Skjære
Skjæra er en fugl jeg er veldig begeistret for og som jeg har hatt mye glede av å iakta opp gjennom årene. Spesielt den utspekulerte måten den kan drive en stakkars pusekatt til vannvidd på. Jeg har tatt mange bilder av den de siste månedene, men har ikke helt lykkes med å få inn et riktig blinkskudd hvor alt stemmer. Det vil si gode reflekser i det svarte uten å overeksponere det hvite og i tillegg få frem den flotte blå-grønne metalliske glansen på vinge og halefjærene. Jeg er helt enig med Jostein i at denne fuglen har en sjette sans når det gjelder fotografering. Så fort den ser refleksene i et objektiv så er det slutt. Her er noen versjoner av det jeg har fått til så langt.

Bildet inngår i albumet Fugler -
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2003-08-10 19:28:57
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2003-08-10 19:29:37
    Versjon #3
Fotograf
Utstyr
  • Canon 10D
  • Sigma EX 120-300 f2,8
  • Brennvidde300mm
  • Blenderf/4
  • Lukker1/250s
  • Nei
  • Annet
    Versjon en er tatt på formidagen i dag i direkte sollys dempet gjennom granbar. Meningen var å få et skudd hvor det svarte og blå treffes av solen mens det hvite ligger i skyggepunktene fra granbaret. Det lyktes nesten, men jeg fikk ikke med vingene denne gangen. Versjon 2 er tatt tidlig på morgenen i skygge og får en litt annen fargemetning. Versjon 3 er tatt i det solen går ned og har en fin dempet belysning over hele fjærdrakten. Dette bildet er tatt på en av de enkleste måtene en kan komme tett innpå skjæra med kamera. I fra bilen mens jeg kjørte sakte forbi noen skjærer på utkikk etter mat på en parkeringsplass. Så lenge bilen er i bevegelse bryr de seg ikke om kameraet men så fort en stopper holder de god avstand.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger354
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_57322} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (16)
Christer B.

Smarte fugler og vanskelig motiv. Synes du fikk det ganske bra til på #2, bra fokus og bakgrunn samt hovedmotiv. Ville gjerne hatt med hele halefjøra...
Bjørn H.

Hei... Fine skjærebilder du har tatt.. Fortsår at dette ikke er hjelt griet å få til, men syns du har lykkes bra.

Syns V1 er best, men kunne tenkt meg noe roligere bakgrunn bak hodet.. V2 er litt for lys i bakgrunnen kanskje samt at siste del av halefjærø ikke er med. Tenner ikke fullt så mye på V3, kaskje noe med lyse der. Men du er flink så det holder..

Bjørn
Bård Lauris H.

V1 er klart best etter min mening.. du har gjort en bra jobb med å få fram detaljene....
Veldig forsiktig usm få fram ennå litt mer brilians.. spesielt på hodet og benene...(v1) 60%|0,4|0
Ketil K.

Her har du klart å komme veldig nært på nok en av de helt umulige kråkefuglene.

Har selv aldri greid å få et skikkelig nærbilde av skjære, det må planlegges i tilfelle, og med list. Bildet her har som du er inne på et stykke igjen for å kalles et knallbilde av skjære. Men bevares, meget bra!

Mitt pirk denne gangen er flg: Ville dempet ned de lyse flekkene som kommer i hals/øyeområdet på fuglen. Synes dessutene furukvisten forstyrrer og tar vekk noe av kontrastering fugl/bakgrunn. Et annet punktet er opptaksmiljøet, der jeg gjerne heller hadde sett skjæra på en gren.

I tillegg kommer det du selv er inne på, det å få fargetonene i den metalliske fjærdrakten bedre frem.
Mehrzad G.

Flotte fuglebilder ! Likte versjon#1 best !

mvh Mehrzad
Jostein M.

Jeg er meget imponert. Jeg har denne fuglen i hopetall runt der hvor jeg bor og har ikke klart å få det til å klaffe. Jeg vil karakterisere alle disse tre bildene som meget vellykkede. Kjetil kommer dog med en del bra forbedringstips. Takk Gud for det. Det hadde vært synd om det skulle sitte 100% etter bare et par tusen eksponeringer:-)
Mvh
Jostein
Fred S.

Endelig en fugl jeg kjenner igjen. Skarpt og fint, og likte absolutt bakgrunnen.
vh freds
Jens Erik N.

Litt rufsete eksemplarer du har knipset, men flott eksponering og skarphet. Ikke det at jeg har noen prakteksemplaer i min samling, skjæra er utrolig forsiktig til å være så vanlig blant oss.

mvh

Jens Erik.
Reidun G.

Jeg har tenkt mye på deg i det siste, hver gang jeg har sett en skjære eller kråke :-)
Du klarte det på en utmerket måte ser jeg.

Reidun
Carsten A.

Særlig V1 er meget bra - men som med det meste, det kan nok også gjøres enda bedre.

Skikkelig vanskelig fugl. Jeg har for min del i årevis hatt diverse bofaste skjærepar der jeg bor, men å komme brukbart på skuddhold har jeg aldri greid. Honnør til et meget vellykket produkt, ellers enig i det Ketil sier om eventuelle forbedringer.
MVH CA
Øyvind K.

Slutter meg til både ris og ros her.

Jeg likte best versjon 1, og etter egne forsøk på å ta (gode) bilder av skjære vet jeg hvor vanskelig det er.

-Øyvind
Christian E.

Dette likte jeg godt som motiv, men teknisk noe småpirk som allerede er nevnt. Har du brukt støyfjerning i enkelte områder av bildet? Synes det er litt støy i brystet og på halefjærene, ikke sjenerende, men synlig. Vanskelig fugl, ja - den er jo ''overalt'', men ikke lett å komme på hold av. V1 definitivt best.

Mvh CE
Jóhann Á.

Hei Jan!
Det er bare å føye seg i rekken her. Liker så absolutt v1 best. Der framstår skjæren? som en majestetisk og litt overlegen i sin positur. Råflott!!
Thor B.

Slutter meg til både ris og ros her.

Har oså sittet en stund og sett på dine andre bilder og jeg må se meg imponert over ditt arbeide.

Med de aller beste hilsner fra Thor Berven-Hanssen.
Lars Teppan J.

Flotte bilder selv om det alltids kan gjøres bedre... V1 er også best i mine øyne. Morsom og buskete krabat i V3! Litt støy her og der er det som nevnt, men for all del, jeg synes du er flink jeg Jan!

mvh
Lars
Ann F.

V1 er best i mine øyne. Kan bare slutte meg til dine egne bemerkninger om skjæra. Den lar seg ikke lure så lett, nei. En meget intelligent fugl, forresten en av de meget få fuglearter som direkte leker, ikke bare sliter for føda og avkommet. Og katter - ja de kan drives til fortvilelse. Hvis du lytter til skjæreskrattinga en kveld, kan du nesten følge din katts rute hjemover.
Synes bildet er bra, jeg, det er bare detaljer som kan (bør?) finpusses.
Mvh Ann
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu