-Mursi -et annerledes folk-
Mursi stammen er en surmisk etnisk gruppe i Etiopia. De er hovedsakelig bosatt i Debub Omo-sonen i de sørlige nasjonene, nasjonalitetene og folkeregionen (SNNPR) nær grensen til Sør-Sudan.
Omgitt av fjell mellom Omo-elven og dens sideelv Mago er Mursi-hjemmet en av de mest isolerte regionene i landet.
Som mange agro-pastoralister i Øst-Afrika opplever Mursi folket en styrke som er større enn dem selv som de kaller Tumwi. Denne er vanligvis plassert på himmelen, selv om Tumwi noen ganger manifesterer seg som en ting/ et fenomen fra himmelen, for eksempel en regnbue eller en fugl. Det viktigste religiøse og rituelle kontoret i samfunnet er Kômoru, presten eller sjamanen. Dette er et nedarvet embete. Kômoru legemliggjør i sin person velværet til gruppen som helhet og fungerer som et kommunikasjonsmiddel mellom samfunnet og guden (Tumwi), spesielt når den er truet av hendelser som tørke, avlingsskadedyr og sykdom. Hans rolle er preget av utførelsen av offentlige ritualer for å bringe regn, for å beskytte menn, storfe og avlinger mot sykdom, og for å avverge truede angrep fra andre stammer. Ideelt sett, for å bevare denne forbindelsen mellom folket og Tumwi, bør ikke Kômoru forlate Mursiland eller til og med hans lokale gruppe (bhuran).

Mursi-folkets religion er klassifisert som animisme, selv om noen Mursi har adoptert kristendommen.

Mursi gjennomgår forskjellige overgangsriter, pedagogiske eller disiplinære prosesser. Leppeplater er et velkjent aspekt ved Mursi og Surma, sannsynligvis som de siste gruppene i Afrika. Blant dem er det fortsatt normen for kvinner å bære store keramikk, treskiver eller 'plater' på underleppene. Jenters lepper blir piercet i en alder av 15 eller 16. Noen ganger bæres leppeplater til en dans av ugifte kvinner, og i økende grad bæres de for å tiltrekke seg turister for å tjene litt ekstra penger.

Seremoniell duellering (thagine), en form for ritualisert mannlig vold, er en høyt verdsatt og populær aktivitet blant Mursi-menn, spesielt ugifte menn, og en nøkkelmarkør for Mursi-identitet. Alderssett er et viktig politisk trekk, der menn formes til navngitte «alderssett» og går gjennom en rekke «aldersklasser» i løpet av livet; gifte kvinner har samme aldersgrad status som sin mann.

Kilde: Wikipedia
Utstyr
  • Canon EOS R5
  • RF100-500mm F4.5-7.1 L IS USM
  • Brennvidde200.0mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/1600s
  • Nei
  • AnnetBildet er tatt med tillatelse.
    Filen er ikke nedskalert før opplasting.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriPortrett
  • Lastet opp
  • Visninger93
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1156671} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (12)
Per L.
Eksotisk bilde med en tilhørende fascinerende historie! Takk for at du deler! Mvh Per
Per L.
Eksotisk bilde med en tilhørende fascinerende historie! Takk for at du deler! Mvh Per
Oddmund K.
Fantastisk må vel være dekkende her, og utrolig at sånt eksisterer i dag. Må være en opplevelse å få dokumentere dette, for en kan jo lure på hvor lenge et sånt samfunn vil holde det gående.
Mvh Oddmund
Geir F.
Takk for kommentar, Per og Oddmund.
Ja, dette var en spektakulær opplevelse. Kvinnene må vanligvis fjerne 2 fortenner for å få plass til platen i leppen. På folkemunne kalles de "Leppefolket". Vi merket at disse bar preg av å være en urbefolkning, men samtidig var de vant til å få besøk av turister. Vi fikk klar beskjed om å holde kontakt med vår guide. De ville gjerne fotograferes alle sammen, men naturlig nok mot betaling ( -en kjærkommen ekstrainntekt). Stolte og egenrådige var de. Jeg har mange spektakulære bilder fra denne turen, og kommer nok til å legge ut fler etter hvert. De fleste kvinnene hadde bare overkropper, mange med markante arr-tatoveringer laget ved å rispe hull i huden. Her la de aske eller jord for lage unormalt stor arrdannelse. Noen hadde store plater i øret på samme måte som i leppen. Jo større plate, jo mer "verdifull" kvinne. På samme turen besøkte vi 2 andre stammer, Karo tribe og Hamer tribe. Kommer senere tilbake med bilder fra disse som også var meget særegne stammer. Stammmene holdt til i Syd-Etiopia, i og rundt Mago Nasjonalpark.
G
Jostein S.
Hei
Dette var spektakulært
Flott dokumentasjon
Interessant historie
Geir K.
Meget interesant bilde. Rart hvor mange ulike kulturer det er der ute i den store verden. Hadde jeg møtt på denne karen en mørk natt, trur jeg jaggu jeg hadde pissa på meg.. :-) :-)
Min første tanke når jeg ser bildet er hvordan de får i seg mat.?
Forøvrig et meget godt fototeknisk bilde med gode detaljer.

Geir
Geir F.
Takk for kommentarer, Jostein og Geir. Dette er faktisk en kvinne, men det er ikke så lett å se. Det er kun kvinnene som legger inn plater i leppene.
G
Harald N.
Interessant bilete og tekst. Takk for de deler dette med oss.
Mvh Harald
Roar K.
Spennende å se at noen fortsatt følger gamle skikker.

Roar
Geir F.
Takk for kommentar, Harald og Roar
G
Keshav N.
Slutter meg til Per sine kommentarer.
mvh Keshav
Geir F.
Takk for det Keshav
G
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu