høst
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2005-11-08 22:52:13
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2005-11-08 23:01:08
    Versjon #3
Utstyr
  • Canon 10D
  • 300mm f4 IS + canon 1,4 II
  • Brennvidde420mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/300s
  • Filmtypeiso 400 JPG
  • Nei
  • Annetfrihånd
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger393
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_163600} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (15)
Tone A.

Flotte linjer, former og kontrastar i dette kulturlandskapet. Flott komposisjon med det bare treet i det gylne snitt. Det grøne friske partiet med dei paralelle linjene er i fin kontrast mot dei gylne og bølga markene øverst og nederst. Det er faktisk litt grønt i den gyne, antakeleg tidlegare kornåkeren øverst. Eit haustbilde med fine kontrastar.
:) Tone
flemming r.

Fint landskabsmotiv.
Gunnar G.

Nydelig landskapsbilde, med svært lite å trekke.

Når det gjelder ''det gylne snitt'', så ligger det punktet på diagonalen i firkanten. Hvis firkanten deles i tre like deler med to linjer, vil DGS ligge like på utsiden av hver av linjene og altså på diagonalen. En forenkling av DGS er tredejedelsregelen, altså at hovedmotivest bør ligge i kryssingen mellom to tredjedelslinjer. DGS ligger altså like på utsiden av disse tredjedelspunktene på diagonalen.
Når det gjelder dette bildet, er det for meg krona på treet som blir blikkfanget, og altså hovedmotivet. Det ligger hverken på trededelspunktet eller i Det gylne snitt. DGS ligger nede på stammen. Altså: For meg kommer trekronen litt for høyt opp i bildet opp mot øvre kant. Det interessante er at dette var min umiddelbare reaksjon da jeg så bidlet for første gang. Så leste jeg kommentaren om DGS. Jeg hentet straks en artikkel jeg har om DGS og begynte å måle. Jeg får da bekreftelse på det øyet mitt fortalte meg rent intuitivt, men nå kan jeg altså også sette teori og ord bak opplevelsen.
Gunnar
PS: Det er ikke forstått hvorfor sansesystemet vårt faktisk opplever slike kompositoriske preferanser som ''Det gylne snitt representerer''. Noen lurer på om dette faktisk er en egenskap som er kodet inn i oss via DNA.
Steinulf L.

Dette var enkelt og elegant.
Kurt S.

Flotte linjer og fine fargekontraster.
Enig med Gunnar i det han skriver om buska og DGS. Litt lenger ned burde den nok vært. Uansett det forringer ikke bildet vesentlig.
Dette med DGS er forresten interessant. Noen har t.o.m påstått at vi mennesker er konstruert etter prinsippet om ''det gyldne snitt'' Det tror jeg nok er å ''dra det litt for langt'' -:)
Fint bilde iallefall.
Mvh Kurt
Christian H.

Er også enig med Gunnar at treet er plassert litt feil i bildeflaten. Det blir vanskelig å flytte treet, men det hjelper kanskje om du kutter rundt halvannen cm fra høyre. Litt oppskarping er sikkert ikke dumt det heller. Ellers er det et enkelt og fint bilde. Det dokumenterer godt at det er en mild høst.
Tone A.

Hei Ole Birger! Eg synes fortsatt at dette landskapsbildet er fint, men det var visst litt seint på natta då eg kommenterte bildet ditt. Gunnar har heilt rett om DGS, så eg er lei for at eg skreiv at treet var i DGS, det blir feil her.
:) Tone
Stig B.

Enkle former men gode linjer. Treet skaper et lite brudd i linjene, og skaper dermed litt ''spenning'' i bildet. Det er bra.

Mvh Stig
Torild H.

Jeg kjørte nettopp over Jæren og ble overrasket over at det var så grønt ennå, akkurat som på ditt bilde; veldig bra landskapsbilde ( Det er nesten fristende å spør om du kan ta samme bilde, samme tid - samme sted, neste år, og vise det til oss her på foto.no; til sammenligning)
Når det gjelder DGS, så er det ren matematikk!
Det dreier seg om Fibonacci's tallrekke: 0 1 1 2 3 5 8 13 21 34 55 89 ...osv.( Hvert ledd i rekken oppstår av summen av de to foregående)
Og hvis en deler et tall med det forrige i rekken, får en 1,618 som jeg frimodig for meg selv kaller for ''formelen for skjønnhet''. Naturen er også innrettet etter dette, et tydelig eksempel fra botanikken er f.eks hvordan solsikkekjernene ligger plassert på blomsten, og på solhatt er også dette mønsteret tydelig. Dette berører også mennesket, og musikken. Dette er sikkert kjent stoff for de fleste, syns bare det var en passende anledning til å nevne det.
Mvh. Torild
Ole Birger S.

Takk for kommentarene. Jeg er bevisst på DGS, men bruker ikke tommestokk for å få ønsket blikkfang matematisk riktig plassert. Jeg bruker smak og skjønn. Noen ganger blir det mere ''spenst'' i bildet ved å avvike noe fra reglene. Et eksempel på bilde med avvik er dette: bilde nr. 172361, der jeg fikk gode tilbakemeldinger. Jeg skal legge ut flere versjoner av høstbildet, også ett i høydeutgave. Spennende å lese hva andre mener om min komposisjon. Jeg har ofte kommet med kommentarer til andres bildekomposisjoner her på dotten.
Stine J.

Hei Ole Birger,

Flott flateinndeling i dette bildet. Jeg syns komposisjonen er spennende, kanskje noe avvikende fra DGS men jeg er enig med deg i at det noen ganger kan være positivt, selv om øyet ikke like lett finner hvile.

Farger og utsnitt er bra!

mvh Stine
Marius R.

Heisann!

Grattis. Dette var bra! Fargene og linjene gjør dette bildet til noe som skiller seg ut i mengden!
Må ærlig innrømme at jeg blir misunnelig når jeg ser slike bilder :)

mvh Marius
Ole Birger S.

Takk for kommentarene. Jeg har lagt ut 2 versjoner til. Versjon #3# er ikke tatt med Nikonutstyr.
Geir Andre O.

Må si versjon en er meget bra, nydelige farger, flotte detlajer, liker linjene, og synes så absolutt komposisjonen er MEGET vellykket, som du sier, man MÅ ikke alltid følge DGS slavisk, og tror nok heller aldri DSG har vært ment ''bokstavlig'' eller mer korekt i milimetere :-) Dette FUNKER så det holder og vel så det

Mer av denne typen!
Geir F.

Hei Ole Birger
Det jeg likte så godt ved dette bildet var fargekombinasjonen beige-grønt. Motivet var så¨enkelt, så enkelt. Nærmet seg nesten et grafisk uttrykk. Nettopp i slike bilder synes jeg det er flott at du ikke henger deg for mye opp i dette med det gylne snitt. Du får mye mer spenn og dynamikk i et slikt bilde når du ''bryter'' litt. Dette var flott.

-geir f-
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu