Feil på negativ
Hei folkens. Sjekk dette bildet. Har dere opplevd noe lignende; rettere det er jo mest interessant å vite hvorfor det blir slik. Jeg underviser på en folkehøyskole for tiden og opplever av elevene får sånne striper på filmene sine til stadighet.
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriAbstrakt
  • Lastet opp
  • Visninger742
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_78928} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (10)
Leif Y. C.

Har disse stripene full svertning, eller er har de et anstrøk av fargen på ufremkalt emulsjon? Dersom det er det det første kan det skyldes lys. Dersom det siste er tilfellet kan det skyldes manglende tilgang på kjemikalier, f.eks. dersom det er kontakt film til film på spolen.

Imidlertid synes jeg ikke noen av disse forklaringene er gode. Lysstriper pleier ikke å dannes på denne måten (like sterkt fra side til side) når filmen er stramt rullet opp. Derimot kan det skje dersom filmen utsettes for lys mens den er på fremkallerspolen. Kontakt film til film under fremkalling pleier ikke å generere så regelmessige og tette mønstre, og er dessuten vanligvis ikke noe problem på en smal 35mm film.

Mvh LYC
Rune Edvin H.

Litt for dårlig fiksering? Da pleier det i alle fall å bli slik. Dobbelt så lang fikseringstid som oppsatt pleier å hjelpe.
Rune
Espen G.

Tenkte også må film mot film unde fremkalling, men det er nok litt for regelmessig samt at det ser ut til å opphøre ganske abrupt. Kan ikke se om det begynner like plutselig, om det gjør det, kan jo feilen ligge i kameraet. Bruker alle samme kamera?

eg
Tom Henning B.

Det rare er at elevene bruker forskjellige hus, dvs stort sett Niokon F75/F65 og Canon EOS 300V. Det kan se ut som det bare er de siste bildene på filmen (dvs de som blir først eksponert i disse husene) som blir berørt. Innimellom virker det som filmen bretter seg og blir surra opp feil vei. Noen bruker andre hus (Nikon F5, Canon EOS RT, Contax G2) og har aldri hatt dette problemet.
v.

Hei!
Dette har jeg sett før! Har hatt endel kunder på fotobutikken der jeg jobber som har hatt samme problemet.
Det er størst sannsynlighet for at mekansismen som trekker fram filmen er dårlig.
Hvordan forklare dette på en grei måte... Filmen blir rett og slett strukket.
Bruker elevene manuell framtrekk?
Alle de som hadde dette problemet i laben hadde gamle speilreflekskameraer hvor framtrekket var tregt og vanskelig. Slik ble filmen strukket og det rammer særlig de første bildene på filmen eller de siste under tilbakespoling av film.....



Børre H.

VS har nok rett i at det er noe med framtrekket/tilbakespoling, eller med lading av filmen på spolene. Noen kaller det ''stresset'' film, og det er en fysisk skade. Kan være at spolen i kassetten blir dratt feil vei etter at filmen er tilbakespolet. Så denne type skade mange ganger i min tid i fotoforretning.
MvhBH
Tore H.


Hmm. Hvis elevene bruker forskjellige hus, virker det litt pussig at flere av disse skulle utvikle samme type feil samtidig. Mange ulike faktorer kan gi striper. Her gjelder det å eliminere muligheter. Utseendemessig ligner det en lyslekkasje, men hvorfor på flere kameraer samtidig?. Det hadde heller heller ikke vært forskjell utifra hvor langt uti filmen man er. Man kan også få striper ved å ta filmen rett ut av en fryser og inn i et kamera. Emolusjonen kan bli skadet og man får et problem under fremkallingen. Men... da ville det heller ikke være slik at feilene kun oppstår på slutten av filmene. Det kan skyldes produksjonsfeil på filmen, men det er temmelig uvanlig. Mønsteret er interessant. Det siver liksom ut av hullene. (Jeg bare tenker høyt her). Det kunne vært f.eks. dårlig vaskede spoler med kuler med størknet fix på. Den nye fremkalleren får fixen til å begynne å flyte igjen, og den siver ut på bildene. Men hvorfor helt tversover filmen? Nei...
Hadde det vært snakk om film som hoppet ut av (dårlige) spoler ville man nok snarere få store blanke felter enn striper. Hadde kameraet trukket fram filmen for hardt, ville problemet kun oppstå på slutten av filmen når man kommer til enden som sitter igjen i kassetten. Frem til da er det jo bare den ene siden som strammer. Den andre følger fritt etter. Trekker man frem for hardt på slutten, ryker enden av filmen før selve filmen strekker seg. Hadde sprocket-hjulene hengt igjen under fremtrekk, ville perforeringen i filmen ryke før man fikk noen form for strekkmerker. Hadde lukkeren vært ugjevn ville muligens stripene vært sorte og ikke hvite på de ferdige bildene. Og fenomenet ville ikke vist seg helt ut i kantene og på flere ulike kameraer.

Jeg har sett lignende striper på bilder som har vært fremkallt på dårlige labratorier. Det er jo typisk for lab-gutta å skylde på kameraene slik de gjør her. ;)
Disse lab-problemene har i virkeligheten vært et resultat av feil agitasjon av tankene. Labratorier er notoriske for å gjøre dette. Selv om dere fremkaller selv, er jeg temmelig sikker på at dine problemer på ett og annet vis er mørkeromsrelaterte.

Hvor mye agiterer dere filmen under fremkalling? Hvor fersk er kjemien? Er tankene skikkelig lystette? Jeg tror det er disse tingene du bør se på. Jeg tror det er kjemi eller feil agitasjonsteknikk som er problemet, men jeg vet for lite til å påstå noe som helst egentlig.
Børre H.

Til TH: Jeg sa ikke at problemet lå i kameraet, men at det kunne ha skjedd etter et filmen er tilbakespolet. F.eks at elevene snurrer på spolen etter at filmen er tatt ut, evt når de henter den ut for fremkalling ( spørs hvilken metode som er brukt).
Når du hevder at du har fått flere filmer med lignende skader i på diverse lab`er undrer jeg meg litt. Det finnes mange dårlige laboratorier der ute, og kvalitet samt dyktig fagpersonell koster. Fagfotografer vet hvor de skal levere filmene for å unngå slikt. Stopp å ''shoppe pris'' å gå til noen som vet hva de gjør så unngår du problemet. Men det må du selvfølgelig betale litt for!! Vet forøvrig null om deg da det er fint lite å finne om deg her inne.

Til THB:
Dagens elevøvelse: Ta en film som ikke er eksponert, dra spolen feil vei inne i kassetten, evt. gå inn i mørket dra ut en filmbit og press den på en lignende måte og fremkall på vanlig måte. Hvis dere prøver dette med en fremkalt bit ute i lyset vil dere se at når dere bøyer filmen hardt mot seg selv så får den slike knekker tvers over i kant med perforeringen. Det er nettopp perforeringen som gjør at stripene blir så regelmessige i det skadede området. Om prøven stemmer overens med det dere har opplevd tidligere vet dere jo hva som er problemet, da gjenstår det bare å finne ut hvor i prosessen feilen oppstår! Problemet var mer kjent før i tiden da man brukte manuelle kameraer med manuell sveiv. Folk sveivet rett og slett feil vei. Men som nevnt i svar til TH, det trenger ikke skje i kameraet.
Lykke til!
MvhBH
Tom Henning B.

Ok, folkens. Jeg tror forvirringen er omtrent komplett nå. Min feil.

En oppklaring: Alle flmene er fremkalt her på skolen og elevene gjør det selv.

Jeg har ikke sjekka Høstlands teori ennå, men har kommet fram til at det er akkurat dette som må være årsaken. Filmene blir rett og slett forsøkt spolet feil vei, når de skal hentes ut med Hamas (håpløse) filmuttrekker. Jeg har brukt litt tid på forhør det siste døgnet, med kalde vanndråper i panna og 150W lyspære rett i ansiktet, har de innrømmet det: Ja, de har hatt trøbbel med å få filmene ut av spola, og ja, de har prøvd å spole feil vei!

Skal straks kaste bort en film for empirisk å bevise teorien.

Endelig forskningsrapport kommer. Takk for innspill!
Tore H.

Jøss. Har aldri hørt om dette fenomenet før. Selv bruker jeg en temmelig billig Ilford filmuttrekker. I alle år har jeg i desperasjon og vrede forsøkt å spole filmer som ikke vil la se fiske ut feil vei. Svært mange av mine Agfapan-filmer nekter nemlig å komme ut. Alikavel har jeg vært skånet for alle former for strekkmerker.

Høstland: Nei, du sa ikke at problemet lå i kameraet, men han med innlegget før deg sa nettopp det. Jeg mente heller ikke at jeg selv hadde hatt problemer med stripete filmer selv om jeg sikkert formulerte meg temmelig upresist. Labratorieforårsakede filmstriper er noe jeg tidligere har lest om på photo.net.

<overdrivelse>Det er den type sted hvor du stiller folk et teknisk spørsmål om f.eks. hvordan et spesiellt kamera fungerer, og du som svar får tegningene til kameraet og en lengre forklaring fra en av de originale designerne.</overdrivelse>

Selv har jeg fremkalt mine egne svart-hvitt-filmer siden 80-tallet og vet derfor lite om labratorienes evne til å gjøre slikt. Mente ikke å tråkke på noen tær. (Så nå vet du i det minste litt om meg, hva det nå skal være godt til. For å oppsummere: Jeg bruker Agfa-film, jeg fremkaller mine filmer selv og jeg bruker en Ilford filmutfisker.)

Tilbake til poenget: Jeg antar da at mysteriet nå er løst og at vi alle kan være fornøyde.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu