Ludvig Holberg av Dyre Vaa i 6 versjoner
Dotten var nede en stund tidlig på dagen i går og da var det vel en eller annen elektronisk nisse som gjorde noen "forbedringer" som gjør at ø og å ender opp som uleselig skrift og ekstra arbeid for de som skriver under bildene sine.

-----------------------------------------------------


På det første ser vi Ludvig Holberg omkranset av to av sine skuespillfigurer - Pernille antagelig fra "Jeppe på bjerget" og Henrik som jeg dessverre ikke er nok bevandret i Holberg til å plassere.

Istedenfor å skrive avskrift har jeg sakset dette fra nettet i det målføre som vel er det mest naturlige for nettopp denne kunstneren mest kjent fra Vinje og Rauland i Telemark:

"Dyre Vaa, produktiv bilethoggar og målar som kom til å prege norsk skulpturmiljø frå 1930-åra.
Dyre Vaa var fødd 19. januar 1903 i Kviteseid og døydde 11. mai 1980 i Rauland. I 1917 flytta han med familien til Kristiania, der han tok mellomskuleeksamen og examen artium i 1920. Dyre Vaa studerte ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og ved Statens kunstakademi i 1922–23. Han vekte først oppsikt som skribent, som då han i 1923 skreiv at forma er grunnlaget for god skulptur. Same året besøkte han Paris, Roma og Aten. Det kunstnarlege gjennombrotet kom med portretthovudet «Ivar Tveiten», som blei vist på Haustutstillinga i 1925 og seinare kjøpt inn av Nasjonalgalleriet. Dyre Vaa gifta seg med Thora Bojer i 1927 og flytta tilbake til Rauland i 1935. Han bygde sitt eige atelier på eigedomen sin Sporanes ved Totak, der han budde til han døydde.
Dyre Vaa hadde svært mange offentlege oppdrag. Ved Ankerbrua i Oslo har han laga fire bronseskulpturar med motiv frå norske folkeeventyr. Holberg-monumentet ved Nationaltheatret er forma av Vaa, og han er representert med skulpturar på domkyrkja i Trondheim. Han har laga «Sjøfartsmonumentet», som blei avduka i 1950 i Bergen og svanefontena i borggarden til Oslo rådhus. Statuen «Rallaren» blei avduka på Notodden i 1965. I 1968 laga han ein bronsestatue av Aasmund Olavsson Vinje i Sogn studentby, Oslo.
Vaa var talsmann for ein tradisjonell figurativ skulptur. Kunsthistorikarar som etterlyste fornying, såg han på som modernismens klakørar.
Dyre Vaa fekk Kongens fortenestemedalje i gull i 1951 og Nidaros domkyrkjes gullmedalje i 1969. Same året blei han utnemnd til riddar av 1. klasse av St. Olavs Orden. Telemark fylkestings æresløn fekk han i 1973.
Truleg eksisterer det i dag om lag 250 skulpturar og byster forma av Dyre Vaa, dessutan 1000–1200 måleri og 31 litografi. I 1970-åra gav Dyre Vaa dei fleste av gipsfigurane sine til Vinje kommune. Ein kan sjå arbeida til kunstnaren i den permanente utstillinga Dyre Vaa-samlingane i Rauland, som blei opna i 1981".
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
I tillegg kan nevnes at kona hans Thora var datter av den ikke ukjente forfatteren Johan Bojer som kanskje er mest kjent for "Den siste viking".
Thora ble etter hvert Dyres største kritiker og ofte var det hun som var modellen hans.
Lyrikeren Aslaug Vaa var hans søster.
Hvor Odd Norstoga kommer inn i familietreet aner jeg faktisk ikke. Men siden Johan Bojer var en av hans forfedre som vi bl.a. så i et TV program der Nordstoga fulgte sporene hans i Paris så må han jo også tilhøre denne familien på en eller annen måte.
Påfallende hvor mange bildende kunstnere, både maleri og skulptur, musikere og ikke minst teppekunstnere har klompa seg sammen i akkurat dette området..
Kjøpte selv et flott veggteppe på en sommerutstilling i Rauland for mange år siden.

Jeg har ikke tatt ned størrelsen her så klikk F11 i øvre rekke på tastaturet og få litt luft over og under.

. Det tar nok enda litt tid før skulptur serien havner på

http://WWW.pbase.com/kneppen
Jeg har tatt meg en del friheter.
V4 ble som den ble fordi blomster i forgrunnen tok fokuset og Holberg ble for uskarp og havnet i en noe "spooky" fremstilling.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2015-10-27 09:31:18
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2015-10-27 09:31:52
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2015-10-27 09:32:43
    Versjon #4
  • Lagt inn: 2015-10-27 09:33:11
    Versjon #5
  • Lagt inn: 2015-10-27 09:33:44
    Versjon #6
Utstyr
  • Canon EOS 70D
  • TAMRON 16-300mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD B016
  • Brennvidde63.0mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/125s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1037790} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (7)
Arild T.
Spennede serie der jeg synes best om originalen og deretter v 3, v2 og v6. Versjon 4 er god på sin måte, men er for mye "ullen", etter min smak.
Er disse bildene tatt i Bergen?

Hilsen Arild
Roar K.
Nei. dette står ved Nationalteateret i Oslo mellom teaterbygningen og Karl Johan.

Roar
Vidar Magnus J.
God bildeserie i forskjellige versjoner. Jeg har også fotografert skulpturen, men de han står sammen med var for meg ukjent inntil jeg så undertittelen til bildet. Går for orginalen, V2 og V3, de to sistnevnte hvor han har en flott, staselig profil.Fin bakgrunn i alle bildene.
Jostein S.
Hei
Det var da en imponerende serie
Flott og variert sammensatt
Nå er ikke skulpturer akkurat min greie Roar, men du har taket på det
Jostein
Anders S.
Hei!
Knall flott bildeserie!
Jeg syns alle versjonene er flotte og fine på hver sin måte, de har egenhet.
Meget bra jobba!
Hilsen Anders
Roar K.
Takker så mye for kommentarer.

Roar
Sissel Elisabeth H.
Synes v1 og v6 ble flotte. Farger, lys og strukturer som fremhever detaljene til statuene på sokkel.
Severdig serie.

Mvh,

Sissel Elisabeth
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu