Skal det være en kopp kaffe?
Her er vi på Surtningssui i Jothunheimen i slutten av juni 1976. Vi lokket en annen turgåer med kaffe i steinbua. Hun ble ganske skuffet da vi åpnet døra.
Betryggende å se hvor godt fargene holder seg på Kodachrome. Dette er et 48 år gammelt diapositiv. Har brukt camera portrait som profile i LR Classic. Ikke gjort noe med fargemetningen. Bare litt med higlights og shadows.
Bildet inngår i albumet Sør-Norge - Bilder fra Sør-Norge
Utstyr
  • Kodachrome 64 fotografert med NIKON D850
  • 60.0 mm f/2.8
  • Brennvidde60.0mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/100s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1171918} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (4)
Øyvind H.
Kan se ut til å være en yngre utgave av fotografen og maken til dårlig sjekketriks skal man lete lenge etter:) Kodachrome har jo rykte på seg, for å være litt vrien og skanne, men ved hjelp av D850 og Lr ser dette ut til å ha fungert meget bra. Kanskje er det håp for x-antall ruller, av min tidligere favorittfilm, både i ASA 25 og 64! Øyvind
Geir B.
Hei Øyvind.

Takk for kommentar. Jeg var bak kamera. Bildet viser turkameraten min.

Jeg bruker en LED-disk som lyskilde. Full lysstyrke og 5500 K.

Siden adapteret sitter på kameraet er det greit med moderat lukkerhastiget. Rundt 1/50 sek og f/5.6. Da blir ISO fra 64 til 200 litt avhengig av motivet.

Jeg skaffet meg en sprayboks med komprimert luft, og det fjerner en god del av støvet, særlig de største støvkornene. Men den sprayboksen er ikke bare luft. Inneholder også hydrokarboner. Butan, tror jeg. Men jeg må likevel drive litt støvfjerning i LR.
Tilslutt en omgang i gode gamle Photoshop med filter for fjerning av støv og layer mask for å viske bort støvet.

Resultatet blir ganske så bra, synes jeg.
Fargene har holdt seg godt. Rødfargene er ganske mettet. Nesten i meste laget. Jeg har ikke økt fargemetningen i LR. Og på dette bildet, og de fleste andre bildene jeg har scannet, bruker jeg «camera portrait» som profil, noe som gir en ganske nøytral profil uten for mye kontrast og fargemetning.

Så langt har jeg avfotografert et par hundre bilder. Noen tusen gjenstår. ;-)

Det er litt jobb, men resultatet blir bra.

Ja, Kodachrome har rykte på seg for å være vrien å scanne. Støvfjerning, som fungerer greit på Ektachrome og andre E6-filmer, bruker IR-lys for å skjelne mellom støv og bilde. Men Kodachrome slipper ikke IR-lys gjennom. Kodachrome er egentlig ikke en fargefilm, med tre lag med s/h-film, og fargene tilsettes under fremkallingen. Det er grunnen til den gode holdbarheten. Riktig lagret, dvs mørkt og tørt, sies holdbarheten å være 60 år. Jeg har Kodachrome tilbake til 1973, året jeg skaffet meg mitt første SLR-kamera.

Kodachrome har stort dynamisk omfang. Jeg skal prøve meg litt fram med å ta flere eksponeringer og bruke HDR og se om jeg får mer ut av bildene. Jeg har sett at det er en del informasjon selv i mørke skyggepartier.


Lykke til med scanning/avfotografering. Spent på å høre om dine erfaringer.

Mvh

Geir.



Øyvind H.
Hei igjen Geir! Like barn leker best, er det noe som heter og turkameraten er ihvertfall litt lik deg og tenkte da på kamera med selvutløser:) Takker for fin gjennomgang av skanner-rutinene dine og har tidligere brukt en Coolscan ED 4000, men ble aldri helt fornøyd med Kodachrome-bildene. Det til min store fortvilelse, da utgangspunktet jo burde vært optimalt. Riktig, som du sier at fargene tilføres ved framkallingen og ser en på filmen er jo motivet som 3D-preget inn i basen. Noen av mine tidligste bilder, kjøpte Nikon FE i 1980, er tatt på nettopp Kodachrome ASA 25 og 64. Etter å ha ventet på framkallingen, som først ble utført i Sverige og senere Sveits, var spenningen på bristepunktet, da bildene kom i retur. Problemet var bare at da bildene skulle over på papir, ble disse bare dårlige kopier. Skal nå gjøre et nytt forsøk med skanning, når alt roer seg i vinter, og prøve både Vuescan og din metode! Med hilsen fra Øyvind
Geir B.
Hei igjen,

Det sies at Kodachrome har god skarphet, men oppløsningen og skarpheten kan ikke måle seg med med moderne digital-kamera.

Jeg laget noen få forstørrelser fra Kodachrome opp til 50 x 70 cm, og det gjorde seg bra på veggen. Men vi var sikkert ikke like kresne den gangen.

Jeg prøvde meg også på papirkopier med Cibachrome, og det ble ganske bra.

Jeg skal google, forske og eksperimentere litt med avfotografering av de gamle lysbildene og legge ut noen flere eksempler her. Ikke sikker på hva som er best, film-scanner eller avfotografering med makro-objektiv.

Er du på Cameralla?

Kanskje det finnes en Facebook-gruppe for digitalisering av Kodachrome. Hvis ikke, kan man opprette en.

Ha en god kveld.

MVH

Geir
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu