Kråke
Fikk min nye Sigma zoom for en ukes tid siden men det dårlige været siden har ikke gitt meg noen muligheter til å teste stort. Men torsdagen var det jo fint vær så jeg stakk av fra kontoret en times tid for å få gjort noen forsøk med den. Det er jo noe enklere å komme opp til kråkene i trærne med litt lenger brennvidde. Nå er det jo ikke rart en får med seg på en time, men synes nå denne kråka satt godt allikevel. Største ulempen med slike brennvidder er at de er vanskelig å ta skarpe bilder med på grunn av vekten og størrelsen, og da spesielt håndholdt som her.
Bildet inngår i albumet Fugler -
Fotograf
Utstyr
  • Canon 10 D
  • Sigma EX 300-800 f5,6
  • Brennvidde730mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/180s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger523
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_68503} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (21)
Frode A.

Kjempeflott kråkebilde.
At det er tatt håndholdt på den brennvidden imponerer jo ikke akkurat mindre.

Skulle ønske man kunne hatt penger til noe slikt...........

Mvh: Frode
Eskil O.

Imponerende bilde. En skjær fugl som ikke er enkel å komme på kloss hold på, lekkert objektiv.

Eskil.
Grethe B.

Du klager vel ikke på skarpheten vel??????
Synd det var råbra jeg.....misunnelig som jeg er...Som Frode sier, den som jadde penger til slikt....Flott bilde, gratulerer!

Grethe
Bjørn H.

Flott bilde igjen Jan ...

Skarpt så det holder i lange baner...

Det var fornuftig å dra en vekk fra jobben 1 time da ...

Liker det en hel masse ..

Bjørn ;¤
Helge Øyvind H.

Jeg er sjelden veldig glad i fuglebilder. Ingenting imot de, ihvertfall ikke på langt nær så mye som mange andre her. Men dette bildet var nydelig. Likte meget godt lyset i dette bildet, kråkas possisjon, og ikke minst, skarpheten :) Hvor langt unna kråka vil du annslå at du var når det blei tatt? 700mm+ brennvidder har jeg inget begrep om hvordan ser ut gjennom søkeren =) Du som har utstyr til det (ihvertfall i den lange enden), lag en bildeserie som viser forskjellige brennvidder fra f.eks 50mm og oppover og legg det på nett ett sted, slik at vi ferske første-gangs eiere av speilreflekser kan få noe å gå etter når vi vurderer om vi skal ha en 70-200mm eller 100-300mm =)
Ketil K.

Dette ble kjempefint - håndholdt borti 7 kg et sted! Brennvidde 730 mm og 1,6 faktor gir over 23 (25,6 med 800mm) gangers forstørrelse - og her er det vel et utsnitt i tillegg? Her har du fått deg et nesten uslåelig fugleopptaksutstyr, stabilisatoren og vekten + godt lys bidrar nok. Ettbensstativ skulle vel vært relativt ideell følgesvenn vil jeg tro, da får du vel i tillegg full nytte av stabilisatoren? Selv om det ser ut til at du er stødig på hånda uten noe som helst hjelp da. Den store blenderåpningen skulle gi mange interessante komposisjoner med den ekstremt lave (og i mange tilfelle fordelaktige) dybdeskarpheten.
Truls S.

Imponerende resultat, med tanke på at dette er tatt håndholdt!

Ketil: Det er ikke stabilisator på Sigmaen, men det ser ut til at Jan har noe innebygget i armene sine:-)

truls
Ketil M.

Ja ikke er jeg av de som kommenterer fuglebilde, men dette var bra, har kråker rundt hytta mi, og vet hvor vansklige de er. Til lykke med bra bilde, og tydelig et bra objektiv.
Jostein M.

Helt sinnsykt Jan. Her har du fått med hver minste detalj. Skal bli utrolig spennende å se hva du kan få til med dette monsteret:-)
Mvh
Jostein
Thomas B.

Du imponerer meg stadig med håndholdingsteknikken din. Da du skrev på dpreview at du kom til å bruke dette objektivet håndholt, så trodde jeg egentlig ikke at det var mulig, men ser jo her at du får det til. Foresten et veldig fint bilde av kråka også.
Stig B.

Imponert!!!!720mm håndholdt på 1/180 s.

Har sett bilde av monsteret, og bare det å holde et slikt er krevende nok. Bildevinkelen er så liten at det er svært liten toelranse for rystelser.

Kråka har flott lys, fin detaljering og skarphet. Var du langt unna????

Mvh Stig
Kjartan T.

Oi, tenk for en skarphet når du får et skikkelig stativ på monstrumlinsa da. Ingen mening i å reise rundt med dette på frihånd.
Når du bruker så mye penger på et objektiv bør du også koste på deg å ta bilder som gir 100 prosent skarphet.

Jeg bruker ofte en 300mm 2,8 og det er en himmelvid forskjell på bildene der jeg bruker et solid stativ og de jeg forsøker å håndholde...

Fint bilde !
Svein B.

Ser ut for at du har fått deg et skikkelig redskap her Jan, og bildet viser noe av det som bor i både deg og optikken. Må henge meg på de andre med tanke på hva dette objektivet må kunne gi med bruk av stativ, selv om jeg vet du ikke er så glad i stativ selv. Blir spennende å følge med framover hva dere får til sammen.

mvh
Svein B
Carsten A.

Kråka er jo bare litt mindre vanskelig enn skjæra, uansett var dette fint.

Teknisk imponerende, dels med utstyret, dels hvordan det er håndtert. 7 kg. håndholdt er nok desverre ikke noe for meg, tror jeg ville gå for noe som veide vesentlig mindre, fast brennvidde i området 400-500mm f.eks.
MVH CA
Reidun G.

Så mange detaljer har jeg aldri sett på en kråke før, imponerende Jan.
Driver du med vektløfting ? - begriper ikke hvordan du klarer å holde så mage kilo så rolig.
Reidun
Jan W.

Tusen takk for kommentarer.

For de som var interessert vil jeg anslå avstanden til rett i overkant av 10 meter. og dette er utsnitt på ca. 35% av hele bilderuten og ca. 65% av høyden.

Skal forsøke å lage et slikt oppsett Helge.

Mangt kan sies om dette med stativ og for de aller, aller fleste er egnet stativ eneste muligheten med et objektiv med lang brennvidde og høy vekt. De som bruker de største objektivene sier stort sett enstemmig at det ikke er mulig å bruke de uten et egnet stativ. Egnet stativ vil i denne sammenhengen nesten uten unntak være et fullt wimberley hode på et Gitzo 15 serie eller tilsvarende stativ. Det vil si mellom 6 og 8 kilo ekstra å bære med seg i tilegg til tiden det tar å rigge det opp.

Det lar seg gjøre å benytte mindre stativ eller et ettben-stativ, men jeg klarer ikke noe bedre resultat med noe slikt enn jeg gjør for hånd. Testet for moro skyld på mitt Gitzo 1228 CF med kulehode ( et stativ til over 5000,-) og det er rett og slett ubrukelig til et objektiv av denne størrelsen.

Så på grunn av vekten på egnet stativ ser jeg ikke det som noe attraktivt alternativ. Jeg anskaffet dette beistet av en zoom helt overbevist om at jeg ville klare å håndtere den på frihånd. Etter å ha testet en del innendørs ser jeg at det lar seg gjøre med riktig teknikk, men med en del begrensninger i bruksmåte. Jeg er nesten avhengig av å ha et eller annet solid å støtte objektivet ned på i forkant. Uten støtte er det bare på huk eller sittende i riktig stilling at jeg klarer skarpe resultater. I en slik stilling er jeg avskåret fra å kunne løfte objektivet mer enn ca. 30 grader fra horisontalen, men disse begrensningene kan jeg leve med. Og med skarpe bilder mener jeg det beste optikken kan levere.

Jeg hadde lest en del om 300-800en på forhånd og viste at den skulle være bra optisk. Jeg må si at jeg var ganske spent på de første resultatene av motiver jeg kjenner. Som ventet var det veldig bra og jeg kommer absolutt til å bli fornøyd med det optikken kan levere. Allikevel er ikke skarphet og kontrast i området opp mot 800mm ved 5,6 på linje med det en får ut av eksempelvis en Canon 400 2.8 L IS på 400 mm eller min Sigma 120-300 2,8 på 200mm, men det hadde jeg heller ikke ventet.

Originalfilen her inneholder markante kontrastforskjeller med en piksel bredde, så synlig skarpere enn dette blir det nok ikke uansett hva slags stativ som hadde vært benyttet.

For de som ønsker å teste teknikken sin på frihånd mot stativ og liknende anbefaler jeg å benytte en murstensvegg som motiv og en linjal plassert i 45 grader vinkel for å kontrollere at fokuseringen holdes identisk. Ved identisk posisjon på kameraet og alt annet likt, er det bare å avlese fil størrelsen når bildene er lastet inn på PCen. Jo større fil i KB desto skarpere er bildet. Denne metoden viser små forskjeller i skarphet som kan være vanskelig å se ved å betrakte bildet. Med litt øvelse tror jeg at mange vil kunne forbedre teknikken sin betraktelig. Både med stativ, ettbenstativ, ''ertepose'' og frihånd. ''Ertepose'' og liknende gir svært gode resultater der en har muligheten til å benytte noe slikt.

Ja, dette ble så mye om stativ at jeg får legge det inn på diskusjonssiden i tillegg.
Jóhann Á.

Hei Jan!
Ja, hva skal en si! Uansett utstyr er dette et glimrende bilde. Som vanlig, skulle jeg nær sagt!! Flotte detaljer og det er vel skarpt!?!?!
Nils B.

Hærlig. Det meste er sagt, så da holder det med stå på, og lykke til med ryggen. Gleder meg på dine vegne.
mvh Nils
Avsluttet .

Med slikt utstyr må man vite hva man holder på med. Det er det tydelig at du vet Jan, så jeg ville igrunnen bare føye meg inn blant de andre kommentarene her. TOPPERS !!!

Vh Svenn
Erlend S.

Jeg liker bildet godt, men ikke at det har blitt laget en hvit kontur rundt nebbet med oppskarping. Jeg ville ha skarpet det opp på et eget lag, og laget en maske der jeg hadde utelukket kanten rundt nebbet slik at det ikke så så utklipt ut.
Odd E. k.

Hei Jan!

Gratulere med bigma. Henger meg på alle de flotte kommenraene som er gitt. Meget flott dette!

Mvh

Odd E.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu