Føyke langs Vikaåi - I
Stille og solfylt dag på Haugastøl.
Mens vi var på vei opp langs Vikaåi fant kaldlufta på platået under Hallingskarvet ut at den ville ned i Ustedalen. I løpet av kort tid sto dalen i kok, og på det trangeste måtte vi gå fiskebein på flatene. På toppene rundt omkring var det bare lett bris.
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF-S 18-55 mm
  • Brennvidde55mm
  • Blenderf/8
  • Lukker1/800s
  • Filmtype(ISO100)
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger772
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_127861} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (29)
Stein Oleiv B.

flotte, grålignende, kalde farger, bra komp med skifyren og skisporene, jeg likte dett bilde!

mvh §teini
Avsluttet .

Virkelig fine linjer og monumental natur. Bildet fremstår litt grått på min crt-skjerm her på jobb. Mulig du kunne kjørt på litt mere kontrast, men på den annen side skaper gråheten mere værstemning. Dette hadde nok ikke vært noen tur for en lavtlandskrabbe som meg....artig da å se bilder fra dere og andre som driver og går endel i fjellet.
Odd Tore S.

Bildet virker grått fordi lufta er fylt at snøføyke i motlys. Det ligger også et teppe av føyke over snøen i hele forgrunnen.
Dette er faktisk en underdrivelse av forholdene. De ferskeste sporene i forgrunnen er mine og er ca. 1 minutt gamle (tiden det tok å snu seg, ta av objektivdekslet og fokusere).
Odd Tore
Bjørn H.

Heisan Odd Tore -

Rett og slett en nydelig stemningsrapport fra fjellheimen -

Her er flotte V former og kurver innover i motivet. Dette skaper fin dybde, og den blå himmelen står i fin kontrast til den grå snøføyka -

Personen er selvfølgelig med på å heve hele opplevelsen. Vedkommende er fint plassert og bryter svakt med fargeinnslaget.. Hvis det er mulig, kanskje du kunne hentet ut ''litt'' mer farge i anorakken ??

Bildet er meget flott å se på, man får bare lyst å pakke sekken og suge inn fjellufta :))

Bjørn ;¤

Inger-Lise S.

Hei! Mektig og flott natur i skikkelig vintervær.
Snøføyka gir skikkelig stemning her og personen hever bildet. Fine linjer og krver og god dybde,saom Bjørn sier. En flott komposisjon.
Jeg liker bildet godt og det vekker gode minner.

Inger-Lise:)
Steinulf L.

Flott vinterbilde. Du har fått frem værforholdene og føyka på en forbilledlig måte. Bildet hadde selvfølgelig vært veldig statisk uten personen. Skisporene alene er ikke nok til å skape liv i bildet. Skulle jeg gjort noe annerledes ville jeg kanskje kuttet litt av himmelen, så bare en flik til venstre hadde vært igjen.

Et godt eksempel på hvorfor jeg foretrekker barmark under føttene. Fint bilde!
Odd Tore S.

Bjørn:
Her trengte du ikke å suge inn fjellufta. Det var nok å åpne munnen, så fikk du både luft og litt væte samtidig. Det var verre å få den ut igjen!
Burde Aties anorakk vært rødere? Den er i skyggen, og det er kraftig føyke mellom henne og meg. Jeg prøvde en slik versjon også før jeg la ut denne, men syntes at inntrykket av været da ble svekket.
Steinulf:
Kan nok være enig fra et fotografisk synspunkt, men nå kan man se at det ikke er føyke over toppene, og det er litt uvanlig og ut fra min dokumentariske legning verdt å bevare.
Odd Tore
Eli B.

Flott bilde, jeg likte dette. Fint med litt heftig vær innimellom. Kjenner meg igjen, men nå er det jammen lenge siden.
mvh Eli
Rolf S.

Hei.
Hadde gjort meg opp en mening om bildet før jeg leste noen kommentarer. Den meningen har Bjørn satt ord på, så da trenger ikke jeg gjøre det.
En ting er jeg imidlertid litt uenig med han i. Jeg synes det er bra at personen ikke har rødere anorakk. Da ville nok personen dominert for mye.
Men jeg kunne tenkt meg personen noen meter lenger frem i terrenget.
M.v.h. Rolf
Kurt S.

Her ser det skikkelig værhardt ut ja. Fjellet er nok ikke alltid å spøke med.
Storslagent bilde med flotte linjer og fin dybde.
Fin variasjon i belysning og kontraster.
Tror jeg ville foretrukket å gå med vinden i ryggen under slike forhold.
Mvh Kurt
Lars-Anders M.

Meget fint naturmiljøportrett. Strålende bra.
Odd Tore S.

Takk for flere konstruktive og hyggelige kommentarer + en anbefaling!
Fotografen hadde fordelen av vinden i ryggen en stakket stund, ellers praktiserer vi alltid å starte med vinden i mot. Skulle gjerne hatt litt lenger lukkertid for å få fram snøføyka bedre, men her svaiet fotografen for mye i vinden.
Rolf:
Veldig hyggelig å høre fra deg igjen, jeg har savnet både bilder og kommentarer fra deg. Du har en sans for motiver som er forskjellig fra min, og det synes jeg var (og er) inspirerende. Dette bildet finnes også i andre versjoner med Atie nærmere, men skiløpere i sterk vind har av og til en stil som trekker oppmerksomheten vekk fra resten av bildet!
Odd Tore
Inger Anne Maritsdotter V.

Et nydelig flott vinterstemningsbilde ,
fine linjer og diagonaler ,
snøføyka og sola skaper også en god stemning,
bra formidlet.
-iav-
Jonny E.

Hei hei

En god fortelling om kor fort været skifter i fjellet,
fint og ha vindvotta og sånt lett tilgjengelig,
eg har vært så ufornuftig og hatt dem i bunnen av sekken,
også fint med skifeller i sånt vær kor det fort blir all slags føre på 5 meter.
Eg trur bildet hadde kunna vært justert litt i levels, det e etter min
smak litt gråare enn nødvendig, eg villa hatt sneffokken litt kvitare.
Det e også et litt lysare område rundt Atie som eg undres litt på.

Ha en god kveld

. JonnyE
Vegard L.

Slenger meg på all skryten. Flott bilde.
Mvh Vegard
Janne L.

Det imponerer meg at du kan tenke komposisjon og bilde når det føyker rundt deg. Men det er godt at du gjorde det, for det ble et flott bilde. Skiløperen setter det hele i perspektiv. Fint med skisporene. Utroligt at himmelen er blå i det fjærne, mens vi ser virkelig snøføyken rundt ørene på skiløperen. Flott bilde.
Janne
Venche J.

Kjempeflott, gjør som Vegard, slenger meg på. :)

Wenche.
Erik J.

Stilig, får en følelse at jeg selv er med på turen
André M.

Herlige former og linjer. Det komprimerte perspektivet bidrar til et ord som faller naturlig: Storslagent.

Enig med Bjørn i at du burde ''ljugd'' på litt mer farge på anorakken.
Odd Tore S.

Takk for flere kommentarer, det hjelper til å få igjen varmen etter denne fotoseansen!
Jonny:
Her brukte jeg eksponering etter den metoden som jeg beskrev i kommentaren til ditt musebilde, og korrigerte med Levels og Color Cast etterpå. På den skjermen jeg brukte da, var det hvite på grensen til utbrent. Det var et spesielt, nærmest litt grågrøntmetallisk lys i føyka, sol gjennom skyer. Jeg ønsket å beholde denne effekten uten grønnstikket.
Det lyse området rundt Atie håper jeg at er en lokal snøføyke rundt henne. Jeg gjorde mange forsøk på å fange slike lokale hvirvler, men de beveget seg fort og uberegnlig, og mesteparten ble bom. Godt å ha digitalkamera under slike forhold.
Men utløseren på 300D (og andre eldre Canon EOS som jeg har) er håpløs under slike forhold, fordi den er nesten umulig å betjene kontrollert med hansker/votter. Her var gamle Nikon topp.
Odd Tore
Roger K.

Hei Odd Tore!
Været på fjellet kan til tider være lunefullt. Likte dette uniddelbart og flott fanget øyeblikk. Du lurer litt på om Aties anorakk burde vært rødere. Jeg mener ikke det. Da trekker du oppmerksomheten på Aties så mye frem at det virker litt unaturlig i snøføyka. Nyter det her Odd Tore og det ser surt ut nede i dalen. Friske pust på fjelltur er da greit.

Mvh RK
Jonny E.

Hei igjen

Takk for utfyllende forklaring på bildet ditt
og eksponeringstips på mitt bilde.

Ha en god kveld

. JonnyE
Stig B.

Nøyer meg med: FLOTTTTTTT

Fine linjer, bra utsnitt, dramatisk vind og bra lys. Her stemte mye for meg.

Mvh Stig
Hege J.

Vel formidlet storslagen natur! Meget bra, Odd Tore. :-)

Jeg synes anorakken skal være som den er. Det ville virke unaturlig om den var sterkt rød i dette snødrevet. ;-)
Har ingenting konstruktivt å bidra med utover dette.

Mvh Hege

Caroline M. S.

Herlig bilde med fine kurver og mønstre. Bra med skiløperen som bidrar til å vise hvor stort landskapet er og flott med snøføyken. Fint også at dette er et fargebilde, men jeg ville dempet himmelen noe. Jeg synes fargene på den virker både unaturlige og trekker oppmerksomheten bort fra resten av bildet. Med en noe gråere eller hvitere himmel ville jeg hatt skiløperens anorakk bittelitt rødere (bare bitte, bitte litt - for at det skulle være tydelig at dette er et fargebilde), men med en himmel som du har her, synes jeg det er bra at skiløperen ikke er rødere.
Odd Tore S.

Takk for flere konstruktive kommentarer!
Jeg vil nok fortsatt holde på dempet rød anorakk i snøføyka.
Som nevnt i en av mine tidligere kommentarer her, er lyset litt rart her. Hvitbalansen er satt etter den lyseste delen av føyka. Da ''ble'' himmelen slik. Samme farge finnes også på andre bilder med dette kameraet under lignende forhold. Det ser verre ut her på denne mørkere CRT-en enn på den LCD-en jeg brukte under behandlingen i PS.
Jeg har ingen god løsning på dette enda, men siden det blir så mange kommentarer om dette, skal jeg jobbe med saka.
Odd Tore
Lars Amund L.

Har hytte på snaufjellet, så bildet fikk fram gode assosiasjoner...Litt enig med Rolf Støa ang. skiløperen som kunne vært litt nærmere, så jeg prøvde å skalere bildet ved å dra nede i venstre kant opp til det nærmeste gjennomslaget(mørke) skisporet på venstre side. Uansett gleder jeg meg til påske akkurat nå :-)
Caroline M. S.

Jeg vet ikke hvordan du kan ''fikse problemet'' i kameraet. Med fare for å foreslå noe du allerede vet: hvis dette er et RAW-opptak så kan du jo lage to jpg-er av RAW-originalen - en hvor du har snøen/landskapet som den er og en hvor du bruker en annen hvitbalanse (og evt andre justeringer) for himmelen og så legge de to oppå hverandre i PS og viske (med stor, myk pensel) bort bort himmelen på den øverste (hvis du legger den med ''feil'' himmelfarger øverst).

Hvis det ikke er RAW-opptak har du jo muligheter med å lage ulike lag/layers og fikse på fargene der og viske bort.
Odd Tore S.

Caroline:
Jo, jeg har prøvd det også, men himmelen ble fortsatt ikke bra (bl.a. bildet fra Kjeåsen).
Kanskje er jeg dårlig kalibrert i blåkanalen, slik at jeg ikke bedømmer fargen på himmelen riktig?
Men de gangene dette har blitt kommentert, har det vært blanding av skyer og blå himmel, og tendens til føyke eller høy dis, og da blir lyset i utgangspunktet litt spesielt.
Odd Tore
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu