Spesielt værfenomen?
Tok dette bilde i høst. Dette ikke noe PS-triks. Jeg måtte stoppe å ta bilde av dette. Jeg forstår fortsatt ikke hvordan overgangen mellom fjell og skyer kunne bli slik. Det må noe fjellets vinkel i forhold til sola å gjøre???. Har noen sett lignede fenomen?. Kommentarer knyttet til teknisk fremstilling er ikke det jeg håper på her.
Bildet inngår i albumet Spesiell fenomen i naturen -
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-12-13 18:14:48
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2004-12-13 22:51:44
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2004-12-14 22:30:41
    Versjon #4
  • Lagt inn: 2004-12-14 22:32:04
    Versjon #5
  • Lagt inn: 2004-12-15 21:47:09
    Versjon #6
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger581
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_118955} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (32)
Odd Tore S.

Hei!
Dette var merkelig.
Jeg kan ikke huske at jeg har sett eller hørt om noe slikt før.
Jeg kommer ikke på noe mer fornuftig forslag enn å sende bildet til DNMI med så mye info om dato, osv. som du kan, så får du og vi høre.
Bra du har øynene med deg!
Odd Tore
Kai-Wilhelm N.

Det er vel fjellets skygge som gjør at disen ikke reflekterer så mye lys at den ser nesten klar ut.

Ellers er jo himmelen kraftig utbrent.

-k
Vegard L.

Takk for kommentarer.
Kai-W.: Kan fjellet kaste skygge oppover?
Skyene er utbrent, men som nevnt i teksten over var det fenomenet jeg ville ha frem. Bildet viser det jeg så i virkligheten. Jeg måtte nesten bråbremse med bilen da jeg så dette. Bilde er tatt i Eidsdal i Norddal Kommune.
Odd T. : Jeg skal sende bilde til DNMI og høre hva de sier.

mvh Vegard
Kai-Wilhelm N.

Ja selvsagt kan fjellet kaste skygge oppover, hvis sola står lavere enn fjellene.

Eller så kan disen ligge under toppen av fjellene...

-k

Svein J.

Dette minner meg veldig om et fenomen jeg har sett i NordNorge for noen år siden. Den gang var det snø som blåste av toppen og skyggen som traff snøen, og dermed får man dette området langs kanten av fjellet som jo, ser ut som om skyggen kastes oppover.
Avsluttet .

Det er en fysisk umulighet at sola står så lavt at den kaster en skygge som har en så skarp vinkel som på bildet over. Det er en fysisk umulighet at sola i det hele tatt kaster skygge oppover. Dette fenomenet må være noe annet. Dessuten ser en jo at glippen mellom fjellet og skyene har nøyaktig samme farge som himmelen i bakgrunn. Ville det skjedd hvis det bare var en skygge?

Anders
Vegard L.

Kai-W enig at det er en (teoretisk) mulighet i at fjellet lager skygge oppover. Her hos oss er det imidlertid bare høye fjell og det passer dårlig med denne teorien. Det hadde vel vært litt skygge hele veien, dersom dette var tilfelle?. I kløfta er det jo ingen ''skygge'' og rett til høyre er det stor skygge....??
Mvh Vegard
Vegard L.

Anders la inn kommentar samtidig med meg, han støtter det jeg skrev.
Det var akkurat som det manglet skyer rundt fjellet. glippen viste blå himmel som ellers på himmelen der det ikke var skyer.
Jeg har ikke fasiten, men sendte nå bildet til DNMI, men hører gjerne andre synspunkter.
Mvh Vegard
Avsluttet .

Jeg innså nettopp at jeg kanskje var litt bastant i mine påstander... vær så vennlig å se bort fra den forrige kommentaren. Uansett hva dette er så er det et fascinerende fenomen som en ikke ser ofte, og som du har vært så heldig å få tatt bilde av. Vennligst innformer oss når du har fått svar fra DNMI.

Anders
Kai-Wilhelm N.

Ok, har noen andre teorier også disse går på sterk oppadstigende vind, men det har jeg ikke sett her i Norge. Har sett det i USA, og da er det snakk om store trykk. (I fjellområdet rundt Palm Springs har jeg sett noe lignende. Men her er det enorme trykk som rår p.g.a. oppvarming av ørkenen på innsiden. En av verdens største vindmølleparker står i dalsøkket som klarer å slippe inn vind..)

Jeg tror fortsatt på skygge av en eller annen type. Men du får nok et godt svar av DNMI :-)

Skal bli spennende å høre.

-k
Vegard L.

Hei Kai. En mil lenger fremme tok jeg dette bildet : bilde nr. 139807. Det slår kanskje i hel teorien om oppadgående vind.
mvh Vegard
Kai-Wilhelm N.

Lite vind der ja :)

-k
Avsluttet .

Ja, da er vel både vind og skygge utelukket. Selv om det er mulig at sola såvidt kan kaste skygge oppover når forholdene er lagt til rette for det, blir vel skyggen i såfall knapt synlig. Hvis dette er en skygge må jo lyskilden være ved roten av fjellet, og da utelukkes i allefall sola. Uregelmessigheter i skylaget og fargen utelukker også dette. Kan hende har det noe med drastiske temperaturforskjeller mellom fjellets overflate og det overliggende luftlaget å gjøre? Vill gjetning her.

Jeg har vist bildet litt rundt, og det er ingen som forstår hva dette kan være, så nå er jeg virkelig spent!

Anders
Vegard L.

Hei Anders. Jeg skal komme tilbake når DNMI svarer, men hører gjerne andre synspunkter.
Mvh Vegard
Vegard L.

La inn hele bildet som versjon 3, helt ubehandlet.
Mvh Vegard
Line Kristin W.

Snodig, jeg har heller aldri sett noe lignende!

Uten den minste peiling på meteorologiske fenomener ellerhvadetnåer ... temperaturforskjeller?

Fuktighet/tyngde i øvre del av skylaget som presser hele skyen ned.
Samtidig avgir fjellet varme som presser den nederste, kaldere delen av skylaget opp.
En slags sandwich-sky, liksom...?

Spent på å høre resultatet, Vegard.

- Line :-)
Vegard L.

Hei Line.
Vet fortsatt like lite. Kanskje DNMI svarer i morgen?
Mvh Vegard
Frank K.

Så på noen av svarene og må si meg enig med den som sier at dette skyldes at skyen ligger under toppnivået til fjellryggen (hvilket man kan se antydninger av under toppen på knausen til høyre). Det ''unike'' her er vel at skylaget er såpass tynt (transparent) at der hvor skyggen kastes, ser man ''igjennom'' denne. Grunnen til at man ser en så skarp og veldefinert kant er sollysets intensitet i dette området. Slik sett trenger ikke sola å befinne seg så veldig mye lavere enn noen grader under ryggens nivå/horisontalplan. Og siden fotografen står så tett inntil veggen vil denne skyggen vise seg som ''stor''. DEnne effekten er også godt hjulpet av den ekstreme overeksponeringen av den belyste skyen. Tviler ikke på at du *så* dette med det blåtte øye, men effekten var sannsynligvis ikke så sterk som det vi ser her.
Vegard L.

Hei Frank. En naturlig forklaring finnes nok, men jeg vil presisere at dette viste veldig tydelig også i virkeligheten. Se på versjon 3, skyen er utbrent men ikke så ekstremt overeksponert som du nevner. For meg virket det ikke som om skyen lå under toppnivået. Det du viser til på høyre side virket litt mer som dis. Lenger til venstre er jo fjellet helt klart...?. Skyene lengst til venstre (versjon 3) er vel heller ikke overeksponert.
Mvh Vegard
Vegard L.

La inn to nye nærbilder. Helt ubehandlet.
Mvh Vegard
Vegard L.

Intet svar fra DNMI i dag. I følge mail fra dem svarer de på mail i løpet av max 5 virkedager.

Mvh Vegard
Roger K.

Hei og gog ettermiddag Vegard!
Ja her ble det mange versjoner. Dette fenomenet opplever vi her også innimellom uten at jeg hva det kommer av. Har lest kommentarene og kan vel tenke meg i retningen av varmere luft av fjellet som da tegner seg eksakt lik fjellformasjonen i skylaget over eller at det dannes en form for varmdis. Egentlig bare synsing og venter på resultatet ditt fra DNMI. Godt oppservert og flott at du deler dette med oss andre naturelskere.

Ha en fin ettermiddag

Mvh RK
Vegard L.

Jeg har tenkt litt. Eneste forklaringen må være teorien til Frank. Se ovenfor. Jeg fant et punkt der sola trolig måtte være dersom dette skulle stemme. Denne har jeg lagt ut som versjon 6. Vinklene stemmer.
Mvh Vegard
Vegard L.

SVAR FRA DNMI:

Vegard Lødøen!
Takk for tilsendt bilde.
Flere her ved instituttet har sett på det men ingen har kunnet gi en forklaring på den merkelige skyggen som vises over fjellkanten. Beklager!
Vennlig hilsen Ole Nielsen
Odd Tore S.

Hei!
Så DNMI meldte pass. Det var trist, nå er bare amatørene igjen.
Det jeg først og fremst lurer på, er hvor sola sto.
Hvis fjellet kaster skygge på dis som ligger lavere enn fjellet, og skyggen skal ha samme form som fjellet sett fra ditt ståsted, må sola stå så høyt bak fjellet at du er nesten i kanten av skyggen. Ellers ville skyggen ha en annen form, om det ikke er et fullstendig flatt platå bak det vi ser av fjellet, eller at dette er én rygg uten topper eller lignende av samme høyde bak.
Da kan tankegangen som leder til v6 ha noe for seg.
Odd Tore
Vegard L.

Odd Tore. Takk for interesse. Her er det mye spisse fjell og noe platå bak er det nok ikke. Jeg klarer ikke se andre muligheter enn vist på versjon 6. Jeg husker at det var kraftig sollys på skyene over fjellet og skjønte at himmelen ville bli utbrent. Men det var jo fenomenet jeg ville ha frem. Det så faktisk slik ut. Det virket også slik at skyene var over fjellet, men det er vel kanskje dette som må være feil. Selv om versjon 4 indikerer sterkt at skyene ikke var lavere enn toppen...????

Mvh Vegard
Vegard L.

Mer fra DNMI (Les nedenfra og opp)


Det så faktisk slik ut og optikken skal ha liten innvirkning selv om noen skrev om det. Men det blir vel et uløst spørsmål da.
Mvh Vegard

Hei!

Jeg har lest hele korrespondansen. Mange interessante forslag. ''Optikk'' utgjør en meget liten del av hverdagen vår, så her kan en fotograf uttale seg like kvalifisert som en meteorolog.

Hilsen Ole



Takk for tilbakemelding.

Leste du korresponanse mellom meg og andre fotografer under bildet?. Jeg la inn en versjon 6 med forslag til løsning. Så du denne?.
Mvh Vegard Lødøen



Vegard Lødøen!

Takk for tilsendt bilde.

Flere her ved instituttet har sett på det men ingen har kunnet gi en forklaring på den merkelige skyggen som vises over fjellkanten. Beklager!

Vennlig hilsen Ole Nielsen

Odd Tore S.

Jeg tror at teorien om dis kan ha noe for seg om du sto nær kanten av skyggen av fjellet da du tok bildet. Da ville både sola og du se samme kontur av fjellene, og med tynn dis ville den ikke være synlig i skyggen.
Men spørsmålet blir jo om du kan bekrefte at du sto nær kanten av skyggen??
Hvis man fin-ser på v3 og v5, og i tillegg har litt godvilje, kan det se ut som om det er dis et stykke ned fra kanten av fjellet mot høyresiden av bildet.
Dette støtter opp under teorien om et tynt dislag et stykke oppe, men lavere enn kammen.
Odd Tore
Vegard L.

Bildet er tatt nede i fra en dal, hvor nært skyggen jeg var vet jeg ikke.
Mvh Vegard
Frank K.

Om det er min forklaring dere spinner videre på så har jeg følgende tilføyelse: Hvor nært du var, spiller vel mindre rolle, men poenget mitt var at jo tettere du kommer inn til veggen, dess større vinkel og dermed mer skygge. Hva skyen/disen angår, så mener jeg å se en svak antydning av denne langs store deler av kammen. Gjennom at bergveggen synes å være mindre kontrastrik i disse områdene.
Vegard L.

Takk for engasjement Frank.
Mvh Vegard
Odd Tore S.

Litt uenig her, hvor nært du var kanten vil bestemme om hvor god overenstemmelse man kan forvente mellom randen av fjellene og skyggen, og om det evt er skygger av andre fjell som ikke er synlige i tillegg.
Jo nærmere, jo bedre.
Enig med Frank om at man kan se svak antydning til dis.
Jeg tror at denne forklaringen er den riktige.
Odd Tore
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu