Trønderlån
Her kunne det bo opptil tre generasjoner. Sjølfolket i midten. Odelsgutten med familie til venstre i bildet. Og kårfolket til høyre.
Fotograf
Utstyr
  • Canon Powershot sx1 is
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriArkitektur
  • Lastet opp
  • Visninger45
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_638463} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (4)
Avsluttet .

Hva betyr "-lån"? Er det trøndersk bank som har lånt ut penger til bygget??
hehe, nei nå var jeg dum.
Artig bilde med ditto tekst. Er ikke sånn nå for tiden. Ingen skal bo isammen. Alle skal ha hvert sitt "kaninbur":) Ikke skal dem ha dame, ikke skal dem ha mann. Enslige og "gjøre som de vil" er visst helt "in". Jeg skylder dette mye på alle disse pub'ene som har dukket opp i Norge de siste to-tre tiår. Når vi var unge, hadde vi pølsebod, iskrembar, og det gjaldt å finne seg ei dame som kunne kjøkkenarbeid og stelle huset mens jeg var på jobb og tjente til husholdningen.
Regjering og storting har satset feil gang på gang. Det begynte med skolereformen i -94. Senere, alle barn i barnehage. Og slik har det ballet på seg. Nå sitter de unge og har ikke råd til å kjøpe seg et "kaninbur".
Uff, nei hvor skal dette ende.
Enda en gang, pub'ene har skylda. Pub, de lå i England visste vi.
mvh arild som rotet seg bort i bildet ditt hehe. Men det er jo det som er fascinerende med å se andres bilder, man blir minnet om og på noe.

hilsen igjen
arild:)
Eli S.

Fullstendig enig med deg, Arild.

Kanskje kan forklaringa nedenfor gi deg et svar på hva "-lån" står for.

Trønderlån (lån kommer av norrønt l?n, ?lad, dunge, rekke?; jfr. færøysk lon, ?lang bygning?), også noen ganger kalt nordmørslån (på Nordmøre) og namdalslån (i Namdalen), er det tradisjonelle våningshuset på mellomstore og større gårder i Trøndelag og på Nordmøre. Låna er smal og lang. Lengden på kortveggen er bestemt av lengden på tømmerstokken, ofte ikke mer enn 5?6 meter. Huset kan utvides ved å bygge på i lengden, og det finnes trønderlåner som er over 40 m lange. Den lengste er på gården Løhre på Lundamo.

Trønderlåna har normalt to etasjer og stående panel, og det er vanlig med flere boenheter der ulike generasjoner, og andre slektninger bor.

Foruten i Trøndelagsfylkene og på Nordmøre finnes det også trønderlåner i grenseområdet til disse, inkludert på større gårder i Østerdalen. Låner i Romsdal og Nord-Norge kalles vanligvis henholdsvis romsdalslåner og nordlandslåner.

Tusen takk for kommentaren på en lørdagskveld. :)
:) Eli


Roar K.

Nå trodde jeg kanskje jeg skulle bli litt klokere hva de to båtene som nå går som sightseeing eller turbåter med god profitt i Oslo der den ene heter Lånan og den andre Linan. Men kanskje er det fordi den ene båten er lang og smal hvilket den andre også er for de er ganske så like.
Hvem vet kanskje var det banken som hadde en finger med i spillet hva navnet gjaldt likevel.

Roar
Eli S.

Tusen takk, Roar.
Nå kjenner jeg ikke historien bak disse to båtene og hvorfor de har de navnene har. Begge har tydeligvis gått i chartertrafikk på Oslofjorden. Før den tid gikk de i trafikk oppe i Nordland, etter det jeg kunne lese et sted på "Nettet".
Begge er bygd på et Trøndelagsverksted.
:) Eli
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu