Tørrfuru i halo
Vardåsen, Langfredag 2005:
Solen begynte å stå lavt på himmelen da det trakk inn et tynt skylag høyt oppe.
Halo varsler ofte værskifte og nedbør, her skyet det over, men det var det hele.
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
  • Blender-
  • Filmtype(ISO100)
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger851
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_132511} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (33)
Nikolai E.

Knall bra bilde! I utgangspunktet litt kjedelig med midtstilt furu, men komposisjonen veies opp med vegetasjonen til høyre i bildet. Meget fin lav horisont. Tørrfurua er eksemplarisk god, stort pluss for at ikke sola brenner ut stammen. Bildet klart undereksponert som gir meget fin mørk himmel, haloen trer vel også bedre fram med denne eksponeringen. Litt pirk: kunne godt vært foruten kondensstreken etter fly, over tretoppene. Samt 2 små reflekser fra objektivet.
Lars J.

Herlig siluett og en spennende himmel - synd det er mye CA i bunn av bildet
Avsluttet .

Jeg liker veldig godt hvordan du har plassert treet foran sola, det gjør bildet til noe mer enn en solnedgang. Lekker struktur i himmelen. Jeg kunne muligens tenkt meg treet/sola - som jeg anser for å være blikkfanget her litt lengre ut til høyre i bildeflaten, blir litt for sentrert nå synes jeg. Haloen er dekorativ akkurat på dette motivet.
Steinulf L.

Fint bilde av spesielt værfenomen. Komposisjonsmessig neppe blant dine beste.
Øyvind A.

Ok illustrasjon av bisol. Haloen kunne gjerne ha vært tydeligere.
Ø.
Odd Tore S.

Takk for kommentarene!
Når det gjelder komp, er det ikke mye å gå på her. Jeg ligger på ryggen (i et sig av smeltevann) for å komme så lavt at alle grenene går klar av horisonten. 10 cm til hvilken som helst side, og bildet ble utbrent sammen med halve trestammen.
Maks vidvinkel.
Forandringer i kompen må derfor begrenses til å kutte. Kuttet jeg på venstre side, ble strålemønstret i skyene for mye svekket etter min mening.
Nikolai: Ja, flyet kunne holdt seg vekk, eller jeg kunne klonet det vekk. Men jeg valgte, som nesten alltid, å ikke klone.
De to refleksene ser jeg ikke? Det er to ''værmenn'' på bildet, men det er der refleksene i iskrystallene er sterkest.
Lars: Ja, jeg er obs på dette, men jeg ser det ikke på vanlig betraktningsavstand. Hvis jeg hadde hatt med vidvinkelobjektivet, hadde jeg skiftet, for det skal være bedre på CA.
Odd Tore
Johan K.

Komposisjonsmessig synes jeg treet blir litt midtstillt. Det veies litt opp av trærne nede til venstre. Men, kunne tenkt meg treet plassert litt mer til høyre.
Ellers var haloen pen, og skyformasjonene skaper et lite sug innover i bildet.

Johan
Brian Cliff O.

Helt herlig naturbilde! Syns ikke flyet ødelegger mye, jeg.

mvh
Brian
Nikolai E.

Odd Tore, jeg antok at de 2 lyse flekken på hver sin side av furua er reflekser i objektivet, men du mener de er naturfenomener? Javel, så lærte jeg noe nytt idag :)
Odd Tore S.

Ja. det er det som kalles for bi-soler, men som er den del av haloen. De er mye tydeligere på bilde nr. 154281 .
Bisolene var synlige da jeg tok bildet, mens resten av haloen kom ikke frem før jeg fikk opp bildet på skjermen etterpå.
Den var derfor svak, og jeg har ikke fikset noe særlig på den på bildet heller.
Odd Tore
Øystein V.

Storslagent!
Fint siluettbilde og fin himmel.

Mvh
Øystein
Lars-Anders M.

Tja er dette virkelig så bra som dere sier. Ett tre i siluett mot himmelen. Vakkert men ikke mere.Det er min mening.
Inger Anne Maritsdotter V.

Fin silhuett av det spesielle treet i solnedgang, for min del forstyrrer trærne man ser bare litt av i høyre del, resten av harmonien her, da eg syns det hadde vært et renere bilde uten de. Men de var sikkert ikke så lett å fjerne.
mvh IAV
Gunnar G.

Jeg liker bildet ditt. Men jeg har sittet og betraktet det en stund nå, og det er noe i bildet som ''skurrer''. Jeg tror det er balansen. Personlig har jeg ingenting imot midtstilt tre, men jeg er faktisk litt uenig med Nikolai som synes at komposisjonen veies opp av vegetasjonen til høyre. Det er nettopp den jeg har hatt problemer med. Som vanlig sitter jeg her med papirark for å se om bildet kan/bør beskjæres på noen som helst måte. Og jeg har et forslag til beskjæring. Kutt inn fra høyre side til like etter kondensstripen. (Her er jeg enig med Nikolai). Du får da med hele treet og den lysende refleksen i bildet. Jeg synes denne beskjæringen framhever venstre del av bildet bedre, og etter min mening er det i venstre billedflate det virkelig spennende i bildet ligger.
Gunnar
Kurt S.

Hei.
Gunnar satte faktisk ord på det jeg spekulerte på da jeg kikket på bildet for en stund siden. Balansen. Støtter hans beskjæringsforslag.
Synes dette ble vakkert. Flott med haloen og bisolene.
At du fikk, eller du valgte sikkert, å ha treet rett foran sola gjorde bildet spesielt og absolutt severdig.
Mvh Kurt
Bjørn H.

Hei hei Odd Tore ....

Fint bilde, nydelig siluett, og haloen er passe fremtredende :)

Okey, ser at det tikker inn forslag til komposisjonen og beskjæringen. Her kommer et til :

Jeg ville fjernet stripen fra flyet på høyre side, og kappet litt på venstre side for å midstille motivet maximalt .......

Hehe ....... det tenker jegdet ...(smaken og baken vet du :))

håper du har hatt en fin påskefeiring ...

Bjørn ;¤
Stig B.

Flott bilde med fin siluett og tydelig halo. Masse fine kommentarer, skal ikke prøve meg på beskjæringsforslag :-)

Mvh Stig
Odd Tore S.

Takker for flere kommentarer og beskjæringsforslag!
Jeg tenkte slik før jeg la det ut:
- omtrent kvadratisk med treet helt midtstilt, ulempe mister mye av strålemønstret i skyene
- kutt i høyre side til skyen med værmannen (ringeriksk for bisol), ville da egentlig helst hatt mer på venstre side enn det fantes
Men så valgte jeg hele bildet uten å kutte én pixel, kanskje fordi det var minst tradisjonelt.
Jeg har derfor ingen problemer med forslagene deres, men bildet blir litt annerledes i begge tilfelle.
Når man ligger slik på ryggen og fotograferer med 17 mm brennvidde sitter oppfatningen av litt vidvinkel igjen. Opptak med treet ut fra senter så ut til å gi indre reflekser i objektivet.
Odd Tore

Erik J.

Sjeldent å se gode bilder av trær, men her fikk du det til....
Elisabeth N.

Fint bildet.
Janne L.

Virkelig en flott silouett. Bilde er virkeligt vakkert. Jeg likte godt solstrålene som blir reflektert.
Janne
Fred S.

Her vet jeg jaggu ikke hva jeg skal si, Odd Tore, men jeg velger å være dønn ærlig: Innbiller meg jo at du er rimelig kresen mht til hva du legger ut; du er også en av de ytterst få gjenværende som i alle fall nå og da tør å si din oppriktige mening om et bilde. Så da spør jeg: Tror du på alt som du har fått servert her ? Ser at Lars-Anders M. stiller et spørsmåltegn til alle de rosende kommentarene her, og det må nok jeg også gjøre: dette er temmelig ordinært.

Det er ok hvis pointet ditt kun er å vise et værfenomen ( halo-effekten), men hvis du mener at bildet også er av høy standard, da begynner jeg å lure litt:
Gammel furu i silhuett, altså. kjedelig komponert, midtstilt, ville ha passet bedre i høydeformat, nederste del av stammen forsvinner i mørke, og buskaset til høyre gjør ikke saken bedre.
Ingen grunn til å skamme seg; håper og tror at det var halo-effekten du ville vise; vet du er interessert og kunnskapsrik på en haug med felter. De som bør skamme seg er gjengen som ikke finner noe å kritisere her.

vh fred
Odd Tore S.

Fred:
Jeg ville vise akkurat det som tittelen sier: Tørrfuru i halo.
Haloen skulle da virke som en slags glorie omkring furua. Midtstilling er logisk i følge ryggmargen min.
Halo alene har jeg bedre bilder av, tørrfuru i motlys med gjemt sol (over tåkehav) likedan.
Men denne kombinasjonen hadde jeg ikke truffet på før, så da ble resten det muliges kunst(?), diktert av topografien i området og hvordan lys oppfører seg.
Buskaset er forresten toppene på velvoksne furuer som står lenger ned i stupene, på samme måte som den tørre gjør.
Så fotografisk sett er nok dette ganske ordinært og mest diktert av fysikk, men det viser det som var hensikten å få frem.
Jeg tror nok at min dokumentariske legning fortsatt fullstendig overskygger det jeg måtte ha av litt mer kunstneristiske tilbøyeligheter. Men jeg vurderte andre utsnitt.
Odd Tore
Anniken S.

Det er da flere her Fred som tør å si sine meninger... :)
Nå er jeg bare så vanvittig enkel at jeg liker det øyet ser.
Det er behagelig å se på, selv uten å ofre så mange tanker på ymse værfenomener. Midstilt og småklisje, men det er noe med at det enkle ofte er det beste. Ville ha tatt en liten knebøy for å unngå den bakerste åskammen som vi ser en grå silhuett av. Dette duger for meg.
Camilla S.

Heisann!!

Jeg er veldig enkel av meg, så jeg synes rett og slett at bildet skal være slikt det er jeg, ikke fjerne noe som helst. Du har fanget et nydelig øyeblikk og lys, og jeg liker motivet ditt som det er jeg.
Herlige kontraster og farger.


-Camilla
Nikolai E.

Håper jeg er velkommen i rekken av de enkle sjeler :P

Synes Anniken traff hode på spikeren, sitat: ''Midstilt og småklisje, men det er noe med at det enkle ofte er det beste.''

Jeg står for det jeg sa: bildet er knall bra, ut fra sine forutsetninger. Det har sterke visuelle kvaliteter, og det er meget bra teknisk utført. Det holder for meg.

Men: jeg ser også at bildet kan gjøres annerledes, om det blir bedre visuelt er mest en smaksak. Jeg har landet på en cropping av bildet i høyre kant inntil værmannen (slik at kondensstripen kuttes bort), litt nede (ca halvparten av den sort bunnen), litt oppe og litt til venstre. Formatet blir 3:2 Hensikten er å framheve strålingseffeken som går mot øvre venstre hjørne. Haloen er ganske svak, det er ikke den som fanger oppmerksomheten rent visuelt. Tyngdepunktet i bildet er jo sola, den blir nå liggende i skjæringspunktet av 1/3-linjene, og bildet oppleves ikke lenger som midtstilt.
Odd Tore S.

Som skrevet før:
Hensikten med dette bildet var å vise tørrfuru i halo. Enkelt eller ikke, jeg mener at den hensikten har jeg oppnådd. Hvis ikke, hadde det ikke vært noe bilde å kommentere her.
Jeg valgte enkel midtstilling, men vurderte også andre løsninger.
Forslaget til Nikolai kan godt være det jeg hadde endt opp med om jeg hadde gått for løsning nr. 3. Annerledes, tradisjonelt på en annen måte, og gjerne minst like bra som det som er lagt ut.
Motivasjonen for turen til Vardåsen var forresten å finne et motiv som viser hvordan furua klorer seg fast og blir stor i de glattskurte klatreområdene der. Det ble bom.
Odd Tore
Lars-Anders M.

Anniken, du er ganske opphengd i min bruk av blender p mine siste portrett. Da er det ikke bare det vakkre som øyet ser. Ellers er jeg enig i mye av vad du står for. Ok.
Marion A.

Hei igjen,
Igjen et strålende bilde fra deg! Ditt blikk for flotte motiver er utrolig bra, finner ingen bedre kommentar i farten. Du er herved bokmerket hos meg, så jeg kommer til å følge med på dine bilder i fremtiden.. - venter spennt på det neste! Litt småpirk har jeg imidlertid å komme med. Kondensstipen etter flyet og refleksene kunne med fordel vært klonet bort.

MVH
Marion
Inger-Lise S.

Hei! Her har du tatt et virkelig fint motiv. Som vanlig.Siluetten av det bladløse treet gjør at bildet får en fin og litt mystisk stemning. Godt hjulpet av det fine lyset og gode farger:)
Jeg liker dette godt.

Inger-Lise:)
Hege J.

Du gir selv konstruktive og velbegrunnede kommentarer, Odd Tore, og de blir satt stor pris på av meg. Selv er jeg stort sett bare i stand til å rose dine bilder, du er en dyktig fotograf, og bildene dine er alltid interessante og gode. Litt berettiget ros skader vel heller ingen..? ;-)

Dette naturfenomenet er fint formidlet med den tørre furua som gir bildet et ekstra pluss, der den fremstår i en fin siluett.
Ser det er ulike meninger angående utsnittsvalg og hvor berettiget ros dette bildet bør gis. Selv henger jeg meg på ''de enkle sjelenes'' syn på at motivet er vakkert visuelt og synes midtstillingen fungerer helt greit i dette tilfellet.

Mvh Hege
Odd Tore S.

Takk for dere med de seneste kommentarene også!
Jeg har ikke noe i mot ros, snarere tvert imot, men jeg hører gjerne kritikk også, så lenge den er konstruktiv. Og det er den gledelig ofte her.
Jeg føler nok at jeg også er en representant for ''de enkle sjelene'' når det gjelder motiver, men det er spennende og inspirerende å følge med på det de med mer avansert motivoppfatning legger ut. Særlig gjelder det evnen enkelte har til å forenkle og samtidig forsterke motivet.
Av og til gir det idéer som kan lede til nye måter å se motiver på. Se, høre etter, fange nye inntrykk som kanskje modnes. Oppskrift og kopiering er ikke mine greier.
Odd Tore
Roger K.

Hei hei Odd Tore!
Noe sent ute jeg her, men må nok prioritere litt annerledes en tid fremover. Skal nok prøve å henge med så godt jeg kan.
Det meste er vel sagt ovenfor nå og dette her har jeg sansen for. Nå er det nå slik at en skal ungå midtstilling eller i nærheten av det. Her ved dette motivet føler jeg du beviser at det er unntak også. Det sørger den lille tilførelsen av skog i høyresiden for at det lar seg kombinere. Etter mitt syn er dette en godt utført jobb.

Mvh RK
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu