Brave New World
<center>Bildet er tatt i en åkerkant utenfor Halden, en gang mellom 1983 og 1986, da landet var på full fart inn i jappetiden.<br><br>Apropos bildetittelen - her er litt reklame:<br><br>- Noen få romaner har den spesielle egenskap at en ikke kan lese dem uten å bli påvirket for resten av livet.<br><br>Skulle du ennå ikke ha lest den fantastiske og sitrende spennende romanen ''Brave New World'' (''Vidunderlige nye verden'' i norsk utgave) av Aldous Huxley, er min oppfordring: Løp og kjøp!<br><br>Denne boken vil en gang for alle snu opp ned på forestillingene om hvilke krefter det er som driver utviklingen i samfunnet. Hvilken pris må vi betale for at vi skal få det samfunnet som dekker våre behov? Og hva vil det bety for deg og meg?<br><br>Bildet kan stå for seg selv, men er også en illustrasjon til romanen.<br>Fuck arts (eller: fuck the aller meste), Let's dance!</center>
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger410
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_142460} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (14)
Avsluttet .

jeg skal ikke legge skjul på at jeg elsker dette, det er jo en meget enkel fremstilling du fremviser, men det som står skrevet på skiltet og toner og utsnitt veier opp for det. Dessuten lar den enkle kompen deg tolke bildet fra innholdet. Noe som er meget viktig.

''Let´s dance'' som bowie sier.




Ø
Kristoffer L.

Takk for det, Øyvind.

Jeg har nå lagt inn litt mer info om bildet, helt øverst. Teksten om boken Brave New World er bare ment som et apropos, og har ikke mye med selve bildet å gjøre. Her er det bare å tolke i vei. ;-)

- Kristoffer

Johan K.

Boken du nevner har jeg helt klart lest et par ganger, og er enig med deg at det er en helt fantastisk bok. Bør egentlig leses av alle... Like aktuell nå, som da den kom, om ikke mer.

Bildet.. velger å la det stå for seg selv. Synes det er en svært morsom observasjon, og jeg måtte trekke på smilebåndene. For meg har det mye med å gjøre at det er ute på en åker\jorde, og det setter fantasien i gang (i alle fall for min del :)

Likte bildet godt jeg

Johan
Avsluttet .

Ja, ''Fuck arts, lets dance'' kan vel tolkes på ulike måter som fiormulering. Hva taggeren har tenkt aner jeg ikke, men jeg oppfatter det som en treffende beskrivelse av den tidsperioden du selv nevner på 80-tallet, men like så mye dagens ''hurra-meg-rundt''-samfunn, hvor ''alt'' liksom for enhver pris skal være morsomt og underholdende; enten det gjelder litteratur, fjernsynsprogram, aviser, jobb, fritid osv. osv. At tildels ureflekterte populærvitenskapelige bøker med titler som ''Hvordan leve et liv uten bekymringer'' og masse annen halvkvasifilosofisk ofte amerikanskinspirert alternativ ''vern om deg selv''-litteratur er er blitt så fremtredende i media og butikker et alvorlig sykdomstegn spør du meg. En ser jo at denne hurratilværelsen blir mer og mer utbredt (tilsynelatende iallefall) blant såvel ungdom som voksne. Skremmende. Jeg tolker ikke bruken av ordet ''art'' her i bokstavelig betydning, men som et begrep for alt som yter en motstand og utfordringer på ulike arenaer i livet; såvel på fritid og jobb som personlig. Derfor synes jeg din omformulering ''Fuck det aller meste'' er ganske så treffende i dette såkall mer og mer individualiserte samfunnet hvor alt liksom handler om selvrealisering og ørkesløs merry-go-round. En fin liten observasjon.
Kristoffer L.

Takker hjertelig for nye kommentarer!

Og Tommy, du har levert en gnistrende samtidsanalyse!

''Ørkesløs merry-go-round'' var godt sagt. Voksne har jo alltid undret seg på hva det skal bli av barn og unge som vokser opp i deres samtid. Jeg kommer i farten ikke på hvem det var som skrev det, men for mange år siden leste jeg noe interessant av en av filosofene som levde i det første hundreåret etter Kristus. Det handlet om den udugelige ungdommen. Han karakteriserte dem som uansvarlige, late, bare opptatt av fornøyelser, rampestreker og uforpliktende moro. Og brukte akkurat de samme ordene som vi hører omkring oss: ''Ungdommen nå til dags...!'' Det var nøyaktig samme tirade, og eksakt de samme bekymringene som vi gjør oss om den oppvoksende slekt.

Men i dag tror jeg nesten det er verre. Barn vokser opp midt i en ørkesløs merry-go-round. Foreldrenes tidligere privilegium - å kunne velge hvilke impulser barna skal stimuleres med/skjermes mot - er i ferd med å forvitre. Nå suger både store og små sjeler på glasspuppen (TV), og ernæres med glitter, tomhet, overfladiske virkelighetsbeskrivelser, idolhysteri - you name it. Barna er i grunnen små markedsofre, og en kan saktens undres om de noen gang vil kunne frigjøre seg fra dette åket.

I dag er det vel vanskeligere å være (bevisste) foreldre enn noen gang før. Og for barn som vokser opp under disse forholdene blir det enklere enn noen gang å ''føkke alt''. Det blir vel kanskje ikke disse som en gang skal styre samfunnet. Men muligens er det her den nye store klassedelingen vil komme - mellom de som tenker selv, og de som ikke gjør det. I så fall er det ikke lenge før vi er dypt inne i den ''Vidunderlige nye verden''.

Eller er det bare det at jeg har gått i ''Ungdommen nå til dags''-fella?

''Du skal ikke si: Hva kommer det av at alt var bedre i gamle dager enn nå? Du spør ikke slik om du er klok.'' (Forkynneren 7,10 - forresten en absolutt glimrende liten bok, breddfull av skarpe observasjoner og enn forbløffende dagsaktuell samfunnskritikk - forfattet av den senere så mektige kong Salomo!)

- Kristoffer
Øyvind H.

blir alltdi happy når jeg ser et bilde som dette..med et standpunkt;)
liker bilde i seg selv også! :)
Fred S.

Buskapet på skiltet burde egentlig være en rettesnor i livet, men det er ikke så lett bestandig. Derimot bør den være et varsku til de her på dotten som tar bildene sine såpass selvhøytidelig at de, med god drahjelp, går rundt og tror de har en kunstner i magen. De burde heller ha sluppet seg løs i en hesblesende borddans...

vh fred
Kristoffer L.

Takker så mye for nye kommentarer!

Fred Strømme: Sannelig om jeg vet hvem det er som er de mest selvhøytidelige her på dotten. Det hadde vel blitt en lang liste. Jeg undrer meg over hva som er ditt motiv for å skrive som du gjør, men går ut fra at det er alvorlig ment, og ikke ironi. Du har formulert deg så ullent at det er umulig å vite hvem disse selvhøytidelige foto.no-medlemmene med en kunstner i magen, egentlig er. Derfor må jeg svare deg i generelle vendinger.

Selv kommer jeg fra en kunstnerfamilie, er meget glad i alle former for kunst - også fotokunst - og synes det er svært gledelig at noen av dottens brukere har kunstneriske ambisjoner. Men Rom ble ikke bygd på en dag, og ingen kommer ut som kunstner uten å arbeide lenge og vel med sin uttrykksform. Dette er en tornefull og vanskelig vei. For min egen del oppmuntrer jeg derfor konsekvent alle jeg ser et virkelig kunstnerisk talent hos, til å dyrke dette videre. At det skulle ligge noe selvhøytidelig i dette, stiller jeg meg uforstående til.

Det burde vært unødvendig å si det, men budskapet i bildet er muntert ironisk, og er, av meg, her satt inn i en sammenheng med scenariet i romanen Brave New World. Om du ikke har lest denne, vil jeg i hvert fall oppfordre deg til å lese gjennom kommentarene ovenfor, som jeg synes belyser noen av disse sammenhengene på en grundig måte.

Budskapet på skiltet er en dårlig rettesnor i livet. Jeg betakker meg selvsagt for ethvert misbruk av bildet til inntekt for holdninger som dem du her tilkjennegir.

- Kristoffer
Avsluttet .

Et veldig tankevekkende bilde som kan tolkes i mange retninger(som man ser av debatten over). Liker veldig godt at skiltet står ute i en åker, noe som dreier tankene mot eldre tider evt. naturen i seg selv. Skiltet står som en kontrast til hardt fysisk arbeid, der det, ironisk eller ikke, representerer en hang til det som skaper minst mulig fysisk eller psykisk friksjon.

Om det er en kritikk av eller oppmuntring til flukten fra alt krevende i hverdagen gir vel bildet ingen direkte løsning på, føler jeg. For mye av noen av delene vil vel alltid være et dårlig ideal, vi trenger både seriøsitet og det motsatte!

Hva Fred Stømme angår kan det hende man bør ''cut him some slack''. Det er godt mulig han langer ut etter begrepsryttere og bedrevitere og ikke etter dem som er opptatt av å formidle noe genuint.

Mvh Anna
Kristoffer L.

Tusen takk for kommenteren.

Og jeg er enig med deg - vi trenger både seriøsitet og ikke minst uhøytidelighet. ;-)

- Kristoffer
Avsluttet .

Dine bilder er alltid litt mer enn det man ser ved første blikk. Dette er små historier. Et stykke liv. Momentopptak. Som å se ut av et vindu.

Å se reaksjonene dine bilder utløser er også ganske fornøyelig.

Keep up the good work.


Hjertelige hilsen fra Anna, som liker å se bildet ditt som en fandenivoldsk kommentar til overfladiskheten ...
Fred S.

Jaså, ja, misforstått igjen. I alle fall; Anna Brander sier noe av sannheten; (bedrevitere og begrepsryttere); en annen del av den er talentløshet koplet til selvhøytidelighet og påtrengende markeringsbehov.
Hvis jeg tolker deg rett, kristoffer, så mener du at det er DEG jeg er ute etter !? Du kan ikke ta mer feil. Jeg liker bildet ditt; jeg er begeistret over skiltets ''setting'' ( belysningen i høyeste grad), og har stor sans for budskapet. Jeg kan være ironisk, men i det jeg skriver i kommetaren finnes det ikke ironi; i alle fall ikke rettet mot deg. Dette er første gang jeg har kikket rimelig grundig på et av bildene dine, jeg har også sett på et par andre, og ut i fra det jeg ser og fornemmer oppfatter jeg deg som ''genuin'', for å bruke AB`s uttrykk. Synd at du mistolker meg; jeg er kanskje litt ''ullen'' nå og da, men de som ''kjenner'' meg vet antageligvis hva jeg sikter til.
Misforståelser som denne kan oppstå i et ''samfunn'' der all kommunikasjon foregår skriftlig, og en ikke har øyeblikkelig tilgang til å rette opp ting.

PS: Hvis du går inn på bildet mitt ''Til dere i tåka'' ( du må scrolle deg et stykke nedover på en 90-bilders side), skjønner du kanskje mer hvem /hvilke jeg er ''ute etter''.

vh fred
Tarjei Ekenes K.

motivet er pent
og teksten er tøff
og feilstavet...hehe hva er arts?

teknisk:
synes det ble litt midstilt og slapt i kontrastene her

:-D ! sånn tar jei av !
Kristoffer L.

Tusen takk for nye kommentarer!

Anna L: Du har oppfattet bildet slik jeg ser det selv også.

Fred: Nei, jeg tok det ikke personlig, og trodde ikke at det var meg du var ute etter. Setter stor pris på det du sier om bildet!

Tarjei: Ja, jeg er klar over at kontrastene ble litt dårlige. Midtstillingen synes jeg i grunnen understreker det litt plumpe uttrykket på tavla. Hadde jeg ikke tatt bildet for 20 år siden, men i dag, kan det nok tenkes at jeg hadde valgt andre løsninger.

Når det gjelder stavingen av ''arts'', konsulterte jeg min gamle Oxford dictionary. Arts finnes ikke som separat oppslagsord, men under ''art'' finnes det endel varianter. Det er uttrykk som fine arts (tegning, maling, skulptur, arkitektur, musikk, ballett), arts and crafts (kunst og håndverk) og useful arts (brukskunst). Det er titler som Bachelor of Arts. ''Arts'' kan også brukes om forhold hvor fantasi og personlig smak er viktigere enn eksakte mål og kalkyler: History and literature are among the arts. Eller om lure triks: In spite of all her arts, the young man was not attracted to her. Det slo meg at det meste av dette i grunnen passet ganske bra til budskapet på bildet. ;-)

- Kristoffer
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu