Rude Awakening, or The Early Bird Catches the Late Ray(s)
Noen tror at jeg ikke er en naturfotograf, så da får jeg legge ut et mer ''tillitsvekkende'' bilde av den sjanger så mange liker. Klisjé så det holder.

Jeg benytter også anledningen til å ønske alle på fotodotno et godt [m*]nytt år, og skal for egen del bruke nyttårshelga til å fundere på om det overhodet er noen vits i å være med på fotodotno mer.

(* enkelte har problemer med å forstå at fotodotno også inkluderer dyslektiske fotografer såvel som middelmådige, og gjør seg morsomme på skrivefeils beksotning. dem om det. jeg har markert den opprinnelige skriveformen slik at det ikke skal herske tvil om en kommentar lenger ned).
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger1854
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_71707} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (77)
Inger-Lise S.
Hei Bjørn! Et spennende og annerledes naturbilde,med spesielt lys. Jeg skal ikke spørre deg om ditt motiv og dine tanker bak dette! ;-) Klisjè eller ikke,betyr vel lite,så lenge bildet er bra..(Les:Noen liker det)
Ser ut til at vi skal benytte nyttårshelga til det samme...
Godt nyttår til deg og!
Inger-Lise
Eskil O.
Et spennende og anderledes solnedgangsbilde (eller oppgang). Likte godt lyset i isen, syns sola blir litt for dominerende.
Ellers opplever jeg underteksten litt som ''furting'' siste del.
Godt myttår :-) til deg også.

Eskil.
Rune T.
Hei Bjørn!

Som du påpeker - ''klisje så det holder'' - men allikevel en bildeide som er noe annerledes. Dette til tross for morgensolens farging av isen. Så til tross for ditt selvoppnevnte klisjefotografi - er det noe å lære her også!!! Du er en av de få som utfordrer med STORE bokstaver ;-)


Det er vel slik at man i perioder vurderer hva man gidder å bruke energi på. Så vidt jeg husker har du vært i gjennom tilsværende perioder tidligere også - tydelig annonsert, kommentert og gjennomført her på foto.no.

Uansett godt nytt år til deg også.

Vennlig hilsen

Rune
Birna R.
om det er solopp- eller nedgang ligger eksplisitt i bildeteksten.

Jeg er inderlig lei fotodotno for tiden og mange med meg. Du kan kalle det hva du vil, men etter å ha vært med siden ''tidenes'' morgen er det bedrøvelig å se hvordan det nå har blitt. Kunnskapsløshet, interesseløshet og selvopptatthet florerer. Kanskje inngen av oss fortjener bedre, hva vet jeg.
Tina S.
Hei Bjørn!
Fine isklumper du har tatt bilder av. Trur eg hadde valgt eit anna utsnitt der sola ikkje er så dominerende. Kanskje gått lavere og tettere på isklumpene. Liker lyset og fargane i bildet.

Eg setter stor pris på at du er med på foto.no og synst det er stort å få kommentarer frå deg. Positive og negative. Håper du ikkje gjør alvor av å trekke deg frå denne sida. Du vil bli savna.

Mvh Tina
Steinulf L.
Blir du borte, blir du savnet av mange, ikke tvil om det. Du har utfordrende kommentarer, som noen ganger inspirerer, og gir oss noe å strekke oss etter, og andre ganger irriterer. Kunnskapen om fotografi, både teknisk og estetisk er formidabel. Fint at du deler den med oss.

Dette bildet likte jeg pga den særegne effekten av isbitene - det ser ut som de flyter fritt på/i vannet. Det lave ståstedet gir ytterligere dynamikk i bildet.

Klisje - fordi bildet viser solen som er i ferd med å stå opp? Synes ikke det.
Jostein M.
Dette var knallstilig. Rett og slett en opplevelse å se på. Ingen utfyllende kommentar herifra, bare liker det noe voldsomt:-)
Mvh
Jostein
Thomas B.
Ah, de laaange diskusjonene som vi elsket å hate...det var tider det! La nå kompakt-arméen få dille i fred.

Til bildet: Grønn himmel vil for meg aldri bli klisjé.
Birna R.
Steinulf: soloppgangsbilder er og forblir en av de mest forterpede klisjéer innen fotografiet. Solnedgangsbilder er enda verre, selvsagt.

Folk har i hele høst ønsket ''vakre'' naturbilder fra min hånd - værs'go' her er et. Jeg står selvsagt for det jeg har gjort og resultatet er blitt helt topp i forhold til hva jeg hadde tenkt meg, bedre faktisk siden skyformasjonen kom som en uventet bonus (motivet og utsnittet var bestemt dagen før, og tidspunktet for opptaket beregnet med almanakken til hjelp. ingen grunn til å stå i -25 og sno lenger enn nødvendig når jeg bor 7 min. unna). Jeg tror ikke jeg vil ta slike bilder i dag og det ser jeg på som et personlig sunnhetstegn.
Avsluttet .
Jeg har også til en stor del sluttet med å ta slike klisjebilder. Ser på det som en utvikling i ritig rettning, med all respekt for andres verk. Men for meg personlig ligger utfordringen nå først og fremst i en god komposisjon. Og det blir mer og mer vikitig for meg å ''kjenne'' motivet jeg tar bilde av. Bakgrunnsmatariale får større betydning uten å bli dominerende.

Bildet ditt er tatt i hjemmelige trakter. Er det ikke litt spesielt og fint å pressentere et bilde fra naturen man lever i til daglig. Dette bildet er ikke noen klisje i så måte og jeg syens det var godt betrakte.

For min del trenges ikke lange diskusjoner på et slikt bilde som dette, man må liksom ta til seg ellementene i bildet hver for seg og ha litt tid til å se på hvert enkelt ellement, for de representerer uavhengige bilder seg imellom.

TOPPERS !!!

Vh Svenn
Avsluttet .
Synes du er en flink fotograf, ingen tvil om det. Men er dotten bare for flinke fotografer? Du som er såpass flink har vel ikke like stort behov for å få konstruktiv kritikk, som dem av oss som ikke er like begavet? Er dotten ment kun for halvproffe og proffe fotografer? Kanskje Foto.no burde deles inn i to kategorier, en for oss amatører, og en for dere proffer. Da vil det jo være ganske enkelt å se hvem som synes godt om sine egne bilder.
Når det gjelder bildet: Slett ikke verst, men ville selv ha kuttet vekk et godt stykke over den nederste isklumpen. Hadde riktignok blitt mindre dybde, men det hadde etter min mening blitt bedre. Smakssak.
GODT MYTT ÅR!
Jan Ottar
Rune N.
OK, sol opp eller ned er en klisjé så det holder, men et bilde fra din hånd inneholder jo som vanlig mye mer enn det. Isbitene er i seg selv verdt bildet, og i særdeleshet den som ligger og rygg-svømmer helt nærmest! Det er etter min menig den som ”gjør” hele bildet!

For vår del håper jeg du holder ut lenger med oss!

mvh
Rune
Marina R.
Må si meg helt enig med RGN her...
Den '' fisken som er oppe etter luft'' gjør hele bilde for meg...
Syns det er et godt bilde, for det gir meg inspirasjon.
Jeg er ehelt elendig på naturfoto, men jeg skjønner jo hvorfor nå! Her trengs planlegging...
Godt bilde, klisje eller ikke;o)

Godt nytt år til deg også!
(håper du blir)

Marina
Birna R.
Fotodotno er for alle med selvkritikk og selvinnsikt i behold.

Rune G.N. har svart for meg på et tidligere spørsmål, så det gjentar jeg ikke. Han har fått med seg det essensielle også.

Dette bildet var så vidt jeg husker Årets BioFoto-bilde for ca 10 år siden og viser på alle måter hvordan verden iallefall for meg faktisk har gått videre, etter egen mening til det bedre.
Rune N.
Glemte jo å si godt nytt år til deg Bjørn! Det var uhøflig!

mvh
Rune
mariah m.
Et alldeles utrolig flott bilde. Håper dine bilder fremdeles er å se på foto.no etter nyttår. Du har bidratt med masse flotte bilder og kommentarer til nytte og glede for mange:)
Godt nytt år uansett . Hilsen Mariah.
Birna R.
Jeg kommer *ikke* til å slette min bildeportfolio på fotodotno, uansett hva jeg beslutter meg til. Det er et løfte.
Thomas A.
Synes egentlig solnedgang bilder er kjedelige, men dette var et flott og annerledes bilde i denne sjangeren.
God år!
mvh
ThomasA
Avsluttet .
Du skriver at kunnskapsløshet, interesseløshet og selvopptatthet florerer.
Kunskapsløshet: Er enig i at mange her inne vet lite om fotografi. Men jeg ser også at mange utvikler seg til det bedre. Er det ikke nettopp det som er kluet med dotten?
Hva du mener med interesseløshet er jeg ikke sikker på, men hvis du ser på hvordan dotten har vokst, må det jo være for at nettopp flere er blitt interessert i foto. Men jeg tror ikke jeg har forstått hva du mente med denne påstanden, og det er sikkert ikke din feil.
Selvopptatthet: Vel, det er du et glimrende eksempel på.
Birna R.
ser du på antall bildekommentarer og diskusjonsinnlegg jeg har kommet med i løpet av min tid på fotodotno blir din kommentar temmelig merkelig.

med ''interesseløshet'' mener jeg akkurat det. når det å forbli en middelmådighet offentlig erklæres som målsetning så har folk ikke interesse av det de holder på med, annet enn å hygge seg. prisverdig for den enkelte, men ikke for et forum der alles bidrag teller.
Nils L.
Isbitene og disen gjør bildet..... Men fargene var litt groteske.
Vi tåler vel en klisje i ny og ne.... Men er det ikke slik at klisjeer egentlig stiller mye større krav til gjennomføring for at de ikke skal forbli klisjeer?
Er tilbøyelig til å påstå att bildet nok hadde blitt bedre dersom det var beskjært midt i disen og nederste del beholdt.
Mvh Nils :-)
****
Avsluttet .
Vel, får beklage at jeg ikke har studert kommentarene og diskusjonsinnleggene dine. Kommenterer kun det jeg har lest under dette bildet. Kall det gjerne interesseløshet.
Det du kaller middelmådighet, evt. et middelmådig bilde, kan for andre vær en stor forbedring i forhold til hva de har levert tidligere. At folk legger ut ''middelmådige'' bilder, er vel et tegn på at de ikke er kommet lenger i sin utvikling som fotograf. Det betyr jo ikke at vi ikke kan bli bedre. Her er mange nybegynnere. Da er konstruktiv kritikk viktig, noe du helt sikkert har vært flink til. Men å være så misfornøyd med deltagelsen til amatørfotografer, fører bare til at dem kvier seg for å legge ut bilder. Blir selv bekymret for at mine bilder ikke holder mål. Hva er vitsen med bildekritikk hvis det bare var lagt ut perfekte bilder.
Selvsagt ikke umulig at jeg ikke har forstått noenting, da får du heller ha meg unnskyldt.
Hisen en som kanskje er en middelmådig, interesseløs, kunnskapløs, selvopptatt amatørfotograf som kanskje ikke tar selvkritikk, ei heller har selvinnsikt i behold.
Kenneth P.
Joda. Bildet er pent det... Må si at det vil være synd å miste den ressursen du nå en gang er Bjørn. Du har forlatt oss før og kommet igjen. Håper du bestemmer deg for å bli denne gang.

mvh Kenneth
Birna R.
jeg er alltid observant når folk erklærer seg som ''nybegynner'', men dette er ikke noe som kan vare evig. jeg har hatt stor glede av å se den meget raske utviklingen endel deltakere på fotodotno har hatt og føler at jeg har hjulpet dem litt på vei iallefall. toini blom er en av dem, men det er lenge siden hun trengte råd fra meg - heldigvis. med andre er det tvert om. de har ingen utvikling, verken med eller uten min ringe hjelp. jeg skriver ikke bildekommentarer om og omigjen i det siste tilfellet, vær du trygg.

det som frustrer ikke bare meg, men det betydelig antall andre også, er at et stigende antall mennesker deltar på fotodotno uten å ha en interesse av å lære å bli bedre fotografer. de er simpelthen ikke interessert i å forstå at alle starter på bar bakke og at det er en *meget lang* vei å gå oppover, at denne bakken er brattest i starten, og at det er bare gjennom hardt arbeid og bevisst innsats at det kan lykkes å komme såpass opp at man kan passere selv det middelmådige trinnet. flertallet av bildene på fotodotno er ikke en gang middelmådige. så enkelt er det.

selvkritikk er nødvendig fra første øyeblikk og et minimum må være at enhver som legger ut et bilde på fotodotno må kunne sette klare ord på *hvorfor* dette bildet er nødvendig eller givende (for andre) å vise frem. kanskje vi burde få en skriftelig erklæring som måtte fylles ut før bildet kunne legges ut, eller en karantenetid på 1-3 mnd., eller ?? jeg vet simpelthen ikke svaret, bortsett fra at det personlige engasjementet må komme inn i konstruktive former. og da mener jeg *ikke* flere intetsigende bildekommentarer og klapp-på-skulderen og andre former for snillisme. det er ikke et mål at alle skal bli like (lite) flinke, men at noen skal bli gode.
Avsluttet .
OK. Var ikke meningen å være så skarp i tunga, ble bare veldig engasjert. Men jeg skulle likt å vite hvor jeg er i forhold til min utvikling. Er enig at mange får klapp på skulderen for dårlige bilder. Det fører ingen vei.
Jan Ottar
Birna R.
JOO: jeg skal kikke på bildene dine, om du aksepterer de kommentare du får.
Avsluttet .
Åjada. Er uhyre glad i konstruktiv kritikk. Det er oftest de kommentarene som svir mest man lærer mest av.
Nils B.
Bjørn, først og fremst ha et fortreffelig Godt Nytt år.

Bildet: Liker det jeg også selv om du selv har satt det i bås (klisje)

Tillegg: I 1959 ble det gitt ut en bok som heter Fotolærebok i bilder, satt i penn av av Goesta Skoglund. Fra forordet har jeg hentet ut følgende sitat: Fotografiens tekniske terminologi skremmer mange, men når man med egne øyne har sett hva som skjuler seg bak uttrykkene, virker det ikke lenger fremmede. Ved hjelp av bilder kan der forklares hva som menes med f.eks brennvidde, lysstryrke, blender og sammenhengen mellom blender og eksponeringstid - blender og dybdeskarphet, og De vil sikkert si:
''Var det ikke verre!'' sitat slutt.

For mange av oss her ute Bjørn har du satt lys på nettopp noe av det som sitatet nevner. Du har villig over lengre tid lært fra deg, ved hjelp av kommenterer, kritikk og ros. Dette verdsettes. I tillegg har du en hjemmeside som også er til stor hjelp for mange skulle jeg tro.
At du vurderer å trekke deg (les vurderer) har vi sikkert gjort både den ene og den andre, men la tvilen komme tiltalte til gode.
mv Nyttårshilsen fra Nils

Kai-Wilhelm N.
Hei Bjørn!

Håper inderlig du bruker nyttårshelga til mer fornuftige ting.
Det er bare bortkastet tid å tenke på å kutte. Det er som røyk, ska' slutte te' nyttår. MEN husk gammel vane er utrolig vanskelig å vende.

Hvis du nå allikevel finner ut at du skal gruble over dette, så ta med at det er iallefall en her ute i tåka som setter pris på dine kommentarer; du er deg selv og sier det du mener. Skulle ønske jeg hadde hatt 10% av den selvtilliten og *turt* å si fra mer. Bjeffe litt. Det trengs, vi trenger det, iallefall jeg. Skulle ønske jeg var litt mer sikker på hvor jeg selv står som fotograf slik at jeg også kunne *røske* litt mer i det som man ser.

Jeg husker fortsatt en liten episode i sommer, jeg hadde stått opp på galt bein, trøtt som en makk og slang ut en padde på dotten. Kommentaren var noe som dette : næmen Kai da.. er dette lagt inn for å få seriøs kritikk.

Jo den satt... Jeg våknet fort, jeg hadde slettes ikke tenkt meg om. Vi bør tenke oss om før vi legger ut bilder, hvis ikke må vi godta den kritikk vi får.

Jeg takker rappet over fingrene jeg fikk den gangen. Jeg tror det er mange som har lært/lærer av de kommentarene man får fra deg. Men dessverre er det av og til litt vanskelig å forstå... ''bildet var jo så forbaska fint''..


Vel, nå tror jeg at jeg begyner å gå på tur her, men bunnlinja mi er enkelt og greit BLI!.

Godt nytt år!

mvh
-kai
Kai-Wilhelm N.
Dægern, jeg glemte å kommentere bilde....
flott :-)

.kai
Petur E.
Hei Bjørn! Vakkert, Et spennende og annerledes naturbilde,med spesielt lys.

Petur
Knut Ådne F.
Jeg liker ''de vanlige'' bildene dine bedre, naturfotograf eller ei...
Dette bildet finner jeg uintresant, og lite orginalt. Gir meg ''ikke no''. Ser også ut som komprimeringa har ødelagt litt...

KnÅdne
Eskil O.
Selvfølgelig er det en soloppgang,
ser jo det på tittelen.
Er man lei av noe, fotodotten for eksempel,
eller andre ting bør man vel kanskje gå i seg selv,
at andre gjør nettstedet uintressant eller kunnskapsløst interesseløst og at selvopptattheten florerer,
vel, en tankevekker.....
Forstår at du vurderer å trekke deg ut,
høres ille ut, i et sånt selskap ville ikke jeg heller ha vært.

Eskil.

Frode A.
Jeg likte alle elementene som er med i dette bildet. Både skyene, isklumpene og sola er flotte i seg selv og samlet på ett brett ble det flott synes jeg.

Håper inderlig at du ikke gir deg her på dotten, da jeg har lært en masse av å lese både dine innlegg på forumet og dine kommentarer på bilder. Er selv rykende fersk som fotograf, men hadde nok vært enda grønnere uten foto.no og alle de flotte folkene her inne som sitter inne med kunnskap i tonnevis :)

Ha et godt nyttår uansett om du blir eller ei.

Mvh: Frode
kai j.
Godt nyttår Bjørn !!!

Hilsen Kai
Torgeir S.
Hei Bjørn og takk for sist. Fortsatt videre god jul og godt nytt år (straks). Det var en bra mengde synspunkter du har klart å få frem her. For det første må jeg si at bildet ditt var virkelig flott og jeg ville svært gjerne likt å satt signaturen min på dette bildet! Komposisjonen og eksponeringen satt som et skudd i mine øyne og sola fungerte som et naturlig førsteblikkfang for videre å studere resten av de flotte detaljene / elementene du har fanget i ''samme sleng'', virkelig et bra fotografi!

Når det gjelder din videre ''grubling'' så har jeg lest gjennom de andre kommentarene og det virker som om de fleste har hatt deg innom sine bilder og har satt pris på dine kommentarer. Jeg har selv snart vært innom dotten i et par år og føler jeg har vokst svært mye grunnet kommentarer fra folk med ''fartstid''. Dette har igjen gjort til at jeg selv nå føler at mine kommentarer og forslag til forbedring / forandring blir satt pris på av andre. Jeg må innrømme at jeg selv synes det er svært tilfredsstillende å få mange kommentarer på mine bilder, selv om av og til synes jeg noen er ''VEL'' pirkete.

Du er jo blandt mine bokmerkede fotografer og jeg har lagt merke til at du har svært mange spennende bilder. Jeg mener å huske at du tidligere har kommentert noen av bildene mine men jeg tror det er en stund siden og da blir det for meg ikke så interessant å bruke tid på dine bilder (det er greit å få litt igjen når man selv gir!). Men i alle fall så syntes jeg dette bildet absolutt var verdt å kommentere samtidig som underteksten og kommentarene som er kommet til deg gjorde det ekstra aktuelt!

Jeg er da herved også en av de som synes du bør fortsette å være en del av foto.no og håper samtidig du tar deg tid til å ta en kikk på mine bilder innimellom!

Ha en videre god dag og et riktig godt nyttår til deg og dine!

Med vennlig hilsen

Torgeir Sørensen
Kjartan T.
Jeg har beundret fotojegeren siden jeg var en liten guttevalp. Naturfotografen som bruker timer, dager og uker på å planlegge og så å ta sitt bilde. Rart, men det blir nesten som en villmarksfortelling, en Fønhus-roman, det vi kan lese ut av enkelte bilder. Og folk er jo forskjellig og liker til og med forskjellige klær og mat.
(Ja, jeg vet, i dag kan du leie deg skjul og knipse bilder av de sjeldneste arter, men enkelt har det fortsatt ikke blitt. Du må fortsatt investere timer med venting og frysing, også har jo kravene også blitt så mye større etter tiår med kvalitetsbilder som blant annet du har servert.)
Det å finne motivet... for så å komme tilbake til det når forholdene er de rette, slik som du har gjort her, har jeg først benyttet meg av den siste tiden, og det er nok en nyttig lærdom for mange her på dotten. Tar nok ennå en stund før jeg er på det nivået du var på når dette bildet ble tatt:)

Dette med jakten på det gode motivet i naturen er både spenning og glede, en hobby som i hvert fall gir meg mye. Om det kanskje en gang kan passere selv det middelmådige trinnet får tiden vise. Ja, jeg føler meg også truffet av den kommentaren og er enig i det som skrives.

Noe av det beste med foto er likevel det at det finnes så mange med kunnskap som faktisk er villig til å dele denne. Jeg har lært litt av mange og selvfølgelig noe av meg selv, men det vil være sørgelig dersom du tar farvell med dotten uten at du har gitt meg og mange andre som sulter etter kunnskap en enste kommentar. Hvordan skal vi da heve oss?
På en tidligere kommentar, på et annet bilde her, sa du at du ville legge ut et slikt foto for meg og andre som satte pris på slike motiver. Vel, takk.. nå har du gjort det, og du har altså kommet deg videre som fotograf. Vokst bort fra solnedganger, tiurleik og vakre blomster. Har du likevel ikke noe å lære oss som ønsker å drive med denne typen fotografering? Klart du har!

Godt nytt år.

Reidar N.
Har seinast i dag lest kommentarer du har skrive der du fortset din desperate kamp med å opphøye deg sjølv over andre. Ved å spørje kva som i heile tatt er vitsen med at andre legg ut bilder, er det tydeleg kvar du plasserer deg sjølv i denne samanhengen. Sjølvopptatt var nevnt litt lenger oppe her. Det er vel der du har utmerka deg mest her på dotten den tida eg har vore inne. Fotografisk er du etter mi meining ein del av den store , grå masse slik dei fleste av oss andre. Vel, Bjørn. Du slumpar til å ta eit og anna bra bilde innimellom du også, slik som oss andre. Dette er slett ikkje av dei verste for å seie det slik.

Reidar
Birna R.
takker og bukker.
Bergliot E.
Hei Bjørn,
Klisjé ja, det er nu smak og behag hva man liker å fotografere og hva man liker å hvile øyet på. Såg gjennom bildene dine, mange spesielle og flotte motiver. Dette bildet var også spesielt i sin kategori uten sammenligning forøvrig. Her på foto.no er det vel rom for alle typer kategori. Det er vel ingen fasitsvar på hva som er det beste motiv eller......... Det avhenger vel av hvilke forutsetninger man legger til grunn før bildet blir tatt. Og sist men ikke minst avhenger det vel av hvilke smak man her.

Bildet var fantastisk!!

Ha ei fin Nyttårshelg!

Mvh Bergliot:)
monica p.
Bjørn, ikke ta dette ille opp, men kan du være så snill å stå opp med den andre foten først i morgen???
Jeg tror nemlig ikke du mener å høres så kvass ut som du virker her.
Synd om du forsvinner fra Dotten, du har et helt lass med kunnskap som jeg og andre gjerne vil lære av, så ikke slutt da, Please???
Mvh Monica:o)
Birna R.
jeg skifter alltid på beina så ikke to dager skal bli like. ingen fare.

derimot er jeg bekymret for fotodotno, vilket er noe helt annet og noe som ikke har med meg å gjøre, men med den utviklingen som er i gang og har vært åpenbar for lenge. hvordan diskusjonen arter seg er ikke så viktig som at den finner sted.
Kristine G.
Hei Bjørn!

Jeg har fulgt med dine bilder en stund og de har vært til stor inspirasjon for meg som er relativt ny her. Jeg håper at du ikke trekker deg ut og fortsetter å komme med både bilder og konstruktive kommentarer til oss som fortsatt er middelmådige slik at vi har muligheter til å bli bedre.

Godt nytt år :-)

Kristine
Øyvind A.
Ok Bjørn. Din beslutning om hvorvidt det ''er noen vits i å være med på fotodotno mer'', får man bare respektere uansett hva du kommer til. Men jeg håper virkelig at du fortsetter. Dels på grunn av at du bidrar med interessante og flotte bilder som gir oss noe å tenke på og strekke oss etter. Dels fordi det betyr utrolig mye å få dine innsiktsfulle og ''uparfymerte'' kommentarer til egne bilder.

Og bildet? Joda, klisjé selvfølgelig. Men tiltalende og solid gjennomført, fin bruk av motlyset.

mvh Øyvind
Caroline M. S.
Ha, ha - du er morsom når du legger ut bilder hvor du sier du vil demonstrere at du kan ta tradisjonelle, konvensjonelle, ''mer vanlige'' bilder. Dette bildet er alt annet enn et vanlig soloppgang/-nedgangsbilde og heller ingen klisje, men kanskje en meta-klisje. :-)

Uten sammenhengen (billedteksten din og evt. meta-klisje) kan jeg ikke si annet enn at jeg synes bildet er helt gyselig selv om gullfargen på vannet og isen i seg selv er ganske pen. Eller forresten - det er mulig at jeg hadde oppfattet bildet som et humoristisk spark i leggen til soloppgang-/nedgangsjangeren uten sammenheng og billedtekst også. Her er det jo bare så altfor mye av alt.

Ønsker deg et riktig Godt Nytt År! (og krysser selvsagt fingrene for at du kommer til at foto.no er et nettsted du fortsatt vil frekventere). :-)
Birna R.
klart bildet er ''gyselig'' caroline, og gul(l)farge er ganske riktig den naturgitte fargen sola presenterer seg med ved daggry. med ''gyselig'' mener jeg at jeg ikke ville drømme om å ta slike bilder i dag. likevel er det nødvendig å prøve, feile, og så få det til, både innenfor denne og andre sjangre av fotografi. så jeg vedkjenner meg lassevis med solopp/nedbilder i årenes løp. bevares.

metaklisjé - den likte jeg. takk.
Lars L.
Jeg fikk følelsen av et dårlig postkort ved første blikk:-)
Caroline og andre har gitt dekkende beskrivelser. Metaklisje var treffende....

Og jeg ønsker selvsagt at du fortsetter, men man kan jo i høyeste grad forstå dine tanker.

Etter å ha lest enkeltes innlegg undres jeg nok på om det ikke er andre som står i fare for å bli låghalte.
Avsluttet .
Ok, Bjørn, skal si med engang at jeg lot meg provosere av din heller ufine måte å si ting på. Hadde jeg visst at du er dyslektiker, hadde jeg holdt meg for god til å sleive med kjeften. Du skriver så godt at jeg anså det som en tastebom.
Akkurat det var ikke vondt ment i det hele tatt.
Jan Ottar
Avsluttet .
Slutter meg til Eskil Olsens kommentar, forandring starter hos en selv...
Godt nytt år!

mvh
Terje
Birna R.
Alle *ærlige* kommentarer fra *ærlige* mennesker er velkomne for min del.
Eskil O.
Beklager Bjørn, det var ikke meninga å henge deg ut pga. en liten skrivefeil i underteksten, var ment som en spøk, godt nytt år til deg.

Eskil.
Birna R.
EO: du stiger i min aktelse. Samme til deg.
Lars-Anders M.
Ovanligt bilde. Ok.
Svein B.
Godt nyttår til deg også, Bjørn.
Håper vi får se deg her på FOTOdotNO over nyttår også.

mvh
Svein B
grete l.
Hei og godt nytt år.

Ikke slutt.

Du gir kommentarer, om de er sånn eller slik, uten å kreve at det skal gis gjengjeld med klapp på skulderen. Selv om jeg ikke legger inn mange bilder selv (blir flere etter hvert), er jeg ofte inne og ser - og lærer - ikke minst av slike diskusjoner som denne.

Ellers tar jeg tak i fragmenter i dine kommentarer i disjusjonen:

'' ''tillitsvekkende'' bilde av den sjanger så mange liker.''

Natur er noe alle har et forhold til, derfor ''tillitsvekkende'' tror jeg. Utfordringer er ''fali det'' ifølge Solan Gundersen.

''.. med ''interesseløshet'' mener jeg akkurat det. når det å forbli en middelmådighet offentlig erklæres som målsetning så har folk ikke interesse av det de holder på med, annet enn å hygge seg. prisverdig for den enkelte, men ikke for et forum der alles bidrag teller.''

Her synes jeg du legger lista litt høyt. Hvis middelmådighet i prosessen ikke er bra nok, hvordan kan da alles bidrag telle?

''derimot er jeg bekymret for fotodotno, vilket er noe helt annet og noe som ikke har med meg å gjøre, men med den utviklingen som er i gang og har vært åpenbar for lenge. hvordan diskusjonen arter seg er ikke så viktig som at den finner sted. ''
''... det personlige engasjementet må komme inn i konstruktive former. og da mener jeg *ikke* flere intetsigende bildekommentarer og klapp-på-skulderen og andre former for snillisme. det er ikke et mål at alle skal bli like (lite) flinke, men at noen skal bli gode.''

Til dette er å si at etter min mening er dotten blitt et forum der svært mange lever etter mottoet '' gjør for din neste det du ønsker at din neste skal gjøre for deg'' (les, bare du er min venn så er ikke bildet det viktigste). Diskusjoner er viktige, veldig viktige. De engasjerer og får fram det som enhver virkelig mener.

Jeg har et forslag.
Snu på flisa.

La nybegynnerne få den muligheten som de ''utvalgte gode'' har i dag.

La nybegynnerne få mulighet til å legge inn mange flere bilder. I dag drukner i de gode fotografenes flodbølger av blinkskudd. Ingen gidder å se på et ''dårlig'' bilde som ligger inntil et ''supert'' et, om det da ikke er en kjenning/venn.
La oss heller få et eget forum der kampen er mer jevn, og som kan gi inngangsbillett til ''de flinkeres'' selskap. Et forum der lærdommen sitter løst, og der kritiske kommentarer SKAL GODTAS like selvfølgelig som positive. Opptakskriteriet for å komme videre kan forslagsvis være et reitingsystem der et visst antall bilder over et visst reitingnivå må være oppnådd før døren åpnes til nye utfordringer og mål? Flaskehalsen er antakelig om det er noen som tar på seg å være ''lærere''.
Det er vel i første klasse grunnlaget legges - også for professorer?

Til oss som er nye -- visst gjør det vondt nær knoppar brister -- men en dag kanskje også vi...

Kanskje trenges et forum der de som føler seg komfortable med å hygge seg, eller som aldri vil nå lenger enn til middelmådighet, kan føle seg mer hjemme?

Om bildet ditt er en klisje eller ikke vil jeg ikke uttale meg om, men jeg minner om at også Nerdrum skaper debatt. Jeg synes det er spennende at du legger ut kontroversielle bilder. Utviklingen i fotografering er ikke bare fra glassplate til digitalt, og vi trenger utfordrerne.

Vær med videre, du trengs

Ha et riktig godt nytt år, til deg og alle de andre.

Med vennlig hilsen Grete Langseth

Birna R.
konstruktive bidragsytere er det alltid plass for.

jeg rygger litt tilbake på tanken over å slippe løs en flom av enda flere bilder enn vi ''velsignes'' med i dag, men endringer fra dagens system er jeg mer enn gjerne med på en debatt om.

det vonde og vanskelige poenget vi må takle er erkjennelsen av at ikke alle er like og ikke alle kan komme dit de selv ønsker å komme. hvordan vi skal klare dette, nå med et kommende betalingssystem som garantert vil gi mishagsytringer og mer pes, er fortsatt en gåte for meg.

en tanke jeg har tumlet med er å la deltakerne selv få lov til ''erklære'' sitt nivå, og la dette styre hva de kan få lov til å gjøre, *samtidig* som det også bestemmer hva andre kan ''gjøre'' med dem.

et eksempel: vi kan ha ''Nybegynner'', ''viderekommende'' og ''ekspert'' (navn og antall grupper valgt på måfå, det er ikke der vitsen ligger). hvor du ønsker å være avgjør du selv ved å krysse av på ett eller annet webskjema, og ''nivået'' kan endres.

Nybegynnere kan selv bare kommentere bilder fra nybegynnere. de kan se på alles bilder.. de får lov til å legge ut 1 bilde/uke.. de kan ikke få kommentarer fra ''ekspert'' gruppen (dette er et vesentlig poeng, og hvorfor burde være opplagt. tid er et begrenset gode)

Viderekommende kan kommentere bilder fra alle grupper (som i dag). de kan se på alles bilder. de kan få kommentarer fra egen gruppe og ekspertgruppen. de får lov til å legge ut 3 bilder/uke, som nå.

Ekspert kan bare kommentere egne og viderekommendes bilder. de kan få legge ut så mange bilder de vil, men over 3/uke betyr at de også må være betalende medlemmer.

det bør i tillegg pekes ut en gruppe moderatorer som har fullmakt til å stoppe diksusjoner etc. som går helt galt. la takhøyden være høy, men eksisterende.

noen strøtanker jeg har gjort meg i lys av det som har skjedd de siste dagene.
Toini B.
Hvis det er til noen trøst(trøst er feil ord, men finner ikke noe bedre alternativ), så må vel jeg regnes som en av de mest tastaturordblinde her på dotten.

Godt nyttår, Bjørn!!

:)


Kjartan T.
Glimrende forslag Bjørn!
Lars L.
Med fare for at noe har gått meg hus forbi i ulike diskusjoner her på dotten i de siste halvannet år, så mener jeg Bjørns forslag er det beste og mest konkrete vi har sett til nå. Småjusterbart javel, men et meget konkret og godt utgangspunkt.

Og om jeg ikke er i nærheten av ditt fotografiske nivå Toini, så skal du få skarp konukrsnae på tastaturordblind fronten. ;-)
Birna R.
kan jo legge til at ''nybegynner'' gruppen meldes man i såfall automatisk inn i som ny medlem, uansett. la det være en karantenetid på 1-2 mnd før man kan velge å ''oppgradere'' seg.
grete l.
hei igjen

Først må jeg rette opp en misforståelse. Tenkte ikke at nybegynnere skulle oversvømme dotten slik den er organisert i dag.
Mine tanker var mer i retning av at det måtte gjøres en skille mellom fagnivå. Var jo slett ikke meninngen at de gode skulle drukne i trash.

Derfor.
Dine tanker er helt i tråd med mine, bare bedre og mer utførlig.
Jeg syns ditt forslag er godt utgangspunkt for videre arbeid med å komme ut av den frustrasjonene som jeg føler råder både på høyt og lavt nivå.
Grunnen til det er at kunnskapsnivå og terminologier er forskjellig jo mer du lærer og utvikles. Helt naturlig.

Jeg tror at dotten kan bli et lære- og kunnskapsforum til glede og nytte for alle, det ville vært fint.

mvh
Jon Fredrik S.
Jeg tror også at en slags oppdeling av medlemsmassen er en farbar vei, med noen fordeler. Jeg synes modellen du skisserer er meget god. Det er sikkert rom for forbedringer, men utgangspunktet er konkret. Det trenger vi. Mange vil ha en annen ordning, men dette er det første tilløpet jeg har sett på lenge til noe konkret som kan fungere.

Jeg lurer litt på hvordan man skal plasseres/plassere seg i riktig kategori. Har du noen tanker om det?

For å være mer konkret; jeg lurer fælt på hvilken kategori eksisterende medlemmer (som meg selv) skulle plassere seg i/bli plassert i. (For ordens skyld: jeg tror trygt jeg kan eliminere ekspertgruppen for mitt eget vedkommende.)

Med vennlig hilsen Jon Fredrik
Arild K.
Har sett dette bildet før i jubileumsutagaven av naturfotografen,som det stiger frem.
Liker faktisk versjonen der bedre da jeg synes den versjonen du viser her har fått litt mye rødstikk.
Bildet er flott det, jeg liker denne typen bilder og lyset og isskulpurene er flotte og som du sier selv, dette er nøye planlagt ikke noe tilfeldig knipsing.
Synes diskusjonene som er dratt i gang på dotten er på sin plass.
Godt Nyttår, håper definitivt at du fortsetter i 2004.

Mvh AK

Carsten A.
Ikke så enig med fotografen når det gjelder bildet, her er jeg mer på linje med Arlid. Klisjé - muligens, muligens ikke, syns ikke det forteller meg så mye akkurat her.

Forøvrig deler jeg dine bekymringer mht. FOTOdotNO. Og jeg håper de forslagene du har lagt frem kan bygges videre ut og bli til en realitet. Ligger mye bra i de tankene der.

Som Arild, Godt Nyttår, også jeg ønsker å se deg i virksomhet på FOTOdotNO i 2004. Vi har tidligere alltid vært enige om at norske (amatør)fotografer, profesjonelle såvel som, nåja, ikke-profesjonelle, trenger FOTOdotNO av mange grunner. Det har vært stunder før der det røynet på, slik det gjør nå. Men jo fler som går jo dårligere blir mulighetene for å få det hele på fote.
MVH CA
Thorfinn B.
Litt O' du store alpkakka for en solnedgang-følelse jeg fikk her. Riktignok et par fine isfigurer i bildet, men det hjelper ikke stort for min del.
Stig S.
Må ærlig innrømme at dette bildet ikke treffer meg slik mange av dine nyere bilder gjør. Det jeg setter pris på med dine bilder, er at de utfordrer mitt (kanskje snevre) billedsyn, enten jeg liker dem eller ikke. Så ikke denne gang. Litt samme ''alpakka''-følelsen som Thorfinn....

Slutter meg ellers til koret; la evt. pause bli kortvarig - foto.no trenger din kapasitet! Godt nyttår!

--stig--

Avsluttet .
Jeg kaster meg på her. Bildet er forsåvidt ok nok det, vakkert å se på men ikke på langt nær så spennende som mange av dine nyere bilder.

Velvel. Kan vel ellers si litt om min opplevelse av foto.no. Jeg registrerte meg her for endel over et år siden, da som en helt blank nybegynner. Det siste året har masse skjedd. Jeg har fått utrolig mye mer erfaring bak kamera. Jeg tjent penger på fotograferingen min, og selv om jeg trolig aldri kommer til å bli mer enn en amatør er det en utrolig motivasjonsfaktor å vite at noen ønsker å betale for bildene dine. Dette hadde aldri vært mulig uten foto.no. Den inspirasjonskilden dette stedet har vært for meg er enorm.
Den kompetansen som finnes her inne er like stor. Og det faktum at en av sidens viktigste aktører ønsker å trekke seg er trist. Jeg håper vi får se så mange av dere som mulig her også neste år. Det gjelder selvfølgelig også Bjørn.

Takk til dere alle for et flott år her på foto.no, med håp om at 2004 blir minst like bra!
Hans Olav S.
Synes bildet var ganske bra jeg, særlig lyset og refleksjonene i isen. Uansett hvor klisjé du mener det er.
Her ser man at det ikke er gull alt som glimrer.

Godt nyttår

MVH
Hans Olav
Mikael L.
Klisjé eller ej, vackert så det förslår. Gott Nytt År!
/Mikael
Bjørn H.
Hei Bjørn ...

Det har vært mange diskusjoner på dotten i det siste, og jeg har gjort meg mine tanker om det ... akter heller ikke å gå inn på det nå da klokken snart nærmer seg frokost tid ..

Har bare lyst å si at jeg har kikket flere ganger på dette bilde, og liker det kjempe godt ..

Et fantastisk lysshow du formidler på disse isskulpturene som skaper en utrolig fin rytme og dybde innover i morivet ...

Bjørn ;¤
Christer B.
Nesten noe surrealistisk over dette. Kunne vært noe for Pink Floyd... Kan stort sett styre meg for landskap og klisjebilder som du selv kaller det, synes i så måte ikke dette kommer i fare for å miste interessen hos meg. Fasinerende.
Randulf V.
Vel, jeg liker soloppganger jeg. Sikkert fordi det minner meg om positive og bra opplevelser. Klisje eller ei.

Syns også Øystein Søbye skreve en bra artikkel om nettopp dette. Den ligger på hjemmesidene hans:

http://www.norsknatur.no/lesestoff/historien/solned.htm
Avsluttet .
Enig med deg Bjørn.

Vh Svenn
Rune Edvin H.
Det er lov å gjøre slikt også.
Rune
Ted Walter H.
Dette bildet har jeg sett før. Før jeg turde å gi kommentarer. Men jeg må si at jeg likte dette bildet VELDIG VELDIG godt.

Det er noe med fargene som virkelig får det til å gi meg masse. Jeg formelig KJENNER kulda, til tross for de ''varme'' fargene. I tillegg er jeg veldig fascinert av bilder av is, krystaller og en skinnende sol. Tror det er glitringen som tiltaler en enkel sjel. :-)

Selv om mange jar brukt ordet klisjé, vill jeg påpeke at en klisjè kanskje blir akkurat det, på grunn av at mange synes det er et flott motiv.

Dette bildet SIER mye til meg.

Takk for godt råd.

Ted
Avsluttet .
Som dere ser er jeg ''fersk'' på fotodotno, og vet ikke jeg kommer til å bli mer enn dét.


Sitat fra Bjørn Rørslett:
''det som frustrer ikke bare meg, men det betydelig antall andre også, er at et stigende antall mennesker deltar på fotodotno uten å ha en interesse av å lære å bli bedre fotografer. de er simpelthen ikke interessert i å forstå at alle starter på bar bakke og at det er en *meget lang* vei å gå oppover, at denne bakken er brattest i starten, og at det er bare gjennom hardt arbeid og bevisst innsats at det kan lykkes å komme såpass opp at man kan passere selv det middelmådige trinnet. flertallet av bildene på fotodotno er ikke en gang middelmådige. så enkelt er det. ''


For det første så er mitt mål å komme opp på et akseptablet (?) hobbynivå. Da jeg for tiden har billig utstyr og liten tid (husk: foto er min hobby), ville nok jeg blitt en av de som du klassifiserer som ''uten å ha en interesse av å lære'' i og med at det er en LANG VEI Å GÅ.
''bildene på fotodot er ikke en gang middelmådige'' - vel det er mulig, men jeg har kanskje ikke kunnskap nok til å bedømme det. Men skal man da bare leve livet ''The Best Of'': Du kjøper deg en CD med B.Springsteen, versjon ''THE BEST OF Springsteen'' også bryr du deg ikke om resten av sangene som han har laget...
Uten middelmådige bilder, hvordan kan man da sette virkelig pris på de gode.

Hva bør så jeg gjøre? Bør jeg se etter et annet sted for å lære (husk at jeg er nybegynner)? Dessuten er det en hobby jeg har tenkt å ''hygge meg med''.

Dersom du, som er proff fotograf, slutter her, blir vel det nesten som å skyte seg selv i foten? Hvor skal nybegynnerne lære faget dersom læremestrerne forsvinner?

Bildet: Klisjé eller ikke, jeg likte dette bildet. Enig med Nils Lien i at fargene er vel groteske.

mvh
SES
Birna R.
Sitatet du anfører står jeg inne for, hvert eneste ord. Derav kan man imidlertid ikke nødvendigvis ende på din konklusjon. Selvinnsikt er verdifull og en nødvendig del av læringsprosessen. jeg tror ikke du med dette som ballast er nødt til å ''stoppe'' selv om den store ambisjonen mangler. En dyktig hobbyfotograf kan helt klart ta brukbare eller gode bilder, og gleden ved å se at du får til det du ønsker er jo der.

Selv profesjonelle fotografer tar mest bilder de ikke vil vise på fotodotno, ikke fordi de er ''dårlige'' i teknisk forstand, men fordi bakgrunnen for å ta bildene ikke passer. Jeg jobber f.eks. mye med naturdokumentasjon og slike bilders verdi ligger i det de viser, ikke hva bildet inneholder av fotografiske kvaliteter. Min fotografiske personlighet kan ikke manifestere seg i disse bildene, de er tatt på andre premisser og har en egenverdi som sådan.

De bildene jeg derimot viser på dotodotno er de som uttrykker ''meg'', og som jeg kan formidle noe *jeg* føler er av verdi for andre. Jeg tar ikke bilder fordi andre skal like dem, men fordi jeg liker dem. Det første er populisme/brød for folket, det andre er å være en selvstendig og forhåpentligvis kreativ fotograf.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu