabeth:-)
Kai-Wilhelm N.
Selvportrett; hmm, her lurte jeg, men så fant jeg ut noe..
Du hadde *tenkt* på et selvportrett, neste gang må du si fra, så kan du låne min laaaaaaaaaaange snor...
Normalt ser jeg på selvportretter som at den man portretterer (en selv) er litt gjengjennelig for andre.
Ha med noe litt personlig, noen bruker hodet, andre bruker andre ting (Nerdrum er jo et eksempel). Men noe som gjør deg gjenkjennelig *uten* at det må forklares..

Hadde f.eks. jeg tatt dette bildete og vist det til hvemsomhelst, så hadde kommentaren vært, he,he du må huske å snu kameraet neste gang...

Her føler jeg ikke at *tilgjengeligheten* til bildet er ivaretatt.
Men jeg *vet* at du har tenkt igjennom dette, og jeg vet at du ser på det som et ferdig bilde, men jeg vet at hvis jeg ikke visste at du visste så hadde det blitt skrapet.

Men samtidig så er jo bjørka sabla fin da...

Tror jeg fyker få fjellet snart. Så noe har du uansett klart, du fikk tent lengselen min til fjellet. Takk!

mvh
-kai
Arnt Ove J.
Tok meg den frihet å kopiere din kommentar til mitt bilde
bilde nr. 79955 , trengte bare en lett omskrivning ellers passet den perfekt :-)


dette bildet gir feil biologiske signaler, genseren er menneske skapt, og passer heller dårlig å bli assosiert med naturen

andre har nevnt at forgrunnen ''drar'' til seg blikket og jeg er enig. klart treet blir lettere å isolere med en såpass fjern og diffus forgrunn, men det skal være indre koherens i et bilde også, spesielt når det dokumenterer en art som her.

et prisverdig forsøk som ikke falt helt heldig ut.

Så min egen kommentar : Er ofte å kikker på dine bilder, her finner jeg mye spennende og ikke minst inspirasjon.

mvh
Arnt Ove
Birna R.
ikke alt passer til alle sammenhenger, AOJ, men forsøk på ironi er definitivt velkomne
Arnt Ove J.
Takk :-)
(lurte jo litt på om jeg våget.....)

Arnt Ove
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu