Svane klar til Nyttårsfest!
Bildet ble tatt på Verdens Ende 311204 i nydelig vær med skyfri himmel og sol. En utrolig fin avslutning på året.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2005-01-05 18:43:38
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2005-01-05 23:53:43
    Versjon #3
Utstyr
  • Canon D20
  • Sigma 50-500
  • Brennvidde500(800)mm
  • Blenderf/6.3
  • Lukker1/320s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger485
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_121690} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (11)
Carsten A.
Et høyst ordinært svanebilde (ren avbildning) med opplagte tekniske svakheter i form av utbrent fjærdrakt og ganske svak skarphet. Bildets tekniske nivået står overhode ikke i forhold til det førsteklasses utstyret som er oppgitt brukt. Pluss for bra bakgrunn (som omtrent kommer av seg selv med 500mm brennvidde) - men det er ikke nok.

MVH CA
Avsluttet .
Komposisjonen synes jeg sitter bra. Bakgrunnen er fin og det samme er fargetonene. Som CA sier så er jeg enig i at det trekker mye ned at detaljene i fjærdrakten er nesten borte.

-Svein Ove-
Nils Sigve H.
Forferdelig vanskelig å ta et godt svanebilde. Spesielt i solskinn. Ikke så galt dette her. Utrolig flott gjengivelse av svanens hode, dens blikk og nebb. Skulle bare ikke hatt så lang hals : )
Paal S.
Takker for tilbakemeldinger og setter like stor pris på kritikk som ros så lenge den er konstruktiv og jeg kan lære noe av det. Dette var mitt første bilde av en svane noengang og første dag med 500 linse. Det skal virkelig sies at det ikke er lett å ta bilder av ting som beveger seg med en slik linse uten godt med trening! :-) Men øvelse gjør mester får vi håpe. Prøve å ta bilde i noe mer overskyet vær neste gang slik at ikke solen blir så markant.
Noen gode råd for å få skarpe bilder med en sigma 50-500 linse?

Paal
Carsten A.
PS: Massivt stativ, som også setter store krav til underlag og stativfeste, ikke særlig praktisk for fugle/dyre/menneskeopptak. Opptak med meget kort eksponeringstid (tommelfingerregel er den inverse verdien av brennvidden, altså her 1/500, men kortere kan være påkrevet, egen dagsform etc.), kombinert med anlegg eller ettbensstativ. Jeg bruker mye ettbensstativ med 400 - 800 mm brennvidde, best om en selv kan innta en komfortabel, gjerne sittende, posisjon. Mitt bilde
http://foto.no/cgi-bin/bildegalleri/vis_bilde.cgi?id=110199 med 600mm brenvidde er laget på den måten.

Alle bilder fra den gamle bildekritikken, nå bildegalleriet, må ha ny link. Kronglete.

''... nydelig vær med skyfri himmel og sol'' er vel omtrent det værste du kan komme ut for når det gjelder fotografering av fugler (og mye annet), særlig med hvit fjærdrakt. Uansett må du bruke kameraets histogram så du unngår slik overekspoenring som her, og så selvsagt RAW som opptaksformat.

Lykke til med bra utstyr!

MVH CA
Jan Fredrik I.
Bare en kommentar til ditt spørsmål om hvordan ta bra bilder med 50-500.
Av egen erfaring med dette objektivet montert på Nikon D70 er konklusjonen at objektivet helt klart er skarpest hvis du blender ned til f/9-f/10 se f.eks. bilde nr. 133148
Lykke til.

Mvh

Jan Fredrik
Paal S.
Carsten Arnholm: Utrolig skarpt bilde med veldig bra fargegjengivelse.Hva slags 2x konverter bruker du til 300mm. Selv har jeg en Sigma 2x men bildene blir veldig uskarpe med den selv med stativ og fjernutløser med låst speil. Bruker denne en del sammen med en Canon 70-300 f/4-5.6 IS USM. Burde nok vært lavere f-fakor da converter krever 2.Dårlig optikk eller for høy f-faktor? Setter veldig pris på tilbakemelding fra deg som har vært så lenge i gamet. :-)

Jan Fredrik: Skal prøve meg på blender fra 8 til 12 neste gang for å se de forskjellige resultatene. Er du fornøyd med Sigmalinsen din, og hva har du funnet av svakheter på den?

Paal
Jan Fredrik I.
PS: Jeg har nå byttet ut Sigmaen til fordel for mer lyssterk fastoptikk, at den er såpass lyssvak er nok den største svakheten jeg fant og i tillegg ikke var 100% skarp før f/9. Styrken til dette objektivet er jo et veldig anvendelig brenviddeområde og du får mye objektiv for pengene. Det har jo heller ingen direkte konkurrenter når det kommer til forholdet mellom brennvidde/pris. Og 2x konverter gir garantert ikke topp resultater med dette objektivet.

Mvh

Jan Fredrik
Carsten A.
PS: Det aktuelle bildet ble gjort med en Canon EF 300/2.8L IS USM (lånt stjerneobjektiv, har ikke hatt råd til kjøp så langt) og en Canon original 2x Mk.II konverter, jeg satt komfortabelt på bakken under opptaket og hadde et ettbensstativ i objektivets stativfeste, mellom knærne som også støttet ettbensstativet, samt brukte IS. Vanlig trebensstativ kunne ikke brukes på stedet på grunn av myrete grunn med mye myk vegetasjon.

Konverter, uansett merke, er ikke særlig brukbart for toppresultater på zoom-optikk (men graden av brukbarhet varierer med objektivet). Alle konvertere går ikke godt sammen med all optikk med fast brennvidde heller. Normalt skal det være sikrere å sats på 1.4x konvertere frem for 2x.

Canon 70-300 f/4-5.6 IS USM er vel i og for seg et brukbart objektiv dersom kravene til resultatet er beskjedne og man blender av minst 1 trinn, helst 2. Dårlig AF på grunn av det svake åpningsforholdet. Typisk alt-i-ett-objektiv som kan brukes til ''alt'' men ikke er særlig godt til noe. Ubrukelig med konverter. Gammel IS som ikke er like god som nyere. Gammel IS tåler IKKE å stå på trebensstativ, da MÅ IS slås av, ellers får du håpløst uskarpe bilder, men ettbensstativ går greit.

MVH CA
Paal S.
De neste linsene jeg skal gå til innkjøp av blir 2,8 eller mindre. Men da blir det et og annet objektiv i ny og ne etter lommebok. :-) Takker for tilbakemeldinger og kommer tilbake med mer bilder etterhvert og setter veldig pris på hjelpen jeg har fått.

Paal
Carsten A.
Men i all denne teknikken, ikke glem at du må forsøke å fange fugl (eller dyr) i en eller annen slags situasjon el. lign. Ellers blir det lett bare et artsportrett, OK i og for seg, men slikt står jo ikke så veldig høyt i kurs i naturfotomiljøet.

F/ 2.8 eller bedre er bra saker - men dyrt og tungt, så da gjelder det om å tenke seg godt om og prioritere beinhardt.

MVH CA
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu