Stari most(Oversatt til «den gamle bro»)
Stari most er en bro fra 1500-tallet i Mostar i Bosnia-Hercegovina som krysser elven Neretva og forbinder byens to deler.
Stari Most er byens viktigste historiske minnesmerke, og et av de viktigste i hele Bosnia-Hercegovina. Broen symboliserer arven fra ottomansk kultur og ingeniørkunst i Bosnia, og er også en metafor for bro mellom kulturer.

Under krigen i Bosnia og Hercegovina (1992–1995) kjempet bosnisk-kroatiske styrker mot de bosniske regjeringsstyrkene.
I 1992 fikk den gamle broen en fulltreffer av en artillerigranat nær den ene bredden av Neretva-elven, og den 9. november 1993 falt broen sammen og raste ned i elven.
UNESCO tok i 1994 initiativ til gjenreising og restaurering av kulturelle monumenter var en del av Dayton-avtalen av 1995. Broen som står på FNs verdensarvsliste, ble gjenoppbygget med støtte fra UNESCO. Broens 1.088 stener ble hugget etter samme teknikk som ble anvendt da den opprinnelige broen ble bygget. Kostnadene ved gjenoppbyggingen kom på ca. 12 millioner €. Den ble gjenåpnet den 22. juli, 2004
Ved gjenåpningsseremonien ble det lagt vekt på forsoning mellom de stridende partene, men det var tydelig at mye ondt blod og stridigheter ennå ikke var løst.

Måtte alle falne fra alle parter i krigen være i fred.
#neveragain
Utstyr
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriArkitektur
  • Lastet opp
  • Visninger43
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1107535} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (6)
Keshav N.
Flott bilde som blir forsterket av historien som følger med.
mvh Keshav
Kjell H.
Ser ikke helt sammenhengen mellom motivet og historien her. Sterke hendelser dette, men føler at bildet ikke helt følger det opp... positivt fordi at det en sjelden gang dukker opp motiver som får en til å gruble litt :-)
Roham R.
Takk Keshav :)
Roham R.
Bildet er tatt fra broen. Jeg står midt i broen i det jeg tok dette bildet. Takk
Kjell H.
Da ser jeg det :-)
Avsluttet .
Veldig bra bilde.Abstrakt .
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu