Kveldssol før den første frostnatta
Sen vår, bra blomstring, dårligere enn middels sommer: Multene hadde en tøff oppgave med å bli modne i år på Hardangervidda 1200 moh.
Noen klarte det og endte som munngodt. Men neste morgen var det for sent, etter frosten var det meste grått og emment i smaken.
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
  • Brennvidde85mm
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetFrihånd på magen i forholdsvis bløt myr.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger468
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_155178} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (25)
John B.
Flotte farger, og flott lys. Litt for lite dybdeskarphet synes jeg trekker ned.
Lars-Anders M.
Beklager Odd Tore, men her syns jeg du har bommet. Allt for stor del av bildeflaten er ute av fokus.
Steinulf L.
Er nok enig med L-A M her. Et bær rimlig nær og ute av fokus hadde vært fint, men er er det litt for mye. Forøvrig synd det ikke er noen 'noble rot' på multer, slik som på druer...
Tone B.
Enig med de andre ang litt større dybdeskarphet hadde gjort seg, men bare litt. Synes ikke det gjør noe om de 2 andre multene er ute av fokus, men skulle gjerne sett den fremste multen med tilhørende blad helt skarp. Fargene er nydelige og høstlig stemning i massevis. Flott lys som understreker den høstlige stemningen, men litt hardt på ene multen. Fin plassering av hovedmotivet i bildeflaten.

mvh Tone
Vegard L.
Flotte farger og fint med gjentatte multer bakover i bildet, men jeg ville nok også hatt litt mer dybdeskarphet og skarpere multe.
Mvh Vegard
Nina S.
Et fargeprakende skue og fin historie, synes det var vakkert og gir meg lyst, tydeligvis litt seint, å dra på fjellet.
Mulig for mye av flaten er ute av fokus, skulle også gjerne se hele multen skarp.
Lyset er høstlig og vakkert.
Mvh Nina
Odd Tore S.
Takker for kommentarene!
Jeg ser at de fleste ville hatt mer dybdeskarphet her.
Jeg har benyttet største blenderåpning, ikke for å få minst mulig dybdeskarphet, men for så langt som mulig å unngå bevegelsesuskarphet av multene. Det var svaiende multer i ganske frisk vind da dette bildet ble tatt.
Likevel var kombinasjonen av fullmodne og saftfylte multer gjennomlyst av lav sol fra siden forfra uimotståelig, først som motiv, deretter som munngodt.
Og man kan alltid håpe på bedre forhold neste år.
Odd Tore
Inger Anne Maritsdotter V.
Veldig fine høstfarger i dette bildet, førsteinntrykket mitt var at det ble for hardt lys på multen i venstre del, er litt usikker på om eg ønsker en mer diffus bakgrunnen, da den ved første øyekast kan virke litt kaotisk og rotete, men multer og høstfarger er et vakkert syn, så eg lar det passere.-)
Mvh-iav-
Oddvar B.
Et motiv til å få vann i munnen av..
Synes ikke du bommer så mye her, eneste er at hele bæret skulle vært skarpt og i fokus (som nevnt). Fin ''multediagonal'', fargene gjør også svært mye for dette bildet.
ob
Odd E. k.
Et fint utsnitt med en utsøkt bakgrunn. Som nevnt tidligere er det dybdeskarpheten som skulle ha vært litt større, så stor at moltebladet til venstre for molten skulle ha blitt skarpt. Samtidig er lyset noe utbrendt på moltens venstre side, noe som fører til at kontrastene i bakgrunnen blir for markerte( skyggepartiene blir enda mørke). En noe varmere farge har sikkert dempet kontrasten noe og fremhevet molten og bakgrunnen mildere.
Odd E. k.
Et fint utsnitt med en utsøkt bakgrunn. Som nevnt tidligere er det dybdeskarpheten som skulle ha vært litt større, så stor at moltebladet til venstre for molten skulle ha blitt skarpt. Samtidig er lyset noe utbrendt på moltens venstre side, noe som fører til at kontrastene i bakgrunnen blir for markerte( skyggepartiene blir enda mørke). En noe varmere farge har sikkert dempet kontrasten noe og fremhevet molten og bakgrunnen mildere.
Hans Jacob H.
Her lå det fristelser på rekke og rad i bildet. Kan godt forstå at det klør både i finger og munn her.
Jeg vil ikke si at den lille dybdeskarpheten plager meg mest i dette bildet. Derimot er totalinntrykket at voldsomme kontraster og farger i hele bildeflaten gjør den visuelle opplevelsen litt kaotisk og rotete, slik at det fremste bæret ikke blir det blikkfanget som det burde være.
Øyvind A.
Jeg synes ikke dette ble noe særlig, det blir en alt for slitsom miks av farger og fokus/ikke-fokus. Men jeg kjøper ikke majoritetens oppfatning om at større dybdeskarphet nødvendigvis er løsningen her. Jeg vil heller si at det er måten du angriper motivet på, som er problemet. Enten burde dybdeskarpheten vært så liten at alt unntatt bæret i fokus hadde blitt en mer jevn og dus flate. Eller så burde du valgt en innfallsvinkel som hadde gitt mer avstand mellom bærene og bakgrunnen, gjerne også slik at de to bakerste lå nærmere fokusplanet.

Det virker som om lyset var vel hardt også. En bevisst demping av lyset ved å lage en slags halvskygge, kan ofte bidra positivt ved nærfotografering. Et hvitt lommetørkle kan være nok.

Ø.
Rolf S.
Hei.
Tror nok ikke større dybdeskarphet er løsningen her. Det hadde gjort bildet enda mer urolig tror jeg.
Jeg synes det blir for urolig som det er også. Litt hardt lys, mye lyse og mørke felter spredt utover i bildet. Disse lyse/mørke feltene blir også litt for skarpe og dermed for dominerende.
Rolf
Odd Tore S.
Takker for flere ærlige kommentarer!
Her er meningene delte, og det er mange nyttige innspill.
Personlig er jeg nok mest enig med Rolf. Bakgrunnen er typisk moltemyr, og den er urolig, selv om den er noe luket her. Den kunne vært dempet i PS, spesielt høylysene.
Jeg prøvde også mange andre vinklinger (av andre bær) med hensyn til bakgrunn, som mot vann/himmel, mens jeg forsøkte å beholde virkningen av lyset på saftfylt bær. Dette ble ikke mer vellykket etter min mening.
Jeg foretrekker egentlig lyst overskyet vær (uten vind!) for slike motiver, fordi fargene da får mer glød, og er vel på linje med Øyvind der.
Innspillene tas med til neste års moltehøst, så får vi se.
Odd Tore
Torbjørn K.
Knallbra farger og lys, men jeg også kunne tenke meg mer dybdeskarphet. Bra med multene som går diagonalt gjennom bildet.

Inger-Lise S.
Fin plassering av hovedmotivet her,Varme,lekre farger i godt lys.
Jeg har lest de andre kommentarene (gjør ikke det som oftest før jeg har skrevet) og jeg overraskes over ønsket om mer dybdeskarphet. Jeg syns dette er typisk bakgrunn for et moltebær. Jeg ville derimot ønsket mer diffus bakgrunn,og fargene er jo som de skal.
Personlig ville jeg ønsket de 2 diffuse bærene helt vekk.Det ville på den annen side trolig skapt ubalanse i bildet...Lett er det ikke.
Men jeg ville finne det unaturlig med en ''ensfaget'' bakgrunn her.
Helhetsinntrykket av bildet er positivt.

Inger-Lise
Ronnie S.
Har tittet innom dette bildet noen ganger for å finne ut hvorfor det virker unaturlig og forstyrrende. Tror det er refleksene i det fremste bæret? Bildet er forøvrig av en slik art at jeg opplever det som om å få det ''midt i fleisen''. Mulig jeg ville valgt å ikke gå så nært? Med objektivet du har brukt så har du vel hatt muligheten til å vise i hvilket landskap disse ''deilighetene'' vokser ved å gå lavere ned, bruke 17mm og bl. 22 f.eks. , og fotografere mot landskapet bak. Uten at det skal misforståes på noen måte da :-)
Jan Frode A.
Jeg syntes bildet fungerer bra på mange måter, da spesielt farger, lys og komposisjon. Savner egentlig ikke mere skarphet på multa i front, for min del holder det med lyset og fargene på denne. Den kommer jo fint fram som et fokuspunkt i bildet.
Mere diffus bakgrunn sier jeg meg enig i, og gjerne at de 2 multene bakover 'forsvant' litt mer, altså mere dempet antydning.

mvh Jan Frode
Odd Tore S.
Flere interessante meninger, takk for det!
Det er fint å få så mange innspill som da kan bearbeides til neste anledning, som vel ligger et år fram i tid.
Ronnie:
Jeg har flere forsøk med så lav vinkling som mulig uten bruk av spade (kamerat direkte på bakken), tildels med Hardangerjøkulen i bakgrunnen. Men blender f/22 var ikke mulig pga ganske mye vind og bevegelsesuskarphet i bærene, og da funket denne typen bakgrunn dårlig. Jeg ønsker meg mer diffust lys og nær vindstille til neste år!
Odd Tore
Ronnie S.
.... spade ja :-) Kjenner igjen situasjonen fra egne erfaringer fra opptak av bl. a multer. Også så vått som det er da! Vind, blender,dybdeskarphet, og ISO, ja det *er* et dilemma.
Øyvind A.
Nei spade er ikke det dummeste verktøyet å ta med til nærfoto utendørs. Ulempen er at det kan bli vanskelig og se i søkeren. Om en ikke har vinkelsøker da, eller ev. graver et VELDIG stort hull. :o)

I standardutrustningen min er det et ca 1 kvadratmeter stort stykke av slik fiberduk som brukes i landbruket, + noen klesklyper. Dandert over noen kvister e.l. gir det mulighet både for å dempe for sterkt lys og samtidig skjerme for vinden. Denne løsningen har gitt meg mulighet for å ta en god del bilder som ellers ville ha vært uoppnåelige.

Ø.
Odd Tore S.
Øyvind:
Jeg har vinkelsøker og trådløs fjernkontroll, og laget et stabilt leie til kameraet av klær.
Fiberduk høres ut som en god idé, men her i høyfjellet er det dårlig med muligheter til å feste den uten medbragt stativ for den slags bruk.
Uansett, dette var et godt innspill til dedikerte fototurer (dette var en middels fottur ~ 4 timer med innlagt multe- og skrubbplukk, derfor minimalt med fotoutstyr), siden jeg egentlig skyr skarpt sollys om ikke det er et poeng i seg selv.
Odd Tore
Fred S.
Regner med at det først og fremst var gleden over å finne molter du ville dele med oss her, og jeg skal ikke gjenta det som sikkert er gjentatt flere ganger lenger opp (har kikket på noen få av kommentarene).
Molter har jeg selv et heftig forhold til; da jeg kom til Namdalen i -75 hadde jeg knapt nok sett denne bæra, men ble hektet allerede første året. Den er jo vanvittig morsom å finne; og for meg helst i mindre flekker av gange; å ligge i timesvis og plukke på samme sted er ikke for meg.
Vel, skal ikke utbrodere dette om moltene, men i mangel på teknisk innsikt om hva som eventuelt kunne ha vært gjort bedre her, var bæra god å ty til.

vh fred
Avsluttet .
Sent inne her - som følge av lite tid til foto.no den siste tiden pga. flytting og oppstart i ny jobb.

Bildet synes jeg er delikat utført, med fargene og lyset + bruken av begrenset dybdeskarphet som det vesentlige. Får lyst på molter når jeg ser dette, og det får meg til å tenke på moltekremen jeg er oppvokst med hjemme hos mine foreldre hver jul.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu