Trutning på gang ...
... et sikkert vårtegn, når en trebåt sjøsettes og eieren overværer de første timene - med stadig økende puls - for å se hvor ille lekkasjene i bordgangene er. Denne her må henge i stroppenen over natten, men den nymalte SABB 1G titter frem av motorkassa og nyter de svake solstrålene.
X-T2_21_03_21 Hvaler 18-55mm
Bildet inngår i albumet Svaberg og kyst i Østfold - Bilder fra mine turer langs kysten her på Kråkerøy, Hvaler og Østfold forøvrig.
Fotograf
Utstyr
  • FUJIFILM X-T2
  • Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS
  • Brennvidde24.3mm
  • Blenderf/4
  • Lukker1/2900s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1133293} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (9)
Olaf M.
Kjenner nesten lukten av lakk og treverk. Fin snekke. Bra utsnitt.
Mvh Olaf M.
Per L.
En herlig og spennende årstid - sesongen er i sikte. Teknisk godt bilde med tiltalende farger! Mvh Per
Roar K.
Spørsmålet er hva som skjer når stroppene fjernes og vanne når bordgangene høyere opp?
Men han her har nok en del erfaring med trebåt uten at jeg skal blande meg borti.

Roar
Agnar H.
Lurer på hvor mange av den yngre garde som vet hva trutne er. For de med plastbåt er det heller ikke noe tema. Men for oss som vokste opp i en færing var trutning en årlig utfordring og noe vi måtte forholde oss tli. Etter sjøsetting ble båtene gjerne liggende med vann i noen dager, da hadde de trutnet nok. Bare litt ausing nå og da var å leve med. Kanskje ikke så lurt at denne fylles med vann med en nymalt SABB,.

Fin tresnekke dette med den rette gløden i treverket. Sikkert noen runder med olje og/eller lakk før sjøsetting. Snart tid for sjøliv nå, men hos oss er det kuling og kraftige snøbyger. Slik er våren, ikke alltid å stole på. Fortsatt god påske :-)
Tormod N.
Koselig bilde. Det noen ikke vet at en kan ta fett på fingeren og smøre over borgangene på innsiden der vannet kommer inn og til og med under vann, det stopper vannet. Mvh Tormod
Knut N.
Herover sier vi "trøtte", samme betydning. Koselig båtbilde ;o)
Walter S.
Når vi først diskuterer trutning / trøtte så må jeg jo komme med litt tilleggsopplysning. Gamle båtkarer jeg har møtt her på Kråkerøy og Hvaler kaller det for "maure" (fra mauer = insekten) - D.v.s. i gamle dager fantes det like mange "tips" om å tette en trebåt som ikke ville trutne fort nok. Både smør og margarin ble brukt på utsiden, men den mest spennede var nok mauring.

- Når båten kom på vann så hadde båtfolket med seg noen kilo med maurtue-spon som de holdt i neven, dykket neven med maurtue-innhold ned i vannet og så slapp ut dette nær bordgangene, der hvor lekkasjen var størst. Noe av maurtue-sponet fant veien inn i sprekken, hopet seg opp der og påskynde tetning på den måten.

Gammlet triks som ikke kostet penger!
:o)

@ Roar: Båten ble holdt oppe av stroppene, mens den lå i vannet opp til vannlinjen, så det trutnet nok der hvor det var viktigst.

Mvh,
Walter

P.S.: Må jo benytte anledning til å takke for kommentar til Olaf, Per, Roar, Agnar, Tormod og Knut
Vidar Magnus J.
Det er mange som tar fatt på båtpussingen nå før den skal ut på vannet. Godt bilde med fin undertekst.
Hans Rich. A.
En så flott snekke trenger omsorg. Fint presentert.
Mvh Hans Richard
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu