<a href=
Som liten hadde jeg alltid vannskrekk. Jeg gråt når jeg måtte dusje. Min mor og stefar tok meg med på ukentlige turer til Torggata bad (nå Rockefeller) for å bli bedre kjent med vannet. Det var greit der jeg kunne stå, men ute på dypet gråt jeg, selv med alle mulige flyteinnstallasjoner påmontert kroppen.

Så gikk det flere år, og jeg var begynt på skolen. Moren min sendte meg og en kamerat på svømmekurs til Møllergata skole. vi bodde på Bislett (verste vestkant) og Møllergata var ikke akkurat byens beste strøk i 1980/81. Kidsa der gikk med kjettinger og kniver, så vi var ganske oppmerksomme når vi oppholdt oss i strøket.Vi måtte gå til innkjøp av klamme lyseblå badehetter og så ut som en blanding av gamle kjerringer og coneheads når vi beveget oss rundt i vannet. vi lærte vel å svømme. vi var ihvertfall på vei. Etter svømmingen ventet det alltid barnevennlig kost fra muttern. pannekaker, grøt, spaghetti osv. Tror kompisen min var like glad for maten som svømminga. Han veide på den tiden 19 kilo og gikk i første klasse. Minneverdige dager dette.

Så rykket jeg opp en klasse og fikk nye venner som alltid hang på Frognerbadet. Jeg kunne svømme, men klarte ikke å hoppe fra bassengkanten.

Fattern og jeg dro til italia. Vi ville se Roma og alle dets tiggere, ulvebarna, spanske trapper, fontana di trevi osv. Så oppdaget vi at stedet vi egentlig var booket inn på var et ferieparadis litt sydligere i landet. Stedet hadde en vakker strand med glovarm sand og masse skorpioner, så jeg løp som en gal. Men det var også et klorbasseng der, og det var her jeg helt på egenhånd lærte meg å bli glad i vann. Dette var vår/sommeren før jeg skulle begynne i fjerde klasse. Så mens fattern lå alene på stranda, hoppet jeg rundt i et tomt klorbasseng omringet av noen hekker.

Jeg må si han var tålmodig, han var jo godt kjent med vannskrekken min, og skjønte virkelig hvor livredd jeg var dypet og ukjente farvann. Denne uken var jeg stolt. vi bodde i en hytte full av maur, men inne i meg kriblet det mer. Når skolen startet, skulle jeg endelig bli med gutta.

Selvfølgelig, det endte rett på Frognerbadet. Alle skulle kaste meg ut i vannet, og jeg syntes det var helt topp. Så bevegde jeg meg opp på sukkerbitene som stuperne bruker.
Derfra til 1-meter'n var veien kort, nærmere bestemt 20 cm ?. Så ble det hopp med stussisng fra en´ern og plutselig svevde jeg like høyt som tre´ern og kunne likesågodt hoppe derfra. Men her var det ikke så bra å bli stusset (en står bak på brettet og trykker sin tyngde ned hver gang du lander på brettet. da flyr man veeeeldig høyt). Det var veldig farlig. Flere ganger var jeg vitne til jenter som var blitt truffet av folk fra treern, Gutter som traff kanten osv. De ble hentet av sykebiler med åpne benbrudd. Blod og gørr. Må alikevel inrømme at jeg stod der på 3´ern en time før jeg hoppet og suget i magen var mye mer enn stussing fra en´ern

Neste år beveget jeg meg opp på femmeren, tror det var med min venn Espen A, som mente at femmern, nei det var ikke noe pes. Som tre´ern. Men det føltes veldig høyt og jeg skal love at suget i magen her var noe helt annet. Men jeg så småunger hoppe ut og det provoserer jo. Det gikk selvfølgelig bra. Noen ganger kunne man lande litt skeivt og det smalt litt, men dette var nok mer på grunn av usikkerhet og knotete svev fra tynne hengslete kropper. På badet her hang det alltid gjenger fra forskjellige skoler. Mange fra Bislett og omegn. Disse gutta var helt klart tøffe. Drakk, røyka ting, bada i hele olabukser. Gjorde gale stunts. Disse skulle lære meg å overvinne den neste frykten: høydeskrekken. De pleide å slenge seg ut i formasjoner fra 7´ern, 10´ern og 5´ern. Det så helt vilt ut, men gikk alltid bra. Disse folka burde vært stuntmenn. Mye villere enn alt man noensinne får se på et offentlig bad i dag. Året var 1984. Jeg våget meg opp på 7´ern og høyden gjorde meg kvalm. Omtrent som å hoppe ut fra et hus. Helt sinnsykt å se ned. Rundt meg tok gjengen triks som om dette var frokost. De dødset fra 10´ern. Kastet seg ut i mageplask helt ned til vannkanten før de krøket seg sammen som reker. Elegant luftakrobatikk. Olabuksene var for å ta sofa. De satt vannrett ut med bena samlet i luften og ryggen rett som i en sofa, hehe, bena samlet, ok man ser ut som en vinkel. Saltoer og skruer i stup var det nesten bare proffe stupere som tok fra derfra, men svenskene var jo en større bragd. To stykker fra 10´ern, i 69 stilling med salto holdt de rundt hverandre, altså en stupet / en hoppet med sammenslynget i en kropp. Farlig farlig hvis man ikke slapper av. Ellers var det bomber, militærstup uten hender for å skjerme hodet , mest magisk var det når tre til fem dødset i formasjoner fra hver sin platform. Burde vært en egen idrettsgren. Etter å ha stått på 7&#8217;ern i flere timer, måtte jeg bare ut. Det var jævlig langt ned og føttene smalt i vannflaten. Jeg var stolt. Alle hopper fra 3 og 5, men få fra 7´ern. Nå var jeg en av gutta.

Sommeren gikk og min kamerat Kristoffer var en stadig pådriver. Han skatet og kjørte snowboard et par år senere, og la meg si det sånn: ikke mange i Norge som visste hva det var engang på den tiden. Han var veldig glad i action. I de senere årene har jeg hørt at han klatrer i fjell. Vi var nå i sjette klasse og han mente at jeg måtte nå fullføre og komme meg opp på 10´ern. Grøss!!! Hadde vært der oppe sammen med de tøffe gutta og jeg må si, å hoppe derfra, var for meg selvmord. Vi hadde hørt om folk som hadde dødd etter å ha hoppet derfra tidligere. Mageplask. Vi dro opp grytidlig før skolen for at jeg skulle få ro til dette. Vannet var helt stille, og jeg så ned til bunnen uten problemer. Det føltes som om jeg stod på 15 meter, ikke 10. Hell eller uhell, på tribunen satt en mc-gjeng og kalte meg en pussy. Jeg stod der et kvarter før jeg kastet meg ut i døden. Kroppen lå skjevt i lufta og jeg landet med et smell. Vil kalle det halveis mageplask. Jeg var dritkvalm og måtte nesten hjelpes inn til kanten. Men jeg hadde gjort det. Jeg hadde endelig gjort det !!!!!!! Engelsktimen i nullte time etterpå var ikke spesielt behagelig. Ikke sykkelturen til skolen heller. Men jeg hadde gjordt det!!!

Barberte av meg alt håret og beholdt kun rottehalen. Nå var jeg en av gutta. Kristoffer dro meg med på stupekurs mot sommeren før syvende klasse, og etterhvert stupte, dødset og bombet jeg fra alt opp til 7´ern. Men aldri på toppen. Har respekt for den høyden. Kan bare hoppe derfra. Ute i Stavern hos min far, fant vi svaberg som vi målte 13-14 meter som vi kastet oss ut fra, men det var nok. Så til slutt ble vannmannen et vannbarn, og om sommeren den dag i dag finner dere meg i badeland og hoppende fra fjell, men tivoli og strikkhopp, det holder jeg meg langt unna. Det er altfor farlig. Har en stygg tivolihistorie fra Oslo, men den får vi ta en annen gang.

For meg symboliserer dette bildet akkurat det sekundet man forlater det kjente, idet slanger kryper rundt i magen og det er ingen vei tilbake, heller ikke for adrenalinet.

Det slår meg også at dette godt kunne vært et bilde av meg selv på denne tiden, nølende, med et lite mageplask i vente....

:-D ! son tarjeiav !

Bildet inngår i albumet travel -
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2003-06-04 00:49:21
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2003-06-04 00:49:50
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2003-06-04 00:50:27
    Versjon #4
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger1565
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_52049} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (62)
Yngve H.

Enkelt og stilrent.
Versjon #1 er best i mine øyne, likte godt utsnittet,
kjenner nesten suget i magen.

Yngve
Bjørn H.

Hei !! vakkert bilde. Så nydelig komp. Likte klart 1 aller best. Fine toner ... Bra !

Er veldig ny på chatten da, og har vært en kikket litt i mappa di.. Så mange kuule bilder du har. Spesielt det røde som heter ''travel'' er kanooon...

Bjørn
Bjørn H.

hvis jeg kan få komme med en liten tanke i all beskjedenhet !! Kunne det vært bedre hvis bildet hadde vist litt mer av ansiktet ?? tja ??
Tarjei Ekenes K.

takk, hyggelig bjørn & yngve.

dette hører vel egentlig til travel-serien ,
men er av nyere dato.

hyggelig at dere liker det

:-D ! son tarjeiav !
Tarjei Ekenes K.

ja, bjørn. ansiktet. det har du nok rett i.

dessverre ikke så mange sjanser her
med mitt kamera
(ikke noe 10 in one sec akkurat,
mer som 3 in 5 sek, dessverre)

ble veldig opptatt av at han balanserer.
syntes det ga spenning og liv i bildet.

ser helt klart nå svakheten du påpeker.

takk.

:-D ! son tarjeiav !
Arild S.

Faller vel egentlig på v1 jeg også, men syns v2 også er ganske kul.

Enkelt og bra!

Arild
Ove B.

Likte versjon 2 best jeg.. småfrekt komp. :)

Ove
stian w.

synes versjon 2 var helt rå jeg.
kul komposisjon!
Avsluttet .

Likte orginalen rent og pent nesten litt grafisk.
Likte også fargeskjæret nederst i bildet,noe som tilførte det litt mer smell.

MVH RK
Avsluttet .

ojoj, kjempestilig.
super dynamikk og komposisjon.
og alle versjonene hadde noe for seg.
og så ble det så veldig fint med navnet på serien bildet inngår i itillegg.
bra.

sofie
Reidun G.

Velger meg v1, virkelig bra - det eneste som bekymrer meg nå er at han faller utenfor billedkanten i neste sekund - litt mer luft der ?
Reidun
Tomm H.

Veldig stilrent og fint. Du viser stor fleksibilitet som fotograf!
Jostein M.

Dette var da utrolig stilig. Jepp versjon en er best. Det er et helt spesielt lys i bilde som gjør det ekstra seerverdig. Meget bra dette Son.
Mvh
Jostein
Lars Erik N.

Dette var utrolig bra. Heng det på veggen!!! Har du en i S/H også??

Mvh
Lars
Avsluttet .

Dritbra!!
Tror jeg liker v1 best, men de andre er også kjempebra!

Hedda:)
Janne Cesilie J.

versjon 1!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Helt perfekt Tarjei!!!!!!!!!!
Dag J.

Kjempestilig. Versjon 1 er best, men 2 er morsom den også. Jeg er enig med de som mener ansiktet burde vært med, det hadde liksom satt prikken over i-en.
Anne-Cecilie Wendelborg H.

V1 er min favoritt,
henger meg på go´ordene her :-)

Føler nesten magesuget selv.
Årets første bad kan by på mange overraskelser.
Carl Martin N.

oj. mektig bra! #1
Toini B.

Nr 1 og nr to er begge knallbra!!!Liker kanskje 1'ern best. Men to'ern veldig godt også!! Knallkomp(osisjoner)
Fin toning:-)
Tarjei Ekenes K.

takk for masse hyggelige tilbakemeldinger.
det er jo veldig hyggelig.

synes selv nå at v 3 & 4 ble litt tullete.
men ingen er perfekt kritiske til alle døgnets tider.
hehe

:-D ! son tarjeiav !
Tarjei Ekenes K.

oppdaget selv noe rusk rett under tuppen av stupebrettet, men jeg lurer på om det er vanndråper,
så de hører vel hjemme.

i mine øyne er jo mye naturlig; rusk.

hehe

:-D ! son tarjeiav !
René N.

Helt rått
Janne Cesilie J.

Herlig historie Tarjei!
Gledet meg veldig her jeg satt å leste!!!!!!!!!!!!
Husker du vi svømte rett på den svæææære bæsjen på Kjær!!!!!???? hehehehehehehehe!
Ingrid B.

Toer'n er groovy. Stilig utsnitt og komposisjon.

Morten H.

enormt bra! gadd ikke lese hele historien, bildet holder :)
Thorfinn B.

glimrende. enig med Morten H.
Frank W. G.

Herlig blinkskudd. Liker desidert v2 best.

Frank
Tarjei Ekenes K.

historien er jo for spesiellt interesserte, hehe.

husker bæsjen, janne, den var flott og stor

litt svinn må man regne med når man bader.

takk for masse gode ord, alle sammen!

det varmer like mye som sola.

:-D son tarjeiav !
Alexander L.

Det ble litt for mye å lese på toppen, så det hoppa jeg glatt over ;-)
Men det er et helt klart FLOTT bilde!
Mvh Alex
Marius J.

v1 og 1 er helt råe spør du meg. Ellers enig i det som er sagt!
Lisbeth F.

en helt fantastisk historie...
jeg står fremdeles og nøler på kanten av tre'ern.
Dette bilde og bildene i travel serien er helt....fantastiske(eneste superlativet jeg klarer å bruke i denne sammenheng)!
Du fanger alle de bra øyeblikkene.
Henrik T.

Utrolig fet historie (Kjenner meg igjen i deler av den), sammen med bildet er det helt optimalt! Klappe klappe klappe!

-
Henrik
johnny n.

Dette var MEGET BRA!!!!!!!!!!
johnny
Håvard H.

Helt kongelig.. Gode fargekombinasjoner og frosset bevegelse :)
Avsluttet .

kul historie ja! levende fortalt :) :) :)
Espen H.

Kult bilde Tarjei!

;-)

Å ta spranget ut i det ukjente handler om veldig mye i livet! Selv er jeg kanskje mest fornøyd med den gangen jeg arrangerte hopping fra prekestolen for konfirmantene (med tjukkas under).

Espen H.

Kunne jeg forresten fått lov til å bruke bildet i reklame for neste års konfirmantundervisning? Selvsagt med credits...
Dag N.

Stuping er kult.... Jeg var 45 før jeg prøvde meg med et stup fra 10'ern. Det er litt av ett kikk.....

Flott bilde!

Fin tekst....:-)
Tarjei Ekenes K.

espen: ja, vi har jo begget kommet frem til at jeg
har stivere moral i forhold til giftemål enn deg.
jeg tror du må være en av de bedre prestene her i landet. uten tvil!

og bildet: kjør på.

vil gjerne se det forrige programmet
hvis du brukte noe der.
hyggelig at du følger med på meg.

dag: det synes jeg var skikkelig tøft gjort.
å stupe er jo adskillig tøffere enn å hoppe.

noen som har prøvd å skli med hodet først på ryggen
ned en vannsklie? det er også et kick.

tusen takk for alle kommentarene.

det er så hyggelig!

:-D ! son tarjeiav !
Jan K T.

#1 var knall på alle måter, kjempefint! Likte også #2

Som du sa selv #3 og #4 ble litt tullete :)
Lars-Anders M.

Orker ikke lese allt her. Men ok bilde. Stå på.
Unn Marit F.

Jeg får frysninger, jeg! Kjenner meg så altfor godt igjen.. suget som tar tak i det man gir slipp på det trygge... Adrenalin! Historien er lang, men god, og derfor vanskelig å kutte ned på. meget bra!
Dag T.

#1 og #2 var begge meget bra, på hver sin måte. Historien også, kjenner meg igjen i mye av det...
Inge H.

Versjon 1! Helt enorm!!! Ikke noe som kan kritiseres her, og takk for kommentarene på mine bilder. Har ofte vært innom dine & samarbeidsprosjektet ditt, en inspirasjon for en som prøver å være mer kreativ!

Inge
Avsluttet .

V1 er min favoritt - helt klart!
Jeg synest dette pga at jeg kan se hvordan gutten spenner hele kroppen i det øyeblikket han har bestemt seg for å ta selve spranget. Jeg kan se musklene i skuldrene jobber for å hjelpe til i satsen, ribbeinene som spiller gjennom huden...

Det at jeg IKKE ser ansiktet bidrar til at jeg klarer å identifisere meg mer med gutten på brettet enn om gutten hadde vært personifisert med et ansikt.
Dette handler jo også om å fange øyeblikket, og kroppsspråket med muskler osv sier mye om man bare gidder å se etter...

Jeg elsket historien din også! Med den historien du har med vannskrekk -> stupekurs skjønner jeg veldig godt at du idetifiserer deg med gutten!



-Hadde du virkelig klart å idetifisere deg sånn med dette om bildet hadde hatt ansikt?


Jeg er misunnelig!
Hilsener fra ELL.EFF.
geir aage c.

hei. takk for kritikken :) etter min smak, så må jeg si at # 4 er den beste. pga den ga meg et sterkt pop art/comic førelse.
men bilde ga meg insirasjon. ser for meg en ''sykere''( hehe) utgave.
Espen H.

En av mine definitive Krogh-favoritter. Det måtte selvsagt med i gavebunken til jul. Se det selv på Skuret!

Julegave til kona - 3!

Espen
Christine Ø.

stilig hvordan alle bildene gir forskjellig virkning. like it, i like it!

Christine
Georg K.

That's almost a strange feeling to see this image popping up in the critics - 1 1/2 years after posting - see all the comments - when someone like Bjørn H. is introducing himself as a ''newer'' etc. - and even though I've seen a few of your images - this one I didn't realise really - and it is a good one.
Kind of a bit British in its style - something very aesthetical - something very nice balanced - not focused on the action, on the power, on the sensation - but with a lot of feeling for the amazing moment of being between heaven and hell - loosing ground - almost flying.
And !! - you have been writing - a lot, and a great style.
No secret that I'm easily go for such - this is an image Tarjei which has some magic, and together with your words - it has the talent to create a string of ideas etc.- tumbling up from somewhere deep, deep down - like bubbles make their way from the ground of an ocean - until they finally set free.
Thanks Espen a real surprise tonight :)
Frank W. G.

Veldig fint bidrag. V1 og 2 slår meget godt an her.

Frank
Anniken S.

Historien er kjent. Husker barndommen fra Frogner badet. De tøffe guttene som dødset ut fra tiern og var helt konger. 5'ern var grei. Der kjente man magesuget, men slaget mot vannskorpen var en grei sak. Fra 10'ern var det sterke saker. Det ble med noen hopp derfra. Mitt første hopp fra 10'ern kom som en følge av at en vennine dyttet meg i det jeg var i ferd med å sjekke hvor utrolig langt det var ned. Tok lang tid før jeg i det hele tatt torde å ta turen opp for å sjekke. Husker kriblingen i kroppen sekundene før man skulle hoppe. Det var viktig at det ikke var for mange der, man skulle gjerne være nesten alene. Det var flaut selv for en jente å bruke for lang tid på kanten.
Å bakke ut igjen og klatre stegene ned til 5'ern (husker ikke 7'ern) var skikkelig nedtur. Det var alltid snakk om hopping, aldri noen stuping. Det torde jeg bare fra 1 meter'n. Svømmekunskapene var der hele tiden, lærte å svømme når jeg var 5 år. Var like mye under vann som over.
Nostalgi og rare minner som dette bilde vekker. Historien din er velskrevet og god, kunne ha vært starten på en god bok.
Ronnie S.

Tøft. Går for versjon #2. I stooort format.
Hans-Gunnar H.

Utrolig kuuult!
Likte spesielt vinkelen bakgrunnen danner med personen(#1), spenstig komp...

MVH Hans-Gunnar
Tarjei Ekenes K.

tusen takk for alle de hyggelige kommentarene

kult at dere liker historien

anniken: tøft at du husker den tiden.
bok ja, har jo skrevet på masse småting i over ti år nå,
så noe kommer nok etterhvert, får jeg håpe.

jeg har alltid viet livet mitt til musikk, film/foto og skriving.
så det hadde vært fint å kunne leve av det fremover

georg: thanks a lot !
your comments are really charming.

espen h: så utrolig kult

godt nyttår til alle sammen !!!!!

:-D ! son tarjeiav !
Oda Lystrup H.

utrolig bra bilde!

spennig.
herlig.
kaste seg uti det.
sommer.
10 meter'n.
nervøs.
befriende.


Oda:)

Gerry F.

Et ord: WOW!


Den historien kjenne jeg meg selv igjen i...grinende i duskjjen...hehe...det var meg også det...men jeg har fortsatt frykt/respekt for vannet...bader kun når jeg må bade...hehe


Bildet utsøkt V1 liker jeg best...flott skal vi si bevegelse tatt akkurat i det han gir sats utenfor stupet...prima...

Slev om bildet er ammel, så MÅ jeg bare ta sats og skrive en kommentar...

Ha en fortreffelig påske!!!

MVH


Gerry
Stein Oleiv B.

suverent! versjon2 likte jeg best
Avsluttet .


sjukt fett!!

digga versjon 2

pete;-)
Erik B.

Jeg pleier normalt ikke å kommentere bilder som har fått så vanvittig mange kommentarer fra før. Men unntak finnes. Dette er ett av dem. Jeg brukte vel ca en halvtime på å betrakte bildet og lese teksten+kommentarer, og det var en veldig god halvtime. Dette var helt herlig på alle måter. Teksten og bildet kompletterer hverandre på en særdeles bra måte, og jeg likte alle 4 versjonene av bildet. Har vel egentlig ikke noe mer å tilføye.
Supert arbeide!

Hilsen Erik.
kenneth b.


Nydelig, dette kan du Tarjei!

Avsluttet .

det her var fett! traff greit liksom
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu