Trist gatebilde fra Kathmandu, Nepal
Man føler seg ille til mote når man tar slike bilder. Samtidig er jeg ikke i tvil om at det er både riktig og viktig å gjøre det.
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMennesker
  • Lastet opp
  • Visninger2207
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_80447} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (31)
Espen G.
virkelig en tankevekker...
Avsluttet .
Ville sikta meir til høgre.
Men ellers både tankevekkende og skremmende.
Avsluttet .
Ikke noe behagelig syn nei, men en veldig god dokumentasjon på den harde virkeligheten som rår hos familier med funksjonshemmede barn der borte og andre steder ja. Skjønner underteksten. Bra bilde.
Tore U.
Jeg håper du spurte stakkaren om lov. I så fall er jeg enig med deg.

mvh
Tore
Inger-Lise S.
Enig med deg der.Både riktig og viktig å ta slike bilder.
Et trist syn og det hjelper ikke å lukke øynene for virkeligheten.Vel,noen klarer det jo..
Og dette er absoutt ikke sosialprostitusjon eller hva det nå kalles av enkelte.
Godt dokumentarbilde.Men sårt...Kunne godt tenkt meg å ta bilder av sosialrealisme,men det går desverre ikke for meg..
Fint at noen kan,
Inger-Lise:)
Caroline M. S.
Syn som dette gjør inntrykk, men jeg er ikke så sikker på om det er riktig å vise bilder som dette. Gjennom dette bildet synes jeg du fratar tiggeren verdighet. Bildet/situasjonen ville gjort langt sterkere inntrykk på meg om du hadde klart å formidle tiggeren som en person/et menneske med noen egenskaper - ikke bare som en slags kjøttklump på fortauet, slik jeg opplever dette bildet.

Jeg har reist en del i India. Det verste jeg har sett av syn som dette så jeg i Dehli hvor det fantes tiggerhalliker med kanskje rundt 20 tiggere i staben. Disse tiggerne var fattige som kanskje var født helt friske eller kanskje hadde mindre funksjonshemminger, men så fikk avhogd armer og bein og stukket ut et øye for å bli ''bedre'' tiggere. De ble trillet ut på skateboard til rundkjøringer og lå hele dagen i solsteiken. Helt grusomt. Man vil gjerne gi penger til slike, men samtidig er det med på å oppmuntre til fortsatt lemlesting av folk.

Hva gjør man med slikt? Det lureste er nok å gjøre som lokalbefolkningen. De de lokale gir penger til, kan turistene også gi penger til. Tiggerne på skateboard fikk ikke penger av de lokale (pengene ville jo bare gått til hallikene), men flere var bortom og ga de vann og mat. Ellers går det jo også an å støtte lokale organisasjoner som arbeider med de fattigste.
Inger-Lise S.
Vanskelig tema,dette.Jeg tror ikke denne tiggeren har noen verdighet å miste.At pengee han får muligens går til hans ''hallik'' gjør jo saken bare værre...
Mye fornuftig i det Caroline sier,men jeg tror problemet må løses på annet vis,uten at jeg vet hvordan.Her,som det er snakk å det å ta bilde av slikt,syns jeg det er bedre å ta bilder enn å overse dette,/feie under teppet....
Problemet er jo der og må settes lys på..

Inger-Lise
Caroline M. S.
Her må jeg protestere Inger-Lise. Alle mennesker er mennesker og har verdighet, verdi, personlige egenskaper, følelser, drømmer, forhåpninger osv., men det er ikke alltid fotografene klarer å vise det. Her synes jeg fotograf Bjørn, sikkert i beste mening, har redusert den nepalesiske tiggeren til en kjøttklump og fratatt vedkommende all verdighet.

Jeg kan spørre meg selv hvordan bildet virker på meg. Jeg synes det er fælt å se på, men det er distansert. Jeg blir ikke kjent med tiggeren. Jeg blir ikke inspirert til å gjøre noe for de fattige i Nepal (eller andre steder), men det tror jeg jeg hadde blitt om jeg opplevde tiggeren var avbildet mer som et menneske.
Inger-Lise S.
Bare kort: Jeg skiller her klart mellom ordene ''Verdi'' og ''verdighet''.Alle mennesker har verdi,men jeg mener at denne tiggeren er blitt fratatt sin verdighet ved å måtte leve så uverdig som dette.Jeg går uti fra,og håper da inderlig at dette mennesket har håp og drømmer etc.,og ikke bare har resignert,.Håp vil kunne holde mange oppe..
Bjørn J.
Jeg reagerer på at du bruker ordet ''kjøttklump'' om denne tiggeren, som helt riktig har ''verdi, personlige egenskaper, følelser, drømmer, forhåpninger'' som du sier.
Greit at bildet ikke når frem til deg, men med ord som det ovennevnte fratar du vedkommende enda mer menneskelighet enn du påstår at bildet gjør.

At du er usikker på om det er riktig å vise slike bilder, synes jeg er litt nifst. Som Inger-Lise sier, problemet er der, og må settes lys på. Andre kommentarer bruker ord som ''tankevekker'' og ''god dokumentasjon''. At du ikke ser det på samme måten godtar jeg selvsagt, men bildet har tydeligvis nådd frem til noen - og da forsvarer det å bli publisert.

Marit E.
Jeg må si meg enig i det Caroline skriver. Slik bildet er framstilt, fratar det tiggeren all verdighet, mener jeg. Du skriver at man føler seg ille til mote når man tar slike bilder. Hvorfor? Og hvorfor tar man slike bilder? Det er greit nok at fattigdom og elendighet skal dokumenteres. Men jeg er ikke enig i framgangsmåten.

Hvordan hadde tiggeren reagert hvis han hadde visst at bildet av den skrøpelige kroppen hans skulle kringkastes?

Og hvorfor virker det som om det er det mer legitimt å vise slike bilder fra fjerne land? Hadde slike bilder blitt vist fram hvis de var fra Karl Johans gate i Oslo? Nærbilder av f.eks en stusselig, fillete narkoman som ligger helt neddopet? Lett gjenkjennelig.
Sjøl om det også er en dokumentasjon på hvordan livet kan gå skeis for noen, så tror jeg vi hadde vegret oss mot å ta bilder. Og iallefall vise dem offentlig.

mvh
Marit
Caroline M. S.
Hei igjen - jeg sier ikke at tiggeren er en kjøttklump, men at bildet gir inntrykk av det. Sannsynligvis fordi jeg opplever det som distansert. Når jeg ser på bildet får jeg følelsen av at jeg er en som ser en tigger på gaten, synes det er fælt og går forbi uten å engasjere meg utover at det er mye elendighet i verden. Ut i fra det du skriver, har jeg ikke inntrykk av at det var det du ville formidle med bildet.

Jeg skulle ønske jeg hadde et eksempel på et tilsvarende bilde å vise til hvor jeg syntes tiggerens verdighet var ivaretatt, men det har jeg dessverre ikke. Bildet hadde blitt helt annerledes og gitt tiggeren verdighet om du hadde fått til en kommunikasjon mellom tiggeren og fotografen/betrakteren eller en kommunikasjon mellom tiggeren og personen som gir penger.

Jeg mener ikke at man ikke skal vise bilder av tiggere og elendighet, bare at du her ikke har lykkes med å fremstille et menneske som et menneske.

Det er fint at andre ikke reagerer like sterkt på bildet som meg, men jeg reagerte nå likevel som jeg gjorde. Og for ordens skyld vil jeg bare gjenta at jeg tror du hadde de aller beste intensjoner både med å ta og legge ut bildet. :-)
Avsluttet .
Synes det er riktig å ta slike bilder. Viktig å opplyse/dokumentere for allmenheten at det er slike tilstander.
Bjørn J.
Marit Gjerde: Du kan ikke sammenligne en neddopet narkoman med denne tiggeren. Han var fullstendig klar over (og hadde godkjent) at han ble fotografert. En neddopet narkoman skal man ikke publisere gjenkjennelige bilder av, fordi han ikke er i stand til å gi uttrykk for om at han vil bli fotografert eller ikke.

Caroline: Kanskje det nettopp er distanseringen som er poenget? Det var ingen kommunikasjon mellom tiggeren og lokalbefolkningen - de fleste gikk utenom, snudde seg vekk, eller slengte litt penger til ham i forbifarten, slik som den ene gjør her. Det er derfor jeg har kuttet ansiktene til alle andre unntatt tiggeren - det fokuserer på tiggeren samtidig som det viser at de andre ikke vil ha noe med ham å gjøre.
Et poeng er også at han som gir penger her, er tydelig en fattig person - altså at en av de som bryr seg kanskje selv ikke har så mye å rutte med, men velger likevel å gi til en som har det verre.
Det er også en måte å se bildet på.
Marit E.
Hei igjen!

Nå var det tilfeldig at jeg skrev neddopet narkoman. Jeg kunne like gjerne skrevet en stusselig tigger på Karl Johan.
Poenget mitt er at det virker som det er mer legitimt å offentliggjøre slike bilder når de er fra fjerne himmelstrøk.

Uten sammenligning forøvrig, under Irak-krigen så vi i avisene flere bilder av barnelik i kister. Tatt på ganske så nær avstand. Jeg tør vedde på at dette ikke hadde skjedd med norske barn som hadde omkommet i en ulykke.
Verdigheten til et menneske bør være uavhengig av hvor i verden bostedet er.

Jeg tviler ikke på at du fikk godkjennelse for å ta bildet. Men det er forskjell på det og det å legge det ut offentlig her. Vet ikke om den tillatelsen innebar det.

Jeg blir uvel av bildet. Jeg får ingen medfølelse med tiggeren, får bare lyst til å snu meg vekk.
Jeg bestrider ikke hensikten din, tror nok de var gode. Men det er mange måter å dokumentere fattigdom på.

mvh
Marit
Bjørn J.
For de fleste mennesker i verden er livet tungt og trist, og en evig kamp for de mest basale behov.
Dette bildet har ikke til hensikt å vekke medfølelse, men hvis det får noen til å tenke over nettopp dette faktum, er jeg fornøyd.

Jeg synes det er bra at du ble uvel av bildet. Det er en riktig reaksjon. Hvis du derimot hadde stilt deg likegyldig til det, hadde jeg feilet.
Knut Ådne F.
Dette bildet setter jo opplagt følelser og diskusjon i gang, ergo har du oppnådd en hel del bare der mener jeg. Du har fått fokus på et viktig tema som du har dokumentert på en bra måte. Det gjør bildet enda sterkere å se at folk bare går forbi tiggeren, mens en barbeint kvinne velger og hjelpe. Fattig hjelper fattigere.

KnÅdne


Caroline M. S.
Stikkord Karl Johan. :-) Nå kom jeg på et eksempel på noen fine tiggerbilder. I Dagbladet Magasinet hadde de for en tid tilbake en fin reportasje om en av rusmisbrukerne på Karl Johan som tigget og sparte nok til å kjøpe hvit brudekjole til kjæresten, bli viet i Domkirken og ha folk på middag etterpå. Han hevdet bruden var mye penere enn Mette-Marit, og gjennom hans øyne kunne man nesten være enig (selv om hun objektivt sett så temmelig sliten ut).
Georg K.
A few days ago I was questioning the effect of Auschwitz photo's - taken these days and discussed under terms of better photographic skills ( crop, angle etc. ).
Reading through these comments - and watching the photo above seems to me as an potential answer to my question.
This photo is shocking - and provocats right away a discussion. The discussion will not end the misery of these people - and it might even not help one of them only for a short time - but it is bringing something back to our minds and evokes reflection's - at least this must be seen as a starting point of all possible further measurements, attitude or behaviour.
As the discussion clearly shows - it is very uncertain what really can, must or should be done in order to make use of one of our fundamental emotional resources - mercy.
Starting from there, everyone of us can do something in his own way trying to help the ones who needs help - no matter where, how much or how effective.
It is the attitude, the understanding and acceptance that the world isn't a perfect place - so it's up to us to do something with it.
The photo stands for me in the tradition of journalistic documentary - it is close, open-minded, concentrated and unspectacular in it's artistically presentation since the suggestive impact should be related only to the pictured subject.
Following such guidelines - the photo is getting effective - and reaches it's aim - and should be considered as a good photo.
And I think it is good, strong and evoking - as well as technical carefully considered.

Knut S.
Et sterkt og tankevekkende bilde. Han synes sikkert at alkohol- og bilavgiftene er for høye....
Ioannis L.
Et sterkt og tankevekkende bilde!
Jeg sier meg mest enig med kommentaren til Georg. Men respekterer selfølgelig alle andres meninger her også.
Alle kunne ha sett denne virkeligheten med sine egne øyne hvis de reiste mer. Men det er selfølgelig et individuelt valg. Hva vil man se? Hva slags intrykk får man? Hvordan kan man hjelpe til?
Noen velger å ikke se så mye i retningen av menneskehetens triste og mørke side.
Men den siden er der. Hver dag, hver time, hvert minutt, og hvert sekund... ikke kun de gangene vi ser ett lite glimt av den via forskjellige medier...
Ingen forskjell hvor situasjonen er dokumentert. Virkeligheten er den samme uansett.
Så lenge man vet litt om bakgrunnen til bildet. Noen ganger kan et bilde mistolkes pga betrakterens mangel på forståelse over situasjonen. Som sikkert nevnt over så har ofte ''halliker'' kontroll over tiggere og utnytter det hele så godt de kan.
Hvis du har spurt om tilatelse fra tiggeren, så synes jeg bildet ikke kan kalles uetisk. Enten man liker det eller ikke, så er dette et ekte øyeblikk fra den verden vi lever i...
Tommy H.
sånt som dette får man klump i halsen av. Men jeg syntes det var riktig av deg å legge det ut. veldig bra i svart-hvitt.
Odd Eirik S.
Først og fremst en honnør til deg som velge rå vise oss bildet.

Må si meg veldig enig med det Georg sier.

Vi leser i VG om halshuggde katter som benyttes som kunstgjenstander. Det synes jeg var både avskyelig, kvalmende groteskt og synes kunstneren skulle ha vært straffet.

Men siden dette er levende mennesker vekker det noen andre føleser. Sterk medlidenhet og forbannelse over at mennesker kan bli behandlet på denne måten av sine medmennesker.

Får også en umiddelbar trang til å gjøre noe som hjelper. Men vet ikke hva. Annet enn å gi ved neste innsamling og håpe at pengene kommer frem dit de skal og der de gjør mest nytte. Fattigdom er et så stort problem at det blir på en måte uoverkommelig for den menige mann i gata å ha formeninger om hvordan dette kan løses.
Ser bare en måte. At vi i den industrialiserte verden er villig til å dele det vi har med de fattige.

Før så skjer må det byttes ut mange statsoverhoder og mektige industrilere over hele kloden. Sier ikke at det er umulig men det kan ta så lang tid at det skjer andre drastiske ting i mellomtiden som kan overskygge fattigdomsproblemene.

Dystre spådommer for fremtiden. Om noen 10år er det ikke usansynlig at vi kriger på grunn av rent vann.
Så til ettertanke så kan man jo spørre seg om hva og hvor man skal sette fokus. Fattigdom og nød eller en stigende mangel på rent vann som fremskaffer det førstnevnte. Å skaffe rent vann til alle, teknologisk overkommelig, JA.
Men igjen er man veldig avhengig av statsoverhoder og industriledere som må vise velvilje før teknologien kan utnyttes.

Jeg ser ikke så mørkt på fremtiden og mener ingen problem er for stor til å løses og at ingenting er umulig før det motsatte er bevist. Men man har alltid en tidsfaktor.

mvh
Odd Eirik



Avsluttet .
I vår värld är våra största problem skrattretande jämfört med många andras här på Tellus. Därför så är det mycket nyttigt att vi får en påminnelse då och då som sitter som en rak höger i solar plexus.

Denna bild är en rak höger på mig, tydligen så känner andra så också. Tycker du tagit bilden med respekt och jag hade också gjort det utan tvekan därför att dessa bilder behövs som en tankeställare.

//Ronney
Tarjei Ekenes K.
et virkelig godt bilde

stødig komponert og et utrolig syn

slike bilder bør tas, mener jeg

dette viser oss hvor skjevt alt er

det er nok til alle i verden,
men noen må være ekstra grådige
og dette er et av mange resultater

derfor vil jeg alltid se ned på folk som skryter
uhemmet av rikdommen sin.
de burde faen meg skamme seg
når de ser et så sterkt bilde som dette

jeg sier ikke at man ikke skal tjene millioner,
hvis man fortjener det.
men det finnes måtehold
og livet er kun til låns.

derfor ler jeg litt av j'lo
''don't be fooled by the rocks that i've got,
i'm still jenny from the block(?)''
yeah sure: hun tilta visst helt da hun kom til en hotellsuite
som ikke var hvitmalt for henne og fullt av blomster.
too much damn coke, i'll say.

slik blir verden skjevere og skjevere.
vi dyrker egoismen som et statussymbol.
norge er jo et godt eksempel

for et bilde! ja nå tok jeg helt av her..
ikke meningen å disse deg så mye, jenny,
men ta en titt på dette, and u'll catch my drift.

gratulerer med et utrolig sterkt bilde !!!!!!!

:-D ! son tarjeiav !
Bjørn J.
Tarjei, fin kommentar.
Jeg bukker og takker, og rødmer litt.
Tone B.
Meget, meget sterkt og tankevekkende bilde
Hallgrim B.
Dette var svært sterkt og eitt flott bilete. Samstundes er det fint at du har med handa som strekkjer seg ned for å hjelpe. I alt eitt meget bra bilete.
Eirik G.
det er litt vannskelig å se, pga at bildet er sorthvitt. men for meg ser dette ut som en hellig mann. selvom han er vannskapt er han da ikke nødvendighvis så stakkarslig som bildet viser. men vannskelig å si egentlig. et kjempebra og effektivt bilde uansett, det sier seg jo selv med tanke på mengden tilbakemeldinger og diskusjoner det har skapt !
Eirik P.
Synes det er viktig med slike bilder!

Må si jeg er veldig uenig i det du skriver her Caroline. Dette bildet viser virkeligheten, og det er den som er viktig å dokumentere med slike bilder. Jeg mener at dette bildet ikke tar fra personen verdigheten, men for min del, får meg til å tenke hva slags samfunn som tillater noe slikt. Det er ikke menneske som person det er satt fokus på, men på situasjonen som denne stakkars mannen er i.
Anne-Lise S.
Sterkt, realistisk. Slik kan livet også være....

Anne-Lise
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu