Vinteren kommer sigende III - Kjeåsen
Snøen kryper nedover fjellsidene mot hyllegården Kjeåsen i Simadalen, ca. 600 moh. Her var det bare sti i den stupbratte fjellsiden inntil kraftutbyggingen inntok også denne delen av fjellheimen.
Fra gården går det sti videre oppover fjellsiden, vi steg over 500 m på en km i luftlinje før det snø og is stoppet oss. Dette var stedet for fjellgeiter!
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-11-10 22:43:16
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF-S 18-55 mm
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger444
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_114165} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (27)
Kai Frode G.

Flotte kontraster, både i motivet og fargene. Likte dette.
Øyvind N.

Fint bilde med fine fargar. Litt synd med stråa som stikk opp i forgrunnen.
Avsluttet .

Vakkert, rett og slett. Øverste halvdel med strukturen og linjene i fjell, himmel og bygninger er bare super; nesten litt malerisk i sin struktur. Bunnen skaper dybde, men er innholdsmessig ikke fullt så spennede. Fin komposisjon. Det høye treet til venstre må være med, og balanserer bildeflaten, men det huset som stikker inn under der liker jeg ikke, men du kunne vel ikke direkte gå og rive det ned før du tok bildet heller regner jeg med.
Roger K.

God kveld Odd Tore,
Dette har jeg sansen for. Her liker jeg veldig godt plasseringen av de gamle bygningen. Liker også godt ditt ståsted tatt ovenfor bygningene. Mektige fjell med fint melisdryss i toppene.

Ha en fin kveld,

Mvh RK
Steinulf L.

Fin diagonal i bildet. Stemningsfullt bilde!
Inger Lene H.

Fint bilde, enig med de andre der. Men litt mye fargemetning? ;)

-il
Vegard L.

Fint bilde. Versjon 2 ble best på min skjerm. Bra komposisjon. Bildet gir en følelse av roen på stedet. Litt usikker vedr. stråene, vet ikke om det hadde vært et pluss om de var borte.
Mvh Vegard
Kurt S.

Her synes jeg høststemninga og den gamle gården skapte en meget spesiell stemning. Rolig og litt vemodig. Likte utsnittet. Du har fått med både gården og akkurat passe av det storslåtte og vakre landskapet rundt.
Utrolig at folk kunne bo på steder som dette.
Ellers ble det veldig fin kontrast mellom det gule gresset og de røde takene.
Synes faktisk at stråene er med å forsterke denne kontrasten.
De varme fargene i forgrunnen mot den kjølige gråblå fargen i bakgrunnen skapte fin dybde og gjorde seg veldig godt.
På min skjerm ble v1 best.
Et flott og absolutt severdig bilde. Likte dette.
mvh Kurt
Anniken S.

V1 til meg. Fargemetningen stemmer best der.
Liker stemningen i bilde. Høye fjell og dype daler.
Komposisjonen er god, liker plasseringen av sætra i bildeflaten.
Ja, vinteren er farlig nær....huff...
Rune T.

God morgen!

Dette ser ut til å være et sted jeg ville kunne trives, slappe av og stresse ned fra en nesten for hektisk hverdag. Bildets styrke synes jeg er kontrastene i forhold til menneskenes forsøk på å klore seg fast i en voldsom og kraftfull natur.
Når det er sagt skulle jeg gjerne sett noe annet enn ''uthusene''. Hele gården fra et litt høyere perspektiv ville satt bygningsmassen mer inn i landskapet.

Mvh
Rune
Odd Tore S.

God morgen, og takk for kommentarene!
Teknisk: v1 ble laget på flatskjerm og virket bra der, men ble litt mørk på CRT. v2 ble laget på CRT, og endte opp som litt for lys i forhold til den stemningen som jeg ville formidle. En mellomting ville antageligvis vært å foretrekke, men så var det dette med tid da. Bildet er forresten en sammenkopiering av to helt like opptak, ett eksponert etter hus og fjell, det andre etter himmelen, som ble nokså utbrent i det første.
Rune:
Alle husene her ser ut som uthus sett fra baksiden. Alle vinduer er på forsiden mot dalen. Resten av bygningsmassen er nyere, og har tildels kraftgrønt tak. Lite sjarmerende. På forsiden er de i ferd med å lage nytt panel på et av de gamle husene, så her går også sjarmen tapt.
Planen med klatreturen opp i fjellet bak gården var å sjekke mulighetene for et høyere perspektiv. Ingen enkel sak, for her går det høyspentledninger type Noreledningen ++. Jeg fant en mulighet, men det ga så mye motlys og refleks at den må prøves et annet år. Turen opp dit anbefales!
Odd Tore
Birna R.

utrolig mange som tråkker rundt de husene, gitt. må vel være det mest fotograferte rustne blikktaket i hele landet, dette.

skal du ha med våningshuset Rune så blir det Hardangerfjorden og Folgefonnhalvøya som (fjern) bakgrunn, et veldig forskjellig utsnitt. jeg foretrekker personlig likevel den varianten fordi gården blir bedre satt inn i en større, landskapsmessig sammenheng da. men hver sin smak.

v1 ser Ok ut på min skjerm dog med noe stikk i cyan, v2 er utbleket og matt i fargene men med beholdt cyanstikk.
Hans-Einar O.

Pent bilde av vakkert kulturlandskap.
Komposisjonen er god og fargene er best på v#1.

mvh Hans-E
Inger-Lise S.

Hei! Et fint motiv du har tattt. God komposisjon og fine farger. Ja,der er nysnøen kommet..
Her er mye fine nyanser og struktur, både i stein, treverk og fjell,etc.
Jeg har ikke sett dette motivet før,jeg....Tror jeg..

Jeg liker best v#1.

mvh Inger-Lise
Venche J.

Versjon en er best fargemessig.
Har aldri vært der, og med den beskrivelsen du gir av adkomsten kommer jeg neppe noen gang til å komme dit. Det høres for bratt ut. :)

Wenche.
Birna R.

WJ: det går bilvei helt frem. Riktignok bare kjøring hver halvtime, siden tunnelen som brukes er enveiskjørt.
Odd Tore S.

Lunch, og takk for flere kommentarer!
Først trøst til de som synes det høres vanskelig ut å komme dit: Det går timekjørt vei omtrent til gården og litt videre til et tunnelinnslag, ikke noe problem for de som ikke har tunnelskrekk. Videre blir det bratt.
Dette er ikke min første tur til Kjeåsen, men tidligere hadde jeg bare med bilkameraet type point-and-shoot og fikk kopiert dusinbilder. Det kan være noe å hente med å scanne disse, det var noen år siden før vedlikeholdet hadde startet. Det er forresten bra med ruiner høyere opp i lia også.
Jeg har også husene med Hardangerfjorden og Eidfjord som bakgrunn, gir et annet inntrykk, og hadde, som sagt, planlagt Kjeåsen i en større landskapsmessig sammenheng med standpunkt 200-300 m høyere opp. Enig med Bjørn i at den varianten har andre kvaliteter, og det blir nok flere turer dit.
Bjørn:
Takk for tips om cyanstikk, vet ikke om det er skjermen eller jeg som er dårlig kalibrert, men tipper det siste. Skal se mer på dette, føler at dette er noe jeg ikke behersker godt nok.
Odd Tore
Inger Anne Maritsdotter V.

Flott stemningsbilde over Kjeåsen ,

likte best #1 ,

for meg så virker det som om kuttingen av huset til venstre i bildet virker litt forstyrrende , trur eg ville hatt heile med ,

Mvh Inger Anne
Bjørn H.

Hei Odd Tore ....

Dette likte jeg meget godt.

En flott vinkel og et bra perspektiv -

Storslått på alle måter, og fargene er tiltalende ...

Jeg syns V1 blir litt for tung i tonene og syns derfor alt i alt at du har et meget flott foto i V2 -

Ser ikke behov for noen kapping her :))

God ettermiddag --

Bjørn ;¤
Kay R.

Hei Odd Tore...

Ble jo bare flotters det hær...
Vinklingen din e det aller beste i mine øyne. Gir flott sug inn i dalen.
Motivet e jo også meget flott. Synes dette ble fint ja...
Ha en fin kveld..

MVH Kay:-)
Karianne H.

Flott bilde av Kjeåsen. Ja, det er utrolig at noen kunne bosette seg på slike steder, men å ha et slik sommersted må være perfekt. Jeg har såvidt vært der en gang og sett stedet.
Liker bildet ditt veldig godt, og jeg velger v#1. Synes det gjør seg best i de fargene. Likedan synes jeg at stråene er flotte i forgrunnen, så jeg er IKKE enig med de som vil fjerne dem.
Koselig bilde.

Karianne :-)
Per R. G.

stråa som stikker opp i forgrunnen. er litt forstyrrende men ellers et flott bilde
Aslak T.

Flott forgrunn med en god kontrast til fjellene i bakgrunn. Liker fargene og motivet veldig godt. Egentlig burde vi alle sammen dokumentere slike steder som om noen år vil forfalle og bli borte for alltid - selv om de driver å pusser opp på dette stedet. Ser hvordan forfallet går sin vante gang i området hvor jeg har hytte. V1 ble best på min skjerm. Keep up the good work!
A :-)
Janne L.

Jeg har hatt så lyst til å gå opp og se Kjeåsen. Har kjørt forbi mange ganger. Men en gang skal jeg opp.
Jeg liker godt vinkelen du har tatt bildet i. Himmelen har for mye fargestikk. Kanskje du skal bytte den ut med en helt annen himmel? Det kunne forbedret bilde iallefall.
Men et flott bilde. Kreativ vinkel og du klarer å formidle høyden.
Janne
Odd Tore S.

Hei igjen!
Turen opp til Kjeåsen anbefales varmt. Men legg inn nok tid til å gå rundt i omgivelsene også, det er mye mer å se ovenfor gården også. Jeg ble fascinert av Kjeåsen etter en artikkel i fars Vi Menn fra ca. 1959, har det fremdeles. Da var det full fart der oppe fortsatt med eget kraftverk og taubane.
Janne:
Jeg har allerede skiftet ut himmelen med himmelen fra akkurat samme motiv, men belyst slik at himmelen ikke ble utbrent.
Fargestikk osv. skyldes nok mest at jeg ikke er god nok på dette enda, og har litt med skjermen å gjøre også.
v1 og v2 er laget på hver sin skjerm, når jeg får kjøpt printer skal jeg lage bildene her om igjen, slik at jeg i alle fall synes at de blir riktige på utskriften. Men først må det graves gull og skaffes tid!
Odd Tore
Jonny E.

Hei hei

Flott motiv, godt komponert.
Stor forskjell på V1 og V2,
V1 passer absolutt best for meg og min CRT,
V2 blei veldig lys og grå,
litt spesiell farge på himmelen.

Ha en fortsatt god dag.

. JonnyE
Villy N.

Liker denne type motiver.
Om motivets komposisjon skal ikke jeg gå inn på, dette kan diskuteres i det lange og det breie.
Men det nevnes noe om cyanstikk.
Nå vet ikke jeg hvordan du har behandlet dette bilde (både før eller etter eksponering).
Men lysforholdene her er jo blandingslys.
Direkt sollys og skygge, disse har jo sine verdier i kelvingrader.
Så om du finner en middelvei mellom disse verdiene, så kan det hende at du får en mer ballansert fargegang mellom sol og skygge.
Selv bruker jeg omtrent 6500 Kelvingrader som blir en middelvei.
Det er nok mange meninger om dette, men det får stå sin prøve.
Men 6500K er et forsøk verd i slike tilfeller.

mvh Villy Norås
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu