Phoebe
Eit typisk kattebilde. Eg legger det inn på grunn av at eg gjerne vil vite ka som er bra med det, og ka som kan gjerast bedre.
Utstyr
  • Canon EOS 300
  • Sigma 28-200 f3,5-5,6
  • Brennvidde200mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/20s
  • Nei
  • AnnetHadde kameraet innstilt på TV, som vil sei at eg stilte inn lukkertida sjølv. Har mykje å lære for å sei det sånn.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger413
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_96758} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (10)
Gunn Helen A.

Trur scanneren ikkje var den beste i verden forresten, bare så det er nevnt.

Gunn Helen
Lars L.

Mange forhold kan være opphav til den uskarpheten vi her ser. Dels om fukus er riktig, dels om optikken holder mål, dels om scanner klarer oppgaven, dels om bildet er oppskarpet riktig etterpå (det må man gjøre med digitale bilder).
Er dette scannet med filmscanner eller har du scannet en liten (eller stor) kopi med en flatbedscanner?
Har du gjort oppskarping med USM før presantasjonen her?
Jeg får ikke sett mer på dette akkurat nå men skal titte litt på det senere i kveld.
Jarl Fr. E.

Hei,
jeg ser at lukkertiden din bare var 1/20 sekund. Det er i lengste laget for å kunne holde kameraet stille. Med en brennvidde på 200mm ville jeg ikke gått under 1/60 sekund. Prøv igjen og du skal se at linsa din kan produsere mye skarpere bilder enn dette.


mvh
Jarl
Gunn Helen A.

Hei igjen!

No har ikkje eg mykje peiling på kva ein filmscanner kontra ein flatbedscanner er, men eg kan jo prøve å forklare.
Har fått bildene framkalla for ei stund tilbake siden. (Standard størrelse på bildene.) Så har eg brukt min onkel sin scanner/skriver/kopimaskin til å overføre bildene til datamaskinen. Kass type scanner det er håper eg nåken andre enn meg veit. Har ikkje behandla bildet på nåken måte etter det, bortsett fra å fjerne kvite kanter etter innscanninga.

Når det gjelder lukkertida, så _trur_ eg dette hadde med blenderen å gjere. Eg kan ikkje heilt forstå koffor eg ville med vilje ha så lang lukketid dersom det var mulig ha den kortere. Ikkje nok lys vil eg tru. (Og det er litt av problemet mitt! Får kje nok lys til å kunna bruka lukkertida eg vil.) Filmen er på/har ISO 100.

Mvh
Gunn Helen
Håvard S.

Tommelfingerregelen for lukkertid er 1/brennvidden. Har du litt ekstra støtte kan du bruke litt lengre lukkertid, men 1/20 (og 1/60) blir vanskelig med 200mm.
Bruk litt kortere brennvidde (f.eks 100mm) så trenger du ikke så kort lukkertid, og du får større åpning på objektivet ditt.
Ellers er stativ en god ting (hvis du får katta til å sitte rolig).
Bruker du stativ kan du bruke 200mm uten lysproblem, og dermed få bakgrunnen mest mulig ut av fokus.

Jeg ville ellers ha beskjært bildet litt på høyre side. Du får da motivet litt bort fra sentrum. Bakrunnen er relativt nøytral på venstre side og katta kikker litt mot venstre (tror jeg?) - derfor høyre.
Lars L.

Gode råd om lukkertider er alt gitt.
Men jeg er ikke så sikker på om denne lukkertiden er riktig. Jeg synes værhårene er for skarpe til at du har hatt så lang lukkertid. Ikke typis bevegelsesuskarphet dette her.
Scanneren du nevner er høyst sansynlig en flatbed scanner, og kanskje ikke av de beste for å scanne bilder. I tillegg må du gjøre mer etterarbeid for å få bildene bra. Slik er det også med gode scannere, eller om du bruker digital kamera for den del.
Jeg har forsøkt meg litt med USM her på jpeg filen, og det er forsent, men likevel blir det noe bedre. På meg virker det som om fokusen er litt gal. Ligger nok mer mot snuta en øynene. Men det er vanskelig å bedømme. Her er det store usikkerhet er rundt flere ledd i kjeden og ikke noe kan utelukkes.
Gunn Helen A.

Hjelp... Etterarbeid? Eg har ikkje anna billedbehandlingsprogram enn ACDsee. Og ikkje har eg særlig stor peiling på å etterbehandle bildene heller. USM er notert. (Fekk tips om det av ein fyr tidligere i dag)

Kan det være eit tips å få fotobutikken til å legge dei på cd for meg?

Når det gjelder fokus, så trur eg nok det ligger på nasa ja.

Lukkertida kan det godt hende eg har notert feil ned. Det er synd, men er ikkje stort å gjere med det no lenger.

Mvh
Gunn Helen
Lars L.

Les det som står her om bilder på skjerm og oppskarping USM.
http://home.online.no/~carnholm/idx/frames.htm

Velg menypunkt ''Fototeknikk'' på venstre side.
Caroline M. S.

Jeg liker fargene på bildet og bakgrunnen. Synd at katten har blitt så uskarp og at det ser ut som hodet og brystet går i ett. Uskarpe kattebilder kan være fine. Odd Karsten Hankøen har mange bra, blant annet bilde nr. 108360.

Ser du har fått mange tips her om hva som kan være grunnen til at dette kattebildet er så uskarpt. Siden katten sitter i ro er det også mulig at du lettere ville fått bedre resultat om du hadde valgt blenderprioritet på kameraet i stedet for lukkerprioritet (men selvfølgelig måtte du også myst på lukkertiden kameraet valgte).

Du kan jo prøve og få en film på CD hvis scanneren din ikke er bra, men jeg har hørt flere som ikke er særlig fornøyd med bildene de får fra fotobutikkene på CD. Jeg har aldri prøvd og aner ikke om slike bilder som regel blir dårlige eller om de som har klaget har vært uheldige/brukt butikker som ikke er flinke nok.

PhotoShop Elements 2.0 koster omtrent 600 kroner og er garantert mye bedre enn ACDE. :-)
Carsten A.

Som helthet er bildet for uskarpt, og det er det sagt mye om. Selv stoler jeg ikke på lengre lukkertid enn 1/200 med 200mm brennvidde, om jeg ikke har en eller annen for for støtt, ettbensstativ el. lign.. Ute i skyggen på en dag med godt dagslys (sol) eller på en overskyet dag er gjerne lysnivået bra slik at du kan bruke kort lukkertid.

Bruk gjerne hurtig film, f.eks. Fuji Provia 400F (400 IS0) om du vil ha lysbildefilm, ellers er negativfilmen Fuji Superia 800 (800 ISO) utmerket som all-round film. Korn er et ikke-problem med disse filmene.

Digital bildebehandling spiller stor rolle, og du bør ha en eller annen versjon av Photoshop. Photoshop Elements er nevnt, selv har jeg en CD med Photoshop 5.0 LE (=Light Edition) til overs, den kan du få gratis om du sender meg en mail med din postadresse. Min mailadresse finner du ved å klikke på mitt navn.

MVH CA
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu