Riska kirke
Utsnitt av Riska kirke. Vi ser en spennende blanding av naturstein og trevirke, som sammen med utradisjonelle vinkler gir et interessant uttrykk.
Bildet inngår i albumet RISKA KIRKE - Riska kirke er en arbeidskirke på Hommersåk i Sandnes by. Kirken er bygd delvis på dugnad for 5 år siden, og har meget spesiell arkitektur. Siden det er vanskelig å yte kirken full rettferdighet via bare ett bilde, har jeg valgt å lage en serie av bilder, slik at de til sammen viser kirken slik jeg opplever den... :-)
Utstyr
  • Olympus digitalt kompaktkamera, mju300
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriArkitektur
  • Lastet opp
  • Visninger441
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_124070} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (13)
Inger Anne Maritsdotter V.

Dette likte eg!

En spesiell og fin kirkearkitektur i et veldig stemningsfullt lys.

Likte bildeutsnittet du har valgt.

-iav-
Kristoffer L.

Hei Hege,

Her var det spesiell - og ganske sikkert fin - arkitektur.

Det jeg tenkte jeg skulle kommentere, var linjene i bildet. Hvis du studerer det nøye, vil du se at bordene i panelen ikke er loddrette, men tipper svakt mot høyre. Det kommer sannsynligvis av at du har bøyd deg litt bakover for å få med motivet helt opp til toppen av bildet. Dermed får du det en kaller 'styrtende linjer' i bildet. Med større vidvinkel ville linjene styrtet mye mer enn her, men en legger merke til det her også.

Løsningen vil sannsynligvis være å gå litt lenger unna bygningen, og sjekke i søkeren, før du tar bildet, om linjene styrter. Hold kameraet loddrett, eller tilnærmet loddrett. Styrter linjene, må du enten holde kameraet mer loddrett (med fare for at du mister noe i toppen) eller trekke enda litt lenger unna. Når en trekker seg unna, vil motivet samtidig utgjører en stadig mindre del av bildeflaten. Det kan du korrigere under etterbehandlingen, ved at du velger deg ut bare det utsnittet du ønsker å bruke.

NB. Noen ganger kan det være ønskelig å ha styrtende linjer i et bilde. Da bør de imidlertid styrte mye mer enn de gjør her. Her er et par eksempler på dette, tatt med vidvinkel: bilde nr. 146094 og bilde nr. 133721.

Vennlig hilsen
Kristoffer
Stine J.

Hei Hege

Fint bilde av Riska kirke. Syns du får frem noe av det spesielle med arkitekturen med den vinkelen du har brukt og det utsnittet av kirken du har med i motivet.

Det er endel støy på himmelen som gjør den litt kornete og KL har nevnt dette med styrtene linjer, men alt i alt et bra bilde! :-)

mvh Stine
Odd Tore S.

Et originalt byggverk. Jeg liker innslaget av naturstein og det at du har fått det fram på en livfull måte. Speilingen i vinduet gjør seg, men ble nok litt lys mot høyre.
Bygget gir inntrykk av å helle til høyre. Det kan du fikse i PS i etterhånd ved å bruke Perspective (Image>Transform>Perspective). Det kan være nyttig å fikle litt med den i stedet for å bekymre seg om dårlig plass, oppoverbakke osv i forbindelse med byggverk.
Odd Tore
Kristoffer L.

Bare en liten kommentar til den siste kommentaren: OTS har rett i at det finnes en slik kommando i PS (og i mange andre bildebehandlingsprogram), og at denne kan være nyttig. For dette bildet er imidlertid forholdet at linjene i det nærmeste utbygget styrter mer enn linjene i hovedbygget bak. Det som er nærmest, gir sterkest utslag. Dette kompliserer en god del.

Retter du skjevhetene i dette bildet opp med PS, vil du kunne få rettet opp noen elementer, mens andre likevel vil styrte, men nå på andre måter enn før. Opprettingen vil også kunne gjøre proporsjonene i bygningen skjeve i forhold til hverandre i mange tilfeller. Derfor tenkte jeg det var greit å nevne hvordan en kan korrigere slikt under opptak, noe som nesten alltid vil være den beste måten å gjøre det på, så sant ikke begrenset plass osv gjør det vanskelig. Opprettingsfunksjonen i PS er veldig kjekk i enkelte situasjoner (f.eks. rette opp en skjev horisont eller kant), men er etter min oppfatning ikke egentlig et verktøy for å korrigere styrtende linjer i denne type komplekse strukturer.

Det finnes kostbar spesialoptikk for speilreflekskamera som tillater en å fotografere tett inntil en bygning, og likevel unngå styrtende linjer. For de fleste av oss vil imidlertid løsningen være å trekke litt lenger unna bygningen, og heller dra ut et utsnitt av bildet senere. Eller å bruke de styrtende linjene aktivt som et mer tydelig element i bildet.

Men test gjerne ut funksjonen OTS nevner. Det går an å gjøre ganske mye med den, derfor er det nyttig å kjenne til hvilke muligheter og begrensninger den har.

- Kristoffer

Hege J.

Tusen takk for lærerike og utfyllende kommentarer!

Kritoffer: Leste med interesse din første kommentar og takker for at du tok deg tid til å undervise meg litt i fototeknikk - på en lettfattelig måte som passet meg utmerket! Så lærte jeg noe i dag også... ;)

Odd Tore: Takk for konstruktiv kritikk og et lurt tips! :)

Inger Anne og Stine: Takk til dere også. Hyggelig at dere likte motivet! :)

Mvh Hege
Odd Tore S.

Jeg er naturligvis enig med Kristoffer om at det beste er å unngå problemet ved å velge best mulig standplass. Men best mulig er ikke alltid så bra, og da kan Perspective, Rotate & Co. likevel redde situasjonen. Det er i alle fall mye billigere enn tilt-objektiver, men disse har også egenskaper som ikke kan gjenskapes i PS når det gjelder korreksjon av perspektiv og styring av dybdeskarphet.
Motivet ditt ser forresten ganske krevende ut, fordi deler av murene ikke er paralelle med bordkledningens mønster. Spennende arkitektur.
Odd Tore
Villy N.

Syns en vridning er ikke gjør noe, det setter litt spørsmål ved arkitekturen.
Hva er rett og hva er riktig i arkitekturen?
Gjenspeilingen i vinduet og fargene i muren liker jeg veldig godt.

Hvilken av murene eller veggene er rette?... ;_)
Godt spørsmål.

Litt tenkisk, nei teknisk mener jeg:
(Har vel sett litt for mye på Brødrene Da)l

Fallende vinkler, som det heter er ikke til å unngå om du bikker kameraet oppover, skal du unngå dette må du bruke til tilt-objektiv eller at du retter opp i Photoshop.

MEN:
Du trenger INGEN av disse delene.
1. Du kan bruke mer vidvinkel og holde kamera vannrett.
(Altså, ingen fallende vinkler)
2. Da vil bygningen komme i øverkant av bildet.
3. Også tar du og lager en beskjæring av bygningen som ligger i øverkant.
4. Og vips! Du har et bildet uten fallende vinkler.

Dette er bare ment som et teknisk tips i forhold til fallende vinkler.

Uten at det har så mye med ditt bilde i denne sammenhengen.

Om noen ikke liker skjeivheten i bildet ditt, så gi beskjed om at de skal se skjeivt på saken...
For da vil tingene rette seg opp... ;_)

mvh Villy Norås
Hege J.

Takk til dere siste også! :)

Målet med bildet er å vise en spesiell og interessant arkitektur. Dere er inne på noe når dere stiller spørsmål rundt hvilke bygningsdeler som egentlig er rette her. Faktisk ikke enkelt å svare på... Den fremste muren er et utbygg som inneholder kontorer. Den midterste muren er et lite utbygg til hovedbygget (kirkesalen) som sees lengst bak. Kirken ligger dessuten plassert i en bakke, slik at det kan se ut som om bildet heller, og siden man ikke har en rett hovedlinje i bildet, blir det komplisert. Men det er jo nettopp noe av det som gjør det spennende! Det er vanskelig/umulig å vise kirken godt i kun et bilde. Vurderer derfor å legge ut flere bilder av dette spesielle bygget fra andre vinkler senere.

Mvh Hege
Oddbjørn W.

Hei Hege
Ser du er aktiv på dotten fremdeles. Jeg har vært på reis i over 2 uker, og avskåret fra å følge med. Hmm, har savnet dere alle.
Riska Kirke - det var spennende. Ser du har fått mange kommentarer med både godord og gode råd. Og jeg kan bare slutte meg til alle som synes dette er et virkelig bra bilde.
Du skriver at dette er et utsnitt av kirken, og - du må ha meg unnskylt - jeg bare måtte inn på nettet for å finne et bilde av hele kirken. Det fant jeg, men bildet sa meg svært lite. Så jeg vil bare oppfordre deg til å legge ut flere bilder, som du skriver du vurderer. Og om jeg kan få komme med et ønske: Få med deg kirkens høyeste punkt.
I tillegg til bildet har du også skrevet en liten omtale. Her skriver du at kirken delvis er bygd på dugnad. Imponerende - spør du meg.
Lykke til Hege!

mvh
Oddbjørn
Hege J.

Hei Oddbjørn!
Godt du er tilbake! :)
Kirken er langstrakt og høy og ligger kronglete til i en bakke. Det er ikke enkelt å ta et oversiktsbilde som fungerer, som jeg har vært inne på over. Den er faktisk til litt hodebry for meg! Skal se om jeg kan få til noe en dag... Ellers bor jo du såpass i nærheten at kanskje DU kan ta utfordringen!! ;)
Ha en fin kveld!

Mvh Hege
Linda W.

Hei:)
Riska kirke ser ut som en spennende kirke! Morsomt å se flere vinkler og detaljer! :)
Hege J.

Takk til deg også, Linda! :-)

Ja, kirken er spennende arkitektonisk, og spennende å fotografere. Den gir et nærmest uendelig antall fotografiske muligheter. Derfor denne serien... ;-)

Mvh Hege
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu