For å illustrere hvor svakt nordlyset var kan jeg si: 60 sek eksponering på blender f2.0

Og det setter sine spor i bildekvaliteten. Det var bare så vidt synlig, og jeg var først i tvil om det var nordlys jeg så. Har optimalisert bildet i PS, men ble ikke 100% fornøyd. Hva synes dere?
Bildet inngår i albumet Aurora Borealis -
Utstyr
  • Nikon D70
  • Sigma EX 20mm f1.8 DG Aspherical
  • Brennvidde20mm
  • Blenderf/2.0
  • Lukker60s
  • FilmtypeRAW ISO 200
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNattbilder
  • Lastet opp
  • Visninger743
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_122556} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (6)
Erik A.

Med kun et svakt slør som utgangspunkt, er jo dette svært bra eksponeringsmessig!
Dog blir det hele litt tamt, antakelig grunnet den noe pregløse nedre del av bildet. Speilingen i havet heller ikke helt god. Den kan fordi den er såpass svak, også oppfattes som noe annet enn refleks på havflata - mer som strølys i bildet, optisk refleks e.l. Videre har speilingen en mørk vertikal stripe i seg på høyresiden. Du har jo hatt det på liknende bilder også - jfr. v2 på bilde nr. 154350. Noen idé om årsaken?
Men som sagt, full treff på himmelen eksponeringsmessig!
Tor-Erik E.

Heisann
Jeg tror stripa du ser er bivirkninger av etterarbeidet. Jobber med å finne det eksakte fokuspunktet på objektivet mitt. Som kjent er Sigmas 20mm litt vrien. Men det nærmer seg nå. Jeg greier ikke helt å se noe stripe selv, men jeg vet den har vært tilstede før. Som et resultat av litt dårlig fokusering må bildet gjennom mye oppskarping, tror det kan være der stripa oppstår. Kanskje jeg er litt hard på ''gassen'' når jeg skarper opp bildet. Takk for inspill:)

Tor-Erik :)
Tom R.

Hei Tor-Erik.

Skjønner hva du vil med dette bilde men det er litt i det mørkeste laget
i underkant. Å ta bilder av Nordlyset når det er så svakt er meget vannskelig, serlig hvist du skal få noe resultat av det. Har du gjort noe med stjernene siden det er så lite stjernespor etter den lange exponeringen?

Tom:)
Tor-Erik E.

Heisann
Nei har ikke gjort noe med stjernene i etterkant. Hvordan oppstår stjernespor? Jeg vet det kan komme av lang eksponering, men er det utbrentheten av stjernene som danner stjernespor eller kommer det om man har et ikke så bra stativ? Jeg har nemlig kjøpt et nytt stativ som jeg er godt fornøyd med, og lurer på om kanskje det er årsaken til så lite stjernespor her? Ikke vet jeg...:)

Tor-Erik
Erik A.

Jeg ser heller ikke stripene på min mørkere CRT, men på LCD'ene kommer den tydelig fram, også flere og svakere striper synes der. Jeg ser dem i 3 forskjellige skjermer, og de følger med i bildet når dette sidejusteres, så skjermene mine er det ikke. Disse stripene kan ikke oppstå i et slikt mønster grunnet oppskarping. Det må være en annen årsak. Kan du ikke sjekke råfila på en noe lys skjerm? Synes de også der, så er det jo enten kamera/memorybrikke, optikken eller overføringen til PC'n som genererer dette... Se evt. også på andre lyssvake/langeksponerte råfiler du måtte ha i liggende format, og sjekk om stripene ligger vannrett der. I så fall vet man at de ligger parallellt med langsida på formatet, og det kunne jo være en ledetråd...

Stjernespor genereres fordi stjernene vandrer over himmelen mens bildet eksponeres. Kun dette lager stjernespor (unntatt vibrasjoner og ustøhet på kameraet da, selvsagt). Jo lengre brennvidde, jo fortere og lengre vandrer de i bildeflaten. Sporene er her også de, men med en 20 mm vil de bli så korte og tynne, at de gjemmes av stjernepunktenes egen overstråling/overeksponering. Så sånn er det med den saken!
Ser ellers fram mot flere nordlysbilder, for det er jo så flott...
Erik A.

Fant noe interessant vedr. stripene - sjekk bilde bilde nr. 155432!
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu