Hegreportrett
Vil gjerne ha litt tilbakemelding på beskjæringen. Er litt uvant med fuglebilder som ikke viser hele dyret...
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-10-19 07:55:12
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon EOS 300 D
  • Canon 75-300 mm
  • Brennvidde300mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/200s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger209
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_110407} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (14)
Carsten A.

Meget bra fugleportrett med rimelig god skarphet. Bakgrunnen er for urolig, og hadde nok blitt atskillig bedre med mer åpen blender. Men på 300mm brennvidde går ikke dette objektivet lenger enn til f/5.6, så her innrbærer altså utstyret enn viss begrensning for opptaket. Likevel skal du greit kunne gjøre noe med de litt for dominerende lysflekkene i bakgrunnen under bildebehandling.

Når det gjelder beskjæring, fugl eller annet, gir det nok best billedmessig inntrykk om det er mer plass (''luft'') foran objektet, eller i dettes synsretning/fluktretning, enn bak, som her. Selv ville jeg her ha beskåret bildet fra høyre med omtrent 40% av breddeformatet, altså til like bak halsen og slik at den lyse bøyde stripen akkurat kommer med i sin helhet.

MVH CA
Øyvind A.

Fint portrett, bra detaljgjengivelse. Jeg synes det utsnittet du har valgt er helt ok.
Ellers er jeg enig med Carsten angående bakgrunnen. Men det burde ikke være noe stort problem å få de lyseste feltene mindre iøynefallende.
Ø.
Monica J.

Takk for veldig gode kommentarer. Jeg synes dette med beskjæring alltid er litt vanskelig, og så er det kanskje litt smak og behag.

Jeg er enig i at det kunne vært mer luft til venstre. Bildet ble dessverre tatt mer eller mindre slik som vist her, så jeg har ikke hatt så mye å gå på.

MJ
Jan Fredrik I.

Fint portrett av en av mine favoritter.
Synes Carsten sa det som var verdt å si og er enig i den konklusjonen.

Mvh

Jan Fredrik
Monica J.

Hei Jan Fredrik,

Dette er en av mine favoritter også. :-)

MJ
Stig B.

Et flott bilde.

CA gir veldig fine kommentarer her som jeg støtter. Jeg håper å få noe hegre i løpet av vinteren, har ittno bra ennå :-(

Mvh Stig
Venche J.

Syntes det ble et flott bilde. :)

Du har fått gode kommentarer fra CA. Med god behandling i PS kan du også øke luften på venstre side med den bakgrunnen du har. Litt arbeid, men det går. :)

Wenche, som aldri har sett en hegre live.
Monica J.

Takk for kommentarene.
Grunnen til at jeg er usikker på beskjæring er at jeg leste en gang for lenge siden at det bør være en viss balanse i et bilde, enten det er et foto eller et maleri. Med balanse forstår jeg at det ikke bør være mer vekt på den ene siden. Dermed har jeg kanskje en lei tendens til å midtstille selve motivet. Finnes det noen gode ''regler'' for plassering og balanse, eller er dette kun smak og behag?

MJ
Janne L.

Jeg har lånt meg noen tykke foto bøker på biblioteket med mange ''regler'' for plasering av motiv og mye annet. Bøkene presenterer mange regler og ilustrerer dem fint med bilde. De snakker mye om å få øynene i det gylne snitt ved portretter.

Men jeg er absoulutt ikke noen spesialist. Bøkkene understreker også at det må gå ann å bryte reglene av og til også. For noen er så redd for å midtstille et motiv
at de faktisk kanskje lar vær å fotografere et godt motiv.

Jeg likte bildet ditt. Halsen gir en interesant form.
Janne
Carsten A.

Midtstilling gir selvsagt ''balanse'', men det innebærer jo også at bildet kan blir ganske statisk. Uansett, vurder hva som skjer om du beskjærer slik jeg ville gjort for min del. Du har likevel ikke hele fuglen med - spiller så stor rolle om du klipper med endel mer? Hilket bidrag til bildet yter fuglens rygg? Og med portrett av en person, ville du da ha foretrukket også å ha med store deler av ryggen?

Om du må ha regler så bruk ikke midstilling, og beskjær brutalt bort alt som ikke er vesentlig for bildet.

MVH CA
Monica J.

Mye nyttig informasjon her. :-)
Janne: Jeg har et par fotobøker, men de handler mer om eksponeringsteknikker osv. Skal se i bokhandelen om jeg finner noe om selve motivet også.
Carsten: Takk for gode tips. Jeg ser at mange av fotografene her på dotten bruker beskjæringen bevisst. Jeg bør vel bli flinkerer til å forsøke ulike alternativer og se hva det gjør med motivet.

MJ
Svein B.

Først og fremst synes jeg du har gjort det bra ved å få et nært og fint portrett av hegra, som normalt jo er sky og vaktsom. Beskjæring og komposisjon er jo alltid et spennende tema, og mange faktorer spiller inn her.
Jeg synes du er inne på en vesentlig ting her når du nevner smak og behag, noe som selvfølgelig spiller inn og oftest er er forskjellig fra person til person, og de forskjellige fotomiljø/sjangere imellom. Komposisjons-''regler'' er også nevnt, dem finnes det også mange av, nesten så mange at det er umulig å ikke følge en.......! Men noen regler går igjen også i fuglefotograferingen, med diagonaler, gyldne snitt osv. Altså, ikke lett, men oftest en treningssak, og kanskje noe av det en kan ha størtst utbytte av fra et sted som dette. Og ikke vær redd for å bryte disse reglene. Nytenkning og utradisjonelle måter å løse ting på er ikke å forakte!!

I dette tilfellet ville jeg nok gjort som flere har nevnt, stilt fuglen litt mer mot høyre og fått mere luft foran enn bak fuglen. Midtstilling blir ofte noe statisk, og hvis du ikke har mere å gå på foran fuglen her, så ville jeg nok beskjært tildels kraftig inn på ryggen på hegra og kanskje gå for et kvadratisk format.

Mvh
Svein B
Monica J.

Takk for alle gode og lærerike kommentarer! Jeg har lært utrolig mye om foto de knappe 3 månedene jeg har vært her på dotten. Har jo fremdeles MYE å lære, og det er nettopp det som gjør dette så spennende... :-)

MJ
Jan W.

Bra jobbet og en fin presentasjon av hegra Monica!

Versjon 2 er ''riktigere'' utført og gir et atskillig bedre visuellt inntrykk etter min mening.

Mvh. Jan
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu