Bølgen II
Dette er tatt samme sted Magnus Reneflot tok bilde nr. 40799 ''Grønn bølge''. Takk til Gro Kongsten for å finne og vise dette motivet til oss deltagerne på en fototur til Vestlandet i vår.
Utstyr
  • Nikon D70
  • 200-400mm VR G f4
  • Brennvidde200mm
  • Blenderf/32
  • Lukker1/8s
  • FilmtypeISO 200
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger4269
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_112851} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (67)
Janne Cesilie J.

fantastisk flott!
Kan sitte å se på dette leeeeeenge!
Her må jeg bar få gratulere!!!!!!
Dagens!!!!!!!!
Mvh Janne
Johan K.

Et virkelig sug og driv i dette bildet.

Fantastisk. Skikkelig bra!

Johan
Tom A. T.

Her skjer det virkelig. Utrolig stilig og severdig bilde.
mvh Tom T
Kurt S.

Skikkelig driv i denne bølgen. Det er liksom man blir sugd fra venstre hjørne og inn i virvelen som, etter min mening, er perfekt plassert i bildet.
Ellers fine fargetoner i vannet.
Et utrolig dynamisk og flott bilde.
mvh Kurt
Kjetil H.

Et kroneksempel på riktig bruk av lukkertid. Jeg bøyer meg i støvet.

KH
Ritva F.

Wow!!! Målløs....
Ritva :o)
Bjørn J.

Særdeles flott bilde, enig med de over. Gratulerer!
André M.

Har sagt det før (Fotokritik.dk eller Fotosidan.se): Knallbra!!!. Blir ikke bedre enn dette. Hadde jeg begått et slikt bilde, tror jeg ikke bølgefotografering ville blitt det samme etterpå... :-)
Stine J.

Kjempeflott! Slenger meg på all rosen ovenfor! :-)
mvh Stine
Lasse M.

Estetisk nytelse... Snop for øyet... Særdelses godt fanget!

Mvh
Lasse
Steinar H.

Dette tok pusten fra meg. Utrolig bra. Eneste lille detalj; hvite streker på høyre side og nede. Hadde kanskje vært enda bedre uten ???

Steinar
Anya K.

Helt utrolig bra! Mer er det ikke å si
Carsten S.

Kraftfull og elegant samtidig. Meget vellykket.

mvh, Carsten S.
Vegard L.

Flott!, Skriver meg med dette inn i gratulasjonsprotokollen.
Mvh Vegard
Ivar B.

Skikkelig bra bilde!!!

Venche J.

OIIII, du verden den var flott.

Misunner deg veldig for å kunne fange slike bølger. :)

Wenche.
Avsluttet .

Holy shit for et stilig bilde, grattis :-) Ikke mer å tilføye dette!

Jon
Siri Elisabeth J.

Må bare ta av meg hatten.

Fantastisk vakkert!!

Hilsen Siri:-)
Marit E.

Helt utrolig!!!
Nyter det.....

Hilsen Marit
Avsluttet .

Må bare være med jeg også, utrolig flott bilde!
Sondre V.

NYDELIG!!!!
Bjørn H.

Gratulerer Ketil ...

Et helt strøkent bilde du leverer her ...

Bjørn ;¤
Roy S.

estetikk på topp. Dyktig og bra Ketil

Roy
Avsluttet .

Hei
Føyer meg i rekken, jeg ble fanget tvert, dette er et fantastisk flott bilde i mine øyne :-) Måtte se leeenge hehe
Rolf S.

Henger på de rosende kommentarene, ett flott bølgebilde uten noen forstyrrende elementer.
Mvh Rolf
Vidar H.

VANNvittig bra!

mvh Vidar
Monica J.

Hei Ketil,

Rått bilde! Rett og slett fantastisk! :-)

MJ
Avsluttet .

Kan ikke bli bedre enn dette
MvhJRH
Hermund H.

Utrolig flott.

Hermund
Gaute B.

Jeg må nok bare si det samme som andre har sagt før meg. Jeg ble nesten målløs. Dette var rett og slett fantastisk lekkert
Stig B.

Blir vel litt kjedelig å lese alle godordene :-)

Flott dynamikk, rå kraft, fine toner, bra kontrast. Meget bra bilde synes jeg!!!

Mvh Stig
Jan Fredrik I.

Vannvittig Flott Ketil!
Komposisjon, teknikk og presentasjon helt på topp.
Også morsomt å se hvor bra objektivet klarer nedblendingen til f/32.

Mvh

Jan Fredrik
Birna R.

synes nok dette ble en blek kopi av ''originalen''. aldri lett å være nr. 2 på samme motiv.
Ketil K.

Takker for alle kommentarene her. Motivet er nok det vesentlige her - og fint at du Bjørn gjør sammenligningen med originalen, ser gjerne en mer spesifisert begrunnelse for hva du mener er svakhetene. Selv kan jeg bidra med at vannføringen var mindre, og lyset er vel hardt. Hva med utsnittsbruken og format? Fargedynamikken er vel blitt bedre?
Marius F.

Stilig utførelse. Fine farger.

-Marius-
Joacim J.

fantastisk vakkert! har du gjort dette helt 100% naturlig?
ingen effekter eller noe?

once in a lifetime, blinkskudd eller;)?
Avsluttet .

alt er vel nevnt ovenfor. Får ikke til et bilde som dette her så mye bedre, en fantastisk jobb, med et fantastisk bidle som resultat!
Birna R.

KK: som antydet i mitt første innlegg er jeg ikke synderlig imponert over at du har (bevisst eller ubevisst) kopiert et tidligere opptak av Magnus Reneflot. Magnus har mange bilder fra denne elva og de fleste om ikke alle er tatt i bløtere belysning, noe jeg synes fremhever fargene i vannet bedre. Utsnittet hans har også vært noe strammere.

Belysningen i ditt bilde er som du selv er inne på, nokså hard. Siden du har kjørt med en fleksibel 200-400 zoom burde det være enkelt å gi motivet et mer selvstendig behandling enn å planke et publisert bilde. Jeg *ser* at det er flere muligheter her, men jeg ser *ikke* at de er utnyttet i noen grad.

Det interessante ved dette bildet er i mine øyne ikke bildet selv, men muligheten til å diskutere hva *motivet* betyr for opplevelsen av et fotografi. Altså, er det motivet eller fotografen som har ''skapt'' dette bildet?
Reidun G.

Toppers !
Reidun
Ketil K.

Bjørn: Helt enig i problemstillingen - og det var også grunnlaget for at jeg la ut bildet, som jeg i utgangspunktet har hatt noe betenkeligheter med å gjøre, nettopp ut fra den begrunnelsen du gir. Jeg har diskutert dette med flere, derunder Gro Kongsten, som har opplyst at hun var den som ''oppdaget'' motivet sammen med Jan Magnus. Hun ga uttrykk for at det fra hennes side ikke var betenkelig å bruke motivet, det finnes og kan jo selvfølgelig i utgangspunktet fotograferes fritt av alle. Jeg har også referert til bildet Jan Magnus har tatt. Se i ledeteksten til bildet.

Min bakgrunn for å legge dette ut var også å kanskje få en diskusjon på denne problemstillingen - rett til motiver - samt en sammenlignende billedmessig vurdering - dette motivet er etter min mening slett ikke så lett å formidle som det kan virke som. Noen konklusjon har jeg selv ikke på disse problemstillingene, men sitter med en følelse selv av at dette ikke er ''mitt'' bilde fullt ut, uten at jeg dermed vil karakterisere det som noen ren kopiering i en uetisk forstand av det en annen har gjort.

Den som finner og formidler et slikt motiv har jo heller ingen evig og monopol formidlingsrett til motivet. Fotografering er i seg selv i stor grad kopiering. Å bruke andres bildeidéer som inspirasjon for egne bilder hører også med.
Birna R.

Jeg er jo ikke uenig med deg Ketil i mye av det du skriver og har heller ikke antydet at du har ''jukset'' eller opptrått uetisk ved å bruke et kjent motiv. Om du ikke hadde oppgitt referanen til Magnus selv så hadde det for meg ikke betydd noe fordi jeg gjenkjente bildet med en gang, men for andres del er det jo prisverdig at du har med dette.

Det jeg derimot har satt spørsmålstegn ved er ikke motivet som sådan, men den fotografiske *behandlingen* av det. I denne forbindelsen har jeg etterlyst en selvstendig tolkning, en annen tilnærming om du vil. Det er i dén prosessen at et fotografisk uttrykk kan skapes. Det er da motivet blir noe *mer* og annet enn en ren avbildning, med andre og ''fine'' ord, transcenderer sitt opphav. Særlig innenfor landskapsfotografering er dette nødvendig fordi landskapets egenart lett kan overta som dominant i forhold til fotografen, som reduseres til en kopieringsmaskin. Sikt og trykk på utløseren og jobben er gjort - nei, ikke som et bildemessig uttrykk.

Norsk natur har adskillige ''klassiske'' motiver som er fotografert til døde. Det er nok å nevne f.eks. Dørålen i september, kannesteinen på Måløy og det berømmelige furutreet i Geiranger. Nettopp fordi disse er så velkjente enn si velbrukte stilles det *større* krav til den som kommer i ettertid. Inspirasjon er en selvsagt ting og noe alle vi har stort behov av, vi kan ikke fungere som fotografer i et vakuum, men balansegangen mellom inspirasjon og etterlikning er stundom hårfin.

Dette var noen tanker ang. problemstillingen(e) som dette bildet reiser.
Ketil K.

Kloke ord Bjørn - listen legges høyere ved en gjentagelse som her - og krever en selvstendig tolkning. Selve motivet gir i dette tilfelle ganske lite rom for det. Det jeg kan peke på er flg: Utsnittet er større og det er forsøkt å ta med mere av vannstrømmen inn til virvelen for derved å øke dynamikken. Lyset og den tekniske behandlingen er også helt forskjellig. Men du har ganske så rett i at det ikke er nok til å skape en ny bildeopplevelse i forhold til Jan Magnus Reneflots versjon.
Carsten S.

BR: '' Altså, er det motivet eller fotografen som har ''skapt'' dette bildet?''
Jeg ser det sånn at det er *dialog* mellom motiv og fotografen som skaper bilde. Hvis de to ikke snakker sammen så blir det ikke noe bildet. Det kan aldri være en enveisrettning.
Jeg syns i denne tilfelle har motive jo undergått to forskjellige handteringer. Jeg få i hvertfall to forskjellige opplevelser av KK's og JMR's bildet.
Det er nok veldig personlig hva vi opplever av et bildet og vi ser alle vår egen realitet, noen gang bare triggered på grunn av små detaljer.

mvh, Carsten S.
Inger-Lise S.

Et nydelig bilde. Et av de vakreste vannbilder jeg har sett .Dyktig presentert. Lekre farger og former.

mvh Inger-Lise
Ketil K.

Carsten S: Idéen til bildet er altså ikke min - men idéen hører vel normalt med som et normalt relativt bærende ledd i dialogen du helt korrekt viser til. Så jeg tar altså ikke del av æren for å ha blikket for å ha funnet motivet.

Likevel interessant at du ser mildere på innholdet i bildeopplevelsen, og også lar detaljer inngå såpass mye i din forståelse at mitt foto derved vel for deg kan oppfattes som en selvstendig tolkning.

Takk også til nye kommentarer for øvrig.
Carsten A.

He-he, igjen et bilde der jeg var på samme sted til samme tid og sånn omtrent gjorde forsøk på det samme fra omtrent samme standplass - med langt mindre vellykket resultat, forøvrig. Hverken vannføringsmengden eller lyset var optimalt.

Jeg syns dette bildet er bra, all ære for dette resultatet ut fra forholdene,
men dette bildet er neppe noe jeg tror jeg kommer til å huske.

MVH CA

Einar Y.

Hepp!
Interessant å lese denne pågående diskusjonen om ''kopiering'' etc.
Personlig synes jeg begge bildene det her dreier seg om står på egne bein som godt observerte og fangede øyeblikk,etter all sannsynlighet også godt planlagt... Det er jo liten tvil om at det er to fotografer som har sett det samme motivet,bildene kunne i og for seg vært tatt av samme mann med forskjellige innstillinger på kamera,men vil vel ikke akkurat kalle det ''kopiering'' for det...
En liten digresjon:Selv så reiser jeg endel rundt med Kai Jensen(er nabo),vi kan ligge på knær i samme bekke/elve-leie,men det er så absolutt forkjellige greier som kommer fra våre kamera(joda,vi har forskjellige typer kamera og objektiver ja...)
Selv så er jeg relativt fersk i denne sammenheng,men Kai tross alt lever av dette. Derfor blir Kai mere som en inspirasjon på disse turene,og jeg blir mere og mere bevisst på ikke å kopiere det han gjør,selv om vi som sagt kan stå i samme situasjon.
MEN: slike turer/ workshops etc. som den turen dere har vært på sammen er jo særdeles lærerikt,inspirerende og sosialt for alle parter,summen av dette må jeg si overstiger mulighetene av at det til tider vil bli ett og annet bilde som kanskje ligner på et annet fra samme tur... Som sagt,en digresjon og ikke så mye kritikk til bildet,som forøvrig er godt skutt!
E.
vegard b.

Dette var kult!

Det vel tatt i en bekk, men det hadde bare vært så utrolig kult med en surfer inni den bølgen! :D



Peace
Vegard
Ishi K.

bra, og rent som en pirk, liker ikke helt skummen oppe til venstre
Steinulf L.

Synes dette også er bra. Skikkelig sug, og fargene er bra på min skjerm.
Erik A.

Enig med KS, skikkelig sug og fart her. Og uenig med BR, synes dette er bedre enn Reneflot's ''original''. Mye finere farger her, i særdeleshet det varmgrønne strøket over glattpartiet på bølgen. Assosierer mot søderhavet mer enn vestlandet, med kokospalmer, bastskjørt, hulahula og alt som skjønt er! Bra Ketil!
Marita B.

skjønner ikke at det går an å få et såå fint bilde! helt syyykt bra!
Kate L.

Et rått bilde! kjempe bra
Eyvind R.

Hei Ketil. Satt og så gjennom bildene dine nå. Mange svært bra og med dette som et av de virkelig gode. Forhold rundt bildet er grundig omtalt av andre tidligere.

MVH Eyvind

Arnhild A.

Hei!

Kom over dette bildet ditt. Helt fantastisk. Et syn for øye, flott fanget.

Mvh Arnhild
Roland H.

Mektig :-)
Tarjei Ekenes K.

nice work


:-D ! tarjei ekenes krogh !
----------------------------

http://fireoyne.blogg.no
www.fireoyne.com
----------------------------
Marit O.

Nydelig valg av lukkertid,et kjempe flott bilde
bra fanget flotte fargetoner og bra komposisjon!
Ha en fin dag!
Marit :)
Avsluttet .

Nydelig og mer er det ikke å si om den saken:-)
Dette må bare nytes:-)
Hilsen Tone!
Anna Rosa L.

wow!
Ole Birger S.

Hei Ketil.

Dette er et flott bilde, som stimulerer flere av mine sanser.

mvh obs
Steffen F.

Er det bare jeg som lurer på hvor du sto og fotograferte dette bildet? :S
Ingunn S.

Utrolig vakkert...en fryd for øyet med de fine linjene, fargene og lyset. Nei dette kan ikke være så enkelt å videreformidle vil jeg tro...men du har jo lykkes i høyeste grad:-)

Hilsen Ingunn:)
Jan-Torstein H.

Nyyydelig bilde. Flott lukkertid, som har skapt en fantastisk fin bevegelse i bildet. Herlig lys og en flott komposisjon med et flott utsnitt. Nydelige farger. Visuelt så er dette for meg helt fantastisk. Et stooort bilde av vann i bevegelse. Mvh Jan-Torstein. ANBEFALING FRA MEG!!!
Eva Marie P.

Fantastisk bilde:O) Alt er sagt, må bare slenge meg med.
-epl
Thomas S.

himmelsk! perfekt.

- thomas
Inger-Lise S.

Jeg glemmer aldri dette bildet! Det er ubeskrivelig vakkert!

Inger-Lise:)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu