'De Haldenske skoger -2'
''
Utstyr
  • ''
  • ''
  • Brennvidde''mm
  • Blender-
  • Lukker'1/'s
  • Filmtype''
  • Nei
  • Annet''
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger449
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_79465} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (29)
Toini B.
Bra, dystert og ja, tøft!
Hilde J.
Fabrikkutslipp og døde trær, ikke særlig pent. God dokumentasjon.
Lars-Anders M.
Bra miljøskildring.
Avsluttet .
dramatisk. kule kontraster på alle plan.
Jostein M.
Denne falt i smak. Meget bra kontraster og oasse dystert. Sitte så ei kula:-)
Mvh
Jostein
Nils B.
Fungerer som bare det Thorfinn.
mvh Nils
Rune N.
Dramatisk og trist. Tonene i bildet understreker dette godt!

mvh
Rune
jan t.
Enig med Toini :)
Lars L.
Beskrivende skildring. Assosiasjonene kommer momentant.
Håvard K.
Bra.
Frank W. G.
Motivet er fortsatt hentet fra Halden, ja.
Fint og fortellende bilde. Får tankene i sving dette her, ja. Bra!!

Frank
Avsluttet .
Veldig beskrivende ja, og det er absolutt ingen hyggelig historie heller.... Bra bilde Thorfinn
Leif Y. C.
Du er på god vei inn i naturfotosjangeren ser jeg. Dramatisk, manipulert virkelighetsbeskrivelse uten at digitalteknikken skal ha noen ''skyld''. Man får klare assosiasjoner til skogdød og tung forurensning, mens virkeligheten i dette tilfelle sannsynligvis er en noe annen. Vinteren er hard på lauvtrærna uansett, og vanndamp er vanligvis ikke særlig skadelig.

Slike bilder solgte godt tidliger ihvertfall, bl.a. i 70-åra. Da var jeg ihuga medlem av Natur & Ungdom og vi likte (!) slikt. Vi harsellerte med det meste som var opptatt kun av tradisjonelt naturvern og kalte ''Fjell og Vidde'' for ''Brune og Svidde'' og WWF for voff-voff. Det var tider det.

Men, et bra bilde for sjangeren - det skal du ha ;-)

Tarjei Ekenes K.
lekkert bilde, dyster utvikling

:-D ! son tarjeiav !
Carsten A.
Joda, bra skildring eller kanskje helst illustrasjon til fabrikkmiljø og forurensning.

Men om dette er så rettferdig for Halden kan være tvilsomt. Det er vel mest damp som kommer ut av de der pipene, og beskjæringen av treet skyldes ikke noen form for forurensning. Dessuten, det er (eller var?) utslipp til vann og ikke luft som er (eller var?) Haldenindustriens problem.

MVH CA

Ketil K.
Dette bilde blir enten fake: Forurensningen vi ser er vanndamp, det døde treet er bare et løvtre i vinterdvale, - og motivet beskriver noe motsatt av det det egentlig var tiltenkt.

Eller motivet lyver ikke, men beskriver en sannhet slik den kunne vært, og slik den fortsatt er mange steder. Vi har fortsatt alt for store utslipp av svovel, dioksiner, stikkoxider, svevestøv, PCB og til og med atomavfall.

Min konklusjon er at bildet er på sin plass, men burde som ''reportasjebilde'' vist en reell miljøforurensning. Statoils gassavbrenning på Mongstad hadde vært bedre, den har forsuret alle fiskevannene oppover langs Sognekysten i det minste, og husene må males tre ganger oftere enn før de nærmeste milene på nordsiden, og viser i tillegg et eklatant brudd på krav om energisparing - uten at en kjeft reagerer.

Men kanskje du bare prøver å vise hvor bra alt er blitt etter at renseanleggene kom i industrien? Da ville jeg brukt et sommerbilde i tilfelle.



John G.
En av kommentarene er ...lekkert bilde, dyster utvikling: Jeg tror ikke utviklingen er så gal.
Spesiellt etter at det ble bygget et nytt og noderne biologisk renseanlegg ved Saubrugs for ca ti år siden, er utslipp til vann betydelig forbedret. Livet i Iddefjorden og Ringdalsfjorden har tatt seg opp igjen.
Bildet yter derfor liten rettferdighet til de Haldenske skoger.
Ellers en finfin illustrasjon...
John :-)
Eirik H.
Einig med dei andre, assosiasjonane er mange, og biletet er for min del ein av dei større opplevingane på denne nettstaden den siste tida.

Eit poeng som ikkje er nemnt, er at treet, pga vinkelen, strekker seg høgare enn pipa. Det då noko det! :)
Arne S.
Dette er ikke fullt så originalt som ditt forrige bilde, men definitivt godkjent. Komposisjonen gjør motivet til mer enn et innlegg i miljødebatten.

Tore U.
Lekker og dyster beskrivelse av det siste tres vei til helvete.

mvh
Tore
Ketil K.
En utdypning: Kan man se et slikt bilde uavhengig av motivet - kun som en komposisjon, og se bort fra innholdet? Er det ikke slik at troverdighetselementet uvegerlig kommer inn ved en vurdering?

Nå er dette bildet lagt inn under diverse - og det er da normalt innleggerens intensjon at det er bildet alene som skal vurderes. Så jeg er enig at komposisjonen står seg og bildemessig er dette meget bra, selv om den ''levende'' skogen i bakgrunnen blir litt motstridende til det ''døde'' i forgrunnen.
Bjørn H.
Ikke så orginalt som ditt forrige nei, men dette er for meg alikevel lettere å forstå Thorfinn -

Budsak og bilde er kraftig kost ...

For en utvikling....

Fint at du dokumenterer dette så bra...

God kveld ..

Bjørn ;¤
Leif Y. C.
Bildet er bra det. Det er bare det at det samtidig er en glitrende illustrasjon på at bilder lyver, selv om man ikke har rotet med pikslene i etterkant. Jeg har bokmerket det til fremtidige manipulasjonsdebatter.
Lars L.
Det øyeblikkelige assosiasjoner jeg var inne på i mitt forige innlegg er nettopp med på å ilustrere det flere er inn på og som LYC nettopp påpeker. Hvordan et aldeles ''umanipulert'' bilde (i det våte eller tørre mørkerom) er en kraftig manipulasjon. Det får oss til å assosiere og tro noe om en situasjon som altså ikke er tilfelle. Og slik sett er jo bildet meget bra. Og absolutt vært et bokmerke til manipulasjonsdebatter.
Ketil K.
Leif Y. formulerer dette perfekt.

Bildet som sådan er det intet i veien med det, men er samtidig et glitrende eksempel på en illustrasjon som kan gi uttrykk for noe annet enn det faktisk viser, uten at fotografen har endret på originalmotivet. Dette er selvfølgelig lov og ikke noen kritkk av den som har tatt bildet, men debatten om bildeinnholdet kan jo være interessant for det.
Tom A. T.
Et i første omgang opplagt budskap som ved nærmere ettertanke viser seg å ikke være like opplagt lell. Noe som gjør dette minst like engasjerende som ditt forrige.
mvh Tom T
Carsten A.
Jeg blir mer og mer enig med meg selv her, ikke minst etter at John Githmark har bekreftet det jeg trodde var tilfelle, nemlig at det for en tid siden ble ryddet opp i den bastante vannforurensningen. Tista var i sin tid direkt gusje-brun-rød pga. et lut-utslipp. Ille var det da jeg bodde i Halden noen få år for veldig lenge siden, men utslipp til luft var et ikke-problem.

Interessant manipulasjonsdebatt dette.

MVH CA
Avsluttet .
Veldig BRA

MvH Stian Håpnes
Thorfinn B.
og til info vedr diskusjonen om dette treet er dødt eller om det bare var vinteren med dertil manglende bladpryd som virket manipulerende. Treet er faktisk dødt.......!
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu