Nordlys 5. april 2004
Dette er et av de siste nordlysbildene jeg tok i denne sesongen, før det ble for lyst. Det var en verdig avskjed. Bildet er tatt i Bodø.
Utstyr
  • Minolta Dynax 505si
  • Sigma 20/1.8
  • Brennvidde20mm
  • Blenderf/1.8
  • Lukker6-8s
  • FilmtypeFuji Provia 400F
  • Nei
  • AnnetBearbeiding: Unsharp mask, gamma-korrektur. Klippet litt på høyre siden. I det siste har jeg bestandig fått vertikale striper på bildene når jeg lagrer dem som JPEG. De er ikke synlige på originalbildet. Hvis noen vet hva det kan komme av og hva jeg kan gjøre med det, er jeg veldig takknemlig for tips!
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNattbilder
  • Lastet opp
  • Visninger336
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_88718} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (7)
Avsluttet .

Ja, en verdig avsluttning på nordlys sesongen! Knall bra.

Kjetil
Mariann S.

Kjempebra. Elsker nordlys :-)
Nydelige farger !

mvh -Mariann-
Eirik D.

Kjempeflott...
Bjørn J.

En aldeles nydelig Corona, men jeg tror du kunne fått mer ut av den - den virker litt blass og fargeløs. Litt mer kontrast og fargemetning ville nok forbedret den.
Katja G.

Takk for kommentarene! Om mer kontrast og fargemetning ville være en forbedring, er vel en smakssak. Et mer kontrast- og fargerikt bilde hadde kanskje hatt en høyere ''wow-faktor'', men jeg tror det hadde gitt et feil inntrykk av hvordan jeg opplevde dette nordlyset. Dette var ikke et nordlys som imponerte med sterke farger og høy lysstyrke; fargene på bildet er faktisk allerede sterkere enn de var for det blotte øyet (hvis jeg husker rett, var blåfargen ikke synlig i det hele tatt). Det var heller et poetisk og litt mystisk nordlys som gjorde inntrykk pga. sine vakre former og bevegelser.

For å bli litt filosofisk... Fotograferingen av nordlyset har virkelig åpnet mine øyne for det faktum at et foto aldri gjengir det vi ser. Det gjelder selvfølgelig også andre bilder, men det blir spesielt påfallende når vi må bruke lange åpningstider, når vi i den direkte observasjonen sliter med dårlig nattsyn (spesielt dårlig fargesyn) og når mye av opplevelsen har med bevegelse å gjøre. I tillegg vil to personer som ser det samme nordlyset hverken se det samme rent fysisk (f.eks. har noen mye bedre fargesyn i mørket enn andre) eller ha den samme opplevelsen (dette har med erfaringer, personlighet, sinnstilstand og sikkert flere ting å gjøre). Så det blir egentlig helt umulig å si om et nordlysbilde ser ''naturlig'' eller ''riktig'' ut. Hva som er ''naturlig'' eller ''riktig'', blir veldig personlig, og det har kanskje mer med helhetsinntrykket å gjøre enn med detaljene. F.eks. kan det være greit for meg å ha litt mer farge enn jeg kunne se direkte for a kompensere for alt det jeg har opplevd uten at det vises på bildet - bevegelse, størrelse, andre sanseinntrykk. Men det finnes også en grense på hvor mye en detalj som fargen kan avvike fra den direkte observasjonen uten at det ser ''unaturlig'' ut, og den grensen er kanskje lavere for meg enn for mange andre.

Unnskyld for dette lange innlegget, men jeg måtte bare fått sagt det en gang. :-)

Katja
Peter C.

Stilig bild, som en poster. Minns de starka norrskenen då jag bodde i Alta under vintern. Jag plåtade också med Fujifilmer och tyckte färgerna blev otroligt bra med Fuji på norrsken. Ska du inte ordna nordlysfotosafari? då kommer jag!
Gøran H.

Det er et bilde som faller i smak hos meg,det er fint med stjernene som er synlig gjennom nordlyset.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu