And in the end...
Og til slutt tar naturen tilbake det menneskene har skapt! Bildet er tatt ikke langt fra der jeg bor, men det finnes nok mange slike eksempler rundt om kring i distriksnorge. Myndighetene med sin distrikstspolitikk, eller mangel på sådann, hjelper ofte til i prossessen så godt de kan.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-09-09 13:27:09
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2004-09-09 13:28:41
    Versjon #3
Utstyr
  • Canon Powershot G3
  • canon zoom 7.2-28.8mm
  • Brennvidde12.7mm
  • Blenderf/4
  • Lukker1/250s
  • Filmtypeiso50
  • Nei
  • AnnetJobbet litt i PS for å forsterke inntrykket. Farger, lys, stemning etc.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger426
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_104163} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (35)
Tore B.

Jeg synes duotone-versjonen er best, da understreker du forfallet på forbilledlig måte...
(Versjon 1 blir for ''idyllisk'' og versjon 3 er for kunstig og ''utydelig''.) Moro å se på en som er glad i fotohobbyen sin!
Knut L.

Men graset er grønt for aille (i forhold til årstiden da).
Kurt - jeg liker bildet meget godt. Det er fint teknisk, har fine farger/lys og fint standpunkt - og V3 understreker poenget i teksten.
Er det distriktsnissen som holder til i 2.etasjen ? :-)

mvh
Knut
Jóhann Á.

Hei Kurt!
Det blir v1 for meg. Fargene forbinder jeg med høst som igjen er overgangen fra sommer til dyster vinter. Fra lys til mørke, så det likte jeg. Fint utnyttet billedflate og detaljer i alle ledd.
mariann d.

hei du!
jeg synes bildet ditt kunne vært utnyttet mye bedre enn det er blitt.for mye bybdeskarphet,for mange elementer kanskje,det er noe som jeg ikke helt greier å forklare,kanskje ikke helt i balanse sett med mine øyne da..men bra sett,fin himmel og vakre toner,synes ikke motivet passer i sort/hvit...
mar:ann
Kurt S.

Takk for raske kommentarer. Knut: Jo det er godt mulig distriktsnissen holder til der, he, he -:)
Ellers kan jeg nevne at jeg tok flere dusin bilder av dette motivet. Mange forskjellige utsnitt. Valget på det jeg skulle legge ut fallt på dette. Om det ble ''det riktige'' er vanskelig å si. Har sletta de fleste av de andre versjonene. Måtte liksom bare ha en versjon å forholde meg til og jobbe videre med. Som dere kanskje forstår har jeg jobba litt i P.S med bildet. Lyset var i virkeligheten mere grått (slik det er nå om dagen her oppe)
mvh Kurt
Venche J.

Flott Kurt, liker det veldig godt.

Egentlig burde vi hatt en fotodugnad ''det udokumenterte Norge'', og sendt søpla til - ja til hvem?

Kom med forslag - dette er ikke idyll, er det vel?

Wenche.
Kurt S.

Wenche: Takk for kommentaren. Enig med deg. Dette er ikke idyll!
mvh Kurt
Avsluttet .

Synes gresset blir litt for fremtredende, litt for frodig og fargerikt i forhold til de falleferdige husene. Men ellers liker jeg motivet godt. Liker versjon 1 best.
Tone B.

Hei Kurt,

Liker komposisjonen du har valgt her og det lave kamerastandpunktet - her har jeg ingen ting å utsette. V 1 viser fine fargekontraster som jeg faller for, men liker også duotone-versjonen som har et dystert preg som passer motivet godt. V 3 er bra den og, men det ble litt for mye med den himmelen.
Likte det du har utført her!

mvh Tone
Roger V.

Hei Kurt
Naturen gir og naturen tar.
Flott dokumentarbilde av forfallende hus, kunne kansje ønske et høyere standpunkt, ble litt mye gress i forgrunnen, og det skjuler litt for den ''rønna'' som ligger fremst.

Ser bildet er tatt i et vær som virkelig sørger for at dysterheten fremheves.
Versjon 1 for meg.

Roger
Kurt S.

Tone og Roger takk for kommentarer.
Roger: Det var umulig å finne noen plass hvor jeg kom høyere opp. Jeg sto med gress opp til brystet -:)
mvh Kurt
Kristoffer L.

Et utmerket bilde og vel poengtert partsinnlegg mot en distriktspolitikk som brutalt bryter ned ''utkantene''.

For meg er det derfor V2 og 3 som duger best.

Fraflyttingsspøkelset rykker inn på mange fronter samtidig. De såkalte stordriftsfordelene lokker kommunene til å sentralisere helsetilbudene. Nærbutikker taper i konkurransen mot kjøpesentra. Vedlikeholdet av det lokale veinettet prioriteres ned. Aldersheimen flyttes, og storkjøkkenet (med sine ansatte) erstattes av vakuumpakkede leveranser fra nærmeste by. Småskolene og barnehagene sentraliseres. Til og med den lokale banken forsvinner. Driftstilskuddene reduseres. Arbeidsplassene utenfor landbruket sentraliseres. Og hver eneste, lille bit av dette medfører økte kostnader, ikke minst økte transport- og reisekostnader, og større tidsforbruk på den mest trivielle ting. ISO-sertifisering av kommuneadministrasjoner og diverse landbruksorganisasjoner bidrar ikke til annet enn å effektivisere forfallet. Neste trinn er at kommunene også slås sammen, og alt havner enda lenger unna. Til slutt strupes de små, trassige bøndene. De må la livsverket fare, flytter til byen, og får kanskje jobb som anleggsarbeidere.

Antallet gjengrodde åkerlapper og falleferdige låver kommer til å stige dramatisk i årene som kommer. Vakre kulturlandskap, som er så avhengig av livslyst, arbeidsglede og akseptable kår, blir mer og mer rufsete i kantene, og kommer til sist til å gro helt igjen.

Det verste er at få bryr seg. De vet vel ikke hva det er som foregår.

Du har laget et viktig bilde. Finn en sponsor (kanskje ikke lett), lag flere slike bilder, trykk dem i bøker og kjør omkring i Norge med en en ambulerende utstilling!

- Kristoffer
Venche J.

... bare et tilleg til KL:

Det som er riktig trasig (her har jeg egentlig lyst til å bruke et mye sterkere uttrykk) er at forfallet finnes midt inne i byene også. :(

Wenche.
Inger-Lise S.

Hei Kurt! Et godt bilde med veldig gode farger. Jeg likte også komposisjonen godt. Den dramatiske himmelen , forøvrig flott, står godt til forfallet vi ser her. Jeg liker både v#1 og v#3.
Du har helt rett mht til myndighetenes distrikts ( og jordbruks-)politikk.
Når det nå først er så galt, får det bli en trøst ( hmm) at jorda tar alt tilbake. Men det tar tid...Så står ''spøkelsene'' der som vitnesbyrd... Kanskje like bra!

mvh Inger-Lise
Tore U.

Utmerket dokumentasjon av et sørgelig forfall. Foretrekker V2. Synes sh/hv legger en ny dimensjon til situasjonen som bildet beskriver. V2 kunne kanskje vært noe mer etterbehandlet i PS for å øke dramatikken i bildet. Uansett, et velkomponert og godt bilde.

mvh
Tore
Kurt S.

Takk til dere siste også.
Kristoffer: Takk. Du utdyper flott det jeg hadde på hjertet.
Jeg er hjertens enig i alt du skriver.
Får håpe at ''noen'' etterhvert tar til fornuft.
Man får sette sin lit til dagens barn og undom. Håper de kommende generasjoner får et litt annet syn på tingenes tilstand.
mvh Kurt
Steinulf L.

Bare for å føye til noen ord. Jeg bodde på 80 tallet i colorado og hadde stor glede av å oppsøke gamle 'mining towns' i fjellene. Noen av dem hadde myndighetene brent ned, for å forhindre at de ble hippie reir. I say no more...

Bildet? V#1 for meg.
Avsluttet .

Jeg liker også komposisjonen og det lave kamerastandpunktet ditt.

Veldig bra bilder....................... likte vel V1 best men de to andre tett etter.

MvhJRH
Fred S.

Tittelen din høres nesten blbelsk ut, Kurt. Utrolig mange slike gamle, fotogene hus nordpå, kunne godt tenkt meg å brukt ei sommeruke bare på å oppsøke dem med kamera.
Pent både dokumentert og komponert, men kunne tenkt meg å kutte litt nederst i kornåkeren. Det er jo tid for det nå, her nede er siloslåtten mer eller mindre over.

vh fred
Venche J.

Fred, ei uke ville ikke vært nok.

Wenche.
Kay R.

Hei Kurt...

Oy.. flott det hær. E ikke sikker på versjon... Både 2 og 3 har noe spesielt over seg. Tror æ faller på nr.2 men det blir med lav margin. Fin lav vinkel og god dybde. Ser ut som det e godt blåst.. Absolutt severdig..

MVH Kay:-)
Inger Anne Maritsdotter V.

HELT FANTASTISK FLOTT BILDE Kurt !!!

Full pott hos meg i dag !!

mvh Inger Anne
Grethe B.

Spennende og talende bilde fra deg i dag!

Likte både duotone-utgaven OG den siste...men faller nok ned på versjon 2 som en jeg likte aller aller best! Flott!

mvh
gt
Odd Eirik S.

Et meget flott bilde. Både hva komposisjon anngår og historien du formidler.
Fine duotoner i v2 men dramtisk og flott i v3 også. Duotonene i v2 synes jeg kler bildet svært godt sett i forhold til at dette er et resultat av elde og manglende vedlikehold. Fargene i V3 hadde nok best passet til et bilde der stormen hadde revet ned bygningen.
Valget faller på v2 som det beste alternativet her.

Mvh
Odd Eirik
Avsluttet .

Heisann Kurt

Jeg synes dette var et meget godt bilde. Flott oppdeling av flater fra gress og til hus og himmel. Jeg likte alle versoner her gitt. Ikke ofte en kan si det. Men v3 er vel det som understreker mest og som virkelig henger opp mørke skyer der oppe hvor besluttningene tas, for å si det slik.

Dramatisk på flere måter dette her.

svenn
Kurt S.

Tusen takk for kommentarer alle sammen.
mvh Kurt
Øystein A.

Kontast-rikt og alle tiders! Alt bra er allerede nevnt ;)

/Oystein
Caroline M. S.

Dette ble bra! Særlig v3. Ser ut som en blanding av skrekkfilm (spesielt det gråsvarte huset og himmelen) og fraflytting (bra med alt gresset i forgrunnen).
Kurt S.

Øystein og Caroline: Takk så mye for kommentarer fra dere også -:)
mvh Kurt
Roger K.

Hei hei Kurt..
Oi Kurt, her berører du kanskje et litt ømt punkt i distrikstspolitikken som ingen vil vedkjenne seg. Naturmessig er dette trasig skue og ikke rent ufarlig om vinterstormen skulle bryte løs. Holdt på å si gjemt og glemt her, men det er faktisk tilfelle. Til bildet ditt så først synes jeg dette er en flott dokumentasjon på virkeligheten. Veldig bra komposisjon og jeg faller nok ned på v2 jeg.

Ha en fin helg

Mvh RK
Torbjørn S.

Fint komp. Synest de sterke fargene er med på å forsterke inntrykket her. Gir en spesiell stemning. Så går for #3 selv om jeg ikke likte rammen...

TS
Bjørn H.

Flotta farga, bra komposisjon ...men hadde kappa litt i bånn ....

Liker det jeg ser....og syns det lave standpunktet ditt gjør seg godt -

God kvæld i stua ..

Bjørn ;¤
Nils L.

Godt bilde med en historie vi ser så alt for ofte. Det formiddler en stemning man kanskje helst vil være for uten. Bra gjordt.
Mvh Nils :-)
Kent G.

Ser du har startet en diskusjon som vi kan bringe videre inn i fotoklubben. Forøvrig et fantastisk bilde som forteller mye. Snittet er meget bra, selv med høyt gress i forgrunnen. Dramatisk bakgrunn som gir bildet det lille ekstra.

Hilsen KEnt
Inger Anne Maritsdotter V.

Definitivt et av dine beste bilder , dette !!

mvh IAV
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu