Hummerfiske
Tatt som illustrasjon til et planlagt fredningsområde for hummer i indre Oslofjord. Det kan bemerkes at teina var korrekt merket og lovlig satt ut. Dykket ble utført sammen med Lars Dalen fra marinreparatørene.
Bildet inngår i albumet Vann -
Utstyr
  • Canon eos 5D mk2
  • Sigma 14 mm / 2.8
  • Brennvidde14mm
  • Blenderf/9
  • Lukker1/160s
  • Nei
  • AnnetDykkerutstyr. To undervannsblitzer
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriUndervannsbilder
  • Lastet opp
  • Visninger57
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1058378} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (3)
Ole Arne S.
Flott undervannsbilde med hummerteine og dykkeren..
Flott at det planlegges ett fredningsomr. for hummeren i Indre Oslofjord, er jo dessverre mye tyv fiske av denne delikatesen, både teiner og sportsdykkere..
Fine fargetoner i bildet, og god fokus på teina med hummeren...
Fin komp og utsnitt..

Ole Arne
Rune Edvin H.
Takk for kommentar. Det er vel nokså hardt lovlig fiske av denne arten også. Så vidt jeg husker var det, i fjor, ca 1100 teiner utsatt bare i drøbaksundet første lovlige fangstdag. Det har vist seg at fredningssoner totalt sett gir økt fangst av hummer. Det kommer litt forenklet av at stor hummer gir mer avkom enn liten hummer (blir stor om den ikke fiskes opp) og at avkommet kan spre seg utover områdene rundt. Som dykker har jeg registrert at det (i indre Oslofjord) har blitt vesentlig mye mindre hummer, både i antall og størrelse i løpet av de siste fem til ti årene. Når det gjelder dykkere så er det sikkert en og annen som plukker med seg en hummer, men jeg vet ikke om noen som tør å innrømme det.
Ole Arne S.
Hei igjen...
Det med vernesoner er viktig for bestanden av hummer, det er sikkert..
En hun hummer kan bli oppi 70 år, mens hannen har en forventet levealder på 40 år..
Og det sier seg selv at tar du ut de største, så forsvinner arten fra området..
Hummeren er som regel stedbunden, og det er som regel avkommet som sprer seg utover..
Har selv dykket mye og da lenger ut i Oslofjorden, (jeløya, Horten og ut ved færder)...

Legger ved ett utrag jeg kom over, skrevet av Havforskningsinstituttet ;

Høsten 2006 etablerte Fiskeri- og kystdepartementet fire verneområder for hummer på Skagerrakkysten. Marine verneområder (Marine Protected Area – MPA) er områder som er stengt for alle typer fangstaktivitet.

Verneområdene er blitt et sentralt tema innen økosystembasert forvaltning. Internasjonalt er det lagt ned en stor forskningsinnsats de siste 20 årene for å avklare hva marine reservater betyr for forvaltningen av kystområder.

Havforskningsinstituttet har de siste årene samarbeidet med lokale fiskere og fiskeriforvaltningen. Etableringen av verneområdene for hummer kan betraktes som et lite gjennombrudd. Ett av reservatene ligger i Østfold (Kvernskjær), ett i Vestfold (Bolærne) og to i Aust-Agder (Risør havn og Flødevigen). Forskerne måler nå effekten av fredningen. Målet er å få tall som viser hvor fort en hummerbestand bygger seg opp igjen. Det gjennomføres også studier som gjør det lettere å fastsette hvor store hummerreservatene bør være for å oppnå ønsket effekt. Hummer av ulik lengde og kjønn blir påmontert hydroakustiske merker og datalagringsmerker (DST) som logger dyp og temperatur. Studiene gir innsikt i størrelsen på arealene hummeren bruker gjennom året, og hvordan den vandrer mellom grunt og dypt vann.


mvh
Ole Arne
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu