Gamlebyen - ukjente bygg - serie
Noen bygninger og -detaljer som vi vanligvis ikke forbinder med Gamlebyen, som jo - stort sett - er en samling av historiske hus. Denne gang er det "SYGEHUUS" og fengselet som står i sentrum for vår oppmerksomhet. Begge disse bygg er oppført i en tid hvor slike signalbygg skulle være pene å se på og ha en viss fremtoning. Harmoni og skjønnhet var førende egenskaper som bare må beundres, og håndverk var basert på yrkes-stolthet.
Bildet inngår i albumet "Gamlebyen i HDR" - Et noe anderledes uttrykk på Gamlebyens perler
Fotograf
Utstyr
  • Nikon 700
  • Sigma 70-200mm D f/2.8 APO DG HSM
  • Brennvidde70mm
  • Blenderf/8
  • Lukker1/80s
  • Nei
  • AnnetStativ.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_995329} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (8)
Harald N.

Interssant serie med flotte bilete. Det var tider då estetikken var viktig i offentlege bygg.

mvh Harald
Geir K.

Flott serie. Mange detaljer og feste blikket på i dette flotte signalbygget.

Geir
Avsluttet .

Syklet der for noen dager siden og så på dette bygget, flott bygg og flott håndverk, fin serie med bilder.

Mvh Tormod

Lars Teppan J.
+1
Ja dette var et flott bygg Walter, jeg fant følgende informasjon:

"Gamle rådhus. Det har vært rådhus i Fredrikstad fra byens aller første tid. I tur og orden har rådhusbygningene gått med i bybrannene. Den bygningen på torvet i Gamlebyen som vi i dag kaller Gamle Rådhus, er reist av kommunen i 1783 til erstatning for den som gikk med i brannen i 1764. Huset som danner torvets nordlige vegg, har fått en vellykket arkitektonisk utforming. Det er oppført i tegl, tegnet og bygd av murmester Anders Bomgaard. Det rommet i sin tid rådstuesal, bytingssal, fengsel, og arrestlokale. Den kjente legpredikant Hans Nielsen Hauge satt fengslet her i to måneder 1797/98. På gaten foran huset var reist en gapestokk for «småsyndere». Da byen bygde det nye Rådhuset i 1860-årene. Bygningen eies nå av harald Zwart."
Carsten W.

Spennende serie. Forsto jeg riktig: Byggningen var rådhus og fengsel samtidig. En sjelden kombinasjon, det må sies;)
Jan G.

På 1860-tallet var rådstuen (rettslokalet) og arrestlokalet i samme bygg også i Stavanger, helt fram til 1890-tallet. Sykehuset ble kalt "den kombinerede indretning" og innehold lokaler for arbeidsskye, syfilitikere, prostituerte, hjelpeløse gamle og sinnsyke.En spesiell oppgave for de innsatte på anstalten var å være sykevognen til indretningen eller sykehuset.
Mvh Jan
Walter S.

Det var hyggelig at så mange involverte seg i de historiske aspektene. Jeg, som innflytter til Fredrikstad, vet svært lite om dette hus (som egentlig er to bygninger, skjøtet sammen, med en del assimilering eller tilpasning til eksisterende arkitektur. Jeg vet bare at den "venstre delen" som vi ser sammen med tårnet er gamle fengselet (kvinnefengsel på slutten) og at hele 2. etasje fremdeles brukes til kummunestyremøter. Resterende bygg (under "SYGEHUUSET) er det gamle lasarett / sykehus og er i dag overtatt av NRK Østfold.

Jeg vil takke Harald, Geir, Tormod, Lars, Carsten og Jan for hyggelige og opplysende kommentarer!

Mvh,
Walter
Walter S.

Her i versjon #3 ser man noe mere av bl.a. luftegården til kvinnefengselet:
http://foto.no/cgi-bin/bildegalleri/vis_bilde.cgi?id=7144...utvalgid=9
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu