Måneoppgang over Nisservann
Jeg dro ut denne kvelden for å fotografere solnedgangen. Istedenfor ble det en utolig vakker måneoppgang jeg husker best..
Utstyr
  • Olympus OM 40
  • Olympus 35-70 zoomobjektiv
  • Brennvidde35mm
  • Blender-
  • FilmtypeSensia 100
  • Nei
  • AnnetStativ
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNattbilder
  • Lastet opp
  • Visninger280
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_16727} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (13)
Sveinung R.

Veldig bra! Stemningsfullt bilde med nydelige blåtoner i himmel, vann - og dei gamle fjell i syningom.
Hva mer kan en si?
Anders Lea K.

Nydelig bilde, men hele bildet preges av et slags gråskjær over seg, dette kan løses ved å øke kontrastene på bildet i PS. Virker også veldig kornete, og da tenker jeg ikke på filmen du har brukt men heller støy som stammer fra dårlig digitalisering. Bildet ditt er jo på under halvparten av lovlig størrelse på fotoDOTno så kvaliteten kan bli atskillig bedre. Motivet og kompet er jo kjempebra så dette bildet kan bli fint visst det jobbes litt med.

mvh AK
Hans- Georg S.

Fin stemning i et ok komponert bilde. Ville kanskje kuttet litt vekk av det mørke i bunnen.
Arnfinn N.

Dette bildet er bare flott. En herlig stemning. Jeg forstår godt at du heller konsentrerte deg om månen istedet.
Bildet er ikke større enn 338x475 piksler og 41180 byte, men hvordan gjøre det større uten at billedflaten blir for stor? Dette er et problem som ofte dukker opp også for meg.
Er det noen som kan gi et forståelig svar på det?
Enig med HGS i at bildet kunne vært kutte litt nede.
mvh Arnfinn
Arild K.

Stemningsfullt og fint bilde !!

MVH AK
Anders Lea K.

Arnfinn Nyland:

Nå vet ikke jeg hvilket program du bruker til å lagre bilder, men uansett hvilket du bruker så vil man få muligheten til å velge komprimeringsgraden på et .jpg bilde. Når jeg lagrer et bilde som .jpg i Adobe Photoshop (som jeg bruker) så får jeg opp et vindu som spør om jeg vil lagre bilde som et lite bilde (altså færre KB) eller som et stort bilde (altså flere KB). Dette har ingenting med den fysiske størrelsen på bilde å gjøre men kvaliteten på bildet.

Grunnen til dette er måten .jpg er lagret på. Dette er litt inviklet å forklare, men ganske enkelt så kan man si at når man lagrer et bilde så komprimeres det for at det skal ta mindre plass, et ukomprimert bilde tar til sammenlingning mye plass. Det er bare å se på et bmp bilde som er et ukomprimert format. Med et grafikkprog. som PhotoShop eller Paint Shop Pro så kan man bestemme graden av komprimering. Enkelt sagt så er et bilde med stor komprimering(lite) av dårlig kvalitet og et bilde med liten komprimering (stort) av god kvalitet. Grunnen til dette gidder jeg ikke å gå inn på for det er et lengre kåseri om digitalkomprimering, men det finner du lett en forklaring på foto.no's diskusjonssider (regner jeg med, har ikke sett) eller en annen plass. Det kan forøvrig sammenlingnes med komprimeringen som Winzip driver med.

Håper dette løsnet på diverse hodebry.

mvh AK

Anders Lea K.

...og når jeg sier ''komprimert'' så er det størrelsen i antall KB jeg mener og ikke antall pixels i høyde og bredde....bare så det er klart...:)
Tor Einar H.

Jeg takker for alle innspill! For å si det rett ut: Jeg synes det er vanskelig å få til ønsket kvalitet på bildene her i bildekritikken. Det skyldes sikkert at jeg er ganske ny i denne bildedigetale verden.
Det kan også være at man stiller for store krav til seg selv? Men man vil jo gjerne presentere bildene sine på en ordentlig måte..
Marius J.

Ja det er en vakker natur der oppe ! Var der og padlet for et par uker siden og jeg kjenner nesten igjen månen !
Enig i de foregående kommentarer om digitaliseringen !
Pent bilde, men bør behandles litt annerledes !
Arnfinn N.

AK
Takk for svaret ditt. Vet ikke om jeg skjønner dette helt. Jeg jobber mest i Picture It. Når jeg skal sende bilder til foto.no endrer jeg bildet manuelt. Der den høyeste verdien er, setter jeg 600. Stort sett går dette bra. Kompremeringen står til vanlig på 10. Vil det bety at et bilde et bilde på bare 41180 byte kunne blitt mindre komprimert for da og komme opp mot max 100Kb.
Har jeg noe rett i dette?
Jeg har også PS, men er ikke så flink til retusjere i det programmet.
Anders Lea K.

AN

Du har helt rett. Prøv å senke tallet til 5 å se hva som skjer med størrelsen på bildet (KB).

Visst du har PS er det å anbefale å begynne å fikle med det. Du har utrolig stor fleksibelhet med PS og når du først lærer deg å bruke det så går det som en drøm. Her kommer to ting som du vil bruke for å legge bildene ut på nett ved hjelp av photoshop.

<big>1) Forandring av størrelsen (pixler i H&B)</big>

- Åpne bildet i PS
- Trykk deretter på menyen Image
- ...også på Image Size

Nå får du opp et bilde som heter Image Size
Her kan du skrive inn bredden (width) som du vil at bilde skal ha eller høyden (height)du vil at bilde skal ha. Når du har skrevet inn rett tall (ex. 600 height & 500 width) trykker du OK og bildet vil forandre den fysiske størrelsen. Legg merke til at du bare behøver å skrive inn enten høyde eller bredde i Image Size boksen.


<big>2) Bestem kvaliteten på bildet</big>

Det finnes to forskjellige måter å gjøre dette på litt avhengig av hvilken versjon av PS du bruker. Jeg tar begge to siden jeg ikke vet hvilken du har.

Adobe Photoshop 5.0 (LE)

- Åpne bildet som du skal legge ut på nettet.
- Rediger bildet etter nødvendighet (størrelse e.l.)
- Velg Save As i File menyen.
- Velg filtype JPEG(*.JPG,*.JPE).
- Skriv inn filnavnet og trykk Save

I den påfølgende menyen som heter JPEG Options har du da mulighet til å velge komprimeringsgrad, eller størrelsen på bildet i KB om du vil. Dette gjør du ved å enten velge LOW, MEDIUM, HIGH, MAXIMUM i nedfellsboksen til høyre eller ved å dra på den pilen som rett under. Da vil du kunne se helt nederst i den boksen hvor stort bildet er ved å velge nedlastingshastighet i nedfellsboksen til høyre. Når du har fått rett størrelse på bildet trykker du bare OK, så blir bildet lagret med den størrelsen du ba om. På foto.no er dette som kjent max 100KB.

Adobe Photoshop 6.0

- Åpne bildet som du skal legge ut på nettet.
- Rediger bildet etter nødvendighet (størrelse e.l.)
- Velg Save for Web i File menyen.

Da spretter det opp et ganske stort vindu som heter Save for Web. I dette vinduet velger du fliken som det står 2-Up på. Da får du opp to likedane bilder av bildet ditt. Det ene bildet er bildet som du har forandret størrelse på, det andre bildet er hvordan bildet ditt blir seende ut etter du har lagret det, d.v.s. etter du har komprimert det.
Oppe til høyre i vinduet har du en rekke valg. Her er det lett å bli forvirret men i firkanten Settings er det tre nedfellsbokser. I den øverste skal det stå JPEG. Da får du muligheten til å forandre på en verdi til venstre hvor det står Quality. Visst du leker deg litt med dette så vil du fort se at tallene under bildene dine som reprensenterer størrelsen på bildet vil forandre seg. Her har du atså muligheten til å ha full kontroll over størrelsen på bildet samt det viktigste, nemlig utseendet. Visst du leker deg enda mere så vil du se hvor mye dårligere bildet blir med høy komprimering enn med lav.

Når du så har funnet den rette størrelsen så trykker du OK, og finner på et navn til bildet å trykker Save og vips...

Har du PS6.0 er dette en annen måte å gjøre det på. Begge metodene er like gode men du får mere kontroll i PS6.0. Et annet program som er vært å nevne er jo Paint Shop Pro, som er mye enklere å finne ut av enn PS, men PS er uslåelig når man kan det.

<hr>

Har du lyst til å lære deg photoshop er http://www.hah.net/p5 (tror jeg adressen var) en kjempfin side å begynne på. Der lærer du om verktøyene o.l.


Visst ikke dette hjalp så vet ikke jeg. Nå har mesteparten av natten gått vekk til dette så nå er det køya...

God Natt!

Hilsen Anders




Arnfinn N.

ANDERS
Mange takk for en kjempegrei forklaring. Dette tror jeg at jeg skjønte.
Jeg har PS 6.0 og vet at jeg har et kjempeverktøy, men hvorfor skal det være nødvendig å gjøre det så vanskelig. Den funksjonen jeg bruker mest er USM.
Jeg har akkurat nå et lite dansk hefte hjemme. Det heter Adobe Photoshop 5.5 - lær det selv. Dette var enkelt, men fordi det står på dansk og jeg har det på engelsk, er det nok til at jeg får litt problemer. Jeg mangler en del elementær kunnskap om data.
Jeg skal prøve den linken du tipset om.
Igjen mange takk. Dette er det beste med foto.no at en møter slik en hjelpsomhet fra mange kanter.
ARNFINN
Erik A.

Et stilrent og vakkert bilde! Som AK nevner er nok bildet for hardt komprimert, og derved litt for svakt hva gjelder oppløsning, men det synes meg også litt for smått i antall pixler. Bildet kunne også ha nytt godt av både en liten kontrast-økning og en oppskarping. Videre enig med HGS om kompet, en liten beskjæring i bunn tåles. Til slutt burde en hvit ramme vært lagt på et såvidt mørkt bilde. Men originalen er sikkert mye bedre, så her har du et rett så lekkert bilde med stort potensiale!
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu