Kubbens vei - I
Tømmeret har blitt barket, kuttet og vasket, og har blitt til kubb. Den er nå på vei på transportbåndet til kokeriet/sliperiet.
-------------
Nå er transporten helt innlukket. Før gikk den på kjerrat eller i renne, som endte i en svær jernplate. Denne fungerte som en kjempegonggong. I nordavær kunne det høres helt hjem til oss omlag 1/2 mil vekk.
Bildet inngår i albumet Treforedling i annet lys - Norske Skog - Follum er en hjørnestensbedrift på Ringerike. Tidligere var det en klynge av papirfabrikker ved Hofsfoss.
Øverst Hofsfoss, så Hofs Brug og Follum på hver sin side av Begna. Det to første var ganske gammeldagse og inneholdt mengder av industrihistoriske motiver som jeg ikke var moden nok til å forevige før det ble for sent.
I den tiden jeg jobbet der som ferievikar og praktikant, spiste Follum de andre og la mye ned.
--------------
Serien ligger både på Galleriet og Kritikken. Koblingen her virker når den vil.
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF-S 18-55 mm
  • Brennvidde18mm
  • Blender-
  • Filmtype(ISO100)
  • Nei
  • AnnetBehandlet i PS på LCDskjerm. Vil virke tung i bunnen på mørke skjermer.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriIndustri
  • Lastet opp
  • Visninger528
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_123341} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (18)
Vegard L.
Fargemessig er dette flott. Det tekniske er som vanlig veldig bra. Når det gjelder motivvalg faller det ikke helt i smak hos meg. Kanskje fordi jeg er en ''naturens mann''. Slik jeg ser det passer det liksom ikke med industri i en naturskjønn setting. Spesielt ikke moderne industri, med det mener jeg at det feks. ikke er ''en gammel nedlagt mølle med historisk sus'' e.l.
Mvh Vegard
Henning H.
Ser veldig fint ut teknisk i mine auge. Komposisjonen er på eit eller anna vis litt rotete. Litt for stor kontrast mellom den tome himmelen i venstre halvdel i forhold til all informasjonen til høgre. På min skjerm ser eg så vidt litt detaljar i framgrunnen, men det er i minste laget. Likte veldig godt dei to andre bilda i serien.

mvh Henning
Bjørn H.
Teknikk, lys og stemning er på plass Odd Tore, men kompet er jeg ikke helt fornøyd med ...

Det blir brutalt og hardt.

Transportbåndet som skjærer diagonalt gjennom bildet blir vel dominerende .. trur eg :-

Skulle heller sett en linjeføring og et sug innover i bildet, som antageligvis ville gitt betrakteren en sterkere opplevelse ..

Prøv å kom deg på toppen av renna.. hehe ........................

Bjørn ;¤

Odd Tore S.
Takk for kommentarene!
Fint å få innspill som dette, oppfatningen til den som har sett motivet i virkeligheten vil alltid være forskjellig fra den til de som bare ser bildet.
Min oppfatning av industri er slik at industribilder bør være kraftfulle, harde og brutale, gjerne store kontraster og kraftige hoveddetaljer.
Her synes jeg at transportbåndet sett fra undersiden mot avdampen i bakgrunnen ga en slik opplevelse. Via knekken i venstre side fører båndet inn i fabrikken. Jeg likte også gjentagelsen av stigtrinnene opp til båndet.
Avdampen skulle helst blåst mot øvre venstre hjørne og fylt noe av flaten der, men det var lite trekk i lufta.
Det blir nok flere turer hit om lys- og værforhold blir de rette.
Odd Tore
Øyvind A.
Jeg vet ikke om dette bildet står så godt på egne bein. Uten din forklaring ville jeg nok ikke klart å se hva det er for noe, men det er vel strengt tatt ikke nødvendig heller.

Men jeg liker serien din, og som en del av denne fungerer det ok. Det tekniske er bra (selv om det virker som du har dratt oppskarpingen vel langt).

Ø.
Odd Tore S.
Øyvind:
usm 0-0.3-250.
Det burde ikke være overdrevet, men denne kommentaren har jeg fått ellers også på noen andre bilder med rette linjer og store kontraster.
--------------
Industrimotiver er vel såpass lite kjent for de fleste at bare noen få klarer seg på egne bein, kommer bare på smelteverk og skipsverft i farten. For de fleste er vel treforedling store bygninger og damp/røyk. Kanskje kan dette bidra med ett skritt til?
Odd Tore
Birna R.
i likhet med andre her synes jeg det hele blir rotete. Du har falt for fristelsen til å la tilskueren sortere ut det som er viktig fra det som er uviktig, men det er fotografens jobb. diagonalkomposisjonen er sterk nok, men overdimensjonert, og buskaset på venstre side blir for puslete som motvekt.

Teknisk sett er det adskillig å trekke for gjengroing av skygger og nedre mellomtone (jeg ser nå bildet på en lys LCD-skjerm og fortsatt ser det for mørkt ut). himmelen blir også nokså grumsete. skarphetmessig er det vel lite å trekke, men motivet er i såmåte antakelig ikke av de vanskeligste å fange inn.
Øyvind A.
Det er jo ikke spesielt mye usm du har brukt. Men hva som er passe varierer jo også kolossalt fra bilde til bilde. Det jeg ser her, er antydning til ''trapping'' i skrå linjer + konturer. Jeg vet at spesielt trappingen er vanskelig å unngå enkelte ganger.
Ø.
Kurt S.
Kan ikke akkurat si at dette ble vakkert. Slike anlegg må man imidlertid forholde seg til likevel. De er der, gjør sin nytte og kan ikke fjernes. Kraftfullt og dynamisk er vel mere dekkende uttrykk for dette bildet.
Muligens litt mange elementer å forholde seg til.
mvh Kurt
Odd Tore S.
Bjørn R:
Fin bevisstgjøring. Her må elevøvelser med PS til. I tillegg planlegger jeg ny tur til Follum under andre lysforhold, så får vi se om det er mulig å unngå rotet.
Øyvind:
Trapping i skrålinjer kom ved resizing.
Bare gled deg til du finner den første kromlista eller grillen med nesten rette linjer på bilkirkegården. På Ford V8 1937 grill ble jeg ikke kvitt denne effekten selv om jeg på denne brukte NI og helt lot være å bruke usm. På originalfila var linjene glatte.
Odd Tore
Inger Anne Maritsdotter V.
Eg har sansen for slike industrimotiv i et stemningsfullt lys , som her.

Det eg reagerte på var buskene/trea i venstre kant , de ville eg ha beskjært bort , for å få et ''reinere'' bilde.

Syns ellers bildekomposisjon og lys fungerer helt ok.

Mvh Inger Anne
Eli B.
Jeg synes bildet er spennende og greit, men er enig med Inger Anne at treet kommer forstyrrende inn. Hadde gjort en beskjæring her og fått et renere motiv. Likevel et spennende motiv tatt i et spennende lys.
mvh Eli
Odd Tore S.
Enig i at treet til venstre kunne holdt seg vekk, men det var nå der, og fjernes det, går knekken på samlebåndet også føyken samtidig. Da holder ikke bildet (industri)faglig sett.
Så jeg fant et annet ståsted, og tok alternativt bilde derfra uten tre. Da mistet jeg gjentagelsen av stigtrinnene, og det kom tre bak knekken på samlebåndet i stedet. Det gjør seg dårlig også.
Skal prøve igjen under andre lysforhold, så får vi se.
Follum har bygget nytt admisbygg som er fullstendig i veien for motivene her.
Odd Tore
Inger Anne Maritsdotter V.
Fin forklaring det Odd Tore ;-)
-IAV-
Arne S.
Diagonaler fra hjørne til hjørne bør normalt unngås. Så også her. En brattere diagonal - og større trekant under - ville forsterket dramatikken og framhevet hovedmotivet - røyken og stigtrinnene.
Roger K.
Hei igjen Odd Tore!
Nå er jeg vokst opp i landlige omgivelser og nå omgir seg med fin urørt natur er ikke fabrikkområder det jeg foretrekker, men en nødvendighet. Skjønt jeg har på følelsen det tas mere hensyn nå med omgivelsene rundt og skjerming av anleggene. Nå likte jeg buska du fikk inn på v siden som bryter opp litt. Fler også du har fått linjene fra rørgata bra plassert i bildeflaten. Bilde virker litt mørkt, men det er vel ikke alt en bør få med seg av bakken på et industriområde og kanskje gjennomtenkt.

Ha en fin dag

Mvh RK
Ina W.
Synes bildet er fint, det er røyken som står for det! Stilig at den er akkurat der solen står opp. Skarpt er det også:)
Odd Tore S.
Bunnen ble tung fordi den ble så mørk. Forsåvidt villet fra min side, fordi da vises ikke det høye gjerdet som skiller mot elva og fabrikken. Men jeg vet hovrdan dette ser ut med damp fra et fiberutskillingskar og elva, og har det i hodet når jeg ser bildet, dere ser bare mørkt med rot. Mitt ansvar å ordne opp.
Arne:
Jeg ser og så poenget ditt. Problemet er de fysiske forholdene på stedet, trang p-plass som går under og paralelt med transportbåndet.
Håper jeg får tid til en tur dit igjen i helgen, nå er jeg ekstra bevisstgjort (og det var jo meningen med å legge bildet ut her!).
Odd Tore
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu