M51 Whirlpool Galaxy (Malstrømgalaksen)
Malstrømgalaksen, også kalt M51 eller NGC 5194, er en spiralgalakse av typen Sc som kan ses i stjernebildet Jakthundene.
Den er en del av galaksehopen som kalles M51-gruppen. Denne typen karakteriseres av et åpent spiralarmmønster og en liten sentralregion. Den har en diameter på 65 000 lysår og antas å være ca 10 milliarder år gammel. Avstand til jorden: 37 000 000 Lysår.

To anre galakser kan ses rundt i bildet.

Totalt 5,1 timer eksponering.
Utstyr
 • ZWO ASI1600MM
 • Sky Watcher 150PDS
 • Brennvidde750mm
 • Blenderf/5
 • Lukker18360s
 • Nei
 • AnnetBildet er tatt med Mono kamera med filterhjul. Kameraet har kjøling for å få mindre støy som var på -20 C under omgivende temperatur.
  Kameraet står på et teleskop med motorstyrt montering som følger stjernene.
  Et annet kamera står på en liten kikkert og "sikter" på ei stjerne som den har delt inn i pixler, der den sender signaler til monteringen for å holde posisjonen så nøyaktig som mulig. Derav lengre eksponeringer uten startrails.

  Bildet består av 5 filter
  Hydrogen Alfa (Ha) 21x300s
  Luminance (L) 25x200s
  Red (R) 12x200s
  Green (G) 12x200s
  Blue (B) 12x200s

  Totalt 5,1 timer eksponering.
 • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1119991} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (2)
Geir B.
Rett og slett lekkert. Flotte farger og vakkert spiralmønster. Hvis jeg forstår utstyrsbeskrivelsen korrekt er dette tatt med et 6-tommers teleskop og spesialkamera for astrofotografering. Et bilde av oppsettet ditt hadde vært interessant. Hva er fordelen med ditt astro-kamera sammenlignet med et godt digital-kamera som f.eks. Nikon Z6?

MVH

Geir
Bjørn Eirik B. H.
Tusen takk for det, Geir! Har svart samlet på det nye bildet la inn for et par dager siden! At det står lukker på 18000s her og lukker på 24000 på det nyeste stemmer i forhold til total eksponeringstid. Men alle frames er jo stacket oppå hverandre per filter i etterbehandlingen, så i så måte blir det jo misvisende. Bare synes det er interessant å regne om til hvor lang eksponeringstid det faktisk har vært totalt. Innenfor astrofotografi omtales det som "total exposure time".
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu