Utstyr
  • Nikon D70
  • Nikon 70-300mm ED
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger262
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_163618} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (6)
Gunnar G.

Helt OK bilde av sjøsprøyt mot et seilingsmerke. Bra komposisjon og horisontal horisont. Men bildet virker ikke helt skarpt på min skjerm. Har du brukt noen digital skarphetsøkende funksjon? Flere billedbehandlingsprogrammer har en slik ''sharpening'' funksjon. Eller er bildet tatt på litt lang lukkertid, f.eks. lenger enn 1/250 s? En amerikansk test med toppfotografer avslørte at bilder tatt med lengre lukkertid enn 1/125s ble uskarpe på grunn av håndrysting. Det har jeg tatt konsekvensen av, og prøver å unngå å ta bilder med lengre lukkertid enn 1/250s.
Gunnar
Birger N.

Et fint bilde men det er litt uskarpt. Mye bevegelse i bilde.
Trond J.

Hei Stemmer nok at det var litt bevegelse, mye vind den dagen, så det var ikke så lett å holde det rolig. takk for et bra tips Gunnar. Har brukt USM ,men det var vel kanskje ikke skarpt nok i utgangspunktet.

Trond
Christian H.

Hvis du allerede har brukt usm, er bildet definitivt ikke skarpt nok. Hadde vært interessant å vite opptaksdata for dette bildet (brennvidde, lukkertid og iso, kanskje også blender). Gunnar kommer med et rimelig godt tips i forhold til valg av lukkertid, selv om jeg kanskje ville moderert det litt. En ikke ukjent tommelfingerregel sier at man bør ha en lukkertid som ikke er lenger enn den inverse av brennvidden for å få skarpe bilder når kameraet er håndholdt. Ved bruk av tele bør man helst ha enda litt kortere, mens med vidvinkel kan man få skarpe bilder med litt lenger lukkertid.

Mulig jpg-komprimeringen også bidrar litt til at bildet blir uskarpt. Du kan legge ut bilder som er inntil 250kb store og du bør kanskje prøve det.

Syntes nok du kan kutte en del av himmelen. Ellers er bildet helt greit.
Gunnar G.

Christian har helt rett i at i praksis vil brennvidden på objektivet ha betydning for lukkertiden og følelsen av skarphet i bildet. Med et 35mm objektiv bør lukkertiden ikke være kortere enn 1/60s, dvs sagt i ord, det doble av den inverse verdien av objektivets brennvidde. Men som jeg nevnte viste en nitid test som bladet Life fikk utført på 1950-tallet hvor også mikroskop ble brukt at først med 1/125 s klarte alle toppfotografene utstyrt med Leica-kamera og 50mm linse å holde kameraet helt rolig slik at håndryst ikke ble avdekket. Motivet var en leselampe dekket med sort papp og hvor det var stukket hull med knappenål i et helt mørkt rom. Poenget med regelen Christan nevner (og ganget med 2!!) gir brukbare holdepunkter for alle brennvidder.
Gunnar
PS. av samme bevegelige grunn bør man ikke ha lenger lukkertid en 15 sekunder når man fotograferer stjernehimmelen (selvfølgelig på stativ). Lengre lukkertid vil gi avlange stjerner.

PS-PS Christian: akkurat i dette bildet har jeg på følelsen at den høye himmelen faktisk er bra. Horisontlinjen ligger på eller nær nedre tredjedels-delelinje.
Trond J.

Hei

Takk for gode kommentarer, og tips. Har sikkert brukt for lang lukkertid uten at jeg finner dataene, det neste blir bedre.

Trond
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu