Magisk motlys i skogen
Gang på gang så prøver jeg å formidle det spesielle ved slik motlys fra lav sol og den eventyrlige stemning det skaper i en mørk skog, og den opplevelsen jeg selv hadde der og da - men, (nesten) forgjeves. Det lykkes nok aldri helt ut, fordi alle våre sanser er i aktivitet når man står ute i skogen og nyter naturopplevelsen. Det er et fellesinntrykk fra bl.a. nesen (lukten av våt mose, f.eks.) og ørene (fuglekvitter) samt susen av vind i ansiktet - mens man her kun har en 2-dimensjonal flate som eneste bærer av stemning å spille på.
Men, jeg gir ikke opp, og prøver igjen og igjen. Har til og med opprettet egen serie for disse sjeldne øyeblikk, når liksom "alt stemmer" for å sortere og samle mine inntrykk.
Dette er kanskje det nærmeste jeg kommer når det gjelder det visuelle i alle fall. Var på omtrent samme sted i november i fjor: http://foto.no/cgi-bin/bildegalleri/vis_bilde.cgi?id=6782...erid=74375
Jeg er klar over at jeg antageligvis "kommer for kort" rent kvalitetsmessig i og med at jeg fotograferer direkte i JPEG og ikke bruker RAW-filer - noe jeg ikke har kunnskap om, plass til på PC'n eller tålmodighet til.
Bildet inngår i albumet Skogens eventyr: - Opplevelser av lys og stemning i skogen
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2013-11-06 15:59:02
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2013-11-06 16:08:34
    Versjon #3
Fotograf
Utstyr
  • Nikon D5100
  • Nikon AF-S Nikkor 16-85mm G ED VR
  • Brennvidde26mm
  • Blenderf/7.1
  • Lukker1/400s
  • Nei
  • AnnetMonopod og 3 stk. eksponeringer er grunnlag for dette HDR-bilde.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_651028} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (23)
Olvar G.

Ja, prøver man nok så blir det bra til slutt. Flott! Fint at de nærmeste trestammene ikke ble helt mørke.
Carsten W.

Jeg syns du kom ganske langt med dette vellutført HDR. Jeg er imponert at stammen fremest har også litt lys på. Så jeg ville vært svært forgnøyd.
Du kunne jo prøve å dempe farkekontraster litt. Kanskje det er det du leter etter.
John B.

Meget flott levert dette! Både tiltalende og severdig(e) bilde(r) dette her...
Lyset er makalust flott i begge bildene!
JohnB.
Svein V.

Heilt einig med Carsten, og V3 blei skikkeleg bra!
Alf B.

Tre flotte bilde med nydelig lys, jeg er glad i farger så jeg foretrekker orginalen, flott fotoarbeid

Alf
Jan G.

Jeg vil nå bare bemerke at du greier - på en utmerket måte - å skape illusjon av en tredje dimensjon, dybde, slik du gjør med stor dyktighet i de fleste av dine bilder.
Mvh Jan
Svein O.

Synes også du langt på veg har lykkes her. Ikke lett med de store kontrastene mellom sol- og skyggepartier. I tillegg har du fått med de varme, gode fargetonene som er typisk for høsten.
Harald G.

Uten tvil originalen for meg. Bra dette. Du kunne kanskje prøve med mer ev, mulig du kan få stammene foran lysere. Jeg har kjørt det en runde til her men det blir ikke helt topp men stammene blir lysere. Det er jo vanskelig uten originalbildet.
Mvh Harald
Frode L.

Hei.

flotte stemningsbilder fra skogen, originalen på meg og sier meg enig med Svein O.

Frode.
Tor Inge O.

Flott stemning du formidler her.
Tor Inge
Walter S.

Takk til Olvar, Carsten, John, Svein V, Alf, Jan, Svein O, Harald, Frode og Tor Inge for vennligsinnede kommentarer til mitt skogs-bilde.

@ Harald: Jeg kunne nok hat tynet ut enda mere struktur i de 2 store stammene nærmest, men det ville gå ut over resten og skape en del slike HDR-artefakter som jeg prøver å unngå i størst mulig grad.

Mvh,
Walter
Trygve B.

Dette er du god på. Likte godt vinkelen og fargene som du fikk frem her. Lite også godt at det var struktur i stammene. Ofte blir de for svarte, du klarte begge deler. Ellers hjertens enig i din kommentar vedr. shoppingskulturen. Med de tanker er du blitt en venn for livet. Mvh Trygve
Solvår B.

Jeg går for V1. Et nydelig høstbilde.
: ) Solvår
Olvar G.

Måtte komme tilbake...
Dette og de andre bildene du serverer oss lever godt opp til dine beskrivelser av deg selv og mål med fotograferingen. Ser gjerne flere resultater etter hvert.
Olvar
Esben R.

Nydelig bilder dette. Jeg fornemmer det du beskriver i teksten til bildet. Flott lys og perspektiv. Fin skarphet. Flott at du har fått litt lys på de nærmeste trestammene. Det var noe av det første jeg merket meg og fant det veldig tiltalende. Godt stykke arbeid. Falt umiddelbart for orginalen.
mvh Esben Reiersen
Walter S.

Takker også Trygve, Solvår, Esben og Olvar en gang til, for alle positive kommentarene, som gir oppmuntrende signaler om at jeg antageligvis gjør noe riktig med min måte å fotografer på.

Takk igjen alle sammen!
:o)

Mvh,
Walter
Kristinn G.

carstein har nokk rett 28% ja ja
hva med 286%
Kristinn G.

Jeg fleiper selvfølgelig 28,6 %
Kristinn G.

uffda v2 veldig fin
Ikke la meg erte deg
bildet er jo veldig flott......
Walter S.
+1
Og poenget med dine 3 små "stikkpiller" er...?

Jeg tar dette som et resultat av fredags-pilsen og ikke noe mer. For fremtiden vil jeg sette mere pris på en ærlig kommentar fra deg, om at du ikke liker bildet, isteden for dette tullet.

Walter
Kristinn G.

Ja wlter. Fredag pils eller fredagspils.
Poenget her er du tar mange fantastisk flotte bilder, men i forhold til min smak overdriver du farger saturasjon mm. Men det er smaken. som er avgjørende.
Jeg blir ofte litt irritert å se hvordan ellers flotte bilder tar av med overdreven HDR og satuarasjn, farger

Hvis jeg sammenligner versjon 1 og 3 så er versjon 3 klart bedre (28 % bedre kanskje).

Men versjon 2 er ikke slik som ofte dine bilder er overdreven det er rett og slett et bra bilde.

Kristinn
(dette er lagty inn like før kuppen på NRK, har faktisk i motsetning til forrige gang tatt en cupp 1/2 liter nå).

Jeg er nokk ernig i at de tre forrige innleggene var litt for ertetet beklager
Kristinn G.

Her eksempel på et bilde hvor ettyerbehandlingen er topp
http://foto.no/cgi-bin/bildegalleri/vis_bilde.cgi?id=7133...utvalgid=6
Selvfølgelig ihht min smak.
Walter S.

Kristinn Gudlaugsson:

Jeg fatter ikke hva som er problemet ditt? Når du skriver 5 hele (mer eller mindre sammenhengende...) innlegg her i løpet av helgen, med til dels barnslige kommentarer og med ellers dårlig skult kritikk over mitt bruk av HDR og fargeintensitet, så virker det på meg, som om du på død og liv skal belære meg om feil bruk av teknikk og farger i mine bilder. Er du nå det selvoppnevnte smaks-politi som skal sette standard for hva som er FOR mye og hva som er "godkjent" (av deg...?!) med hensyn til teknikk (HDR) og fargebruk? Fargesynet er faktisk nok så forskjellig fra menneske til menneske og oppfattes derfor individuelt, der finnes det ingen standard men smak og behag er førende.

Jeg liker slike intense farger som jeg bruker her, noe jeg gjør rede for i min profil. Jeg "tar" ikke bilder - jeg "lager" de og gjør dem om til 'Kitsch' (aka "Gråtende gutt, "Sigøynerpiken" eller "Elg i solnedgang" om du vil) - og trives med det. Å bruke teknikken (HDR) for å få frem flere valører enn dagens digitale sensorer klarer på 1 eksponering, er mitt personlige valg og det skal ikke du legge deg bort i. Du har tidligere kommet med den uttalelsen om at "HDR står for HELVETES DRITTBILDER..." - så jeg kjenner ditt negative syn på HDR. Den uttalelsen vitner forresten om et arrogant og navlebeskuende syn på fotografi. Det er tillatt å ikke LIKE det, men andre må få lov til å bruke det uten at du skal legge deg opp i det.

Så kom ikke her og bruk hjernedøde sammenligninger mellom to forskjellige fotografer (Jan Gjerde og meg) og det du gjør i din siste kommentar - å sette et meget konkret og dokumentarisk gatebilde fra Stavanger ( http://foto.no/cgi-bin/bildegalleri/vis_bilde.cgi?id=7133...utvalgid=6 ) opp mot mitt motlysbilde fra skogen her, hvor jeg prøver å formidle motlyset's styrke og mystikk i skogbunnen - på min egen måte. Hvis du irriterer deg over mine bilder, så la være å se på dem.

Jeg ser aldri på eller kommenterer aldri noen av dine bilder fordi jeg oppfatter dem som intetsigende, flate og 'tomme for mening' og de gir meg absolutt ingenting - eller så forstår jeg antageligvis ikke din form for "KUNST". Men, så er jo jeg bare i gruppen f/8 da, mens du er del av "Eliten" i f/64 ...

Hvis du er så opptatt av at man skal skildre verden så naturlig som mulig, så ta en titt på dine egne sort-hvitbilder. De er heller ikke naturtro, siden verden faktisk er i farger - men fotografier som legges ut her er (etter mitt syn) en personlig "tolkning" av hva fotografen selv SER og ikke hvordan verden faktisk ER. Det kunne ikke falle meg inn og forlange at du skal bruke farger i stede for sort-hvitt - det er ditt valg og ditt syn på verden - så la meg beholde mitt.

Med ikke så vennlig hilsen lenger, og med en etter hvert tydelig irritasjon over ditt fjollete "korstog",

Walter
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu