På tur
Utstyr
  • NikonF90X
  • Sigma 105/2.8 macro EX
  • Brennvidde105mm
  • Blenderf/4
  • Lukker?s
  • FilmtypeFuji Provia100F
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMennesker
  • Lastet opp
  • Visninger603
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_14410} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (29)
Avsluttet .
Koselig og pent bilde. Fin komp. og skarphet. Fint med blomstene som stikker fram på venstre side.
mvh/MR
Audun R.
Enig med MR her. Passelig dybdeskarphet.

MVH Audun
Avsluttet .
Nja..detta stämmer inte i mina ögon..alldeles för statiskt huvudmotiv,ser ansträngt ut...för tekniskt perfekt kanske man kan säga..förövrigt en vacker och intressant omgivning som bjuder på möjligheter..
mvh/gunte..
Arve k.
Et meget vakert og harmonisk bildet

''Meget bra''

AK.
Rolf S.
Fint og hyggelig motiv, og godt rent teknisk. Komposisjonen liker jeg også godt.

Mvh
Rolf
Lars Andreas D.
Nydelige toner og perfekt komponert. Bra selv om det er verdens eldste motiv. Jeg og ønsker meg slik sekk.
Eirik V.
Du er en trofast levrandør av kvalitet Carsten. Dette bildet er intet unntak. Er enig med det meste som er skrevet over. De fleste som skulle ha tatt et bilde som dette ville ikke vært så bevisst dybdeskarpheten.
Marcelo V.
Dybdeskarpheten på en makro 105 mm. er minimalt uansett blender. Hadde blenderen vært 11 istedenfor 4 ville dybdeskarpheten økt med en halvmeter kanskje.
Carsten A.
MV: Dybdeskarpheten på et objektiv med 105mm brennvidde er den samme enten objektivet kalles for makroobjektiv eller ikke og/eller kan fokuseres til en målestokk på 1:1 (uten hjelpemeidler).

Det område som avtegner seg skarpt, er en sak for seg, og vil ganske riktig være temmelig smalt også med mindre blenderåpning enn f/4.

Ved dette opptaket brukte jeg imidlertid f/4 av to grunner: Dels ønsket jeg et smalt skarphetsområde. Vel så viktig er effekten på bakgrunnen. Bakgrunnen ville ha avtegnet seg totalt forskjellig om jeg hadde brukt f/11. Dessuten ville f/11 ikke gitt anledning en passende kort eksponeringstid. Med f/11 ville jeg fått en totalt forskjellig virkning på bakgrunnen, og hovedmotivet, som er i bevegelse, ville ikke blitt skarpt, bl.a. også fordi kameraet for anledningen var håndholdt.

Sagt med andre ord har selektiv fokus alltid to sider, hvilket faktisk skarphetsområde en ønsker, og hvilken virkning en ønsker at bakgrunnen skal få. I dette tilfelle var en svært åpen blender selvsagt helt nødvendig dersom en skulle få frittstillet hovedmotivet fra bakgrunnen, noe jeg forøvrig mener å ha lykkes med.
MVH CA
Hans- Georg S.
Fint og koselig som noen nevner, men heller vel til Guntes kommentar om at hovedmotivet virker noe statisk og kanskje litt anstrengt. Ellers et ok bilde.
Marcelo V.
Er ikke dybdeskarphet det samme som skarphetsområdet? eller er jeg på bærtur?
Carsten A.
MV: Med dybdeskarphet og skarphetsområde mener sikkert de fleste det samme. Men som alt sagt, mens skarphetsområdet ville vært begrenset nærmest uansett valg av blenderåpning, ville virkningen på bakgrunnen vært vært totalt ulik med henholdsvis f/4 og f/11. Med f/11 ville også hovedmotivet ikke blitt fristillet i samme grad.
MVH CA
Thorfinn B.
kan muligens virke <B>litt</B> ''oppstilt'', men det <B>kan være fordi vi etterhvert ''kjenner igjen'' modellene. Bildet er bra det, og buskaset til høyre er vesentlig for kompen.
Marcelo V.
er det ni blenderlameller på Sigma? jeg ser at bakgrunnen blir tegnet på mykt måte.
MVH, MV
Carsten A.
8 blenderlameller, såvidt jeg kan se.
MVH CA
Egil O.
Koselig bilde, nesten litt melankolsk! Fin komp. men synes det skurrer litt. Har sett din forklaring på bruken av den valgte blender CA. Men det er muligens allikevel den som gjør bildet litt statisk.
EO
Ann F.
Objektivet har 8 blenderlameller.
Forøvrig et koselig bilde, syens det ikke skulle vært større skarphetsområde akkurat her, bakgrunnen er fint ute av forstyrrende fokus.
Statisk? Ja, kanskje litt, muligens fordi barna tilfeldigvis går ''i takt''.
Mvh Ann
Toril J.
det er et farlig filter i photoshop som heter uskarp maske. hvis man bruker for mye av det blir det hvite kanter i de skarpe kontrastområdene. så det er sikkert en ide å ikke bruke for mye av det.
ellers så syns jeg bildet ser oppstilt ut.
hilsen tj
Carsten A.
TJ: Joda, jeg har også selv, i likhet med flere, sett at kanskje særlig pikens holdning kan se litt stiv ut!

En annen sak er at jeg ikke helt ser hva som er bakgrunnen for dine merknader om ''Unsharp mask'' i PS. Selvsagt må USM brukes med forsiktighet - men mener du at det ikke er tilfelle her?
MVH CA
Avsluttet .
hei CA...

Jeg liker bildet, men har spørsmål om du har benyttet softtone ute i høyrekanten. Blomstene i vegkanten (som er på høyde med barna) virker uskarp i forhold til barna...

8)
Carsten A.
TSH: Jeg er ikke sikker på hva ''softtone'' er, men uansett er noe slikt spesialfilter(?) ikke brukt. Hva er det forresten, kan sikkert være nyttig.

Tror kanskje ikke at de gule blomstene i høyrekanten er 100% på høyde med barna. Stedet ligger forøvrig i en dump med åpent terreng på både høyre og venstre side (ikke mulig å se av bildet). Selv i stille vær kommer det ofte plutselige små vindblaff her. Kanskje en forklaring, vet ikke, tror mest på en kombinasjon av svakt ute av fokus og litt vind(?), ettersom de gule blomstene har samme karakter på originaldiaset.

Hyggelig at du liker bildet!
MVH CA
Avsluttet .
Med softtone mener jeg det som heter ''blur'' i PhotoShop eller som filter ''diffuser'' gjør, eller som ''Diffus glød'' gir i PhotoDraw...

Jeg bare lurte, bildet har en rolig og myk atmosfære rundt seg.

Toril J.
hei igjen
ja jeg syns det ser ut som om det er brukt litt mye uskarp maske på dette bildet. det virker iallefall litt hardt (særlig mot den diffuse bakgrunnen, så det har kanskje en sammenheng med det)
jeg syns som sagt at bildet virker oppstilt, fordi det er statisk, så jeg lurer på om det er det?
Carsten A.
TJ: Her kan jeg rett og slett ikke være enig i det du sier om USM. Jeg er vel fortrolig med bruken av dette hjelpemidlet. Det er helt bestemt ikke brukt på noen måte overdrevet her. Derimot tegner min Sigma 105 fabelaktig skarpt på f/4, og som du ser på bakken, tar den til å bli uskarp umiddelbart foran barna. Så forklaringen ligger nok ganske enkelt i bruken av selektiv fokus her, jfr det som er sagt tidligere om det. Selv om det er lettskyet, er også hovedretningen på lyset klart fra høyre og bidrar til å fristille barna fra den uskarpe bakgrunnen.

Etter min mening er det ikke vesentlig om et bilde er oppstilt, det vesentlige er om betrakteren, med rette eller urette, oppfatter bildet som oppstilt. Bildet er faktisk slett ikke oppstilt eller på noen måte arrangert, barna gikk denne veien på samme måte som så mange ganger før og på samme måte. Som alt sagt er jeg enig i at pikens holdning kan se litt stiv ut. Jeg tror dette er kroppsspråk, det er nemlig ingen tvil om hvem av de to som bestemmer og som ønsker å markere det. (Dette er mine to barnebarn).
MVH CA
Nina J.
Så fint bilde da Carsten..ser ut som det er en fin søskenkjærlighet der:)

Mvh Nina
Lars-Anders M.
Dette bilde er perfekt. Både utsnitt ,stemmning , val av dybdeskarphet ja allt stemmer. Godt arbed.
MVH LAM.
olav n.
jeg er litt sent ute,men dette bilde tok meg med en gang.........BRA................
Lars-Anders M.
Jeg liker dette bilde meget bra fortsatt.
Stein Rune B.
NYDELIG
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu