Turbinhall til kraftverk under bygging
Ontario Power Plant in Niagara Falls ca 1903
Photographs are taken by a Norwegian photographer and engineer, named Finn Trygvasøn Klingenberg born the 20th of November 1877 – d: 10th of January 1960. He worked with constructing power plants in the Niagara falls ca 1902/05, and I have approx. 70/80 photos from the up building of the Ontario Power Plant in Niagara Falls.
Utstyr
  • Ikke kjent
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger525
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_175816} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (10)
Lars Henrik K.
Jeg skjønner ikke helt hvorfor du legger ut disse bildene på Bildekritikken. De er av særdeles dårlig teknisk kvalitet. Innholdet er ikke spesielt spennende (kanskje bortsett fra historien bak dem), samt at de strider mot retningslinjene for bilder lagt ut på bildekritikken.
Hører bedre hjemme i en historiebok spør du meg.

Lars
Jan v.
Hei Thorleif.

Først må jeg berømme deg for en saklig og grei presentasjon av bildet. Jeg tviler imidlertid på at kameraet kan ha vært et Speed Graphic, etter som det ble introdusert i 1912, ifølge mine kilder, men der er nok av andre Graflexer som kan ha vært benyttet.

Etter en rask sjekk, mener jeg du kan legge ut bilder her som er dine og som du har copyright på. Jeg antar at dette bildet faller inn under en slik beskrivelse. Lars Henrik Kjølberg har likevel et poeng. Det er nok ikke denne type bilder en forventer å finne her på dette nettstedet, men jeg synes han overreagerer.

Når det er sagt synes jeg bildet er interssant, og forteller en god del om hva som har skjedd på hundre år, noe ingen har vondt av å se. Teknisk er det også av interesse synes jeg. Bildet heller litt til høyre (har ligget skjevt i scanneren, kfr. sorte kanter), og jeg synes det kan tåle litt oppskarping.

For ordens skyld: Jeg synes alle må få legge ut bilder de har rettighetene til. Det er uinteressant om de er hundre år gammel, eller tatt i går. Det vil være svært vanskelig, tror jeg, å trekke opp praktiske retningslinjer.

Jan von Erpecom
Thorleif G.

Hei Jan!

Takk for innlegget ditt. Opplysningen om Speed Graphic kamera var en viktig opplysning for meg. Da har jeg litt jobb å gjøre der. Formatet på negativene er 14,5 x 9 cm, og skal vel være 15 x 9 cm.
Når det gjelder rettighetene til bildene, så har jeg kjøpt dem fra en som hadde som oppgave å sende dem til søppeldynga. De hadde stått i en garasje og en kjeller i mange år, og skulle bort. Fotografen, Finn Klingenberg døde i 1960, så da regner jeg meg som rette eier. Ingen har stilt krav om dem.
Jeg kjøpte to esker med mishandlede negativer og glassplater, og har brukt lang tid på å få dem der de er i dag. Når det gjelder å kunne vise dem på Foto.no, så var muligens det ikke rette stedet. Nå har jeg ikke deltatt på Foto.no så lenge, og kjente ikke til at gamle bilder ikke kunne vises i Billedkritikken. Det jeg tenkte var at det kunne være andre som drev og restaurerte gamle bilder, og at vi kunne lære av hverandre. Nå er det vel slik, at en vesentlig del av fotograferingen er valg av motiver, vinkler, bildeutsnitt, lys mm., og tenkte at andre enn meg kunne ha glede av å se hvordan de jobbet med bilder den gangen.

Vet du eller noen andre som leser dette om det finnes andre nettsteder som mer er rettet mot gamle bilder? Jeg ser klart at Lars Henrik Kjølberg har et poeng i at dette ikke er stedet for gamle bilder, da jeg ikke har sett andre som har lagt ut slike bilder den tiden jag har deltatt her.
Nå viste jeg ikke at det å vise gamle bilder strider i mot forskriftene, så det beklager jeg meget. Kjølberg foreslår at disse bildene hører hjemme i en bok, og det gjør de nok også, men det blir litt drastisk for meg å skrive bok, for å få vist bildene mine.

Mvh
Thorleif

Ole Martin T.
Var inne å påpekte at det var brudd på retningslinjene på ditt forige bilde. Etter å ha lest det du skrev her vil jeg modere meg litt. Det strider nok mot retningslinjene, men siden ideen med foto.no var å kunne få kritikk og råd i fotografisk arbeid vil jeg si at i så måte er dette greit. Dersom det er slik at du tar tak i et råmateriale for å restaurere det må det være lov å vise restaureringsarbeidet her og på den måten kunne få vink og råd til hvordan gjøre det bedre.

I første rekke er det støyfjerning jeg ville tatt tak i. Tror ikke jeg ville brukt et av de vanlige filterne for å fjerne støy (Type ISO filter), da det vil glatte ut bildet og fjerne litt av den nostalgiske feelingen. Mulig der finnes filtere som gjør dette godt i en vintagstil, men der kan jeg ikke hjelpe. Ellers vil det være å ta for seg de verste støypunktene å klone dem bort manuelt.

Så vil det være mulig å få bildet noe skarpere med USM, noe jeg tror ville løftet dem en god del.

mvh - Ole Martin
Jan v.
Jeg forstår fortsatt ikke hva som forhindrer deg å legge ut dette bilde her. Toralf Sandåker har den 6.2.06 lagt ut et gammelt bilde han ikke har tatt selv. Ingen har fremført kritikk i den anledning, og det bildet passer på sett og vis den beskrivelsen Lars Henrik Kjølberg ga ditt bilde. Såvidt jeg forstår er dere begge interessert i å bevare gamle bilder.

Jeg synes de som har betenkeligheter bør, på en klar og grei måte, redegjøre for grunnlaget de baserer sine påstander på, slik at du ikke behørver å plages av uvisse om hvorvidt du har brutt retningslinjene for dette nettstedet.

Mvh Jan
Amund Blix A.
Synes ofte det er spennende å se eldgamle bilder, dette er kanskje ikke det mest spennende, men du har vel mer på lager. Synes det er helt greit at du legger ut disse..
Line Kristin W.
Kanskje en idé med en ny kategori for 'Restaureringsarbeider'?
Det er sikkert flere som har interesse både for gamle bilder/fotohistorie og å dele erfaringer ifm. med restaureringsarbeide. Hvorfor ikke sjekke stemningen på diskusjonssidene?

Et råd jeg i farten ikke kan se at du har fått; unngår du å bruke fullt ''tillatt'' bredde/høyde format, slipper vi forstyrrende scrolling frem og tilbake for å se hele bildet.

- Line :-)
Thorleif G.

Hei
Hei og tusen takk til alle som har kommet med råd og tips til meg. Jeg synes det hørtes spennende ut det du foreslår med en kategori med ''Restaureringsarbeider'' eller noe i den gaten Line. Jeg skal aldri lage så store formater mer. Jeg har også irritert meg på det. Tenkte ikke på det før du nevner det her.

Ole Martin Tonheim sier i kritikken i dag på det andre gamle bildet jeg har lagt ut:
''Her har du bare lov å legge ut egne bilder!! mvh - Ole Martin''.

Det er ikke riktig Ole Martin.
Jeg planla å legge disse bildene ut på foto.no allerede i mai 2005, men har ventet til nå da grunnrestaureringsarbeidet har tatt lenger tid en ventet. For å unngå å komme i den situasjonen at jeg gjorde noe galt/ulovlig, skrev jeg til redaksjonen (desken) i foto.no og spurte om jeg kunne legge ut bildene til fotograf Finn Trygvarsøn Klingenberg.

Her er korespondansen jeg hadde med foto.no:

E-mail nr 1) fra meg

From: ''AltMedia (Produksjon)'' <post@altmedia.no>
Date: Tue, 31 May 2005 12:05:40 +0200
To: <desk@foto.no>
Subject: Bilder fra 1903 til 1907

Hei!
Jeg har kjøpt en del gamle fotografier (1903 – 1907) som er tatt av Finn Klingenberg (død). Kan jeg legge disse ut på Foto.no, med fotografens navn?

Mvh
Thorleif Grimstvedt

Svar e-mail nr 1) fra foto.no

Fra: desk@foto.no [mailto:desk@foto.no]
Sendt: 1. juni 2005 10:11
Til: AltMedia (Produksjon); Knut F ø rsund
Emne: Re: Bilder fra 1903 til 1907

Ja, så lenge du informerer om hva du har gjort.
Sender denne videre til Knut, som evt kan bekrefte det jeg sier

Med videre hilsen fra
CF-Wesenberg ™
Ansvarlig redaktør av http://foto.no/
: + 47 900 25 255


Svar e-mail nr 2) fra foto.no

-----Original Message-----
From: Knut Førsund [mailto:knut@knut.no]
Sent: 1. juni 2005 10:55
To: desk@foto.no; 'AltMedia (Produksjon)'
Subject: SV: Bilder fra 1903 til 1907

Hvis fotografen har vært død i mer enn 15 år, så er den saken grei. Hvis dette ikke er tilfelle kan du for ordens skyld snakke med familien. Går ut fra at ikke bildene er kompromitterende for noen nålevende personer…

med vennlig hilsen
KNUT FØRSUND
knut@knut.no
Tlf. +47 91836651
Marieroveien 33, 1390 Vollen


E-mail nr 2 fra meg

Fra: AltMedia (Produksjon) [mailto:post@altmedia.no]
Sendt: 1. juni 2005 14:24
Til: 'Knut Førsund'
Emne: RE: Bilder fra 1903 til 1907

Hei!

Fotografen Finn Trygvason Klingenberg døde 10. januar 1960. Ingen av bildene jeg tenker å legge ut kompromitterende for noen.
Finnes det en kategori for bilder som heter, Historiske bilder, eller noe i den gata?

Mvh
Thorleif Grimstvedt


E-mail nr 3) fra foto.no

OK, da er det bare å legge ut bildene – hvor du vil…

med vennlig hilsen for foto.no

KNUT FØRSUND
knut@knut.no
Tlf. +47 91836651
Marieroveien 33, 1390 Vollen

Med vennlig hilsen
Thorleif











Jan v.
Takk for tilbakemelding Thorleif, da skulle den saken være klar.

Lykke til videre, mvh Jan
Bjørn J.
Da er det vel bare å legge ut fotohistoriske bilder da?Vi har 200000 bilder i arkivet og kan godt legge ut massevis.
Førsund har rotet litt med vernetiden som er: Eneretten til et fotografisk bilde varer i fotografens levetid og 15 år etter utløpet av hans dødsår, men likevel minst 50 år fra utløpet av det år bildet ble laget.
Jeg synes ikke dette bildet ville havnet i evnt en ny kategori 'Restaureringsarbeider'. Til det er bildet for dårlig presentert. Disse bildene har en stor detaljrikdom og et mye større toneomfang enn dagens film-materiale. Her fremstår det med for liten gråtoneskala, med gjengrodde skyggepartier.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu