Den vakre form er aldri det man kaller
helt ren: De geometrisk homogene,
euklidiske former er i høyden pene.

Vår sans for kvaliteter vil belønne
det ufullkomne som gir formen spenning,
som nesten lystrer - men er litt ulydig.

Den lille skjevhet er det dypest skjønne.


Fritt etter Andre Bjerke
Bildet inngår i albumet Natur -
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger812
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_72261} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (36)
Stein Rune B.
Flott bilde.
Jostein M.
Minner om en kinkig iq test jeg var utsatt for en gang. Mye mer tiltalende å få det presentert på denne måten. Liker linjene, tonene og kompet.
Mvh
Jostein
Sidsel A.
Fin tekst til fint bilde. Vet ikke hva det er eller hva du har gjort, men liker det.
mvh Sidsel
John G.
For meg er det harmonien i bildet som treffer! Uten at jeg vet hva det er, så klaffer det veldig godt! Det har noe med fargene, plasseringen av elementene(komposisjonen) og det absolutt udefinérbare konkrete i bildet som treffer meg.
Lurer jo fælt på hva dette er. Er det macro/micro? Virker sånn...
John :-)
Avsluttet .
Rart bilde! ANER IKKE hvorfor jeg liker det :)
Petur E.
Fint bilde og bra jobbet.

Petur
Rolf S.
Hei.
Liker nok dette litt, ja.
Velbalansert komposisjon, farver som står godt til hverandre og en ypperlig illustrasjon av Andre Bjerkes tekst.
Hva det er betyr ikke så mye så lenge øyet opplever form og farve som er harmoniske og gode å se på.
Spennende ? Vel, kanskje ikke, men som sagt: Godt å se på.
M.v.h. Rolf
Caroline M. S.
Bror min (han heter også Arne forresten) henger over skulderen min her - han sier bildet ditt ser ut som et par hybelkaniner og ulltråder. :-D

Selv fikk jeg straks assosiasjoner til vekt/balanse (i litt ubalanse) og tennisballer med globusbilde (hele verden - for og bakside er med) i plysjen. He, he - når jeg så leste billedteksten din var jeg godt fornøyd med det jeg syntes jeg så. :-)

Jeg er enig med Finn Bjerke og deg og kan ellers bidra med et lite Kjell Pahr-Iversen sitat (fritt etter husken): ''- Fem centimeter grønt? Hva er vel det? Ingenting. Rimeligvis ingenting. Men helheten... helheten... det er den som betyr noe. Og slik er det med livene våre også.''

(Og for de som ikke vet det - Pahr-Iversen maler abstrakte oljemalerier og er ofte inspirert av glassmaleriene i Chartres og hagen til Monet).

Ønsker deg et riktig Godt Nyttår og takk for det gamle!

Hilsen Arne og Caroline. :-)

Eskil O.
Enkelt, flotte fargetoner, balansert.

Eskil.
Frank W. G.
Veldig balansert og behagelig å betrakte. Har ingen forbedringsforslag. Det fordi det meste stemmer her. På en måte veldig vakkert dette her.
To knapper som skal monteres med nål og tråd. Nei, jeg vet ikke hva det er, men....

Frank
Inger-Lise S.
Et nydelig bilde! Slike liker jeg godt.Herlig abstrakt og enkelt samtidig.
For meg ser det ut som garnnøster og garn....Uannsett,balansen og fargetonene er flotte.
Men til Caroline:Hvem er Finn Bjerke? :-)
Andre Bjerke har jeg alt av og denne frie versjonen etter ham,var dyp og fin..
mvh Inger-Lise
Rune T.
Bildet som sådan gir meg i utgangspunktet ingenting. Dette på tross av at jeg prøver og prøver. Har vært inne noen ganger nå og lest de andres kommentarer for å se om dette kan bidra til at min opplevelse av bildet endres - men dessverre...det er ikke noe ved bildet som skaper undring eller opplevelse. I og med at alle andre som kommenterer bildet for noe ut av det er jo det fint.

Må tilstå at jeg noen ganger for en litt sånn ''keiserens nye klær tanke'' når meget dyktige fotografer presenterer enkelte av sine bilder - uansett hva disse måtte bestå av.

Vennlig hilsen

Rune
Jon-Petter T.
Jeg stiller meg helt bak Rune Tallaksens kommentar her.
Pent og riktig komponert, men det gir ikke så mye mere. Dermed uteblir også opplevelsen. Som fotograf fasineres man av mangt og meget. Det er noe eget å få opplevelsen i søkeren. Det er immidlertid ikke alltid den opplevelsen oppfattes like sterkt hos betrakteren av resultatet.

Ser frem til flere bilder fra deg fremover som pirrer mere enn dette bildet gjorde!

MVH
Jon-petter
Thorfinn B.
form, farge og linjespill sammensatt i en stram fin komposisjon. Very good.
Nils L.
Minner om bildene i Illustrert Vitenskap der støvmidd blir omskrevet. Ser ut som noe ''macro ettelleranna...'' Teknisk ser det veldig snodig ut, med skarpe og meget uskarpe detaljer/flater om hverandre på samme ''dybdeflate'', visuellt sett. For meg blir dette litt besnærende og er det som gjør bildet interessant. Kan se ut som det er tatt enten gjennom en vannoverflate eller at det er ''støv'' nærmere kamera som forårsaker denne ''sporadiske uklarheten'' (?)
Formene er sikkert helt greie, men linjene virker ganske tilfeldige. Hverken disse eller komposisjonen forøvrig appelerer til meg desverre. Slik sett synes jeg faktisk det er ganske uspennende.
Mvh Nils :-)
***
Øyvind A.
Jeg skal ikke henge meg opp i å forstå hva dette ER, det synes jeg er temmelig underordnet for et slikt bilde. For meg blir dette kun en lek med linjer, former og farger. I et slikt perspektiv fungerer det i den forstand at bildeelementene danner en helhet som gir en ok dekorativ effekt. Men det tar ikke av, slik som en del av dine øvrige bilder.
mvh Øyvind
Stig S.
Hmmm - må innrømme at jeg er litt usikker her, etter å ha sett på bildet en 7-8 ganger... Dekorativt, joda, men likevel usikker på hva jeg synes.

Utfordrende bilde - og det er sannelig positivt i seg selv. Synes kompet blir noe statisk, men er samtidig usikker på hva det er, og i hvilken grad du har hatt ''kontroll'' på elementene i bildet.

Fargemessig blir det litt ''midt i mellom'', og i sum havner jeg vel ned på at dette neppe blir et favorittbilde fra din hånd.

--stig--
Bjørn H.
Hei Arne ...

Aner ikke hva det er, men det er ikke så viktig heller..

Spennede og kreativt, ingen tvil, behagelige farger og fine former, men .......tar ikke helt av alikevel - jaffal ikke i kveld :)

Bjørn ;¤

Arne S.
Takk for mange flotte kommentarer!

Det er alltid interessant når det er delte meninger om et motiv. Jeg er fascinert av hvordan vi ser 'ting' forskjellig. Er det tillært eller ligger det i genene?

Caroline har (som vanlig) en uhyre interessant tolkning. Interessant fordi det faller sammen med mine egne assosiajoner til bildet. Vekt, balanse, globusbilde .. Da blir det plutselig uendelig med assosiasjonsmuligheter.

Men det er selvsagt ikke nødvendig å analysere eller assosiere noe som helst. Bare betrakte ren form. Jeg setter uansett veldig, veldig stor pris på at dere bruker tid og ord på å beskrive hva dere 'føler' ved et slikt motiv.

:) arne





Line Kristin W.
OK, hvis du absolutt vil vite det ... jeg får fryktelig dårlig samvittighet! Støvsuger'n burde definitivt vært brukt mye flittigere (min, altså) ;-)

Mikrokosmos, støvkorn, tennisballer, strikketøy, en reise i menneskekroppen (eller et dyr).

Spennende former og linjer. Vakker blåfarge.
Men først og fremst en utfordring for fantasien/hjernen. Bildet setter få grenser for betrakteren, det stiller i stedet direkte krav om å la tanker og assosiasjoner vandre fritt.
Tipper dermed mye av din hensikt er oppnådd :-)
(Venter med å lese kommentarene til jeg har skrevet ferdig).

Summa summarum: BRABRA, Arne! :-)

Forøvrig får dette meg til å tenke på en kommentar du en gang ga til et av mine bilder, - noe om en telefon neste gang du skulle støvsuge... ? ;-)

- Line :-)
Arne S.
Takk for fin kommentar, Line! Du sier det perfekt: ''Bildet setter få grenser for betrakteren, det stiller i stedet direkte krav om å la tanker og assosiasjoner vandre fritt''.

Dette er en abstraksjon som henvender seg direkte
til fantasien. I så måte kan det sammenlignes mer med et maleri enn et fotografi. (Men det er et fotografi, uten manipulasjon, i henhold til BR's normer, som jeg slett ikke ikke er uenig i :)

''Lesing og tolking'' av bilder er et eget språk. Evnen og viljen til å gå inn i et bilde, dvs inn i sin egen fantasiverden, må sansynligvis læres. På samme måte som vi må lære norsk, enkelsk og spansk. Det er enkelt å forholde seg til et bilde vi vet hva er, der vi har referanserammer som gir trygghet i kommentarene.

Det å begi seg ut på tolkninger er verre... men duverden så spennende .. dersom tolkningen ''møter'' fotografen. Bjørn Eidvåg bruker ofte *bilder* i sine tekster, feks ''to planeter''. Der bør også være legitimt å bruke *bilder* i bilder.

Må jeg ha støvsuger?

:) arne











Line Kristin W.
Enig! :-)
Uenig! =:-O

Mennesket er født uten stengsler/grenser og jeg tror ikke vi noen gang mister evnen til å gå inn i/bruke egen fantasi.

Derimot innebærer veien mot det å bli ''voksen'' så mange former for sanksjoner for den som tør bruke fantasien, at vi - i håp om å tilpasse oss og ''bli som de andre'' - raskt undertrykker viljen til å bruke evnen.

Nettopp derfor er bilder som dette (/mange av dine og ære være deg for det!) så viktige. De utfordrer seeren til å ta frem igjen og aktivt bruke evner som ligger latent i det ''voksne, veltilpassede'' mennesket. De gir oss ''lov'' til å ta kontakt med barnet og følelsene i oss selv, - vår opprinnelige grenseløshet.

Ergo tror jeg ikke det handler om å lære, men om å ''avlære'' :-)

Om du ha støvsuger?
Hehe ... nei/ja, avhengig av hva du egentlig vil ha svar på ;-)

- Line :-)
Marit E.
Jeg velger å IKKE ha dårlig samvittighet for at støvsugeren ikke har gått varm i det siste. Så det så.

Jeg har sett og sett på bildet ditt maaange ganger, blir på en måte ikke ferdig med det. Men jeg klarer heller ikke sette ord på hva det er ved bildet som jeg liker. Kanskje liker jeg det FORDI jeg ved å se på det kan ''tomle rundt'' inne i min egen fantasiverden? Slik både du Arne, og Line er inne på?

At du ved bildet ditt har trykket på et par knapper oppi topp-lokket her. Slik at jeg får opp bilder fra både barndom og ungdom. Iallefall noe som har med lek å gjøre. Jeg tenker fortsatt.....

Interessant det Line skriver om miste/ikke miste evnen til å fantasere. Muligens mister vi den ikke, men jeg tror den kan blir sterkt svekket hos mange. Ved at den ikke blir brukt.

Tror også det handler om å avlære. Vi blir foret med informasjon, satt i bås både i skolen og elles. Hvor mange muligheter har vi til å følge våre innerste drømmer?

Jada, bruk *bilder* i dine bilder flere ganger, du. Det gjør godt å bruke innsiden av hodet!

Beste hilsen
Marit


Thorfinn B.
Hvem eller hva er en støvsuger for noe rart? Er det et reality-tv-program, så er det ikke rart jeg ikke vet hva det er.

:-)

Marit E.
Og nå kom jeg plutselig på hvorfor jeg mange ganger har så vanskelig for å beskrive i ord HVORFOR jeg liker et bilde.
Bilder, slik som dette, signaliserer til min høyre hjernehalvdel: Snurr film! Så settes filmen igang, jeg er med ett tilbake til leik i skolegården for maaange år siden.

Da har jeg store vanskeligheter med å komme tilbake, til å få den venstre hjernehalvdel til å analysere HVORFOR jeg liker
bildet. Den tekniske siden med gyldne snitt, flatebruk osv. blir på en måte underordnet.

Det er vanskelig å tyde slike bilder, men gudbedre, det må da være tusen ganger vanskeligere å LAGE et slikt bilde.
Ja, ja, det var nå min lille teori.

Hilsen
Marit igjen
Birna R.
dette blir så veldig ''riktig'' på en måte, flott sett og nesten enda flottere formidlet, ingenting er egentlig feil, bare min manglende begeistring. noen god forklaring på det sistnevnte har jeg ikke, men det er vel neppe så interessant heller for andre.
Hans Olav S.
Hei Arne

Fint dikt. Skulle nesten tro du også har lekt deg med mikroskop, slik jeg gjorde på mitt bilde Praeambulum bilde nr. 90402 i november.

Jeg synes det ligner hybelkaniner og blått garn. Men det kan også være støvkorn og hårstrå?

Kan nok sitte lenge og se på dette, og la tankene vandre. Uansett hva det er, så var det dekorativt med fine fargenyanser, former og linjer.


MVH
Hans Olav
Arne S.

Heisann, her fortsetter det å strømme på ..

Line; du uttrykker deg bra. Så bra at jeg godtar din teori om avlæring.

Marit; det er ikke nødvendig å beskrive alt med ord. Måten du formulerer deg på er nok for meg. (Plutselig ble motivet høyre og venstre hjernehalvdel, som sliter med å finne den rette kommunikasjonslinjen ... :)

Bjørn; dine ærlige meninger er bra!

Hans Olav; var så vidt innom bildet ditt. Skal kikke nærmere på bilde og kommentarer senere.

Thorfinn har løsningen; hva er en støvsuger? Og hvorfor?

:))
Carsten A.
Bra, bra former, bra fargespill - men jeg blir nok ikke svært engasjert.

MVH CA
Marianne M.
Hei Arne
Her var det sagt så mye glupt og tolket på høyt nivå ;-}
Så jeg nøyer meg med å si at jeg liker formene,jeg liker fargene,jeg liker linjene....Vet ikke helt hvorfor,jeg bare gjør det.....

Hilsen Marianne
Tom A. T.
Her har vel Andre Bjerke sagt det som behøves ;o).. Engasjerende enkelt, og mange interessante ord med på veien.
mvh Tom T
Tom E. F.
Et diversebilde uten noen rød tråd. Et romskip som med lysets hastighet krysser univerets horisonter? Et bilde med mange assosiasjonsmuligheter!
mvh Tom
Christer B.
Så enig så enig ang. din bemerkning under bildet. Dette er jo veldig enkelt og abstrakt og hviler mye på det du nevner om usymetri. Ikke ditt beste og mest engasjerende etter min smak, men det holder vann!
Tarjei Ekenes K.
spennende strukturer...

aner ikke hva det er ...

men det fenger....

linjene er også veldig gode
(rent komposisjonsmessig)

:-D ! son tarjeiav !
Inge H.
utrolig stilig! Et bilde som jeg må bruke fantasien på. Liker vedlig godt det sorte, fargene og fasongene.

Du sier sikkert nei men jeg prøver meg: Kan du røpe hva det er ??
Arne S.
Vet sannelig ikke jeg, Inge! Da reduseres muligheten til å fantasere. Samtidig er jeg ingen prinsipprytter. Må tenke (vente) litt til ..

Takk for alle nye kommentarer!

:) arne
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu