Hjem etter påsken
Ektachromen fra påsken er allerede tilbake, det tok bare litt over en uke i år.
Annen påskedag: Her dundrer ekstra hurtigtog til Oslo Ø inn på Haugastøl, for anledningen med både diesel og damp, med påskebrune ansikter ut av vinduene. På plattformen yrer det som vanlig, og linselusene stiller opp uoppfordret bare ved synet av et kamera.
--------------
Slik var det i 1961. Nå er stasjonen ubetjent. Bare et fåtall tog stopper, og da bare på signal. Og strekkbukser er historie, sammen med treski og -staver, og Kandahar bindinger.
Bildet inngår i albumet NSB og annet på skinner - før og nå - Tog var og er spennende.
Spennende er også den voldsomme utvikling NSB har hatt, fra hovedvekt på å løse kollektive transportbehov og akseptere at underskuddet går til et godt formål, til dagens leverandør av transport med økonomi som premissetter. Men underskuddet lever videre, og tilbudet er nokså diskutabelt.
Utstyr
  • Minolta SR-1
  • Minolta Auto-Rokkor 55 mm f/2
  • Brennvidde55mm
  • Blender-
  • FilmtypeEktachrome 50
  • Nei
  • AnnetRekonstruert fra gammelt lysbilde, blekt og med fargestikk, og flekkvise angrep av emulsjonsspisende fungus.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriBil/motor/Kjøretøy
  • Lastet opp
  • Visninger534
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_133666} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (25)
Thomas M.

Fantastisk komposisjon!
Perfekt fra mitt syn...skyggen fra huset, toget som kommer, fjellet, menneskene og fjellet står akkurat der det hører hjemme!
Kontrasten er også veldig behagelig.

mvh t.mørch
Steinulf L.

Stor og imponerende dynamikk i dette bildet. God scan og et nostalgisk blikk på togtrafikken.. The times they are a'changin' som Bob Dylan sier.
Ronnie S.

Herlig nostalgi :-)
Inger Anne Maritsdotter V.

Et aldeles herlig bilde;-))

Og med en veldig godt skrevet historie til.

Inger Anne
Inger Hilde F.

-Fikk skikkelig god påskefølelse her :)
Stemnigsladet bilde med flott komposisjon!

mvh Inger Hilde
Nikolai E.

Jammen kunne de ta bilder før i tiden også, til og med uten utbrente høylys i snøen! :) Tiden forandrer på mye men motivene er de samme som før...
Restaureringen av dias'et ser ut til å være meget bra utført. God skarphet, gode farger og snøen ser ut som den skal gjøre. Interessant med data for kamerautstyr.

Jeg husker godt det lokomotivet, heter ikke typen M12? I 60'årene skjedde det av og til at toget kjørte seg fast i snøfonner ved Finse. Hvorfor gjør det ikke det lenger? Bedre lokomotiv? Bedre brøytemateriell? Eller rett og slett mindre med snøstormer?
Per Erik T.

Mulig jeg er helt på vidda her - men hadde ikke dette også kunne blitt et fint sort/hvitt bilde?
Hege J.

Et herlig bilde, både nostalgisk og dokumentarisk.
Kan sitte lenge og studere dette. :-)
God og lærerik historie også. ...men strekkbuksene vil vi nok få se igjen før eller senere. ;-)

Mvh Hege
Odd Tore S.

Takk for raske og positive kommentarer!
Jeg driver på å redde gamle dias fra tidens tann, og søker nok også feedback på om resultaten blir spiselige for andre enn den fungusen som allerede har satt i gang.
Nikolai:
Dette er en Di3, helt eksakt 3.620 som det går frem av bildet i fullt antall pixler. En NOHAB (svensk) bygget i 1958, med to-takts lengdespylt dieselmotor på 1300 hk som drev en generator, som igjen drev elektromotorer på de seks drivakslene. En imponerende sak, som gir resonnans i magen når de gir pådrag. Så 3.629 på Hønefoss for en måned siden, og nøt lyden.
Kjøre seg fast før? Ja, men det er neimen ikke så lenge siden det skjedde sist heller, eller at Signatur ble innstilt.
Nå er linja lagt om på kritiske steder, Finsetunnellen og tunnellen gjennom Gråskallen, og linjetraséen er lagt om og løftet ved hjelp av tunnelmassene.
I tillegg kjører de snøfreser foran togene når det er dårlig vær. Men stor frontplog som på dette loket tok unna det meste. Om været var ille, kunne man som ståpassasjer miste balansen når loket gikk i en stor fonn.
Dagens Signatur kjører uten frontplog, og er helt avhengig av at freseren akkurat har kjørt. Erfarne lokførere rister på hodet av denne praksisen.
Per Erik:
Det kunne sikkert blitt bra i s/h også, men i 1961 var farger i ferd med å bli overkommelig prismessig (litt over NOK 1 pr. bilde) og rask nok (Ektrachrome var på ISO 50, Kodachrome II var på ISO 32), så det er liksom ikke noe alternativ om det går å redde fargeversjonen. Men jeg har bilder fra samme dag tatt med s/h og noe som tilsvarer et avansert bokskamera også.
Odd Tore
Ketil K.

Bra nostalgibilde og fin nærhistorieformidling - det er vel for ungt til sepia det her? Du får her illustrert hvor utrolig fort ting, selv fra vår moderne nærtid blir ''utgammelt''. Å takle forandringer er å leve.
Lars-Anders M.

Meget fint bilde, med masser av nostalgi.
Marion A.

Hm, her kommer jeg i påskestemmning. Nok en herlig komposisjon fra deg.
MVH Marion
Fred S.

Motepolitiet så fort at dette ikke var helt ferskt ! 1961; det var tider tider det; Beatles var like om hjørnet, om ikke allerede på plass, og en hadde hatt sin første store fest, på multelikør. Hvis jeg fortsetter, blir jeg alt for nostalgisk...

vh fred
Gunnar G.

Ja, det er god fotojournalistikk det her, i god tid før jeg selv begynte å ta fargebilder og S/H pressebilder. Jeg har akkurat samme prosjekt som deg, nemlig å redde gamle bilder over i ny teknologi. Derfor må jeg spørre hvilken filmskanner du bruker, og hvordan du klarer å få justert lys/kontrast såpass bra som du har i dette bildet.
Gunnar
Odd Tore S.

Ketil:
Vårt nyeste sepiabilde er vel mine foreldres bryllupsbilde fra 1940. Det var et fotografbilde. Alle vanlige folding/bokskamerabilder (6x9 kontaktkopier) fra 1930-årene er vanlige s/h, stort sett glanset, typisk veldig bra kontrast.
Gunnar:
Jeg bruker Nikon Coolscan V ED. De automatiske funksjonene har både noter og unoter. Mer enn bra nok oppløsning, støvfjerning bra, ripefjerning med begrensninger, kornfjerning OK, men klarer ikke Fuji ISO400 dias eller negativ, fargekorrigering fjerner effektivt den vakreste solnedgang og lager overskyet dagslys av det.
Jeg har bare brukt PS Elements 2.0 og mye tid på dette bildet. Hvis du tar en titt på bilde nr. 165313 , som er tatt bare få minutter etter dette, ser du også hvordan i v2 et typisk utgangspunktet for disse diasene som har vært montert mellom doble glass, forseglet i 1961 med limpapir med gyselig smak.
Odd Tore
Rune T.

Hei Odd Tore!

Dette er bilder jeg virkelig setter pris på å se! Ser gjerne flere! Egentlig burde det være en oppfordring til oss alle om både ta vare på bilder fra ''gamle'' dager, samt også ta oss tid til å fotografere det som i dag oppfattes som hverdagslig! Det presenterer du her på en framifrå måte!

Mvh
Run
Johan K.

Her er det både stemning, nostalgi, og det fungerer bra sånn rent dokumentarisk og.
Likte bildet, og historien. Kan nok sikkert fungere i sort\hvitt og. Men det står bra slik det er nå og.

Johan
Odd Tore S.

Liten korreksjon til tekniske data for Di3: NJK oppgir ytelsen til 1900 hk. Jeg trodde det gjaldt bare for de siste seriene av Di3, men jeg oppfatter NJK som den pålitelige kilden. Det skulle vel tilsi at her er det nær 3000 hk som forsøker å holde ruta.
Rune:
Det vil komme mer, både med og uten skinner og med og uten hjul, men noen overvømmelse av nostalgi vil jeg ikke lage, det blir små drypp.
Odd Tore
Bjørn H.

:) Dette gav meg fine barndomsminner. Der var jeg selv på sekstitallet og traska innover vidda med kvikklunch som lokkemat --

Kun et ord som dekker dette... NOSTALGI :)

Strekkbukse og kandahar er toppentoppen ...

Bjørn ;¤

Venche J.

Ahhh, herlig påskedokumentar fra 60-tallet. Kjenner igjen strekkbuksa og anorakken. Også jeg gikk på ski på den tiden - med de riktige klærne. FLOTT.

Wenche.
Janne L.

En uke på å få fremkaldt filmen? Det ser mer ut som 40 år. Prøv et annet labratorium neste gang, he he he.
Virkelig at artigt bilde. Dette var bra!
Janne
Roger K.

Hei hei Odd Tore!
Dette kan du å formidle historien fra en svunnen tid. Det er da ikke så veldig lenge siden, men du verden hvor tiden har forandret seg. Her er det treski og sannelig ser jeg maken ryggsekk jeg husker min far brukte. Nok et godt levert bilde med historisk preg over seg.

Mvh RK
Avsluttet .

Hei

''Du store verden, så liten den har blitt''

Flott å se at du får reddet noen av de fargebildene. Rart å tenke på at dette bildet er tatt 2 år før jeg så dagens lys. Setter tingene litt i perspektiv, for oss som ''nesten'' bare har drevet med digital fotografering.

Samtidig skal vi være glade for at du selv er innhentet av den digitale hverdagen, og at du behersker den til fulle.

Godt jobbet Odd Tore !

Svenn
Øyvind A.

'Oi, en Di3'' sa sønnen min på 9.
Og jeg sier at dette er flott dokumentar (fra året før jeg ble født).
Overraskende bra teknisk kvalitet.
Ø.
Odd Tore S.

Den gang ble dette bildet tatt fordi det viste det moderne Di3, 1958 mod.
Jeg skulle et år til USA etterpå, og ville ha med bevis for at vi hadde skikkelige tog her også (og ingen isbjørner i gatene, men det blir en annen historie).
At det var diesel og damp i forspann gjorde at jeg bevilget meg enda et bilde til over en krone.
Damplok alene eller i forspann? Kunne da ikke søle bort film på slikt, så jeg har ingen bilder av det. Sukk!
Odd Tore
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu