Château d'Aigle
Bildet inngår i albumet Sveits - Bilder fra Sveits.
Utstyr
  • Sigma DP2 Merrill
  • 30 mm
  • Brennvidde30mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/160s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_996155} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (20)
Lasse S.

Flott, eventyrlig slott og landskap. Fin komposisjon og supert teknisk. I like :)
Solvår B.

Dette var flott turistreklame. Jeg får lyst til å reise til Sveits.
Et nydelig bilde.
: ) Solvår
Geir B.

Takk til dere begge for hyggelig kommentar. Det er mange sånne pkasser i Sveits. Mange koselige småbyer og slott her og der. Noe gikk feil når jeg la inn hvilket kamera jeg har brukt. Men det kommer frem i EXIF. Sigma DP2 Merrill. Det kameraet har en utrolig oppløsningsevne som bare må oppleves. Et lite og sært kamera som spiser batterier og som bruker laaaaang tid på å lagre bildene på minnekortet. Men så blir råfilene på 60 MByte. Man får egentlig ikke inntrykk av detaljrikdommen her på foto.no med den puslete oppløsningen som tillates. Sigma'en er super som er kamera nr. 2 og som man kan brukes når det dukker opp et flott motiv, sånn som her. Det veier nesten ingenting og tar ikke mye plass.
Pål M. S.

Flott motiv. Godt komponert. Fin dybdefølelse av gjerdene/rankene (?) Fint med fjellene og himmelen i bakgrunnen. Polfilter?
Geir B.

Hei Pål. Takk for positiv kommentar. Jepp, polafilter er brukt her. Men enda viktigere: Sigma DP 2 Merrill. :-).
Øyvind L.

Detaljrikt,pent motiv som fenget fra en plass jeg ikke har vært :)
Polafilter blir ikke bukt mye hos meg,synes den defuserer og gir sjelden den store gevinsten :)
Fint...
Tone A.

Skulle ønska at du under infoen om kva utstyr du har brukt, kunne ha skrivae Sigma DP2 Merill.
Du kan framleis gå inn og føra det opp.
Men med din kommentar om dette nye fotoapparatet, så måtte eg inn på foto.video.no for å lesa om Sigma DP2 Merill. Eg har lenge vore på leit etter eit fotokamera som nr 2. Det var spanande lesing med 4800 x 3200px i 3 lag og 46MP.
Så eigentleg kjem ikkje alle detaljane fram godt nok her på foto.no.

Men likevel er det stor detalrikdom her og knivskarpe detaljer. Flott bruk av linjer her med stolpane som gir litt kontrast til alle vindruerankene. Stor dybde her med alle repeterande linjer bakover mot det vakre slottet.
Varme bruntonar på slottet i kontrast mot fjellet som ligg i ein dis med friske blåtonar på himmelen.
Flott lysspel og gode detaljar også i skuggepartia på slottet.
Reknar med at dette er litt "midt på dagen lys", også med tanke med bruk av polafilter.
Vinmarkene og slottet gir jo ein stor kontrast til bebyggelsen elles.
Flott bruk av repeterande linjer i forgrunnen med litt fargar i vintergrunnen. Slottet ligg fint plassert denne vindstille dagen kor flaget berre heng rett ned. Eit fotostandpunkt litt meir til høgre og litt lågare hadde fått slottet enda meir dominerande fram.
Helsing Tone
Geir B.

Hei Tone og Øyvind,

Takk for hyggelig og detaljert kommentar. Jeg har redigert bildeinfo. Det datt av en eller annet grunn ut da jeg lastet opp bildet. Sigma DP2 Merrill er flott som kamera nr. 2. Det er for langsomt og for batterslukende til å kunne stoles på i enhver situasjon. Hvis du vil kan jeg sende deg bilder av samme motiv og med omttrent samme utsnitt tatt med DP2 Merrill og Fujifilm X-E2, og du vil se en enorm forskjell i detaljoppløsning. DP2 viser hva 16 Mpixel er i stand til å gjengi. Kamera med Bayer eller X-Trans sensor klarer ikke det pga. all interpoleringen.

Takk for kommentar om fotostandpunkt. Hvis jeg kommer tilbake dit skal finne et lavere ståsted. Jeg har noen andre bilder tatt fra en litt annen vinkel som jeg kan legge ut som v.2 og v.3. Skal gjøre det så snart jeg får litt tid.


Til Øyvind: Jeg bruker polafilter på nesten alt av landskapsfoto. Du får bedre kontrast mellom blå himmel og skyer og generelt bedre fargemetning siden mye av det reflekterte lyset blir fitrert bort. Dis i horisonten blir også redusert. Så min erfaring er at bildene blir mindre diffuse med polafilter enn uten.


MVH


Geir
Geir B.

Nå har jeg lagt ut to nye versjoner av slottet.
Lasse S.

Artig å se hvordan det blir to helt forskjellige historier. V.2 blir en arkitektonisk opplevelse av et flott slott med en liten vinhage rett utenfor muren og fjellene langt borte blir ubetydelige. I originalen fortelles det om et slott med store eiendommer, en landsby som har vokst opp under slottsherrens beskyttelse og som arbeidsgiver. De mektige fjellene i bakgrunnen danner en uoverkommelig grense for dette "riket".
Svart/hvit versjonen viser slottsmurenes struktur og massivhet på en god måte.
Lasse S.

Det er lett og se Merrillkameraene som kompakte "point and shoot" kameraer på utseendet, men det er nærmest som små portable Viewkameraer å regne. De hører mest hjemme på stativ og med en langsom og nøyaktig arbeidsmetode blir du belønnet med glimrende teknisk kvalitet. Ser man kameraene på denne måten, forsvinner ankepunktene om treghet, batteriforbruk og svakhet på høy ISO og de fremstår som perfekte (nisje)verktøy.
Geir B.

Hei Lasse. Takk for super tolkning av de to bildene. Det viser hvordan man kan fortelle forskjellige aspekter av virkeligheten avhengig av utsnitt og ståsted. Enig med deg i analyses av Merrill-kameraene. De er fantastiske til det de er gode på, men det er ikke noe allround-kamera. Når jeg zoomer inn til 100% visning og sammenligner med Fuji X-E2 er det en forbøffende forskjell. Jeg skal prøve å printe ut noen bilder i A3 eller A2 og se om man kan se forskjell.
Tone A.

Takk for at du la inn 2 andre bilde av det mektige slottet. V2 og v3 er jo tatt med Fujifilm x-E2 og med utsnittet er det slottet, som får dominera med sine arkitektoniske detaljar.
Skarpe detaljar spesielt på dei ulike spira med sine taksteinar, som med sine gylne tonar gir kontrast til den knallblåe himmelen. Former og linjer på taka kjem flott fram og murveggane med litt forfall her og der.
Godt komponert med 3-delinga kor forgrunnen har fin rytme med alle linjene, og snødekka fjell gir god dybde.
Men v1 er best som landskapsbilde som fortel litt meir og kor forgrunnen med den vinterprega vingården
gir god dragning bakover.
Spesielt flott lys-og skuggespel i v2 og v3.
I v3 med gråtonar kjem spesielt murteksturen på slottet knivskarp fram. Det kjølege og skarpe vinterlyset på huset bak slottet og det same med det eine tårnet, kjem betre fram i v3.
Takk for alle 3 versjonane, men som landskapsbilde blir det v1 for meg. Men v2 og v3 høyrer også med i denne serien.
Sjølv går eg og ventar på:http://www.fotovideo.no/foto/Kompaktkamera/Canon/Canon-Po...0000177187
som eg kan ha som kamera nr.2 på tur.
Bruken av polafilter inspirerar med desse 3 fine bilda. Eg må visst bruka mitt polafilter meir.
Flott eksponert og komponert alle 3 bilda.
Helsing Tone
Geir B.

Hei Tone,

Tusen takk for din detaljerte bildetolkning. Jeg er imponert over dine poetiske beskrivelser av bildene du kommenterer på. Og på nynorsk blir det enda flottere. ;-)

Ditt kamera nr. 2 som du venter på tror jeg er et veldig bra valg. Jeg har G1X, og jeg er veldig fornøyd. Bruker det på tur når vekt og volum har betydning. Og i mange tilfeller har jeg sett at bildene blir vel så flotte med G1X som med Nikon D700. Sitter på bussen akkurat nå på vei til Chamonix og G1X ligger i sekken. Lett å ha rundt halsen under jakka. Dermed får jeg tatt bilder når jeg vil. Du kan se bilder jeg har her på bildegallerier tatt med G1X.


Beste hilsener fra

Geir.
Geir B.


Hei igjen,

Jeg har visst bare dette G1X-bildet her på BG.

bilde nr. 720028

Skal sende deg flere lenker senere. Litt håpløst med klipp og lim med mobilen. ;-)

Ha en god dag.

Mvh

Geir.
Øyvind L.

Om polafiter igjen :)
Kan hende du har motiv og miljø hvor du får mere utav det enn ..vi.. andre,tenker da på skodde,snø osv..
Men mener framdeles at filteret defuserer og ikke minst forskyver fargebildet og med de forferdelige blå himmlene som en topp på utroverdighet og overstyring.
Sjåføren ....har jo en viss betydning.
:)
Geir B.

Hei Øyvind,

Jeg er ikke helt sikker på hva du mener med at " filteret defuserer".

I snøvær og skodde er det ikke noe særlig poeng i å bruke polafilter, men det er vel noen solskinnsdager i året der du ferdes også. ;-)

Et polafilter stjeler en god del lys, så det er ikke noe man putter på når det er begrenset med lys.

Men i solskinn mener jeg det absolutt har noe for seg. Det fjerner reflekser og øker kontrasten mellom skyer og blå himmel. En disig horisont kommer også bedre frem ved bruk av polafilter.

Et eksempel er en solbelyst gressplen. Uten polafilter er en god del av lyset du ser reflektert lys og dermed blir gresset litt blasst. Setter du på et polafilter vil du få fjernet en god del av disse refleksene, og gresset får en mer intens og ren grønnfarge. Om man synes dette er bra eller om det virker kunstig blir vel en smakssak.

MVH

Geir

Øyvind L.

Går med på at det kan koke ned til en smaksak,men
gjentar at den blå himmelen som oftest er skadelidende med filteret.
Noen refleksjoner er gunstig å ha med,spørs mengden,men man tar vel ikke ..alle..bildene i fullt solskinn?
Det er sol der jeg tar bilder, marken er grønnere
på andre siden av gjerde også :)
Geir B.

Hei igjen Øyvind,

Samme her, langt fra alle bildene jeg tar er i solskinn. Men det bildet jeg postet her var tatt i solskinn, og det var vel derfor Pål spurte om det var brukt polafilter. Hvis det er overskyet og ikke noe sol, tar jeg som regel polafilteret av.
Der det har størst effekt er når jeg tar bilder av fjell langt der borte i horisonten. Ofte kommer fjelltoppene mye bedre frem med polafilter enn uten. Også hvis det er store flater med vann, som f.eks. bilder tatt fra båt eller ved stranden. Det er jo bare å sette på et polafilter og se om det blir noen endring ettersom du roterer det rundt. Blir det ingen synlig forskjell, vel da er det vel like greit uten.

Jeg skjønner fortsatt ikke hva du mener med at "filteret defuserer".

MVH

Geir
Øyvind L.

Er ikke helt alene å synes det..med defusering..,
en tanke er vel at alt man putter forran på et objektiv vil defusere? Men det som etter mitt syn er verre er den haugen med bilder med ..skadet.. himmel.
Er helt på høyde med at filteret har gunstige effekter og jeg har filteret på lur i slike tilfeller.
Føler vi nærmer oss helt ,like eller ikke like og
aner også man kan si av og til og av og til ikke?
...som med alt annet..
:)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu