Havelle take off
Alltid spennende når en sender bilde til NM. Man må akseptere vurderingen til juryen.
For juryen var det uetisk når man driver båten "LANGSOMT" mot havelle, praktærfugl og skremmer dyrene opp slik.

Mitt spørsmål hva definerer de som etisk og uetisk. Hvor mange tvilsomme metoder som benyttet tidligere.
Når "naturen" (fugler, dyr etc) føler seg nærgående vil de ta av vinger. Synes metoden er helt forsvarlig.
Bildet inngår i albumet Alt som fanger mitt blikk - Fotografert i forskjellige situasjoner og turer som jeg var med.
Fotograf
Utstyr
  • d3s
  • 200-400
  • Brennvidde400mm
  • Blenderf/4
  • Lukker1/2000s
  • Nei
  • AnnetIso 1600, håndholdt fra rippen hvor den drifter rolig og langsomt.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger167
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_632838} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (25)
Avsluttet .

Hei

Skarpt og flott bilde av havella.Gode detaljer..dråpene og den blå sjøen er også fint.

Deltar aldri i konkurranser, så det får andre kommentere.

Øyvind
Avsluttet .

sjelden istedenfor aldri, burde jeg kanskje ha skrevet.
Håkon Ø.

Et veldig flott bilde dette Duy, skarpt og flott med god action.
Ang. etikk og fugler så kan dette diskuteres i det vide og breie. Jeg har selv lagt ut bilder som har ført til diskusjoner her, som jeg mener er tatt på forsvarlig måte. Det regner jeg med du også mener du gjorde når du tok dette bildet Duy, og det er jeg sikker på. Poenget er at det vil alltid være andre mennesker som mener noe annet. Og hva skal vi da gjøre i forhold til det?
Jeg tror ikke juryen syntes det er uetisk å kjøre båt, og det vil alltid være fugler som må flytte seg for båter på vannet ,jeg har selv hatt båt i ca 20 år.
Jeg er sikker på at du ikke var for pågående Duy, og som du sier liker ikke fuglene situasjonen, så flyr de sin vei, noe de faktisk gjør hele tiden. Så lenge vi har god samvittighet for det vi gjør, trår varsomt som jeg tror de fleste naturfotografer gjør, så vil vi allikevel være uenig om hvor grensene går. Det å likevel respektere hverandre for våre ulikheter må være vår styrke.
Kjell Ivar Ø.

Flott take off i velvalgt utsnitt.
Kjell Ivar
Bernt Ø.

Hei Duy,

det kan alltid diskuteres hva som er etisk og ei. Jeg har vanskelig for å tro at juryen har vurdert ditt bilde som uetisk? Et av gullbildene i siste runde er av et vettskremt rådyr i full strekk ut over et jorde, slik at det ikke ser ut til at slike hensyn gir poengtrekk.

Jeg prøver selv å unngå situasjoner hvor dyr og fugler skremmes til flukt. Likevel skjer det rett som det er, uten at fotografen nødvendigvis kan kontrollere det. Umiddelbart ser jeg ikke noe uetisk i ditt bilde.

Mvh,
Bernt
Duy P.

hei!

Takk for kommentarer folkens.
Mye annet jeg reagert på juryen. Tror ikke ikke det er noe poeng å diskutere juryen mening.
En spurvehauk fra Dalen er kjøpt produkt. Men hva bjørn, ulv, jerv fra Finland eller mange andre steder.
Håkon bildet tatt i Båtsfjord hvor Naturogfoto og mange andre har skrevet om. Regner med det er forsvarlig når båtføren er erfarende.

:) duy
Harald N.

Føler meg ikkje kompetent til å vurdere det etiske her, men bilete er flott.

Mvh Harald
Lillian Utstrand G.

Knallfint bilde av havella som tar til vingene! Flott lys og stilig med vannsprut og dråper idet den letter fra det herlige blå havet! Skal ikke kaste meg ut i heftig diskusjon om etisk og uetisk oppførsel her. Men mitt standpunkt er at så lenge det ikke er fuglemor med ikke-flyvedyktig avkom, så er det ikke uforsvarlig å nærme seg fugler som tar til vingene! Fugler flykter alltid når de føler seg usikker og når de blir skremt, og gudskjelov for det! Fugler blir ikke skremt når du kommer sakte mot dem, de tar til vingene og flytter på seg ja, men det er ikke det samme som å skremme dem! Kommer du overraskende på dem, eller lister deg innpå, da er du en predator, og da blir de skremt! Det er det samme med oss, er det ikke? :-)
mvh Lillian
Avsluttet .

Friskt og energisk.
Jeg har aldri drevet med fuglefotografering og vet ikke hva "tvilsomme" metoder egentlig innebærer.
Hovedregelen bør være, som vi alle lærte i folkeskolen: "Vær snill med dyrene", men det er vi jo........., er vi ikke?
Svein Ove L.

flott take off av en vakker fugl..
Eddie B.

Veldig fint bilde av Havelle'n
Mvh
Eddie
Torbjørn P.

Flott fugl, knipset med god timing. Bra teknikk som vanlig :-)

Fugler blir skremt hele tiden når vi mennesker ferdes i naturen. Poenget til de som hevder at dette er uetisk er vel at man bevisst skremmer for å ta bilde. Kan forstå argumentasjonen, men synes ofte dette overdrives. Har vært med på lignende uten spesielt dårlig samvittighet.
Asle B.

Knallflott bilde av havella i oppflukt, Duy! Det tekniske sitter, ekstra pluss for vannsprut og blink i øyet. Om etikk, regler og vurderinger i fotojakta tror jeg det er mange som har meninger. Vi får bare ta hensyn til fugler og dyr og håpe at juryen aksepterer metodene våre:) Grattis med fine resultater forøvrig, stå på!:)

Mvh
Asle
Jostein G.

Kanskje juryen er blitt forledet av følelsene sine he he. Synd på den dakkars fine fuglen! ? Fine fugl er det absolutt! Imponerende skarphet! Den ser noe oppstøkt og kavdende ut i denne posituren og i denn vinkelen. Jeg syntes ikke det er uetisk på noen måte å forsøke å drive innpå fuglene med båt. Imidlertid kan det være en utfordring å få tatt bilder der fuglene ikke ser vettaskremte ut og eller skeptisk svømmende vekk ifra fotografen. Det kan ødelegge noe av bildets stemning.

Havellen ligger ofte litt utpå og ikke helt inntil land...så det er en utfordring å få gode bilder av dem. Selv vil jeg tro at å oppankre båten på en plass der de fast pleier å beite....vente under en kamuflasjeduk.... kan være en god fremgangsmåte. Det krever jo at man har tilgang til båt da...og tid... Jeg har prøvd å overliste havellen på denne måten...med vekslende hell. Uansett hatt mange fine opplevelser med denne fuglen da mange overvintrer her rundt Karmøy.
Uetisk blir det først når man kjører etter fuglene og plager dem over lengre tid....vil jeg anta ! ? Å skremme en fugl eller et dyr....ja det er vel ikke noe unormalt og eller skadelig for fugl eller dyr. Skal man tenke sånn blir det jo umulig å ta bilder av dem.
Jeg mener å huske at jeg skremte opp fem gråspurver og tre skjærer på vei ut av huset idag. he he har jeg da plaget disse fuglene ?


Mvh Jostein
Helge H.

Hei Duy

Vanskelig å forstå det uetiske her. Jeg var selv ute med båten i helga, og det er jo ikke til å unngå at noen fugler tar til vingene når man passerer selv på god avstand. Forøvrig et solid utført bilde av takeoff...

Mvh HH
Trond W.

Pent take-off bilde Duy!
En tøff fugl dette.

Trond
Duy P.

Takk til dere siste. Jeg er nok fersk iht mange veteraner og juryeren. Men tar alltid forholdsregel at dyr, fugler skal ikke føle seg truet eller forstyrret på noe måte.

Jostein, godt forslag du har der, men for en som drar for opplevelsen så smiler bare.

Disee holder seg langt ut på havet. Hvor det trafikkeres hele tiden og vet vi hvor fort de andre kjøres båten sin!!!!!! Har selv opplevd folk race gjennom delta på Øyen uten å vise hensyn til dyre/fugle liv der. Og vi jager de ikke opp over lenger tid. Etter oppflaksing fortsetter vi bare turen videre til fotoskjulet eller båthavna. Altså som regel på veien til/fra.

Smil folkens.
:) duy

John A R.

Nydelig bilde med herlig skarphet og fine farger! Flott fanget i rette øyeblikk :)
Henrik S.

Flott bilde av havellen i take off. Tatt i rett øyeblikk med vannsprut og glimt i øyet. Hva som er uetisk eller ikke kan altid diskuteres men denne situasjonen synes jeg er veeeeldig langt fra uetisk. Vet jo om andre som organisert skremmer opp dyr daglig vinterstid bare for å ta bilder av dem, da snakker vi om uetisk fremferd. Dete er noe også juryen i Villmarksliv kjenner til men ikke trekker poeng for. Så hvis de har trukket deg fordi de mener dette er uetisk så synes keg det er veldig rart!

Mvh Henrik
Per G.

Hei Duy og gratulerer med et godt havellebilde. Vanskelig diskusjon synes jeg, da vi mennesker ser svært forskjellig på hva som er forsvarlig og ikke. Havelle på vinteren liggende på vann, der har jeg problemer med å se hva som er feil. Særlig når du driver forbi i en båt. Når det er sagt så er det svært viktig at vi naturfotografer oppfører oss med respekt for vilt og ikke stresser til konflikter for viltet. Det er ingen bilde som kan forsvare en slik handling.
Mvh
Per
Stig H.

....å jøye meg!! Ikke alle forunt å klare å forevige slike øyeblikk. Tror nok "juryen" bare er litt misunnelig på hva denne uet(n)iske nordmannen får til med utstyret sitt. Det tekniske trenger jeg ikke nevne(kan ikke gjøres bedre)
S!
Vegard L.

Interessant vurdering av juryen. Fikk du ikke poeng for bildet?
Vegard
magnar p.

teknisk flott bilde !

vh magnar.
Duy P.

Takk folkens.

Vegard, fikk 28 poeng. Faire enough, men reagerte på "u"etiske

mvh
Duy
Bjørn Åge O.

Flott bilde av havellen Duy,etisk eller uetisk den diskusjonen lar jeg ligge,sånne situasjoner på have sjøen bongner det av,har selv en båt ,noen tillfeller er det mye fugl på sjøen som en må kjøre slalom mellom fuglene,noen lette noen blir liggende,de er nokså vant til hurtigående båter så her hjemme bogner det av dem.Men bare ikke en presser for hart i hekkesesongen.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu