Vinter ved Østfoldkysten I
Av og til så har vi en "slags" vinter her ved Østfoldkysten også. En vinter som oftest varer noen dager - ja, kanskje så mye som noen uker. Og da er det bare å komme seg ut og feste dette hvite eventyret til brikka, før mildværet og regn ødelegger idyllen.
Slik som her, hvor jeg kom over et eventyrriket når det gjelde vintermotiver, med både nysnø (desverre har noen gått her før meg...) og rimfrost på kystfuruen. Stedet er ytterst på Tangen / Kråkerøy, omtrent 300m fra der hvor jeg bor, og det er Arisholmen vi ser baksiden av, langt der ute.
Som jeg fortalte før, så er dette Panasonic LUMIX G1 - som forresten var det aller første micro FourThirds-kamera som ble sluppet i 2009 - utrulig bra til å registrere snø. Noe jeg benyttet meg av første vinteren jeg hadde det.
Bildet inngår i albumet Svaberg og kyst i Østfold - Bilder fra mine turer langs kysten her på Kråkerøy, Hvaler og Østfold forøvrig.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2013-02-18 11:03:08
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2013-02-18 12:09:21
    Versjon #3
Fotograf
Utstyr
  • Panasonic LUMIX DMC-G1
  • Panasonic G Vario 14-45mm f/ 3.5 - 5.6 ASPH OIS
  • Brennvidde14mm
  • Blenderf/9
  • Lukker1/100s
  • Nei
  • AnnetISO 100 - Aperture priority - stativ og 5 eksponeringer
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_625328} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (32)
Lars-Anders M.

Dette er vakkert. Liker den frosne stilen. Bra att du viser annet en hus og båter. Liker
Per N.

Flott dette her Walter. Topp fargevalører .
Rart hvordan årstiden totalt kan forandre et bilde . Måtte se flere ganger på dette før jeg kjente meg igjen :-)
Du har flotte muligheter til å "gjøre" 4 årstider av samme motiv , i og med at du bor mitt i motivland . Heldig du ....
mvh Per på Rolfsøy
Per N.

Næææææ... nå komm jeg på en ide du kan teste ut Walter :-)
Fire eksponeringer , en ifra hver årstid ., som du så kan du forsøke å smelte i sammen til en HDR ??? Den du ... nå tenker jeg du fikk noe å fundere på :-)
Forstatt ifra Rolfsøy....
Jan G.

Spennende hvordan du søker fram til motiver som er slik du har tenkt deg det. Vakkert med rimfrost på furua og hvordan lyset skaper variasjoner i koloritten. God komposisjon og skarphet.
Mvh Jan
Walter S.

He-He!
Dette var kjapp reaksjon. Takker Lars-Anders, som tydeligvis følger godt med her, for hans kommentar. Og, ja - godeste Lars-Anders - jeg fotografere mye som ikke er båter og gamle hus, men det er som regel ikke slike bilder som er noe særlig spennende til å legge ut. Disse to her er nok bedre sånn sett.. De har "appell".

Og så var det han Per i fra Rolfsøy. Denne idéen din om å "smelte" sammen 4 opptak i fra hver sin årstid var ikke dum, og du bør nesten ta patent på den!
Joda du har nok vært her ute og selv tråkket denne stien på jakt etter sjøørreten, kan jeg tenke meg. Innafor dette lille neset, der hvor benken står, vi ser snurten av i originalen inni mellom trærne, står det ofte fluefisker om våren og utover sommeren.

Forresten, så takker jeg for hele 2 kommentarer i løpet av 10 minutter!
;o)

Mvh,
Walter
Walter S.

Takk også til Jan, som kom med kommentaren sin, mens jeg selv skrev innlegg. Takk, Jan - du er en god og gjennomtenkt kommentator!

Mvh,
Walter
Erlend S.

Dette er bilder jeg liker veldig godt, men jeg lurer på om de hadde blitt bedre eller verre med mer dempet rødfarge i trestammene?
May-Brith O.

Dette var flotte bilder av furua, klare fine farger og god skarphet. Liker spesielt den noe uvanlige komposisjonen du har fått til her.
Erlend S.

Jeg forsøkte å dra ned saturasjonen i rødt med 24. Da ble plutselig bildet veldig annerledes, og øynene ble ledet mer mot sentrum. Med den sterke rødfargen i trestammene så trekker øynene mine ut mot stammene. Det var påfallende hvordan dette eksperimentet endret balansen i bildet. Jeg tror at ditt valg av sterk rødfarge i stammen er riktig, fordi det gir en litt villere komposisjon enn om du skulle vært mer forsiktig med rødt.
Walter S.

Takk også til både May-Brith og Erlend for hyggelig kommentar.

@ Erlend: Det er morsomt at du går sånn opp i spørsmålet om hvor mye saturering bildet "tåler" eller er "tjent med".
Mitt utgangspunkt er alltid en helhetsvurdering hvor jeg tar hensyn til det totale fargeomfanget som er til stedet i bildet.
Jeg tar aldri en og en farge og forsterker den eller demper, bortsett fra å dempe et direkte fargeskjær som berører hele bildet, f. eks. et dominerende blåskjær i skyggen.
Så mitt valg av røde valører i trestammene er helt tilfeldig, og ikke noe snedig "mesterplan". Personlig så synes jeg ikke at det er sterke rødfarger inn i bildet her, men bare godt saturerte farger over hele fargespekter generellt - noe jeg liker.

Forresten, så takker jeg for kommentarene!
:o)

Mvh,
Walter
karin s.

versjon 2. jeg må si walter, det er utrolig hvordan dine bilder fanger oppmerksomheten,sitter og ser på bildene,og DER er et jeg må se nærmere på, og selfølgelig er det deg. det må vel være stilen din:! som fanger. liker fargen , furu er rød,og snøen har rette blåhvite fargen her. veldig bra.
Tone A.
+2
Ei nydeleg vinterstemning kor desse frodige furutrea med sine rimfrosne nåler rammar inn den meir kjølege strandiyllen bakerst.
Flott glød i furustammene og lyset gir ulike grøntonar på dei to trea i forgrunnen. Pluss for fotostandpunktet her og ikkje minst di grundige eksponering og bruk av HDR.
Skarpe detaljar på trea og på forgrunnen kor det er linjer og spor i snøen som dreg blikket bakover mot vinteridyllen ved sjøen. Den duse himmelen er mest malerisk der den kjem fram gjennom portalen som furutrea dannar.
Flott jobba og du har fått fram spesielt trea med sine treastammar,greiner og rimfrosne nåler på ein kjempebra måte.
:) Tone
Walter S.

Takk også til både Karin og Tone for vennlige ord og de analyserende, vel gjennom-funderte kommentarer til dagens bildet fra mine objektiver!

Mvh,
Walter
Harald N.

Nok ein gong har Tone ein fyldig kommentar eg kan slutte meg til. Du er dyktig med HDR.

Mvh Harald
Carsten H.

Også jeg henger meg på Tones respons.
Dette er lekkert Walter.

Mvh. Carsten
Solvår B.

Jeg henger meg på rosen. Nydelige vinterbilder.
: ) Solvår
Tor Inge O.

Vakkert vinterlandskap der orginalen er min favoritt. God komp og teknisk utførelse.
mvh
Tor Inge
Berit A.
+1
Henger meg på rosen her jeg også, for dette ble flotte vinterbilder. De rimfrosne furuene er bare lekre i lys og farger. Liker alle tre versjonene, da de er litt forskjellige. Jeg stopper ofte opp på dine bilder med forklaringer og kommentarer, her har jeg lært en masse. :))
Alf B.

Flott og stemningsfullt vinterbilde med god skarphet og fine farger .
Her er det v2 som blir min favoritt .

Alf
Tone A.
+2
Nå har eg sett på alle 3 versjonane og det blir v1 og v2 som blir mine favorittar.
V1 får mest fram av landskapet bakerst saman med dei frodige furutrea i forgrunnen.
V2 med motsatt fotografering av trea er meir eit stemningsmotiv kor det er furutrea med sine former som dominerar mest. Men det er v2 som har best kontrastar. Ja,takk til v1 og v2.
V3 blir eit heilt anna bilde.
Flott jobba med HDR, det ligg jo mykje arbeid bak kvar versjon her både med eksponering og PS-arbeid.
:) Tone
Walter S.

Her takker jeg Harald, Carsten, Solvår, Tor Inge, Berit, Alf og Tone en gang til!

Jeg må innrømme at jeg føler meg høyst æred å få besøk av Tone 2 ganger med like gode og velfunderte kommentarer hver gang. Så saklig og analytisk! Når det gjelder versjon #3 så stikker den seg helt klart ut for å være et "vedheng" og ikke en riktig versjon egentlig. Selve bildets "komposisjon" er jo bare rett på og viser et utsnitt av et tre mot himmelen. Jeg syntes bare at det stilmessig passet inn her (og tidsmessig - det er tatt omtrent til samme tid som v1 og v2) , både når det gjelder rimfrosten og kontrasten mellom røde stammer og rimete blå-grønne furunåler, samtidig som himmelen jo er mere klart her.

Og ja, det er en del arbeide med HDR-bilder, men for meg har dette nå nesten blitt en livsstil.

@ Berit: Det var da hyggelig at du får noe ut av å se på og lese om bildene mine. Når man kan inspirere andre fotografer så har man oppnådd noe, synes jeg. Fint at du deler tankene dine med oss!

Jeg må vel også innrømme at jeg har vært nok så bortskjemt med gode og mange kommentarer de siste 3 dagene. Det er nesten sånn at jeg må klype meg selv i armen om det virkelig er sant. Det er meget inspirerende å se at så mange har en mening om bildene, og jakten på stadig nye motiver holder frem! Takk igjen!
:o)

Mvh,
Walter
Erlend S.

Walter. Det kan vel tenkes at du har en snedig mesterplan, intuitivt, selv om du ikke har formulert den. Når jeg skrur farger, så skrur jeg det til jeg ser noe jeg liker, uten helt å tenke over hvorfor. Komposisjon, trykk og uttrykk handler ikke bare om linjer, kontraster rog flater, men fargene spiller en rolle man ikke tenker så mye over.

Du bruker littegrann sterkere farger enn jeg gjør selv, og min første tanke var selvfølgelig at jeg gjør ting riktig. Min andre tanke var å teste, kikke og spekulere litt, og da fant jeg altså at dine bilder er best på din måte, samtidig som jeg fikk noen ahaopplevelser om fargekompisisjon. Det som er intuitivt for deg, er jo ikke intuitivt for meg, så jeg forsøker å forstå fysikken i det for å kunne lære litt.
Rita Barbro S.

Betagende vakre landskapsbilder.V1 og v2 er desidert mine favoritter.
Ja,du fortjener lange og mange kommentarer.

Ellers støtter jeg meg på Tone og Berit's gode kommentarer.

Ønsker deg en fortreffelig god fotouke Walter!

Mvh
Rita Barbro
Oddmund K.

Henger meg på Rita og alle de andre sine godord, betagende vakkert :)
mvh Oddmund
Walter S.

Takk også til Erlend, Rita Barbro og Oddmund for oppløftende kommentar.

Mvh,
Walter

@ Erlend: Angående det å bruke sin intuisjon når man etterbehandler sine bilder, så kan jeg se et slags likhetstrekk der sammenlignet med min måte å male på (oljefarger - som jeg har sluttet med for 15 år siden). Selve prosessen er like spennende og kreativt for meg, og jeg kan glemme både å drikke og spise når jeg holder på med det - som regel et godt tegn! - men selve måten å angripe det på er forskjellig. Fordi maleprosessen tross alt gikk mere på intuisjon og prøve / feile, mens etterbehandling av digitale bilder foregår mere på det tekniske planet.

Nøyaktighet i den tekniske prosessen er viktig for å få det uttrykket jeg vil ha. Desverre har jeg ikke nok nødvendig erfaring i Ps og kan knapt nok opprette lag, men ikke masker, så kunnskapen min strekker ikke til de store "sprell". Holder meg til Elements og lavterskel-behandling så som "Levels", kontrast og beskjæring pluss noe fargebehandling slik som saturering / de-saturering, evt. fjærne stikk.
:o)
John A R.

Nydelige bilder av vinter! Liker best orginalen med fint snitt og fin dybde :)
Walter S.

Takk skal du ha, John A!

Mvh,
Walter
Thomas S.

Kjempe fine bilder , liker v2 best pga der får vi se 2 hele trær i stedet for et heilt og et halvt, i tilleg er det fint komponert og bra tekniskt utført.

Mvh Thomas
Erlend S.
+1
Walter, maske på lag er photoshop sin mest brukbare funksjon. Og den er enkel.

Du går i bunnen av layerspaletten og trykker på rundingen som er halvt svart og halvt hvit, så scroller du deg ned til f.eks levels.

Da kan du gjøre enn vanlig levels og deretter fylle maska med svart. Så tar du paintbrushverktøyet og maler med hvitt på maska i de områdene der du ønsker å male inn effekten av denne levelskorrigeringen. Maler du fram for mye, såkan du male tilbake på maska med svart.
Walter S.

WOW!
Dette er den mest konsise, enkle og nyttige forklaring på noe - jeg trodde var mye "simsalabim" - jeg noen gang har fått. Måten du forklare det på er jo så innlysende og enkel at t.o.m. jeg skjønner det.
Har klart meg uten maske hittil, mest fordi jeg ikke forsto oppskriften, men dette skal prøves ut så snart jeg får tid.

Hjertelig takk for denne forklaringen, Erlend!

Også en takk til Thomas Haug sin kommentar, som jeg ikke har oppdaget før nå.

Mvh,
Walter
Mona P.

Det meste er sagt! Vakkert vinterbilde! :)

Hilsen Mona
Walter S.

Takker for besøket her inne og for kommentaren!

Mvh,
Walter
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu