"Melankoli"
Utstyr
  • Nikon D800
  • TAMRON SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD G2 A032N
  • Brennvidde24.0mm
  • Blenderf/8
  • Lukker10s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMennesker
  • Lastet opp
  • Visninger54
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1099558} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (5)
Avsluttet .
Jeg har åpnet og betraktet dette bildet flere ganger siden det ble publisert. La meg først si at jeg personlig verdsetter bildet høyt, det er interessant og inspirerende. Det fremstår imidlertid ikke så helt enkelt å kommentere det på en meningsfull måte. For dette er ikke et bilde man uten videre kan kommentere ut fra elementære kriterier som komposisjon, behandling av lys, farver eller tradisjonelle estetiske kjennetegn.

Her fremstår det som relevant å tenke på hvilken virkning bildet har for meg som betrakter. Dessuten er det gitt en føring i tittelen, slik at bildet på sett kan sees og vurderes som en illustrasjon av det abstrakte begrepet melankoli, som etter hva jeg forstår var tidligere tiders betegnelse for det vi i dag kaller depresjon, en diagnose undertegnede har lang erfaring med.

For det første legger jeg merke til at ingen del av bildet fremstår skarpt eller tydelig, det ligger noe diffust over den sammensatte scenen, noe litt tvetydig, hvilket i og for seg er treffende i forhold til en depressiv lidelse. Jeg fornemmer utsikt over en by med lyse og mørke partier, som veksler, Jeg ser konturen av en person, som er langt fra tydelig, kanskje slik man kan tenke seg at den deprimerte kan oppleve seg selv og sin situasjon, hvilket erfaringsmessig absolutt er relevant. Her er blomster, lyspunkter i en tilværelse? som man kan velge å se eller velge å se bort fra, avhengig av dagsformen. Skjønt det er ikke alltid man opplever at "velge" er en egnet betegnelse.

Jeg fornemmer også rammen av et vindu, og det synes jeg er interessant i denne sammenheng, vinduer skiller og åpner, binder sammen og skaper avstand, etter som. Det er også en emosjonell dimensjon man har god kunnskap om.

Det finnes selvsagt meget mer man kan si om bildet, for å være litt kort nå: det gir rom for ettertanke, rom for følelser, rom for å la tanker og fantasi vandre, slett ikke så dumt for mange. Jeg må også føye til at jeg har stor sans for bruken av foto til slike formål og med teknikker som må være anvendt her, reflekser eller flere lag. Konklusjon: et meget interessant, tankevekkende og inspirerende bilde. Jeg setter stor pris på at det ble publisert.

vennlig hilsen Kjell Øyvind
Geir F.
Takk for interessante, meget gode og viktige betraktninger. Bildet er egentlig ikke mye manipulert. Det er tatt mot et stort panoramavindu med utsyn over Bergen i "gråvær" i håp om å skape et annerledes uttrykk. Person, dør, blomster, stearinlys og fat er slørede speilbilder i vinduet. Utover selektiv justering av skarphet og "blur-effekt", nedjustering av lys og beskjæring er det ikke gjort noe med bildet. Personens positur med senket hode er et bevisst valgt. Fant positur og "setting" interessant. Døren og sløringen kan oppfattes som et "mentalt stengsel/ fengsel" fra en "frihet" symbolisert med et kolorert ytre med lys og blomster, men selv lyset er sløret og omgitt av mørke. Likeledes er blomstene er slørede (les; "uoppnåelig"). Bildet gav meg assosiasjoner til "Melankoli" av Munch, og ble derfor "tilrettelagt" deretter. Julehøytiden kan være spesielt vanskelig for enkelte, og jeg fant derfor bildet interessant i motvekt til julens gleder og nyårets fyrverkeri. I mitt yrke ser jeg mange som "sliter", alvorlig sykdom og fattigdom. ikke sjelden jeg tenker på de som ikke har det like godt som de fleste av oss.
Melankoli brukes f.ø. vanligvis om de mest alvorlige depressive lidelsene hvor psykose ofte er involvert. Kjekt av bildet engasjerte!
Geir
Harald N.
Intressant og drømmeaktig bilde, Kjell Øyvind er flink til å sete ord på tankane sin som kan sete i gang fleire tankar hos andre. Eit bilde til ettertanke.
Mvh Harald
Roar B.
Her er det ikke mye å tilføye annet enn at jeg gir min uforbeholdene ros, både til bildet og ikke minst de forbildelige kommentarene i etterkant.
Takk for en lærerik lesestund !
Geir F.
Takk for fine tilbakemeldinger, Harald og Roar.
Geir
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu