Dengang Menn røkte pipe
- eller gutta på fisketur - nattens nytelser ved bålet etter at det var blitt så mørkt at vi bare kunne høre sluken lande og bare føle at vi hadde tatt et skritt for nær vannet.
------------
Mot Trestiklan, Hardangervidda, august 1962.
Utstyr
  • Minolta SR-1
  • Auto Rokkor 55 mm f/2
  • Brennvidde55mm
  • Blenderf/2.0
  • Lukker1/15s
  • FilmtypeKodachrome II
  • Nei
  • AnnetFrihånd, bare lys fra bålet.
    Dette bildet er meget følsomt overfor skjermen som brukes, PS behandlet på middels lys (eller litt lysere) LCD.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNattbilder
  • Lastet opp
  • Visninger603
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_163767} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (29)
Åsmund I.
Man røyker da fortsatt pipe? hvertfall ved bålet etter en lang dag med fisking. Liker dette godt, stemingen er fin, og du har fått frem bålet bra. Synes kanskje det blir litt for gjengrodd enkelte steder, selv om jeg liker mørket godt i bildet. Mannen til venstre forsvinner litt. Ellers liker jeg godt detaljen at man kan se gloen nedi pipa. Stilig.

Mvh Åsmund
Steinulf L.
Et bilde fra en forgangen tid. Teknisk meget bra, og enig i at det er fint med detaljene i pipa.
Espen A. I.
God skarphet på mannfolka! Bra! Det gjør at dette er teknisk brilliant. God detalj med pipa, ansiktene og dynamikken i bålet. Likte dette bildet godt, og kan ikke komme med noe annet konstruktivt å si.

Mvh Espen
Knut L.
Flott utført illustrasjon fra den gang da - med røyk, kaffelars og løs ild i skogen!
Den nostalgiske stemningen er imponerende godt fanget - i lyset fra bålet.

mvh
knut
Øyvind A.
Fin stemning. Vanligvis er det bedre om en tar slike bilder mens det fremdeles er en del naturlig lys igjen. Men jeg synes likevel det funker brukbart å ha det såpass mørkt. Litt ullent, hvilket ikke er oppsiktsvekkende når det er tatt på frihånd med såpass lang lukkertid.
Ø.
Jonny E.
Hei hei

Gloa i pipa e en god liten detalj.

Bra ''liv'' i bildet, eg synes ikke slike bilda må være sylskarpe.

Kunne kanskje gjort seg med et litt lavare standpunkt.


Ha en god kveld

. JonnyE
Hans Jacob H.
Stemning så det holder. Jeg kunne imidlertid tenkt meg å klone bort noen av detaljene rundt omkring som egentlig ikke tilfører ''hovedformene'' noe særlig.
Bl.a. ''vampyrøret'' på bålmannen. Kanskje er det jeg som har litt (for) livlig fantasi akkurat der. Men stemningen i bildet borger jo for litt av hvert...
Kurt S.
Hadde du tatt bildet bare litt tidligere slik at du hadde fått med litt naturlig lys ville det vært bra.
Uansett: Flott kveldstemning rundt bålet. Dette er livet for oss gutta om man røyker pipe eller ikke -:)
Det med glørne i pipene ble genialt!
Likte bildet som vekker minner hos meg.
Absolutt severdig.
Mvh Kurt
Trond H.
Det første eg tenkte på var det samme som ØA påpeiker, at slike lys gjør seg ofte bedre når det er igjen litt naturlig lys. Når det er sagt har du jo tatt bildet seinere på kvelden, og da faktisk på et tidspunkt som eg ikkje ville vurdert å fotografere på en gang (av oppgitte grunner). Dermed er bildet litt annleis, og av den grunn har en egenverdi som stemningsbærer, utover det inntrykk som først dukker opp når eg tenker bålbilde. Du fanger en stemning som eg ikkje ville prøvd på, kanskje fordi eg tenker litt for mykje konvensjonelle baner ang lys?

Tror eg sitter på litt feilkalibrert skjerm til å uttale meg om det tekniske, men kan jo konkludere med at eg omtrent kjenner bållukten...

MVH TH
Stine J.
Hei Odd Tore,

Nå sitter jeg på en veldig mørk skjerm akkurat nå og ser ikke alle detaljene i bildet. Stemningen ser det i hvert fall ut til at er på plass og bildet har noe nostalgisk over seg. Bra! :-)

mvh Stine
Venche J.
Flott stemning i bildet ditt. Ser gløden i pipa, og minnes de turene vi hadde med pappa i min ungdom.

Jeg kom i mimrestemning. :)

Wenche.
Johan K.
Songs From The Wood (Jethro Tull) snurrer på spillern når jeg åpner bildet, og det var jo ganske passende :)

Synes du har fått fram en flott stemning i bildet. Og den nevnte gløden i pipa er helt knall.

Akkurat det at du har tatt bildet i bekmørka gir ei fin stemninga. Resultatet hadde sikkert fungert bra om du hadde tatt det litt tidligere og. Men jeg synes dette fungerer utmerket og. Bra!

Johan
Fred S.
Stort mer Fønhus kan det knapt bli. Når jeg attpåtil i farten leste vannet på Hardangervidda som ''Testiklan'' ( bor i Trøndelag jeg, vet du), ble mannfolk-romantikken komplett.

vh fred
Odd Tore S.
Takker for kommentarene!
Jeg synes at det ugjennomtrengelige mørket er en viktig og riktig del av stemningen her. Fra senere turer (med telt) har jeg bilder med rester av dagslys. Stemning i disse er mye mer ordinær.
Dessuten var annet tidspunkt utenkelig. Vi samlet ved før kveldsbettet, og fisket deretter til vi hadde fått ''tugge'' på sena, eller at en hadde plumpet og trengte bål for å tørke/få opp varmen igjen. Overnatting rundt bålet, ikke noe telt her. Steinen er fortsatt svart etter disse bålene.
Det eneste som ikke er helt tilfeldig i denne situasjonen er at begge fikk beskjed om å sitte helt stille og suge ekstra intenst på pipa, slik at det glødet bra i den.
Odd Tore
Lars-Anders M.
To piper med glød. Ja det gløder av dette bilde. Meget fin stemmning. Ok.
Thomas M.
flott stemningsbilde! og brukbar tekst ;) ikke noe å utsette jeg.
dette var meget bra.

mvh thomas mørch
John-Tore G.
Knallbra med de glørne som ser ut som glødende øyne. stemning.........
Mvh John-Tore
ingebjørg fyrileiv g.
kjempegod stemning.
Fikk lyst til å sitte rundt bålet nå..
God helhet og bra kvalitet på et gammelt bilde.

hilsen ingebjørg
Jan R O.
Synes det var et meget godt bilde du har fått i svært dunkel belysning. Kunne godt ha vært for 100 år siden dette. Liker at mannen bortest har øvre del av ansiktet skjult. Lite oppstilt og en ekte lavmælt situasjon.

Jan
Avsluttet .
nydelig stemningsrapport, herlig liten skildring dette, både tekst og bilde

føler at mannen til venstre i bildeflaten burde vært lysere.

Ø
Avsluttet .
Ro i de sene kveldstimer, ute i fri natur, bruk av sanser, inntrykk i lyset fra et bål, stillheten.

Jepp, det blir lekker dette Odd Tore. Du har rett med tanke på dette bildets følsomhet på de ulike typer skjermer, det har vi vel alle fått erfare som har lagt ut bilder her en stund.

Veldig flott stemning og en fin komp.

Svenn
Avsluttet .
En avkopplande stund med kaffe över öppen eld.. Det är något speciellt med det.. Stämningsfullt och välkomponerat och som flera påpekar blir elden i pipa pricken över I. Lite mörk så att detaljerna försvinner lite men man ska vara försiktig med att uttala sig om dylika ting då vi alla sitter med olika kalibrerade skärmar.
Känslan är där och bilden andas frihet och gott kaffe! ;o)
Mvh
Elisabeth
Nina S.
Glør i pipa og glør i bålet, som de eneste naturlige lyskilder, veldig stemningsfullt dette, og det ville vel blitt et annet bilde hvis bildet hadde blitt tatt tidligere med andre lyskilder.
Likte dette godt.
Mvh Nina
Inger-Lise S.
Hei! Jeg vet ikke om menn røyker pipe idag, men mange kvinner er glad i å fiske. Og å være i naturen.Personlig kjenner jeg igjen stemningen rundt bålet, og du har formidlet stemningen godt. Trivelig bilde!
Den nevnte gloen er et ekstra pluss:)
Heldigvis er dette en situasjon som er fullt mulig idag.

Inger-Lise
Ketil K.
'Harte Männer, die Pfeife rauchen'' er jo et kjent tysk uttrykk, men over og helt ut i våre dager heldigvis. Kjenner igjen stemningen ja.
Mike T.
Hei Odd Tore.
''Rumms - da ging die Pfeife los - mit Getöse riesengross'' (fra Max und Moritz av Wilhelm Busch).
Histogrammet ser ikke helt bra ut, men på min skjerm er dette bildet meget stemningsfullt. Kunne godt tenke meg å være med.
Faller absolutt i smaken hos meg! Nettopp fordi man ser ikke alt, aner man mye og det er stort rom for frie individueller følelser.
I mine øyer lykkes du her.
Hilsen
Mike
Kristoffer L.
Flott stemningsrapport, dette.

Jeg synes du har vært heldig både med eksponeringen og etterbehandlingen. Du har fått fram en autentisk kveldsstemning ved bredden av elva eller vannet.

Bra valg av utstyr og film her - og fint å se at bildet har holdt seg så godt i alle disse årene!

- Kristoffer
Odd Tore S.
Trivelig å se at så mange satte pris på dette gamle bålbildet.
Både dias og scan har flere detaljer, men digitalt blir det uakseptabelt mye støy om jeg prøver å ta ut mer enn dette fra de mørke områdene.
Scannet er forresten behandlet sonevis med Levels og Contrast for å ta ut så mye som mulig, startet med bålet og jobbet meg utover mot mørket. Det tok masse tid og var til tider mer lærerikt enn jeg satte pris på (man lærer mest av sine feil!).
Odd Tore
ingeborg w.
Veldig fin stemning med fine farger og god bruk av lys. Her synes jeg det er mørket rundt som gjør bildet annerledes enn mange andre bålbilder. Gnistene fra bålet og pipa hever bildet betraktelig. De ser like intenst inn i bålet som jeg pleier å gjøre når jeg er ute sånn, men jeg røyker ikke pipe.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu