Follum i kveldslys
Bildet inngår i albumet Treforedling i annet lys - Norske Skog - Follum er en hjørnestensbedrift på Ringerike. Tidligere var det en klynge av papirfabrikker ved Hofsfoss.
Øverst Hofsfoss, så Hofs Brug og Follum på hver sin side av Begna. Det to første var ganske gammeldagse og inneholdt mengder av industrihistoriske motiver som jeg ikke var moden nok til å forevige før det ble for sent.
I den tiden jeg jobbet der som ferievikar og praktikant, spiste Follum de andre og la mye ned.
--------------
Serien ligger både på Galleriet og Kritikken. Koblingen her virker når den vil.
Utstyr
  • Canon EOS 20D
  • Canon EF-S 17-85 IS USM
  • Brennvidde44mm
  • Blenderf/8
  • Lukker15s
  • Filmtype(ISO100)
  • Nei
  • AnnetEV +2/3
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriIndustri
  • Lastet opp
  • Visninger711
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_124388} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (30)
Marcelo V.
Delikat bilde. liker den/det blanke is/vannet.

Marcelo
Rune H.
Spenstig - et godt industribilde!

Fin refleksjon - formen i røykskyene gjentas på en god måte!

Trærne avgrenser bildet bra på begge sider!

I enkelte partier er det relativt sterkt lys - men i et slikt industribilde som dette synes jeg det passer godt! Synes du får fram det du henviser til i bildeteksten din - nemlig at det er massiv og ruvende hjørnestensbedrift!

Kunne kanskje fjærnet refleksjonen mellom speilingen av røyken og nedre billedkant?

Rune :)
Odd Eirik S.
I kategorien industri forventer man jo ikke å finne slike trolske og stemningsfille bilder som dette. Meget positivt å vinkle det på denne måten.
Underteksten er i så måte også med på å heve bildet. Selv om jeg synes det står seg svært godt alene. Skogen på andre siden av vannet fremstår jo som rene trollskogen. Masse øyne som stirrer ut i mørket. Dette tok seg godt ut. Kunne kanskje klonet bort de to røde øynene oppe til høyre. Synes nok de forstyrret og ødela litt av balansen blandt alle øynene. Men det er vel styggen selv som står der oppe og våker over det hele. Må være sinna for det damper jo ut av hodet på han. Men det skal vel være slik. Er det markeringslys på toppen av en pipe vi ser der?
Synes nok lyset kunne vært dempet litt. Kan gjøres ved å benytte selectiv color, velge ut fargen midt i den skarpeste lyskilden. Så bruke channel mixer å dempet RB med 30% samt G med 30% i B-kanalen. Vil gi lyset et gulere skjær.
Ellers svært enig med Rune i det han skriver. For meg er det helt klart lyset og røyken og speilingen som skaper stemning her. Speilingen er i så måte temmelig avgjørende. Som Rune er jeg nok enig i at refleksjonen i nedre bildekant kunne ha vært klonet bort. Som alt det andre blir det nå mest pirk.

I det hele et sjeldent flott og annerledes industribilde.

mvh
OddES
Venche J.
Veldig flott nattbilde Odd Tore. Liker reflekksjonene og det flotte lyset. Odd Eirik har jo fabulert om troll og skummel skog, så det står jeg over. :)

Blender 8 og lukker 15 sek. + ISO 100. Brukte du støyredukksjon her?

Nå skal jeg ut i måneskinnet og teste. :)

Wenche.
Inger Anne Maritsdotter V.
Bra med skarphet i et ellers stemningsfullt bilde, ville muligens sett det litt trangere på begge sider, bildet kunne med fordel vært i litt mindre format.
-iav-
Hege J.
Et annerledes, men vel fungerende industribilde. Interessant undertekst.
Lyset og speilingen skaper en ''koselig'' stemning, uvanlig i et industribilde, men ikke negativt.
Har du bevisst valgt en så midtstilt horisont?

Mvh Hege
Steinulf L.
Et svært så poetisk industribilde og annerledes ennde strengt 'tekniske' forøvrig i serien. Motivmessig beveger du deg muligens vekk fra ditt opprinnelige tema, men dette fremstår som gjennomarbeidet og bra. Utsnittet passer godt her.
Avsluttet .
Fantastisk lysgjengivelse og skarphet du har fått til her synes jeg. Speilingen av dampen er noe av det som virkelig gjør dette bildet etter min mening. Mulig det store lyset til høyre på selve fabrikkbygningen blir litt kraftig, men det gjør egentlig ikke så mye når resten er så bra. På lcd-skjermen her ser kontrasten mellom mørke og lyse områder utmerket ut. Skal se bildet på min vanlige bilderørskjerm på jobb i morgen for sammneligning.
Ketil M.
Litt skarpt lys, men duverden for et fint bildet dette var!
Kjartan T.
Her blir det litt for lite industri og litt for mye stemning for min del. Savner et litt trangere utsnitt eller en detalj som viser bedre hvor vi er. Før jeg leste teksten skjønte jeg absolutt ikke at dette viste en hjørnesteinsbedrift.

Mange detaljer i dette bildet som jeg godt kunne tenkt meg å se nærmere på, men litt for mye død-flate etter min smak.
Kurt S.
Har litt vanskelig for å si at store kolosser av industribedrifter er vakre-:)
Bildet ditt ble likevel vakkert med den imponerende røyken i bakgrunnen som også gjenspeiles i vannet. Flotte gyldene fargetoner.
Synes Rune uttrykker det godt når han kaller dette for et spenstig og godt industibilde. Tilslutter meg dette.
Kurt
Avsluttet .
Bra gjennomfort. Hva var temperaturen denne kvelden?
Janne L.
Nydeligt bilde. Skyene gjør hele bildet. Lyset er fantastisk. Og slik som lyset reflekteres i skyene både på immel og i vann gir bildet en ramme. Rett og slett nydeligt.
Janne
Odd Tore S.
Takk for interessen og kommentarene!
Vel, dette er sjokoladesiden av Follum som et lyshav som sees over mesteparten av Ringerike, helt opp til Ringkollen og Gyrihaugen.
Jeg synes det er helt typisk for Follum, det er både et mektig syn og et landemerke når det er mørkt. Andre motiver med mer industripreg over kommer senere.
Teknikk osv får jeg komme tilbake til i morgen, er akkurat tilbake etter kveldens møte.
Wenche:
Ingen støyreduksjon i kameraet, hot pixels ser ikke ut til å være et problem med denne 20D'en. Forsiktig NI for å fjerne tendenser til fargestøy og litt kornethet etter resizing i de mørkeste områdene av dampen.
Odd Tore
Gaute B.
Et knallbilde! Skulle først tro at det var industrien som sto i full fyr og flamme, men ved nærmere ettersyn ser man jo hva det egentlig er. Flotte speilinger og meget effektiv bruk av lang lukkertid. Stemningsbilde av industri er sjelden vare. God serie!

Utsnittet er passende slik det er. Omgivelsene er jo også en del av industrien, men litt synd at industrien i seg selv blir mer eller mindre borte i ''effektene''.

Men, uansett; et vakkert bilde
Ronnie S.
En slags industriens svar på nordlys :-) Lekkert.
Odd Tore S.
Jeg synes det er på sin plass å vise at industri også kan være ''pent'' under egnete forhold. Jeg har forøvrig et dias fra 1961 tatt fra omtrent samme sted, det kunne være artig å legge ut også dette en gang om jeg får skikk på det.
Været er helt avgjørende for dette motivet: Må være kuldegrader, klart og ikke vind. Her -8 oC og frisk sno, varierende om nord. Helt på grensen til at dampen dekker hele fabrikkomplekset.
Dette er også hovedårsaken til at horisonten er så midtstilt. Med dampen mer rett til værs ville det vært rom for justeringer.
Refleksjonen i forkant er villet. Jeg ergret meg over at de andre refleksjonene fra de store lysene ikke kom med på bildet, så det falt meg ikke inn å fjerne denne. Interessant at dere synes den forstyrrer, kan være enig når jeg forsøker å glemme det jeg så.
Sterkt lys, ja, dette bildet er eksponert etter histogrammet helt opp mot utbrenning og så EV 1/3 tilbake. Prøver å unngå øking av belysning i PS og den fargestøy det medfører. Her er har jeg valgt det lyseste området og brukt brightness decrease allerede. OK på mørk CRT, kunne gått lenger på LCD. Jeg kommer til å la utskrift bestemme dette.
Odd Eirik:
Ja, de røde øynene er faktisk fra styggen sjøl sett i et relativt miljøperspektiv. Mens resten er skyene stort sett er ren vanndamp, er dette skorsteinen til dampkjelen. Der kommer det nok litt grums ut her selv etter rensing, antar at de fyrer med ganske tung olje. Jeg er litt fasinert av skorsteinen med lys som mulig eget motiv.
Odd Tore
Avsluttet .
Joda, like lekkert på gammeldags bilderørsskjerm dette - som jeg så det på lcd i går kveld. Fremdeles like vakkert. faktisk ganske enig med deg i at industri ikke trenger å være stygt. Nå etter å ha sett på bildet flere ganger siden i går kveld spekulerer jeg på om ikke et kutt i topp og bunn + på venmstre side kunne vært på sin plass - for å få vekk litt av alt de svarte rundt; mere fokus på damp og fabrikk.
Bjørn H.
Meget læækert industribilde, .... kan nesten gå i kategorien naturbilde jo ...

Har ingen problemer de mørke omerådene ... , og forslaget om kapping er jeg i tvil på gitt... .

En strammere beskjæring vil gi for lite luft rundt røyken, for det må være som det er...

Mulig det er litt å hente på venstre side ??

For meg funker dette utmerket Odd Tore

Bjørn ;¤

Inger-Lise S.
Hei! Her har du klart å få industri til å framstå som vakkert og det er etter min mening et kunststykke.

Motiv,farger og lys framstår med en vakker stemning.

Inger-Lise:)
Johan K.
Dette var flott. Man kan gjøre noe vakkert av industriområder og.
Kutteforslag er jeg usikker på om vil fungere. Etter mitt syn står det godt nok som det er.
Meget bra dette synes jeg

Johan
Odd Tore S.
Som for Løvenskiold fyrer for kråkene, bilde nr. 146796:
Dampen må få sjansen til å dø ut før kanten av bildet, ellers må den kuttes tvert over. Bildet ble først behandlet på en LCDskjerm med forholdsvis lyse mellomtoner, og det bestemte utsnittet. På denne mørkere CRTskjermen kunne jeg kuttet litt i venstre kant.
Odd Tore
Roger K.
Hei hei Odd Tore!
Jeg har vel sagt en gang at industriområder ikke er noen vakkre elementer i naturen, men en nødvendighet. Når det fremstilles slik må jeg innrømme at jeg er tilbøyelig til å trekke det tilbake. Vel, det tegner seg sikkert litt annerledes i dagslys. Bilde bør få stå slik det er og ikke enig i kuttforslag. Må si du har gjort en strålende jobb her og har ikke noe innvendinger på dette.

Ha en fin dag

Mvh RK
Avsluttet .
Dette likte jeg veldid. Flotte farger og røyken ble flott med den lukkertiden. likte det andre bildet fra en annen vinkel også.. flotte bilder.
Jonny E.
Hei igjen

....Eg finner ingen grunn til og rope ''kutt''
på det her bildet tross midstilt horisont.

Pipa og røyken til høyre e svært viktig for bildet
i tillegg til den blanke flata, et meget flott bilde.

Ha en fortsatt god kveld

. JonnyE
Avsluttet .
«Follum ved natt»?

Nyskapende preposisjonsbruk på norsk, og det er slett ikke en kompliment. Jeg får frysninger!

Jeg er nokså sikker på at bildet ville vært mye bedre om det var tatt tidligere på kvelden; da ville rester av dagslys på himmelen gitt en mørkeblå kontrast til alt det oransje.


Anniken S.
Her fasinerer du meg. Liker måten bilde blir dratt inn i en indre sirkel og fylles med repetisjoner. Syntes definitivt det var et godt tidspunkt å fotografere på. Spennende med nattbilder som lyser opp, bonus med de fine speilingene i vannskorpen. Dette var noe for meg.
Odd Tore S.
Takk for flere kommentarer!
Dette motivet fortsetter jeg å bearbeide, siste gang nå fredag, men til nå har ikke vind, temperatur og lys spilt sammen slik jeg ønsker i forhold til det resultatet jeg ser for meg.
Odd Tore
Magnus L.
Nydelig bilde....mener at dette er det beste bildet av Follum noensinne, den egner seg jo ikke noe særlig som motiv i dagslys...!!
Odd Tore S.
Takk for positiv kommentar om Follumbildet!
Follum i dagslys? Det avhenger vel av hva slags dagslys. Jeg ser for meg noen kombinerte muligheter og utfordringer til sommeren, men det er mye som må klaffe. Og det er ikke enkelt å bedømme lyset på Follum riktig fra Kolsås!
Odd Tore
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu