Høst i gørrsurt vann
Også i vann blir det høst og høstfarger. Om man kikker etter
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriUndervannsbilder
  • Lastet opp
  • Visninger1006
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_111288} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (26)
Janne L.
Stiligt bilde. Dette var et annerledes undervannsbilde.
Janne
Avsluttet .
Veldig fint og annerledes bilde. God stemning.
Frode P.
Jeg fikk en sånn litt druknefølelse her! Sikkert fordi man ser opp mot vannskorpa. Veldig bra.
Kai-Wilhelm N.
De flyr de også...

Her synes jeg nesten du har vært litt hard med lyset, eller er det reflekser
fra vannskorpa?

-k
Tom B.
Flott og annerledes. Friskt er ordet som slår meg.
Men så sitter jeg igjen med et spørsmål om - hvorfor ?
Det er liksom ikke mer enn det er. Men det er kanskje nok...
Det er vanskelig å bruke ''overfladisk'' om et bilde som dette ;)
det er bare .... pent.
TomB.
Birna R.
Poenget er gitt i og med bildetittelen . Forsuring er fortsatt et enormt miljøproblem her i landet og én av følgene er at nedbrytning stopper opp i vann. Da kommer en oppvekst av torvmoser som følge. Dessuten blir vann som er ''gørrsurt'' krystallklart, og da går det an å ta slike bilder. Altså en ren dokumentasjon, noe som også ligger innenfor naturfotografiets arbeidsområde. Vi kan ikke *bare* drive med abstraksjoner og forenklinger. Ikke alltid.
Frank K.
Et veldig pent og orginalt (som vanlig) bilde.. Boblene i overflata trodde jeg først skyldtes at du hadde fotografert under is (med bobler i seg), men ser så at det er bevegelse i partiklene/boblene til venstre. Hadde gjort seg bedre visuelt uten de to bladene som ligger på bunnen.
Birna R.
Nix. De to bladene er vesentlige. Utsnittet er lagt spesielt opp for dem.
Frank K.
Hmm ok.. Så at det ville skille de to flatene på en pen og ryddig måte. Og legger til (etter din 00:45) at den reduserte forråtnelsen, ville holde bladene ''flytende'', bekreftet av bladet midt i bildet som fortsatt ser ut til å klamre seg til overflaten..
Tone B.
Absolutt annerledes høstbilde! Litt hardt lys på bladene øverst til venstre, ellers et artig og pent høstbilde! Fallt i smak dette ja!

mvh Tone
monica p.
Hallo Bjørn
Ufattelig stilig bilde, liker det masse.
Mvh Monica:o)
Øyvind A.
Fint å se på, artig å betrakte høsten fra denne vinkelen. Undervannsfoto på denne tiden av året virker forresten ikke så forlokkende. Blir det ikke kaldt?
Enkelte høylys virker litt drøyt eksponert.
Ø.
Birna R.
bildet er tatt i slutten av september og ja, det er kaldt å jobbe i norsk ferskvann på den tiden av året. særlig fordi det blir lang eksponeringstider, jeg brukte vel tider oppmot 10-15 sek. såvidt jeg husker. størst problem er det med å være *helt* stille for å unngå for mye bevegelser . bildet er tatt tidlig på ettermiddagen og det var helt vindstille i det lille tjernet jeg jobbet i, men mange av bildene har (for denne typen opptak) plagsom bevegelsesuskarphet i deler av motivet.

bjørkebladene har delvis spekulære reflekser (de ligger i vannskorpen som virker som speil).

surhetsgraden i tjernet var rundt pH 4.5, som er under grensen for hva fisk tåler over tid.
Roy S.
ser rimelig eutrofiert ut.
likte dette. fin dybde.

Roy
Birna R.
Eutrofiert, du. Det betyr ''anriket på næringsstoffer'' og er det noe som mangler her så er det næring. Dystrofiert passer heller ikke selv om vannet er surt, fordii humusstoffene er forlengst felt ut av den lave pH så vannet er krystallklart. Veldig fint å fotografere i, men det er en klarhet med sur bismak.
Torgeir S.
Dette hadde jeg sansen for Bjørn, et flott og annerledes bilde. N

Mvh. Torgeir
Roy S.
obs, der våkna biologen ja ;)
Odd Tore S.
Uvanlig og veldig interessant vinkel du har valgt her. Nærmest himmelske blader. Anbefalelsesverdig.
Nepptjern?
Odd Tore
Birna R.
Birkenes i Tovdalen, Aust-Agder. Det sureste området her til lands.
Kjell G.
Et flott og interessant bilde. Jeg er enig i at de to sunkne bladene hever kvaliteten. Surheten syder ut av bildet! Vi får trøste oss med at problemet er blitt noe mindre de senere årene, selv om det er langt igjen til fordums dagers fiskerike vann på Sørlandet.

mvh kjellg
Aslak T.
Utrolig flott og annerledes UV bilde, ble en frisk avveksling ifht alle saltvannsbilder! Fine farger og morsom vinkel. Keep up the good work!
A :-)
Christian S.
Flott bilde! Bra bevegelse i overflaten (flotte ''bølger'' av bobler), fin dybde.

Er ikke enig i at det to bladene på bunnen er vesentlige, til det er de for uskarpe/lite tydelige etter min mening. Tror bildet ville gitt et ''renere'' uttrykk uten. Men respekterer selvsagt at du/andre er av en annen oppfatning...

Artig med litt ferskvannsbilder, kom gjerne med flere!

Mvh Christian
Birna R.
'uskarpe og utydelige'', ja vel. tror nok jeg ser annerledes på saken - også der.

jeg har jobbet mer med undervannsopptak i fersk- enn i saltvann, av en rekke årsaker som det ikke er grunn til å gå inn på her. motivene står i kø så det bekymrer meg lite. jeg anvender stort sett stativ på disse opptakene (et sachtler-stativ fungerer like godt under vann som på landjorda), og som regel er det en 15 mm f/2.8 UW-Nikkor påmontert ett av mine Nikonos-hus. jeg har laget festeanordning for snorutløser for Nikonos og de fleste opptakene kjører jeg direkte på tidsautomatikk (''A''). Bruksanvisningen til Nikonos sier at lengste tid er 1/30 sek, men på ''A'' oppfører kameraet seg akkurat som en F3, dvs. lukkeren står åpen til kameraet bestemmer at nok er nok. Jeg har vel hatt eksponeringer på adskillige minutter på den måten. Siden bildene blir stort sett korrekt eksponerte så godtar jeg kameraets ''dyktige'' eksponering og bryr meg ikke om hvordan det hele går til. om støymåling er det som skal til så får så være, bare det virker.
Odd Eirik S.
Ble fasinert av dette. Interessant perspektiv du får frem her. Ser jo ut som om det er mye dypere der du står enn lenger inn i bildet. Lurer på om dette er tatt utenfra og mot land eller er det bare et synsbedrag.
Er uten tvil noe utenom de vanlige innen undervannsbilder. Likte dette.

Selv her i Numedal merkes forsuringen. Nå er det vel ikke på lang nær så ille som pH 4,5.Men deler av lågen har fått grønt vegg til vegg teppe. Fortsatt er det fisk der, men snart umulig å få på annet en flue. Ellers har man kroken full av grønske.

mvh
OddES

Birna R.
Bildet *er* ganske riktig tatt utenfra og inn mot land. Nær land var det så mye gørr og torvmosevekst at det minste romstering der hadde gjort vannet grumsete i timesvis etterpå. Siden det begynte å bli sent på dagen *og* iskaldt i vannet (såvidt over frysepunktet) ønsket jeg ikke å bruke mer tid enn høyst nødvendig på opptaket. Motivet ble funnet ved observasjon fra land. Deretter montere jeg opp min Nikonos V med 15 mm på et Sachtler stativ og svømte i en stor bue inn mot det aktuelle området, inntil jeg kunne (forsiktig) få plasert stativet på bunnen og stlt inn kamera. Deretter brukte jeg en lang snorutløser (ca 70 cm) slik at jeg kunne ligge musestille utenfor fotomotivet mens eksponeringen pågikk (opp til ca 15 sek.). Det gjaldt å unngå å lage krusninger så bjørkebladene begynte å røre på seg. Ikke den enkleste oppgaven jeg har vært med på.
Odd Eirik S.
Takk for utfyllende forklaring på hvordan bildet ble til.
Imponert! Var vel klar over at det lå en del arbeid bak dette bildet, men at omfanget var så stort som du forklarer hadde jeg ikke tenkt. Men ved nærmere ettertanke ganske logisk at tilnærmingen måtte skje slik. Både skarphet og klarhet i bildet vitner jo om at her var det urørt. Skjønner godt at det ikke var noen enkel oppgave. Men nå ble det et jo et svært bra resultat og verd strevet.

Mvh
OddES

Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu