AnnetEt bilde så absolutt blott (''blått'') til lyst (lys eller ikke, alt etter lyst), slikt man etterhvert ser og lar seg glede av etter å ha stått en times tid en en eller annen liten skogsbekk, jobbet med bilder og egentlig hatt det utrolig bra. Det vakre og berikende oppleves overalt for den som vil se, ikke bare i en konsertsal eller i kontakt med litteratur og kunst. For oss naturfotografer er følelsen av å være i samklang med natur en berusende følelse, noe vi aldri vil være foruten. Så får andre ''fine'' fotografer holde på med sitt, vi skal da ikke forstyrre dem, respekt for stillheten har vi da.
Forøvrig er dette bildet et lite utsnitt av et 6x9 dias skannet på min LS-8000 skanner, som gir uhorvelig digre og detaljrike filer. Et kjapt klipp med digitalsaksa i PS og der sitter bildet fast på skjermen. Oh brave new world.
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_16267} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Spennende motiv med flotte farger. Ser ikke helt ''opp og ned'' på bildet...
Så egentlig er naturfotografer de minst kravstore menneskene som finnes...
Noen av oss må på Colosseum og se den nyeste storfilmen i riktig format, noen må kunne synke ned i hvite skinnseter i en bil til over 1 mill. Noen må fraktes flere kilometer opp i lufta for å hoppe ned igjen i fallskjerm for å få det rette kicket, mens en naturfotograf kan nøye seg med 4-5 gule og visne bjøkeblader i en liten bekk...
JRB ::)
Birna R.
Vannet renner alltid nedover ... Lysstripene viser ''vei''.
Forøvrig så har du mye rett i dine observasjoner. (heldigvis). Får vi mindre ut av tilværelsen ? tror ikke det.
Ishi K.
Vakre farge. Et spennende bilde. mvh K.
Vemund L.
Pent bilde, flotte farger. Liker filosofien din.
Vemund
Torbjørn V.
Enig med Vemund. Men jeg syns det lyse feltet til høyre ble litt for lyst. Men et enkelt og pent bilde!
''Forøvrig er dette bildet et lite utsnitt av et 6x9 dias skannet på min LS-8000 skanner, som gir uhorvelig digre og detaljrike filer.'' Skulle bare mangle så dyr som den er!
Avsluttet .
Veldig pent bilde!
Arild K.
Et kjempe fint bilde !!
MVH AK
Bjarne R.
Et bilde som gir et meget bra visuelt inntrykk. Fin fargekombinsajon.
Når det gjelder spørsmålet til JRB om hvem som er de mest kravstore, så tror iallefall ikke naturfotgragene er de som stiller bakerst:
3-4 småbildekamerea i diverse prisklasser, et mellomformat eller to, storformat, 50 kilo glass, stativ og dupeditter, PC med masse RAM og diskplass, scannere, prosjektorer og divere. Det blir endel utstyr! Og kroner! :-)
Birna R.
Hvor vil du med innlegget ditt , Bjarne? Selvsagt må en naturfotograf få lov til å bruke egnet verktøy - noe annet er jo meningsløst. En snekker kapper ikke ved med gjærsaga og ett og samme kamera kan ikke brukes til alt. Jeg unnslår aldri at jeg har masser av utstyr, men dette har fortsatt lite eller ingenting med bildene jeg tar, og min holdning til utstyret er ytterst pragmatisk: jeg bruker det jeg har med meg til enhver tid. Punktum.
Stativ bruker de fleste naturfotografer med god grunn. Lite diskrediterende akkurat det der også.
Den som driver seriøst med skanning og digital bildebehandling *trenger* datakraft (PC/Mac), *masser* av RAM og *masser* av diskplass. Ikke noe annerledes enn at en filmbasert fotograf trenger mange arkivskap til bildene sine.
Kroner - jeg bedriver min virksomhet inkl. investering i utstyr etter normale, forretningsmessige kriterier. Alle som akter å *forbli* profesjonelle innen sin bransje må gjøre dette. Digitale/digitaliserte bidler er både nødvendige og lønnsomme i dagens virkelighet.
Det jeg mente med mine fundereringer innledningsvis, og som JRB har hengt seg på, er det faktum at naturfotografer kan ligge stille nede i en bekk i timesvis og etterpå føle at de har hatt en stortartet opplevelse, en reise inn i naturen og ditt eget sinns indre rom. Slik sett har vi lite krav, fordi dette kan vi (iallefall jeg, og mange andre jeg kjenner i mitt miljø) gjøre nesten hvor som helst og uten de store foranstaltninger. En liten bekk og etpar visne blad er alt som trengs. Det er vel ikke å være kravstor, Bjarne R.?
Bjarne R.
Jeg er slettes ikke uenig med deg. Tvert om!
Jeg har mange flotte opplevelser med både store og små landskap. Opplevelsene skaper du selv ute i naturen. Både med og uten kamera, og det kan være mange fine opplevelser i noen visne blader for dem som tar seg tid til å se etter.
Jeg forsøkte meg bare på å være litt ironisk. JBR nevnte (kanskje litt nedverdigende) andre sine materielle behov, men glemte naturfotografens.
Arve k.
Meget fint bilde nydelig komposisjon og en velbalansert fargekombinsajon.
TK-6
AK.
Jan Rune B.
Jepp, jeg vet at det ofte ligger utstyr for + 100 000,- kr. bak mange naturbilder. Men på den andre siden er mange av mine favoritt bilder tatt på kameraer som koster ikkeno, så alt i alt koker det ned til den personen som trykker ned utløseren. Flott verktøy er selvfølgelig bra, men det er nå engang bare verktøy...
JRB ::)
Torbjørn V.
Hei JRB: Sjekk ut www.digitalsucks.com
Henning Jansen her på dotten henviste meg til den siden. Utrolig bra!
Rune T.
Hei Bjørn!
Nok et bilde til inspirasjon og visuell glede. Takker for påminnelsen om at bildene og prosessen mot bildene er det som skal skape, og skaper glede for fotografen. For de av oss som ikke har 5o kg glass og utstyr til flere 10-tusener av kroner er det viktig å bli minnet om at det faktisk er bildet og opplevelsen som er viktigst - ikke utstyret. Tror det var Petter Wessel Zappfe som presiserte at det er veien mot toppen som er interessant og ikke det å nødvendigvis nå toppen.
Ser frem til flere bilder.
Avsluttet .
Nesten irriterende bra, spesiell og fin lysvirkning. Er det naturlige lyset endret eller påvirket på noen måte?
Birna R.
Hva er det ''irriterende'' problemet ditt Knut-Sverre? Jeg kunne selvsagt ha laget et annet utsnitt fra originalen, men vet ikke om det avhjelper situasjonen?
Jeg har for anledningen opptrådt som en busk og avskjermet litt mer av det direkte sollyset enn det de allerede tilstedeværende buskene klarte. Siden jeg samtidig sto på den eneste fysisk mulige plaseringen i et sleipt elveleie ser jeg ikke noe ''kritikkverdig'' i det.....
Amund B.
Nok et vakkert bilde fra Bjørn Rørslett! Det jeg undrer på er hvordan du greier å få slike skinnende klare farger i en nokså normal skogsbekk? Etter det jeg skjønner fra tidligere innlegg ligger det mange tusenlapper i utstyr bak her, men er det nødvendig for å få fram de gode farvene? Er noe gjort digitalt her eller er farvene slik på diasen også? Listening and learning... :o)
AB
Birna R.
AB: spørsmålet ditt har to sider.
1: underforstått; det er utstyret som lager bildene. I dette tilfellet er det brukt utstyr som hvis vi teller alt fra opptakssituasjon via fremkalling og skanning har en prislapp med 6 sifre. Er det dette relativt kostbare utstyret eller fotografen som har sett motivet og tatt bildet? Svaret er opplagt, for til dags dato har jeg ikke møtt ett eneste kamera som tar bildene *for* meg, det må jeg gjøre selv.
2: underforstått; en skogsbekk ser ikke slik ut så her er det noe ''lureri'' på gang. Vel, om du setter deg inn i lysets kvaliteter og tar bilder med f.eks. lav sol og blå himmel over, ja så får du disse fargene praktisk talt av seg selv. Filmen (E100VS) hjelper kanskje litt ekstra med metningen i blått, men siden 90% av belysningen er indirekte blått himmellys så ville det være rart om ikke bildet ble blått også.
Jeg vil våge den påstand at akkurat dette bildet kunne alle ha tatt, om de hadde vært inne på Romeriksåsene sørøst for Roa sånn omkring kl 1830 en klarværsdag, 29. september 2001. Noen tiårs praktisk erfaring hjelper til, men motivet ligger bokstavelig talt og flyter midt i glaningen for enhver som gidder å se ned på bakken.
Håper du ble litt klokere av dette svaret.
Avsluttet .
Ikke ta talemåter så bokstavelig, Bjørn. Jeg har ingen problemer med bildet ditt, bare gode opplevelser.
Birna R.
Samme her, K-SH. Faktisk var det veldig hyggelig (og avslappende) for eng gangs skyld å bruke teknisk kamera med film (sånne rare greier man må vente på i timesvis før resultatet vises). Siden skanneren leverer så digre filer kunne jeg haa fylt en hel ukeskvote her på fotodotno bare med utsnitt fra dette éne bildet. Skulle jeg - mot enhver formodning - gå tom for motiver og idéer kan jeg jo ''true'' med å gjøre akkurat dette ....
Birna R.
Vel, for å følge opp min egen oppfordring,
iallefall indirekte, kan jeg jo vise bildet i sin
opprinnelige form. Fyr opp nettleseren og dirigér
den til http://arkiv.samfoto.no , skriv så inn
1000105311 i søkeruta. Så får jeg reklamert litt for bildebyrået mitt i samme slengen ...
En eventuell ''lærdom'' må være at intet bilde er tilnærmet å betrakte som ferdig før det er vist frem. Og knapt nok da.
Per Harald O.
Et av de flotteste bildene dine!
Dagrun S.
Eit utruleg vakkert og velkomponert bilde som eg fann på kategorien ''Prøv Lykken''. Sjølv om bildet er gamalt, så synest eg det fortener å bli henta fram igjen. Kanskje mange andre vil ha glede av å sjå det også. Eg sette veldig stor pris på det du skreiv under teknisk. Fint at det finnst nokon som tar seg seg tid til å stå timevis ved ein bekk for å formidla slike vakre inntrykk. Topp.
Inger-Lise S.
Spennende og lekkert bilde med flotte farger. Dette ville gjort seg stort på veggen. Meget bra!
Inger-Lise
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Så egentlig er naturfotografer de minst kravstore menneskene som finnes...
Noen av oss må på Colosseum og se den nyeste storfilmen i riktig format, noen må kunne synke ned i hvite skinnseter i en bil til over 1 mill. Noen må fraktes flere kilometer opp i lufta for å hoppe ned igjen i fallskjerm for å få det rette kicket, mens en naturfotograf kan nøye seg med 4-5 gule og visne bjøkeblader i en liten bekk...
JRB ::)
Forøvrig så har du mye rett i dine observasjoner. (heldigvis). Får vi mindre ut av tilværelsen ? tror ikke det.
Vemund
''Forøvrig er dette bildet et lite utsnitt av et 6x9 dias skannet på min LS-8000 skanner, som gir uhorvelig digre og detaljrike filer.'' Skulle bare mangle så dyr som den er!
MVH AK
Når det gjelder spørsmålet til JRB om hvem som er de mest kravstore, så tror iallefall ikke naturfotgragene er de som stiller bakerst:
3-4 småbildekamerea i diverse prisklasser, et mellomformat eller to, storformat, 50 kilo glass, stativ og dupeditter, PC med masse RAM og diskplass, scannere, prosjektorer og divere. Det blir endel utstyr! Og kroner! :-)
Stativ bruker de fleste naturfotografer med god grunn. Lite diskrediterende akkurat det der også.
Den som driver seriøst med skanning og digital bildebehandling *trenger* datakraft (PC/Mac), *masser* av RAM og *masser* av diskplass. Ikke noe annerledes enn at en filmbasert fotograf trenger mange arkivskap til bildene sine.
Kroner - jeg bedriver min virksomhet inkl. investering i utstyr etter normale, forretningsmessige kriterier. Alle som akter å *forbli* profesjonelle innen sin bransje må gjøre dette. Digitale/digitaliserte bidler er både nødvendige og lønnsomme i dagens virkelighet.
Det jeg mente med mine fundereringer innledningsvis, og som JRB har hengt seg på, er det faktum at naturfotografer kan ligge stille nede i en bekk i timesvis og etterpå føle at de har hatt en stortartet opplevelse, en reise inn i naturen og ditt eget sinns indre rom. Slik sett har vi lite krav, fordi dette kan vi (iallefall jeg, og mange andre jeg kjenner i mitt miljø) gjøre nesten hvor som helst og uten de store foranstaltninger. En liten bekk og etpar visne blad er alt som trengs. Det er vel ikke å være kravstor, Bjarne R.?
Jeg har mange flotte opplevelser med både store og små landskap. Opplevelsene skaper du selv ute i naturen. Både med og uten kamera, og det kan være mange fine opplevelser i noen visne blader for dem som tar seg tid til å se etter.
Jeg forsøkte meg bare på å være litt ironisk. JBR nevnte (kanskje litt nedverdigende) andre sine materielle behov, men glemte naturfotografens.
TK-6
AK.
JRB ::)
Henning Jansen her på dotten henviste meg til den siden. Utrolig bra!
Nok et bilde til inspirasjon og visuell glede. Takker for påminnelsen om at bildene og prosessen mot bildene er det som skal skape, og skaper glede for fotografen. For de av oss som ikke har 5o kg glass og utstyr til flere 10-tusener av kroner er det viktig å bli minnet om at det faktisk er bildet og opplevelsen som er viktigst - ikke utstyret. Tror det var Petter Wessel Zappfe som presiserte at det er veien mot toppen som er interessant og ikke det å nødvendigvis nå toppen.
Ser frem til flere bilder.
Jeg har for anledningen opptrådt som en busk og avskjermet litt mer av det direkte sollyset enn det de allerede tilstedeværende buskene klarte. Siden jeg samtidig sto på den eneste fysisk mulige plaseringen i et sleipt elveleie ser jeg ikke noe ''kritikkverdig'' i det.....
AB
1: underforstått; det er utstyret som lager bildene. I dette tilfellet er det brukt utstyr som hvis vi teller alt fra opptakssituasjon via fremkalling og skanning har en prislapp med 6 sifre. Er det dette relativt kostbare utstyret eller fotografen som har sett motivet og tatt bildet? Svaret er opplagt, for til dags dato har jeg ikke møtt ett eneste kamera som tar bildene *for* meg, det må jeg gjøre selv.
2: underforstått; en skogsbekk ser ikke slik ut så her er det noe ''lureri'' på gang. Vel, om du setter deg inn i lysets kvaliteter og tar bilder med f.eks. lav sol og blå himmel over, ja så får du disse fargene praktisk talt av seg selv. Filmen (E100VS) hjelper kanskje litt ekstra med metningen i blått, men siden 90% av belysningen er indirekte blått himmellys så ville det være rart om ikke bildet ble blått også.
Jeg vil våge den påstand at akkurat dette bildet kunne alle ha tatt, om de hadde vært inne på Romeriksåsene sørøst for Roa sånn omkring kl 1830 en klarværsdag, 29. september 2001. Noen tiårs praktisk erfaring hjelper til, men motivet ligger bokstavelig talt og flyter midt i glaningen for enhver som gidder å se ned på bakken.
Håper du ble litt klokere av dette svaret.
iallefall indirekte, kan jeg jo vise bildet i sin
opprinnelige form. Fyr opp nettleseren og dirigér
den til http://arkiv.samfoto.no , skriv så inn
1000105311 i søkeruta. Så får jeg reklamert litt for bildebyrået mitt i samme slengen ...
En eventuell ''lærdom'' må være at intet bilde er tilnærmet å betrakte som ferdig før det er vist frem. Og knapt nok da.
Inger-Lise