Stemningsrapport under Jonsknuten III
Ikke kommenter dette

Dette legges kun ut for å få det med i portofolien min. Er det samme som v2 under bilde nr. 141884.


I forgrunn ser dere Kongens dam (719 moh) og dammen bak er Stordammen (719 moh). I området rundt Jonsknuten (904 moh)finnes det en rekke kunstige dammer som ble bygd i forbindelse med sølvutvinningen. Det er rundt 20 kunstige dammer i området. De første dammer og renner ble bygd i 1640 årene. Videre utbygd fra 1690-1720. Demningsverket består stort sett av store steinblokker som er satt oppå hverandre og er bygd for hånd. Skal jeg råtippe så er tykkelsen på demningsveggen for Kongens dam i bunn godt og vel 12-14m og på toppen ca 4m. Vannet føres fra dammene i håndlagde kunstige renner flere km ned til Kongsberg. Har i perioder også vært drikkevann for byen. Fortsatt er det ikke lov å bade i enkelte av dammene på grunn av dette. Er usikker på hva som først førte til byggingen av disse dammene. Finner ikke noe litteratur på nettet. Vann var viktig allerede på et tidlig stadie i forbindelse med fyrsettingen. Etterhvert ble det jo også laget diverse vannskovelhjuldrevne tekniske innretninger. Under siste periode med gruvedrift var det installert en vannturbindrevet strømgenerator. Så vann har det vært et stort behov for under hele perioden med gruvedrivt. Jan Eilert påpeker at det neppe var behov for kunstige dammer for fyrsettingen. Så det var neppe grunnen til at de ble bygd.
Bildet inngår i albumet Jonsknuten - Bilder fra områdene rundt Jonsknuten (904 moh.)
Utstyr
  • Nikon D70
  • Nikon AF-S VR24-120/F3.5-5.6G IF-ED
  • Brennvidde120mm
  • Blenderf/10
  • Lukker1/6s
  • FilmtypeCCD ISO-200 RAW
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger523
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_112595} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (15)
Rune T.

Hei!
Artig informasjon som følger bildet. Forøvrig så har stemningen i bildet dyp gjenklang hos meg som minner etter utallige døgn i felt med ditto morgenstemninger. Og det er det som er bildets styrke - den vare morgenstemningen med antydning til rødt i vannet som kontrast til morgentåkens ''kalde'' forsvinnende grep.

Mvh
RUne
Inger-Lise S.

For en eventyrstemning! Meget dyktig tatt dette. Flott morgenlys og nydelig med tåken. Et meget severdig bilde!

mvh Inger-Lise

Inger-Lise S.

Tillegg: Fin tekst,artig å lese.

mvh Inger-Lise
Inger Anne Maritsdotter V.

Kommenterer det likevel ,

det er så utrolig vakkert ,

Som et Kittelsen-maleri nesten , eventyrstemning ,

men mest av alt , det må ha vært litt av en opplevelse å være der i det stemningsfulle øyeblikket ;-))

mvh Inger Anne
Bjørn H.

Hallo Odd Eirik ....

Flott tekst, og ikke minst igjen et meget severdig bilde ...

Syns i grunnen dette er ennå bedre en ditt forrige, p.g.a. strammere komp :)

Lett å få kick når en får slike naturopplevelser ...

God ettermiddag :)

Bjørn ;¤

Sverre Farstad H.

Du imponerer stadig! Dette var virkelig flott! Kunne kanskje vært litt mer dybde i bildet, det kan kanskje virke litt ''flatt'' - men da er jeg skikkelig pirkete.
Mvh Sverre
Janne L.

Det var da et nydeligt landskap. Venter liksom på å se tuss og troll på en av øyene. Et meget seerverdigt bilde. Fint med historien omkring bilde.
Janne
Avsluttet .

Jeg synes også at du imponerer med dette bildet. Stemningen du formidler er trolsk så det holder. Bildet består av veldig mange elementer som fort kunne blitt rotete, men det har du ungått mesterlig.

MvhJRH
Nina S.

Enda mer trolsk enn det første du la ut, samt enda klarere og renere farger.
Forstår godt at du er fascinert av dette stedet.
Mvh Nina
Odd Eirik S.

Tusen takk for kommentarer.

Hadde ikke ventet så stor og flott respons på dette. Men det er jo artig å få så mange gode tilbakemeldinger.

Inger Anne
Så absolutt en opplevelse. Har vært flere ganger i området for å få med både soloppganger og nedganger. Sommer og vinter. Men dette overgikk all forventning.

Bjørn
Det er så absolutt et kick. Området rundt er ganske flatt så 904 moh gjør at man ser så utrolig langt. Og uansett hvor man snur seg så er det høye fjell i det fjerne. Gaustadtoppen mot sørvest, Blefjell mot nord, Norefjell litt lenger øst. Vestfossen, Fiskumvannet og begynnelsen på Eikeren mot øst/nordøst.
Og rett under ved foten av fjellet ligger Kongsberg. Akkurat nå var det ikke så mye å se for tåka lå som et teppe opp mot 400-500moh Kun toppene høyere enn dette stakk opp av tåkehavet. Bare opplevelsen av å se hvordan tåka ruller fremover og formelig renner nedover fjellsidene som en elv er litt av et syn.

:-)
Jan-Eilert P.

Ser dette på en bedre skjerm en forige gang. Særdeles flott.

Jan-Eilert
Avsluttet .

Kjempe bra bilde, likte dette! :)Eventyrlig stemning, nesten litt ''skummelt''... :p

- Guro -
Ina W.

nydelig bilde! flott lys, og tåke. rett og slett vakkert!
Edvin S.

;-) Det har seg nå bare slik, at når en liker et bilde, selv om det er utsnitt av et annet, så kommenterer en det - smiler - ja, for det er dette utsnittet som er spennende, trolsk, og alt som gjør et bilde godt.

Mvh ~ Arne
Odd Tore S.

Jeg kommentert i sin tid originalbildet, og vil bare tilføye nå at vi for tre uker siden tilbragte mesteparten av to dager i området i forbindelse med Norges Orienteringsforbund og Vitals o-poster med kulturelt tilsnitt i området (Vitalturen, kart og tekst på Internett).
Her var det virkelig mye å se og fotografere om lyset spiller på lag, både oversikter med stemning og mindre detaljer. Her må du ha et utall av muligheter, ellers i området også med alle sporene etter gammel industri og industribygninger fra den tiden slike bygninger skulle være vakre, og ikke bare billige og hensiktsmessige.
Litt rart å tenke på at jeg tilbragte den delen av barndommen som man ikke husker noe fra i området (bodde i vokterboligen på Meheia, far var ansvarlig for strekningen fra Saggrenda og videre oppover).
Odd Tore
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu