Og alle var enige om at det hadde vært en fin kveld
Natt-o-løp med 15 cm snøfall i løpet av to timer. Litt krydder i tilværelsen i en noe trist november måned, og en litt spesiell utfordring.
-------------
Følgende er grunnen til at jeg legger ut dette bildet:
Bildet er noe i nærheten av forsøk nr. 20 på å få tatt et reportasjebilde fra denne begivenheten. Mer enn 30 forsøk på samlingsplass med noe kunstig lys resulterte i seks bilder med tildels dårlig fokus. Forsøk på forhåndsfokus i løypa funket overhode ikke.
Også andre erfaringer viser at kombinasjonen 300D og EF-S 18-55 ikke funker i dårlig lys. Autofokus virker ikke, eller i beste fall bare senterfokuspunktet; søkeren er for mørk til å se om bildet blir skarpt; objektivet mangler avstandsskala og fokus forandrer seg når man zoomer. Utsikt til bedring med 20D og EF-S 17-85 IS USM??? Se også diskusjon.
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF-S 18-55 mm
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetBelysning: Blitz + gatelys, overlys fra lysrør, grillbål, hodelykt.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriSport/Action
  • Lastet opp
  • Visninger554
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_115237} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (22)
Inger-Lise S.

Et fint motiv av en glad og sporty gjeng.
Noe uklart og synd med lyset i ansiktet på den ene jenta.
God orientering om standardobjektivet EF S 18-55mm. Nyttig. Jeg har selv aldri brukt det i lite lys Noterer meg dine erfaringer her.

mvh Inger-Lise.
Odd Tore S.

Inger-Lise:
Flekken er refleks fra et snøflak. I forhold til de fem andre bildene, er det bare svakt snøfall på dette. Tenk deg hvordan slikt snøfall tar seg ut i mørke skauen med en halogenlykt 5 cm ovenfor øynene!
Uskarpheten skyldes fokusproblemene, det var bare senterfokus som virket, og det bare av og til. Det jeg forsøkte å gjøre var å fokusere på en person som sto nærmere, eller på varmen, og så låse fokus/stille over til manuell på denne innstillingen. Problemet da var at jeg ikke kunne se om bildet virkelig var skarpt, eller om kameraet hadde fokusert på et snøflak.
I de fleste tilfelle klarte det ikke å fokusere i det hele tatt. Til slutt måtte jeg bare trykke av og håpe på det beste.
En fullstendig på-trynet opplevelse for meg, men ikke uventet. Skulle nok montert EF 50 mm f/1.8 med en gang, men dette er for lang brennvidde under slike forhold.
Får se hva det kommer ut av diskusjonen. Da jeg kjøpte 300D, regnet jeg med at det var for å komme i gang digitalt, men jeg oppgraderer ikke til et annet kamera før jeg er sikker på at svakhetene virkelig har blitt utbedret godt nok.
Odd Tore
Bjørn H.

Heisan

Flott dokumentasjon av en meeeeget sporty gjeng ser det ut til ...

Teknisk sett er du ikke helt i mål, (men det nevner du jo selv) :)

Refleksen fra snøflaket var selvfølgelig litt dumt da...

Men, ..... et viktig og gøyalt bilde... for ettertiden :)

Bjørn ;¤

Steinulf L.

Om ikke annet, så har du testet og funnet kameraets grense.
Bildet fungerer godt det.
Inger-Lise S.

OK! Tusen takk for opplysningene!

Mvh Inger-Lise
Lars Erik N.

Hvilken blitz er brukt her??
Hvis du har brukt den interne blitzen så kan slikt forekomme. Sett på en ekstern blitz og mål fokus på nærmeste person (hold og komponer -> ta bilde). Da vil nok dette bli mye bedre.


Lars
Odd Tore S.

Lars Erik:
Vanligvis bruker jeg en Canon 420EZ med helt manuell styring av både blitz og kamera, tester ut alle innstillinger på LCD og histogram på forhånd. Den funker heller ikke særlig bra med 300D om det blir mørkt nok, selv om den har bedre ekstra fokusbelysning enn den innebygde blitzen. Jeg er OBS! på at jeg burde oppgradere til EX, men EZ funker bare man har tid nok.
Planen i går var forresten kamera på stativ, forhåndsfokus og blendervalg, tid bulb med trådløs fjernutløser når løperen med lykt dukket opp, manuell avfyring av blitz når vedkommende kvitterte på posten. Dette gikk i dass fordi kameraet ikke fant fokus og søkerbildet ble for mørkt selv med bruk at halogen hodelykt Jeg har brukt denne teknikken før, se bilde nr. 98228, men da under mer kontrollerte forhold og med mer tid til rådighet.
I går gikk jeg over til innebygd blitz og gjorde akkurat det du beskriver. Vel, det funket ikke. Antageligvis fordi det var så mye snø i lufta, men da hadde det vært OK å kunne gå over til helt manuell avstandsinnstilling med avstandsskala og måling av avstand.
Det går ikke på dette objektivet, delvis fordi fokus forandrer seg om man fokuserer skarpt i tele-enden, og så zoomer til ønsket brennvidde. Delvis fordi søkeren generelt er for mørk til skikkelig kontroll av skarpheten under slike forhold (har mye bedre erfaringer med Nikon og snittbildemattskive under slike forhold, men slikt finnes ikke på moderne AF-kameraer til ikke-proff pris). Pentaspeil og lyssvakt objektiv er lett bærbart, men ingen god kombinasjon under mørke forhold.
Odd Tore
Frode A.

En 50mm F1.8 ville nok ha gjort en mye bedre jobb her ;)
Bildet er forsåvidt greit nok med tanke på objektivet som er brukt. Refleks fra snøflak er jo også nesten uunngåelig i slikt vær og med blitz :)

18-55 er ikke et lyssterkt objektiv som egner seg til slik fotografering. Søkeren på 20D skal være bedre enn på 300D, men du bør nok putte et mer lyssterkt objektiv enn 18-55 i fronten på det også om det skal bli knallbra resultater. 17-85 IS ser jo fristende ut, men lysstyrken er ikke like fristende......da tenker jeg mest på muligheten til å ta bilder med selektiv fokus og blurede bakgrunner. Nå har jeg jo ikke prøvd dette objektivet så jeg kan ikke si noe om dette.

Om du ikke allerede har en 50mm F1.8/1.4, 85mm F1.8 el.l. bør du sette dette på ønskelista til jul så fort som mulig ;)

PS: Med litt lek i PS (shadow/highlight) kan man klare å få litt bedre smell i bildet og mer detaljer i skyggepartiene.

Mvh: Frode
Frode A.

Glemte å reklamere for Sigma EF-500 DG Super ;)
Knallbra blitz til en grei pris. 1990,- på www.itech.no
Har noenlunde de samme ytelsene som 550EX har, men man får nesten 2 blitzer istedet for 1 om man går for Sigmas versjon.

Mvh: Frode
Odd Tore S.

Frode:
Takk for innspillet ditt.
Jeg vet du har 300D selv. Jeg har kommentert mange av bildene dine, spesielt makroer, og sett på adskillig fler.
Jeg er enig med deg om 50 mm.
Jeg har hatt 50 mm f/1.8 siden jeg konverterte til Canon i 1992, lite bruk for den på gamle Canon EOS Elan, som hadde ganske lyssterk søker. Nå har den kommet i bruk igjen, men brennvidden ble for lang til den planlagte bruken inne skogen i går kveld. Å skifte objektiv i snøføyka etter mitt eget løp bedømte jeg som dødfødt pga snøflak og egenprodusert damp.
17-85 IS er fristende pga IS, har 75-300 IS hvor IS har gjort bilder mulig under betingelser hvor stativ ikke er et alternativ. 20D med mye støyfri ISO og IS i tillegg er utrolig fristende, men da må jeg være i stand til å fokusere!!!!
Teknisk om bildet: Resized og oppskarpet, nix mer. Får se på saken i kveld, det var først og fremst lagt inn for å få tilbakemeldinger slik som den du har gitt på fokusproblemet. Snømåking måtte prioriteres før leggetid!
Odd Tore
Frode A.

Sigma har også rimelige faste objektiver med meget god lysstyrke. Har selv en EX 24mm F1.8 DG Macro som jeg er veldig godt fornøyd med. Koster ny rundt 3000,- (jeg ga 1200,- for mitt ;)
De har også 20 og 28mm i samme versjon. Ikke verdens skarpeste på full åpning, men ved nedblending til 2.2-2.5 begynner ting å bli veldig bra. Ved opptak med blender 2.8 viser sammenligninger at det ikke står noe særlig tilbake for EF 24mm F2.8L. Ghosting og flares er nok verre å unngå med Sigmaene, men prisen er jo også en helt annen :)

Mvh: Frode
Inger Anne Maritsdotter V.

Hei .

Har forøvrig også nettopp lest din interessante diskusjon 300D versus 20D.
Mine erfaringer med 300D har ikke bare vært gode, naturligvis hjelper det å ha gode lyssterke linser , har forøvrig aldri prøvd/erfart den problematikken du beskriver her .

Så over til bildet , det viser ihvertfall en glad gjeng , det tekniske har du selv forklart.

Mvh Inger Anne
Avsluttet .

Sikkert en morsom dokumentasjon for turdeltagerne, kanskje ikke så mye mere for oss andre....:-) Men bra som dokumentasjon på de tekniske problemstillingene du tar opp da. Skal ikke legge meg opp i den diskusjonen siden jeg ikke har noe å bidra med på det området.
Roger K.

Hei Odd Tore,
Det skal ikke være lett til tider. Forholdene tatt i betrakning er dette slett ikke verst. Munter og fin stemning i bilde selv med et skikkelig klissete ruskevær. Absolutt et godt repotasjebilde dette.

Mvh RK
Inger Lene H.

Godt hverdagsbilde! Ser ut som en sliten, men glad gjeng! ;)

-il
Odd Tore S.

Takk for kommentarene!
Bildet ble vel sånn omtrent som vanlig avisstandard fra o-løp, men med fokus på feil avstand.
Ambisjonene var noe helt annet, nemlig å få frem det typiske med natt-o-løp: alene i mørket med kart og kompass i lyset fra hodelykta, på jakt etter små reflekser snedig plassert f.eks. i søkk og bak steiner. Målsettingen var lykteskinn og lysslange i terrenget, og så løperen opplyst med blitz i det vedkommene kvitterer på posten.
Dette er forresten en krevende idrett, ikke noe for de mørkredde! Bedriftsløp (Veritas) med 32 deltagere i snøværet, derav åtte damer, Atie (kona) var løypelegger og arrangør.
---------------
Jeg hører fortsatt gjerne erfaringene til dere som har gått fra 300D til 20D, eller fra et eller annet til 20D for den saks skyld. Jeg har ikke tenkt å gi opp dette prosjektet.
Odd Tore
Kjetil S.

Hei Odd Tore.

For meg ser det nå ut som om bakgrunnen er skarp og dermed er det vel ''stor'' blenderåpning? som gjør de i forgrunnen uskarp.
Uansett er det ikke enkelt med nattfokusering og selv om EOS20D er bedre så er det problemer der også, i likhet med stort sett alle kameraer om natten. God tid, manuellfokus(evt. helt manuelle innstillinger) og prøvebilder fungerer best for meg da*s*. Bruker du i tillegg RAW format kan du hente ut mye informasjon i mørke felter. Syns det er bedre å jobbe med litt for mørke bilder enn for lyse overeksponerte.

Ha en fin dag.

K :-)
Janne L.

Jeg leste diskusjonen din. Meget interesant. Jeg har en Nikon d70. Jeg har også problemer med autofokusen når det er mørkt. Det hender av og til at øyeblikket er over før jeg har stilt skarpt manuelt.
Janne
Kay R.

Synes du viser at motiv kommer før det tekniske. Et artig bilde av en munter gjeng. Det går fint ann å se på et slikt bilde som halter litt teknisk og tilfører masse liv, men det e derrimot kjedelig å se på et teknisk bra bilde med et gørr motiv... bare en tanke.. Et fint bilde dette..
Ha en fin helg..

MVH Kay:-)
Odd Tore S.

Hei, og takk til dere siste også!
Ja, dette er en positiv og munter gjeng, ikke alle hadde vært så blide etter å ha vært ute i kratt og på svaberg i nær stummende mørke og snødrev i over en time. Bildet er forresten IKKE oppstilt, gjengen varmer seg rundt grillbålet, og har vel stort sett gitt opp fotografklovnen som bare blitzer uten å få tatt et eneste bilde.
Jeg hører forresten gjerne flere erfaringer fra de som har oppgradert til 20D. Med store kontraster og god tid funker 300D også, i alle fall med gamle Canonobjektiver med avstandsskala.
Odd Tore
Jan-Eilert P.

Synes Kay sier noe veldig viktig her. Noen ganger fokuserer vi litt mye på det tekniske og leter etter feil i bilder i stedet for å se på hva bildet faktisk viser.

Er nr. 2 fra v. Anette?

Jan-Eilert
Odd Tore S.

Jan-Eilert:
Nr. to fra venstre er Vibeke (Haug), formann i Veritas BIL, og helfrelst på o-løp siden tidlig i sommer. Med deltagere med så positiv holdning er det ikke rart at flere damer (og herrer) tar utfordringen og kaster seg ut i nattemørket.
Odd Tore
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu